Μάρτιος  2003

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ανακοινούται, ότι σήμερον, Σάββατον, 1η Μαρτίου και περί ώραν 11ην πρωϊνήν εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κυρός Τιμόθεος.

Η σορός του κοιμηθέντος θα τεθεί εις προσκύνησιν εις το Ιερόν παρεκλήσιον του Αγίου Ελευθερίου, παρα τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών, την Τρίτην 4η Μαϊου και από  ώρας  9ης πρωινής. Η έξοδιος ακολουθία θα ψαλή την Τετάρτην και περι ώραν 3ην μ.μ. εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ..κ. Πέτρου Ζ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με χοροστασία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, τελέσθηκε την Κυριακή Μαρτίου ε.έ. στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέτος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος, πληροφόρησε το εκκλησίασμα για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Κεντρικής Αφρικής κυρού Τιμοθέου, αναφέρθηκε στην ζωή και το  έργο του και ακολούθως τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Ιεράρχη.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου ευλόγησε τις σημαίες των προσκόπων, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν στο Πατριαρχικό Ναό εξ’ αιτίας του ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην περισυλλογή. Ο Μακαριώτατος μίλησε στους νέους και τους ευχήθηκε, κατόπιν ευλόγησε τις Ελληνικές Σημαίες. Πριν από την ευλογία των σημαιών από τον Μακαριώτατο διαβάστηκε προσευχή από τους προσκόπους.

Σε όλες τις τελετές ήταν παρούσα η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, δάσκαλοι που υπηρετούν στα Ελληνικά Σχολεία και πολλοί  Πάροικοι.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΥΡΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την νεκρώσιμο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Στην ακολουθία τον Πατριάρχη πλαισίωσαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ευρύπου Βασίλειος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, οι Σεβ. Μητροπολίτες του Θρόνου Αλεξανδρείας Γέρων Μέμφιδος Παύλος, Λεοντοπόλεως Διονύσιος, Καρθαγένης Χρυσόστομος, πρώην Νταρ ες Σαλάαμ Φιλήμων και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκάνας Παντελεήμων καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρπενησίου Νικόλαος, Περιστερίου Χρυσόστομος, Ιερισσού Νικόδημος, Γλυφάδας Παύλος, Νέας Σμύρνης Συμεών και πρώην Θήρας Παντελεήμων. Στην κηδεία παραβρέθηκαν  πολύ επαναπατρισθέντες Έλληνες της Αφρικής, Αλεξανδρινοί, Καϊρινοί και πλήθος κόσμου.

Ο Μακαριώτατος στον επικήδειό του αναφέρθηκε στην ζωή και το σημαντικό έργο του εκλιπόντος Ιεράρχη στην Κεντρική Αφρική, της οποίας Ποιμενάρχης και Ιεραπόστολος υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια.

Μεταξύ άλλων δε είπε και τα εξής: ‘Με αισθήματα άλγους, συντριβής και οδύνης, η Αποστολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου προπέμπει σήμερον εις την τελευταίαν αυτού επί γης κατοικίαν τον Μητροπολίτην Κεντρώας Αφρικής κυρόν Τιμόθεον….. Ο Τιμόθεος ήτο ιεράρχης σθένους, με αρτίαν θεολογικήν κατάρτισην και γνώστης των προβλημάτων και οραματισμών της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. Ως Μητροπολίτης Κεντρώας επέδειξε ζήλον και παραδειγματικόν τρόπον ανθρώπου φιλέργου και ποιμενάρχου. Επέλεξεν αξίους συνεργάτας και ωργάνωσε την ιεραποστολήν επί νέας και μεθοδικής βάσεως. Ίδρυσε νέα ιεραποστολικά κέντρα, πέραν των όσων είχεν εύρη. Ακούραστος σε σημείον να απορούν οι πάντες και ιδιαιτέρως οι συνεργάγται του, πόθεν αύτη η δύναμις, παρόλον το βεβαρυμένον πάντοτε της υγείας του. Ιεράρχης με οράματα, που προσπαθούσε πάντοτε να διαβλέψη και πέραν της εποχής του. Ήτο λόγιος, γλαφυρός εις την πένναν και ρητορικός εις τας εκφράσεις του. Η Ιερά Μητρόπολις Κεντρώας Αφρικής, το εκλεκτόν της καρδιάς του ποίμνιον και οι πολύτιμοι συνεργάται του θρηνούν και δικαίως κλαίνε, διότι απερφανίσθησαν του πατρός και ποιμένος των, του φίλου, αδελφού και πατρός πνευματικού. Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου δια της Μετριότητος ημών, αποχαιρετά τον λαμπρόν ιεράρχην, φίλον ημών προσωπικόν και αδελφόν εν Χριστώ λίαν ηγαπημένον’.        

Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ευρύπου μετέφερε στον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου τα συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών  και ακολούθως ο Θεοφ. Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της  Ελλάδος, αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Μακαριστό Μητροπολίτη. Τέλος, εκ μέρους του ποιμνίου της Κεντρικής Αφρικής, μίλησε ο Αφρικανός κληρικός  Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας kayaya, Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Μητροπολιτικής περιφερείας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κυρός Τιμόθεος ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα μετέβη η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Τρίτη 4 Μαρτίου ε.ε., προκειμένου να τελέσει την εξόδιο ακολουθία του κοιμηθέντος Μητροπολίτη Κεντρικής Αφρικής  κυρού Τιμοθέου.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  στην Αθήνα Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Πετρίδης.

Το πρωί της Τετάρτης 5 Μαρτίου ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μετέβη στα γραφεία του Πατριαρχείου στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις με συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου.

Την επομένη, Πέμπτη 6 Μαρτίου, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γραφείο του Πατριαρχείου  στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς και ειδικά με τον Εκπρόσωπό του στην Αθήνα Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο καθώς και με τον Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου υπέβαλε στον Μακαριώτατο τις σκέψεις και απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί του επισήμου θεολογικού διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών και συμφωνήθηκε, όπως ο εν λόγω διάλογος συνεχιστεί, υπάρξει σαφής καταδίκη της χρησιμοποίησης της ουνίας ως μέσου προσηλυτισμού, η θεματολογία του διαλόγου να επανέλθει στο σημείο κατά το οποίο διακόπηκε όταν τέθηκε το θέμα της ουνίας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συνεχίσει την συμμετοχή του στον διάλογο δια της αποστολής αντιπροσώπου και τέλος πως θα παράσχει φιλοξενία στην επιτροπή του διαλόγου, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.   

Την ίδια ημέρα ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου  συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μεγάλη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία της Ελλάδος προς το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρικανική ήπειρο. Στην συνέχεια οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στην συνάντηση παρόντες ήταν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Σαλώνων Θεολόγος και Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου, Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.       

Αργά το βράδυ, ο Μακαριώτατος αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Αρχιγραμματεύοντα του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη  Ιωακείμ Κοντοβά και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΓΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 

Συνήλθεν   σήμερον,  Παρασκευήν 14ην   Μαρτίου,  υπο  την    Προεδρίαν της Α. Θ. Μ   του  Πάπα  και  Πατριάρχου  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου του Ζ΄, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, εις το Συνοδικόν της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής  Σάββα του Ηγιασμένου.

Μετά την τέλεσιν της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, την καθιερωμένην προσευχήν και τον χαιρετισμόν του Μακαριωτάτου, αντιφώνησεν την Α. Θ. Μ. ο πρώτος τη τάξει, Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Παύλος και εν συνεχεία η Αγία και Ιερά Σύνοδος ήρχισεν τας εργασίας αυτής.

Ο Μακαριώτατος κατά την πρώτην συνεδρίαν ανεφέρθη εις την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου και εξήρε τας αρετάς, την προσφοράν αυτού προς το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και την Ιεραποστολήν και ηυχήθη όπως ο Κύριος αναπαύση την ψυχήν αυτού εν χώρα ζώντων και αναδείξη άξιον διάδοχον αυτού. Ακολούθως καλωσόρισεν τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Καμερούν κ. Δημήτριο, ο οποίος το πρώτον ανέλαβε τα συνοδικά αυτού καθήκοντα. Εν συνεχεία προέβη εις τον απολογισμόν των υπ’ αυτού πεπραγμένων από της τελευταίας συγκλήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ήτοι από τον Σεπτέμβριον του 2002.

Ακολούθως προτάσει του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ΄ η Αγία και Ιερά Σύνοδος προέβη εις την πλήρωσιν της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής εκλέξασα παμψηφεί  νέον Μητροπολίτην τον Αρχιμ. Ιγνάτιον Μανδελίδην, ο οποίος από πολλών ετών καρποφόρως ηργάζετο   εις το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα. Επίσης εις την κενωθείσαν Επισκοπήν Ζάμπιας, του Θεοφ. Επισκόπου  κ. Πέτρου, παραιτηθέντος  λόγω υγείας, εξέλεξε  τον Αρχιγαμματεύοντα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωακείμ Κοντοβά.

Ωσαύτως η Α. Θ. Μ. εισηγήθη όπως:

1)       Εις τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Ηλιουπόλεως κ. Θεόκλητον απονεμηθή ο τίτλος του Τιτουλαρίου Μητροπολίτου, ως εφυσηχάζοντα, της Επισκοπής Ηλιουπόλεως ανυψωθείσης εις Μητρόπολιν.

2)       Εις τον Σεβ. πρ. Μητροπολίτην Νταρ ες Σαλαάμ κ. Φιλήμονα, ως     εφυσηχάζοντα,  απονεμηθή ο τίτλος του Τιτουλαρίου Μητροπολίτου Καβάσων.

3)       Εις τον Σεβ. πρ. Μητροπολίτην Ζιμπάμπουε κ. Κύριλλον, ως εφυσηχάζοντα, απενεμήθη ο τίτλος του Τιτουλαρίου Μητροπολίτου Ναυκράτιδος.

4)       Εις τον Θεοφιλ. πρ. Επίσκοπον Μπουκόμπα κ. Πορφύριον, ως εφυσηχάζοντα, απενεμήθη ο τίτλος του επισκόπου Συϊνης και

5)        Εις τον Θεοφιλ. Επίσκοπον πρ. Ζάμπιας κ. Πέτρον, ως εφυσηχάζοντα, ο τίτλος  του Επισκόπου Νικοπόλεως. 

Ακολούθησε  ενημέρωσις των Σεβ. Μητροπολιτών δια το επιτελούμενον έργον εις τας επαρχίας των  και ελείφθησαν αποφάσεις δια τας μελλοντικάς αυτών ενεργείας.

Την μεσημβρίαν  οι Σεβ. Μητροπολίτες παρεκάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Κατά την απογευματινήν συνεδρίαν λαβών τον λόγον ο Μακαριώτατος ανεφέρθη εις το Ιεραποστολικον έργον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, συνεχάρη τους Αγίους Αρχιερείς και τους συνεργάτας αυτών δια τους κόπους και μόχθους εις τον αμπελώνα του Κυρίου εν απάση τη Αφρικανική Ηπείρω, ετόνησεν την αρωγήν της Ελληνικής Πολιτείας και εξήρε την αγαστήν συνεργασίαν του Πατριαρχείου μετα της Ελλαδικής Εκκλησίας και εσημείωσεν  την επιθυμίαν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστοδούλου δια την περαιτέρω ποικιλόμορφον συμπαράστασιν Αυτού εις το επιτελούμενον Ιεραποστολικόν έργον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Συνέστησε δε όπως άπαντες μετα πολλής αγάπης και προσοχής συνεργάζονται με τους Εκκλησιαστικούς φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης ο Μακαριώτατος εγνώρισεν εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον την εκ της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έκδοσιν του Επισήμου Δελτίου του Πατριαρχείου «ΠΑΝΤΑΙΝΟΣ» ως και άλλων μελλοντικών  εκδόσεων του Πατριαρχείου.

Ακολούθησεν το Μέγα Μήνυμα του Εψηφισμένου Επαρχιούχου Επισκόπου Ζάμπιας κ. Ιωακείμ Κοντοβά και εψάλη εις τον Καθεδρικόν Ναόν Σάββα του Ηγιασμένου η Α΄ στάση των Χαιρετισμών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Σάββατον, 15η Μαρτίου ε.ε., δευτέραν ημέραν των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, και μετά την τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν εις τον Πάνσεπτον Καθεδρικόν Ναόν Σάββα του Ηγιασμένου και κατόπιν εισηγήσεως της Α. Θ. Μακαριότητος η Αγία και Ιερά Σύνοδος ησχολήθη με τα προβλήματα τα απασχολούντα τας Μητροπόλεις και Επισκοπάς του Θρόνου, με το ιεραποστολικόν έργον της Εκκλησίας Αλεξανδρείας και την οικονομικήν κατάστασιν Αυτής. Ο Μακαριώτατος συνέστησεν την αρίστην διαχείρησιν των πόρων και την οπωσδήποτε ολοκλήρωσιν των έργων που προγραμματίζονται  εις τας Μητροπόλεις. Εν τω μεταξύ αφίχθη εξ Αθηνών ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Αρχιμ. Ιγνάτιος Μανδελίδης, συνοδευόμενος από μέλη της αδελφότητος θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», τον Πρόεδρον του Ιεραποστολικού Συλλόγου Πατρών  «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» κ. Ν. Σίμον κ. α. Κληθείς ο εψηφισμένος υπο του Μακαριωτάτου έδωκεν ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου το Μικρόν Μήνυμα.

Εν συνεχεία η Αγία και Ιερά Σύνοδος ησχολήθη με την δημιουργίαν ΜΚΟ εις τας Επαρχίας του Θρόνου προκειμένου να δημιουργηθούν πόροι δια την καλυτέραν ανάπτυξιν του οικοδομικού, του κοινωνικού, του φιλανθρωπικού, του εκπαιδευτικού, και γενικά του Ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας Αλεξανδρείας. Μετά τας ληφθείσας αποφάσεις ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  κ. Πέτρος Ζ΄ απευθυνόμενος προς τους Αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς ηυχαρίστησεν αυτούς δια την αγαστήν συνεργασίαν και την πολύτιμον αυτών προσφοράν εις το επιτελούμενον έργον του Πατριαρχείου εν απάση τη Αφρική και ηυχήθη όπως Κύριος ο Θεός ενισχύη και ενδυναμώνη τα διαβήματα και την πορείαν αυτών εις πάσας τας ενεργείας, κόπους και προσπαθείας, επ’ αγαθώ του Παλαιφάτου, Ιστορικού και Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου. Μετα ταύτα έλαβεν τον λόγον ο πρώτος τη τάξει Γέρων Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Παύλος, ο οποίος αφού εξήρε το υπο της Α. Θ. Μακαριότητος επιτελούμενον έργον εις άπαντας τους τομείς και πορείαν του Πατριαρχείου, αφού ετόνισεν την οικοδομικήν ανασυγκρότησιν όχι μόνον εις το κέντρον του Θρόνου, αλλά και εις ολόκληρον την επικράτειαν ευθύνης του Πατριαρχείου, ηυχήθη όπως ο Κύριος χαρίζηται εις Αυτόν υγίειαν αδιάπτωτον, μακρότητα ημερών και πάσαν χάριν και ευλογίαν παρα Κυρίου του Θεού ημών.

Την μεσημβρίαν εδόθη υπό της Γενικής Προξένου κ. Κωνσταντίνας Αθανασιάδου, προς τιμήν της Α. Θ. Μ. και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου γεύμα εις τον Ελληνικόν Ναυτικόν ΄Ομιλον.

Την έκτην απογευματινήν εις τον Πάνσεπτον Καθεδρικόν Ναόν Σάββα του Ηγιασμένου ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Αρχιμ. Ιγνάτιος Μανδελίδης έδωκεν το Μέγα Μήνυμα και ακολούθησεν ο εσπερινός της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Με Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Θείαν Λειτουργίαν, την Κυριακήν της Ορθοδοξίας, 16 Μαρτίου ε.ε., εις τον Ιερόν Πατριαρχικόν Ναόν Σάββα του Ηγιασμένου, ολοκληρώθηκαν αι  εργασίαι της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Κατά την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Θείαν Λειτουργίαν εχειροτονήθη εις Επίσκοπον  ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης  Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος Μανδελίδης.

Απευθυνόμενος  προς τον νέον Μητροπολίτην ο Μακαριώτατος εξήρεν τας αρετάς του, τα προσόντα του και τον ζήλον του δια την εξωτερικήν  ιεραποστολήν ως επίσης  δια την συνεχή προσφοράν του εις την Εκκλησίαν. Ευχαρίστησεν την αδελφότητα θεολόγων  «Ο ΣΩΤΗΡ», εκ των κόλπων της οποίας προέρχεται ο π. Ιγνάτιος, δια την προσφοράν των εις το εν Κεντρική Αφρική επιτελούμενον ιεραποστολικόν έργον και εξέφρασεν πλήρην συμπαράστασιν εις τον νέον Μητροπολίτην. Μεταξύ άλλων είπεν: «Ο βαρύς Σταυρός τον οποίον επιφορτίσθης επι σειράν ετών, ακολουθών πιστώς το παράδειγμα του Κυρίου και των αγίων αυτού Αποστόλων, σε αναδεικνύει άνθρωπον αυταπαρνήσεως και αληθoύς προσφοράς, σταθεράς πίστεως και εγνωσμένης πνευματικής και ψυχικής ανωτερότητος. Η διάθεση σου αύτη σε οδήγησεν εις τόπους αγνώστους και εν πολλοίς επικινδύνους, ίνα φανής άξιος ιεραπόστολος, εφ’ όσον έπετυχες εν κόποις, και μόχθοις εν στερήσεσι και δοκιμασίαις το ακατόρθωτον, το υπεράνθρωπον και το υπερφυσικόν  έχων ως γνώμονα τους λόγους του Ευαγγελίου, ‘ο μείζων υμών έσται υμών διάκονος, όστις δε υψώση εαυτόν ταπεινωθήσεται και όστις ταπεινώση εαυτόν υψωθήσεται… Από της ώρας ταύτης καλείσαι να ηγηθής, τουτέστιν να γίνης ηγούμενος των πολυαρίθμων ψυχών της τοπικής μας Εκκλησίας ‘εις τύπον και τόπον Χριστού’. Δια της τελέσεως του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας υπό σου, θα ανακεφαλαιώνεται ολόκληρον το λυτρωτικόν μήνυμα του Θεανθρώπου Χριστού και θα φανερώνεται το άπειρον έλεος και η μεγάλη φιλανθρωπία του Κυρίου, ούτως ώστε να συγκροτήται και να εδραιώνεται η ενότης του Σώματος, η ενότης της Εκκλησίας…Πορεύου λοιπόν αδελφέ ηγαπημένε και προσφιλέστατε. Έρχου και είσελθε, ίνα λάβεις το Πνεύμα το ΄Αγιον, την δύναμιν ταύτην ήτις θα σε εμψυχώνη, θα σε στηρίζη και θα σε καθαγιάζη, δια να δυνηθής ούτω να εκπληρώσης τον αληθη  προορισμόν σου. Αμήν.»   

Ακολούθως ο Σεβ. Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησεν τον Μακαριώτατον δια το ενδιαφέρον του προς το επιτελούμενον έργον εις την Ιεραποστολικήν Μητρόπολιν Κεντρώας Αφρικής, εδήλωσεν την αγάπην του και την αφοσίωσίν του προς τον Μακαριώτατον και ευχαρίστησεν πάντας δια την συμπαράστασίν και στήριξιν των προς την νέαν του πορείαν.

Τον θείον λόγον εκήρυξεν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ ο οποίος ανεφέρθη  εις την σημερινήν πορείαν της ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  εν απάσει τη Αφρικανική Ηπείρω υπο την πεφωτισμένην ηγεσίαν του Μακαριωτάτου Πάπα  και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Πέτρου Ζ΄ και την  σημασίαν της σημερινής εορτής της Ορθοδοξίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωσις εις το Συνοδικόν της Μονής.

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα  υπό της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας προς τιμήν της Α. Θ. Μ., των Συνοδικών Αρχιερέων και του νέου Μητροπολίτου εις το Εντευκτήριον της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Την Δευτέρα 17 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχτηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 7ου Τ.Ε.Ε. Λάρισας, του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης Θεσσαλονίκης και του Γυμνασίου Στρυμονικού Σερρών. Ο Μακαριώτατος με πολύ αγάπη μίλησε στα παιδιά για την ιστορική πορεία του παλαιφάτου Πατριαρχείου καθώς και για το σημερινό του έργο.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας ομάδα προσκυνητών από την Λάρισα που επισκέφτηκαν την Αλεξάνδρεια με την ευκαιρία της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου.

Μιλώντας κατά την διάρκεια του γεύματος ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή να τον συγκαταλέξει στους συνεργάτες του και υποσχέθηκε ότι με όλες τις δυνάμεις του θα εργαστεί για να καρποφορήσει το ιεραποστολικό έργο στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και να ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα ως Μητροπολίτη και μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτου και την μέχρι σήμερα προσφορά του στον αγρό της ιεραποστολής.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη  Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Πρόεδρο του Ιεραποστολικού Συλλόγου "ο Πρωτόκλητος" κ. Νικόλαο Σίμο, μετέβη στο Ελληνικό τετράγωνο στο Σάτμπυ και παρακολούθησε στην αίθουσα "Ίουλία Σαλβάγου" εκδήλωση που παρουσίασαν τα προαναφερθέντα σχολεία με θέμα "Προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας". Η μαθητική εκδήλωση περιελάμβανε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και μικρό θεατρικό δρώμενο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τα παιδιά για την πολύ καλή παρουσία του προγράμματός τους και ευχήθηκε η ειρήνη του Θεού να βασιλεύει σε όλο τον κόσμο όχι μόνο κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων αλλά πάντοτε.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας κ. Δημήτρης Βαφειάδης, Κοινοτικοί και Διπλωματικοί παράγοντες, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων της πόλης και πολλοί πάροικοι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΖΑΜΠΙΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ζάμπιας κ. Ιωακείμ Κοντοβά στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2003 ε.ε.

Την Χειροτονία τέλεσε η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο, Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο, Ερμουπόλεως  Νικόλαο και τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και Νειλουπόλεως Γεώργιο.

Κατά την χειροτονία ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον Θεοφιλέστατο αναφέρθηκε στα προσόντα του, την αγάπη του προς την Εκκλησία, στις δυσκολίες της ζωής του Επισκόπου στην Αφρικανική γη και στις ευθύνες που από τώρα τον βαραίνουν. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «…Είσαι κληρικός προικισμένος και έξυπνος. γλωσσομαθής, λειτουργός άριστος, μουσικά κατηρτισμένος και έχεις αγάπην δια την λειτουργικήν και τυπικήν διάταξιν της Εκκλησίας. Όλα αυτά εστάθησαν προσόντα ικανά, ώστε σήμερον να έχω την χαράν να προβαίνω εις την εις Επίσκοπον της Αλεξανδρινής Εκκλησίας χειροτονίαν σου.… Σε αναμένει πολλή και σκληρή δουλειά. Άλλωστε η Αλεξανδρινή Εκκλησία, συγκριτικά με άλλας τοιαύτας, έχει την ιδιαιτερότητα και το ειδικόν προνόμοιον να ποιμένει τους  λαούς της Αφρικανικής Ηπείρου κάτω από διαφορετικάς και πολλάκις δυσκόλους συνθήκας. Είμεθα Εκκλησία άκρως ιεραποστολική. Δεν θα περιμένεις να έλθουν  να σε εύρουν όσοι διψούν δια Χριστόν και Ορθοδοξίαν, αλλά εσύ αυτός θα προσπαθείς να ανακαλύπτεις τον άνθρωπον, τον αδελφόν μας τον αφρικανόν, που επιθυμεί να ενταχθεί εις την δύναμιν του ποιμνίου σου.…Βάδιζε με θάρρος και πίστιν εις τον Θεόν και ο καλέσας σε σήμερον Χριστός θα ευλογεί την πορείαν και το έργον σου…»

Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του έδωσε την θεολογική διάσταση του Επισκοπικού αξιώματος, ευχαρίστησε όλους όσους ήλθαν από την Ελλάδα για την χειροτονία, ευχαρίστησε την Ελληνική και Αραβική Κοινότητα Αλεξανδρείας που τον περιέβαλλαν με αγάπη κατά την εξαετή παραμονή του στην Αίγυπτο, δήλωσε την αγάπη του και την υποταγή του στην Εκκλησία των Αλεξανδρέων και τον Προκαθήμενο της τον οποίο και ευχαρίστησε για την τιμή που του επιφύλαξε. Ειδικότερα μεταξύ άλλων είπε: «…Με την κανονική απόφαση και τις ψήφους των Σεβασμιωτάτων αγίων αρχιερέων-μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχικού Θρόνου  του Αποστόλου Μάρκου και υπό την θεόπνευστη καθοδήγηση της Υμετέρας Μακαριότητος, πορεύομαι σήμερα για να διακονήσω το λαό του Θεού και να συνεισφέρω τις δυνάμεις μου στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών. Το Αποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει το ακριβό προνόμιο, αλλά και την ευθύνη, να συνδέει ένα σημαντικό τμήμα του όλου έργου του με την ιεραποστολή. Η ιεραποστολή των εθνών, δηλαδή ο ευαγγελισμός του κόσμου στην πνευματική εμπειρία του ευαγγελίου της αγάπης, ως άμεση και πλήρης συνέχεια αυτού του πρωταρχικού έργου των αποστόλων, δεν είναι ρευμασμός και απόλαυση, αλλά περιπέτεια και αγώνας. Δεν είναι πορεία βεβαιότητας και αναπαύσεως, αλλά διαρκής προσπάθεια  συνεχίσεως του αποστολικού έργου στην πλέον άμεση έκφρασή του. Δεν είναι μόνο μαρτυρία αγάπης, αλλά κυρίως, μαρτύριο και σταυρός, με το όραμα και την ασφάλεια της Αναστάσεως. Κατά τα προαπελθόντα έτη, εργαζόμενος πλησίον σας, προσπάθησα να συνεισφέρω με τον πλέον άμεσο τρόπο στο σύνθετο και δυσχερές έργο του Πατριαρχείου μας, θέτοντας τις δυνάμεις μου στην υπηρεσία Σας και δι Υμών στην Εκκλησία. Εις το εξής, στο νέο έργο που μου ανατίθεται, θα προσπαθήσω και πάλι να συνεχίσω την διακονία του Πατριαρχείου, το οποίο  υπο την άμεση και αποτελεσματική ποδηγεσία Σας, παρέχει την βεβαιότητα και την ελπίδα της επιτυχίας του σκοπού της εκλογής μου, ως εκκλησιαστικού προεστώτος της επαρχίας Ζάμπιας. Η εμπειρία της ενταύθα εργασίας μου, όχι μόνον είναι αγαθή ανάμνηση και πολύτιμο καταθύμιο, αλλ’ εν ταύτω θα αποτελέσει σημαντική πηγή εμπνεύσεως κατά τη  ενάσκηση των νέων μου καθηκόντων…»                         

Στην χειροτονία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου με στελέχη του Ελληνικού Προξενείου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής  και άλλοι παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας., ο Πρόεδρος της κοινότητας Αραβοορθοδόξων κ. Gabriel Nakas, οι πρόεδροι των Ελληνικών και Αραβοφώνων  Σωματείων,  σύσσωμος η Αλεξανδρινή  παροικία καθώς και πολλοί Ορθόδοξοι από πολλές πόλεις της Αιγύπτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής και στην συνέχεια γεύμα, απότον Θεοφιλέστατο, στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των προσκεκλημένων.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με Δοξολογία  στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου γιόρτασε  σήμερα Τρίτη 25 Μαρτίου ε.ε. το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την διπλή γιορτή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στην Πατριαρχική Θεία λειτουργία, την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νειλουπόλεως Γεώργιος, Ζάμπιας Ιωακείμ, και ο Κλήρος του Πατριαρχείου.  Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου και παρέστησαν η Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κ. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, Κοινοτικοί και Διπλωματικοί Παράγοντες, οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων και πολλοί πάροικοι. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία προεξάρχοντος του Πατριάρχου. Στο τέλος της Δοξολογίας η Γενικός Πρόξενος κ. Κ. Αθανασιάδου, διάβασε το μήνυμα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Απόδημο Ελληνισμό με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Στεφανόπουλος στο μήνυμα του έστειλε τις ευχές του στους απόδημους Έλληνες που κρατάνε, όπου και αν βρίσκονται, ψηλά την σημαία της Ελλάδας και αναφέρθηκε στο ευμετάβλητο και επικίνδυνο σημερινό διεθνές περιβάλλον και στο ένδοξο ηρωικό παρελθόν της Ελλάδας.    

Μετά το πέρας  της Δοξολογίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΒΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΛΩΣΗ

Παρά πάσαν ελπίδα, δεν επρυτάνευσεν η Λογική και διά μίαν ακόμη φοράν το οφειλόμενον προς την ανθρωπίνην ζωήν και αξιοπρέπειαν αίσθημα σεβασμού έχει τεθεί εις το περιθώριον.

Η αποτυχία ανακοπής της πορείας προς τον πόλεμον αφορά εις τον καθένα μας προσωπικώς και θα πρέπει, έστω και τώρα, να εργασθώμεν και να εξαντλήσωμεν κάθε μέσον και δυνατότητα, προκειμένου να σταματήσωμεν την αδηφάγον αυτήν μηχανήν η οποία κατατρώγει σάρκας, ψυχάς και συνειδήσεις και να ελαχιστοποιήσωμεν τον ανθρώπινον πόνον, τον θάνατον και την καταστροφήν.

Είθε ο πορευόμενος προς το Εκούσιον Πάθος Σωτήρ να εισακούση τας προσευχάς μας και να ενσπείρη εις τας καρδίας όλων το πνεύμα καταλλαγής και ειρήνης, ώστε να δυνηθώμεν, ελεύθεροι από τας οδύνας του πολέμου, να συνεορτάσωμεν την Ανάστασιν Αυτού.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΜΠΡΑΗΜΙΑΣ

Στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών της Ιμπραημίας μετέβη την Παρασκευή 28 Μαρτίου ε.ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ όπου τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. 

Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ο Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Θεοτόκου και στον πόλεμο στο Ιράκ δίνοντας το σχεδιάγραμμα για σωστές Χριστιανικές βάσεις ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες και ευχήθηκε για ειρήνη στον κόσμο. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 

Το Σάββατο το απόγευμα, 29 Μαρτίου ε.ε. αφίχθη στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίστρατο και τον Διάκονο Νεκτάριο.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου - όπου και διέμεινε λόγω των ήδη εν εξελίξει εργασιών ανακαινίσεως του Ναού και του Κτιρίου της Πατριαρχικής Επιτροπείας – τον υπεδέχθησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο Προιστάμενος της Μονής Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος με τον Κλήρο της Μονής. Αφού επιθεώρησε τις εργασίες στα κτίρια της Μονής και είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τους δύο Επισκόπους μετέβη μετ΄ αυτών και της συνοδείας του από Αλεξανδρεία στο ξενοδοχείο Nile Hilton του Καίρου, όπου παρέστη σε επίσημο δείπνο προς τιμή του από τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Δημοσθένη Κωνσταντίνου και την ερίτιμο σύζυγό του Μαριλένα. Σε αυτό παρεκάθησαν επίσης ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης με την σύζυγό του, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Γ. Χατζημιχελάκης με την σύζυγό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Χρήστος Καβαλής με τη σύζυγό του, το ζεύγος Β. Σαραντινού, το ζεύγος Στ. Αργυρίου, ο κ. Νικόλαος Πολίτης, και ο κ. Γ. Βαλλάς.

Την επομένη, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μακαριώτατος ετέλεσε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφ. Επισκόπων Βαβυλώνος και Νιτρίας και του Ιερού Κλήρου του Καίρου, παρουσία όλων των Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών της πόλεως του Καίρου, εκπροσώπων αδελφοτήτων, συλλόγων και φορέων και πλήθους παροίκων.

Τον Θείον Λόγον εκήρυξεν ο ίδιος ο  Πατριάρχης αναφερθείς εμπνευσμένως και επικαίρως εις το νόημα της σημερινής μεγάλης εορτής της Εκκλησίας μας. Επακολούθησε δεξίωσις στην Πατριαρχική Επιτροπεία. Ακολούθως ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο και τους μηχανικούς και υπευθύνους του ήδη εν εξελίξει έργου ανακαινισμού του όλου κτιριακού συγκροτήματος της Επιτροπείας, δηλαδή του Πατριαρχικού και Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του γραφείου - κατοικίας, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και εντολές για την συνέχεια των εργασιών.

Μετά το γεύμα ο Πατριάρχης επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------