Μάϊος  2003

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Την Πέμπτη, 1 Μαΐου ε.ε., το μεσημέρι αφίχθηκε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου τον υποδέχθηκαν ο Επίτροπος Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και οι Κληρικοί της Επιτροπείας. Ο Πατριάρχης είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον Επίτροπο και εν συνεχεία επιθεώρησε τις εν εξελίξει εργασίες ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις στους μηχανικούς.

Ακολούθως μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι Πατέρες αυτής. Κατά την διάρκεια σεμνής τελετής στη μεγάλη αίθουσα της Μονής απένειμε τιμητικές διακρίσεις και τα παράσημα του Αγίου Μάρκου στους κάτωθι:  α) Γ.  Ασημακόπουλο, καθηγητή ογκολογίας και Πρόεδρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (παράσημο α’ τάξεως), β) Χ. Βογιατζή, στέλεχος τραπέζης και Γενικό Έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (γεννηθέντα στην Αλεξάνδρεια, παράσημο β’ τάξεως), και γ) Κ. Τσολακίδη, στέλεχος εταιρείας και έφορο περιοχής αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων (παράσημο β’ τάξεως). Προσφωνώντας δε αυτούς ο Μακαριώτατος τόνισε: ‘προέβημεν εις την απόφασιν της τιμητικής διακρίσεως παρασημοφορήσεως των τιμίων προσώπων υμών, διότι αναγνωρίζομεν τας σπουδάς, την εργασίαν, τους μόχθους και την συνολικήν γενομένην υμετέραν προσφοράν προς τον άνθρωπον… (στον οποίο) φαίνεται και τιμάται ο ίδιος ο εκ νεκρών αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός’.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Γεωργίου (είναι παράδοση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Άγιος Γεώργιος να εορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου) συμπαραστατούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Λεοντοπόλεως Διονυσίου και Ερμουπόλεως Νικολάου, των Θεοφιλ. Επισκόπων Βαβυλώνος, Νιτρίας και Ζάμπιας Ιωακείμ, ως και όλου του Ιερού Κλήρου του Καΐρου. Παρόντες ήταν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Γραμματεύς της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεώργιος Καραίσκος και πολλοί Κοινοτικοί Επίτροποι, οι τιμηθέντες και πολλοί πρόσκοποι, καθώς και πλήθος προσκυνητών.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: ‘Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας έχει το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει στην εκκλησιαστική του δικαιοδοσία τον τόπο, όπου κατά την παράδοση ο Αγ. Γεώργιος φυλακίσθηκε και προσευχήθηκε προετοιμαζόμενος για την τελείωσή του, για τον μαρτυρικό του θάνατο. Βρισκόμαστε σε τόπο αγιάσματος και ιερής δόξης για όλο τον κόσμο. Αυτό αποδεικνύει  η πάνδημος συμμετοχή των πιστών, αυτό δηλώνει η κατάθεση στον τιμώμενο μεγαλομάρτυρα των προσευχών και των προσδοκιών μας… (ο οποίος) δεν παύει αιώνες τώρα να εισακούει τις μύχιες και φανερές επιθυμίες, τις συνειδητές αλλά και τις μη συνειδητές προσδοκίες όλων… Η επί γης αρχοντική του καταγωγή έχει μεταμορφωθεί σε μεγαλοπρέπεια διακονίας’.

Αργά το βράδυ ο Πατριάρχης με την συνοδεία του αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο Καΐρου για Λάρνακα μέσω Αθηνών, προκειμένου να λάβει μέρος στην δεύτερη Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών που διοργανώνει η Ιερά Μονή Κύκκου με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στην Κύπρο μετέβη το πρωί της Παρασκευής 2 Μαΐου ε.ε. η  Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος  Ζ΄, προκειμένου να λάβει μέρος στην Δεύτερη Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, το οποίο προεδρεύεται από τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο  και θα διαρκέσει από 2 έως 5 Μαΐου.  

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυρήνης Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ο Αρχιμανδρίτης Ησαϊας Κυκκώτης εκ μέρους της Ιεράς Μονής Κύκκου και άλλοι.

Ο Μακαριώτατος κατέλυσε στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο, τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Βλάσιο Φειδά, Εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, άλλους καθηγητές Θεολογικών Σχολών καθώς και Εκπροσώπους εκκλησιαστικών και θεσμικών φορέων.

Το ίδιο απόγευμα, ενώπιον εκπροσώπων όλων σχεδόν των Εκκλησιών, Δογμάτων και Θρησκειών, κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων, κληρικών, πολιτικών και διπλωματικών αρχών και πλήθος λαϊκών απ’ ολόκληρη την υφήλιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσος Παπαδόπουλος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα: «Οικουμενικότητα και Πολιτισμός στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Οι δρόμοι της Ειρήνης», το οποίο οργανώνει το Παγκόσμιο βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε την αξία συνεργασίας των ανθρώπων όλου του κόσμου με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ λαών, θρησκειών και πολιτισμών και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Οι λόγοι που ενώνουν τελικά τους ανθρώπους είναι εξαιρετικά πολυαριθμότεροι και κατ’ ουσίαν βασικότεροι απ’ όσους τους διακρίνουν και τους διαχωρίζουν. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες κατά το παρελθόν και μέχρι σήμερα αγωνίζονται και ενεργοποιούν  τις δυνάμεις του εκκλησιαστικού σώματος και ελκύουν την προς την Εκκλησίαν δωρηθείσα Θείαν Χάριν. Ο σκοπός δεν είναι άλλος παρά η κατανόηση και η συνειδητοποίηση της κοινής καταγωγής των ανθρώπων, που είναι ο Ουράνιος Πατέρας και επιπλέον του κοινού τέλους, της ολοκληρώσεως όλων μας. Επομένως, εάν ο Θεός είναι η αρχή και το τέλος, όλα εκείνα που μεσολαβούν είναι δικά του δώρα και αποτελέσματα της Θείας του βουλήσεως: το φυσικό περιβάλλον, το πνεύμα της λογικής που διαφοροποιεί τον άνθρωπο, έναντι του άλογου των ζώων και του άψυχου των όντων, η πρόσκληση μετοχής εις την επερχόμενη Βασιλεία του Θεού».

Κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες και θεσμικούς φορείς. Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, έκλεισε με δεξίωση που δόθηκε στους Κήπους του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία.

Την Κυριακή 4 Μαϊου ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετοχίου Κύκκου, στην Λευκωσία.

Ο Μακαριώτατος θα παραμείνει στην Κύπρο  μέχρι την Τρίτη 6 Μαϊου. Μέλη της συνοδείας του είναι ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυρήνης Αθανάσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίστρατος Οικονομού και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

---------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ  ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ   ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ το πρωί της Κυριακής 4 Μαίου ε.ε. προεξήρχε πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου, στην οποία συλλειτούργησαν εκπρόσωποι άλλων παλαιφάτων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και πολλοί κληρικοί.

Ο Μακαριώτατος, κατά την Θεία Λειτουργία κήρυξε  και αφού αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της Κυριακής του Θωμά και την αξία της διοργανώσεως της Β’ Συναντήσεως του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, αλλά και στα σημαντικά ζητήματα της Κύπρου, όπως προκύπτουν από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, καταλήγοντας τόνισε: «Η ιερή γη της Κύπρου, όπου πραγματοποιείται η Δεύτερη Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, μετά από και την επάξια ένταξή της στην οικογένεια της Ευρώπης, καλείται να αναδειχθεί σε πνευματικό φάρο και πολιτισμικό πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εδώ συναντώνται πολιτισμοί, θρησκείες και λαοί, ενώ το άγιο πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Αποστόλου Θωμά είναι δαυλός αναμμένος που φωτίζει την οικουμένη και η όψη του προβάλλει ως λυτρώσεως πύλη.  Ιδού, η ευκαιρία της συναντήσεως της λογικής έρευνας με την εξ αποκαλύψεως πίστη! Ιδού, τώρα στέκει ενώπιον μας η δυνατότητα της συνεργασίας, της αγάπης, της ειρήνης  και της ελευθερίας... Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε προς πάντας τους λόγους που εξήλθαν από το σεβάσμιο στόμα του αναστάντος Κυρίου ‘Ειρήνη πάσι’. Αυτό και μόνον μας χρειάζεται, διότι αυτό μας υπολείπεται. Αυτό είναι η βασικότερη προσδοκία μας, αλλά και η σπουδαιότερη ευθύνη μας» .

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος μετέβη εν πομπή στο συνοδικό του Μετοχίου, όπου οι χοροί έψαλλαν τον πολυχρονισμό του και κατόπιν δέχθηκε τις ευχές του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου Σεβ. Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου, των αρχιερέων, των κληρικών, των συμμετεχόντων στο Συνέδριο και πλήθους λαικών, οι οποίοι προσήλθαν για τον σκοπό αυτό.

Αργότερα, παρακολούθησε τη συνέχεια και την επίσημη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο συνεχίσθηκε από χθες, και παράλληλα είχε διμερή συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον Μακαρ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο.

Μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ευλόγησε το επίσημο και πανηγυρικό δείπνο, και μαζί με τον Σεβ. Επίσκοπο Κύκκου κ. Νικηφόρο, τους ιεράρχες, τους πολιτικούς και τους λοιπούς εκλεκτούς συμμετέχοντες παρακολούθησε πρόγραμμα Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Δευτέρα 5 Μαΐου ε.ε.,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, Εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, μαζί με  τον Μητροπολίτη Κιτίου και τη συνοδεία του μετέβη στην Ιερά  Μονή Κύκκου. Μετά από το προσκύνημα συνάντησε τους συνέδρους της Β΄ Συναντήσεως του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη εκεί για προσκύνημα και ευλόγησε το γεύμα που τους παρέθεσε η Μονή. 

Η Β΄ Συνάντηση του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών υπήρξε  απολύτως επιτυχής όχι μόνο για τη συμμετοχή υψηλών προσωπικοτήτων από διαφόρους χώρους και Θρησκείες, αλλά και διότι κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις: α) πρόταση Πολιτισμού, για ένα Νέο Παγκόσμιο Συμβόλαιο, και β) αποφασίστηκε μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος η ίδρυση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Πολιτισμών και Επικοινωνίας για την Κύπρο, στο οποίο θα συμμετάσχουν και Τουρκοκύπριοι, με αποστολή την καταγραφή και παρέμβαση τόσο στα παγκόσμια ζητήματα πολιτισμού, όσο και στον Κυπριακό χώρο για την προώθηση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης, εκδόθηκαν ψηφίσματα για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, κυρίως στην Κύπρο και το Ιράκ και για το Κυπριακό ζήτημα και την επανένωση του λαού και της χώρας και την επαναφορά της Διεθνούς Νομιμότητας στο νησί. Ακόμη, ψήφισμα ανησυχίας για την παγκόσμια ειρήνη και την ανάγκη ενδυναμώσεως και ενισχύσεως διεθνών οργανισμών, όπως ο Ο.Η.Ε. και τη σύναψη Νέου  Παγκοσμίου Συμβολαίου για την ισότητα, την πρόοδο και την ειρήνη.

Τέλος, εξ αιτίας του καθοριστικού έργου και της σημασίας του Συνεδρίου, κλείνοντας ο Σεβ. Επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος ανακοίνωσε τη συνέχεια του στην Αθήνα κατά τον ερχόμενο Μάρτιο 2004 με την κορυφαία εκδήλωση που θα έχει τίτλο: «Ο Πολιτισμός των Πολιτισμών. Για ένα νέο Παγκόσμιο Συμβόλαιο».

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτριο Χριστόφια και διαφόρους τοπικούς συνεργάτες του Πατριαρχείου για ζητήματα ιεραποστολής.

Το πρωί της  Τρίτης 7 Μαίου,   ο Μακαριώτατος ανεχώρησε  από την Κύπρο για την Αθήνα, όπου θα έχει συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτη καθώς και με ποικίλους παράγοντες για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο ενώ την Πέμπτη 8 Μαίου θα μεταβεί στην Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάστασή του καθώς και των 1660 ετών από την Τοπική Σύνοδο της Σαρδίκης (343 μ.Χ.).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι της 6ης Μαίου ε.ε. προερχόμενος από Κύπρο.

Πριν αναχωρήσει από την Μεγαλόνησο, πραγματοποίησε μαζί με τη συνοδεία του επίσκεψη στον εν Κύπρο εκπρόσωπό του, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, ο  οποίος παρέθεσε πρόγευμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο προς τιμή του Μακαριωτάτου και των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον Μακαριώτατο προέπεμψαν ο Μητροπολίτης Κιτίου και  ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυρήνης Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα.

Στο αεροδρόμιο Αθηνών υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου και στελέχη του Γραφείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπό του στην Αθήνα και Διευθυντή του εκεί Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του και άλλα στελέχη του εν Αθήναις γραφείου μετέβη στην Πρεσβεία της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.  Στην Πρεσβεία τον υποδέχθηκε η Πρέσβυς κα. Magda Shahin, η οποία ξενάγησε τον Μακαριώτατο στους ανακαινισμένους χώρους της Πρεσβείας και παράλληλα δέχθηκε διπλωμάτες και Έλληνες εξ Αιγύπτου.

Αργότερα, ο Μακαριώτατος δέχθηκε παράγοντες και συνεργάτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα και συνεργάστηκε μαζί τους για τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ο Μακαριώτατος θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι το απόγευμα της 8ης Μαΐου, οπότε θα αναχωρήσει για την Σόφια της Βουλγαρίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Την 6ην Μαίου ε.έ. προερχόμενος εκ Κύπρου, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες πανθρησκειακού συνεδρίου υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου και του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, έφθασε στο  Διεθνές Αεροδρόμιο "ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" την 11ην π.μ.  και κατευθύνθηκε προς την Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα όπου τον ανέμεναν ο εν Αθήναις εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος και η Εξοχωτάτη πρέσβης κ Μάγδα Σαχίν η όποια και έδωσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου δεξίωση και τον ξενάγησε στο προσφάτως ανακαινισθέν κτήριο της πρεσβείας.

Ο Μακαριώτατος είχε εγκάρδια συζήτηση μετά της εξοχωτάτης κ. Σαχίν αλλά  και με πολλούς άλλους φίλους  της Αιγύπτου και του Πατριαρχείου, όπου παραβρέθηκαν κατά την δεξίωση αυτή για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογίαν του Σεπτου προκαθημένου του Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Την επαύριο 7η Μαίου, η Α. Θ. Μ. ο Πατριάρχης, ευρισκόμενος  στην Αθήνα, εις το Γραφείον του Πατριαρχείου, εδέχθη Αρχιερείς και κληρικούς του Θρόνου που έσπευσαν να λάβουν την Πατριαρχικήν Αυτού ευλογία και συνεργάσθηκαν επί διαφόρων Θεμάτων.

Την 11ην πρωινή ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος υπό του εν Αθήναις εκπροσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου έγινε δεκτός από τον Εξοχώτατο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, μετά του οποίου σε ζεστό και εγκάρδιο κλήμα  παρουσίασε θέματα πού αφορούν τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και συνεζήτησαν γενικά εκκλησιαστικά ζητήματα πού απασχολούν την καθ΄ όλην Ορθόδοξον Εκκλησία.

Την 7η απογευματινή της ιδίας ημέρας η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, επεσκέφθη τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλον  στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μετά του οποίου είχε ιδιαίτερη συνάντηση όπου και  συνεζήτησαν  θέματα απασχολούντα τον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου  και την εν γένει Ορθόδοξον Εκκλησία.

Το βράδυ και περί ώρα 8.30 μ.μ. ο Πατριάρχης παρεκάθησε σε δείπνο στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ πού το παρέθεσαν φίλοι του. Παρεκάθησαν οι βουλευτές Χ. Τσιώκας και Π. Τατούλης, ο κ. Ι. Μπίθας, ο κ. Γ. Μαύρος δικηγόρος, ο κ. Π. Παπαστεφένου, ο κ. Γ. Παπαθανασόπουλος Δημοσιογράφος, ο κ. Ι. Παλληκάρης και άλλοι φίλοι και συνεργάτες του Πατριάρχου.

Την επαύριο 8ην Μαίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης κατήλθε εις το Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών και είχε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Πατριαρχείου, κληρικούς και φίλους.

Το απόγευμα της ιδίας  ημέρας η Α.Θ.Μ. ο Σεπτός ημών Πάπας και Πατριάρχης  κ.κ. ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Χρυσοστόμου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Καλίστρατου και του Πατριαρχικού Διακόνου κ. Νεκταρίου , θα αναχωρήσει διά Σόφια όπου θα λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Πέμπτη 8 Μαΐου ε.ε. προερχόμενος εξ Αθηνών μετέβη αεροπορικώς στην Σόφια της Βουλγαρίας για να συμμετάσχει στον επίσημο εορτασμό των 50 χρόνων από την ανασύσταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. 

Ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, συνταξιδεύοντας δε με τον  Θεοφιλ. Επίσκοπο  Τριμυθούντος Βασίλειο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου, έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Σόφιας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σόφιας κ. Μάξιμο, τους Σεβ. Μητροπολίτες Νευροκοπίου Ναθαναήλ και Στάρας-Ζαγόρας Γαλακτίωνα, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζνέπολι Νικόλαο και κληρικούς του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, καθώς επίσης και από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Σόφιας και Γενικό Διευθυντή παρά τω Υπουργικώ Συμβουλίω της Βουλγαρίας κ.  Ι. Δημητρώφ.

Επίσης, τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας κ. Ι. Ζέλεφ, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Βουλγαρία κ. Ο.  Μπαουφίκ, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ι. Μεταξάς, εκπρόσωπος του Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Π. Μαντζουράκη, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου  κ. Φ. Κριτιώτης και άλλοι παράγοντες.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Kempinski Zografski της Σόφιας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄, την 9ην Μαΐου 2003, δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην Βουλγαρία μαζί με τους εκπροσώπους άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και την συνοδεία του, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον καθεδρικό Ι. Ν. Αγίας Κυριακής και ακολούθως μικρή περιήγηση στην πόλη της Σόφιας.

Το μεσημέρι, παρέστη σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Βουλγαρία κ. Ossama Mohamed Tawfik. Στο γεύμα παρακάθισε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Μάξιμος συνοδευόμενος από αρχιερείς και άλλους κληρικούς του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ως και οι εξ Αλεξανδρείας συνοδοί του Μακαριωτάτου.

Κατά την διάρκεια του γεύματος και σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, ο Εξοχ. Πρέσβυς μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εν γένει και ιδιαιτέρως του Προκαθημένου του. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και τόνισε την όλη προσφορά της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την ειρηνική-αδελφική συνύπαρξη των δύο θρησκειών (χριστιανικής και μουσουλμανικής) στην Αίγυπτο. Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε  δώρα στον κ. Πρέσβυ και επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση και την πηγαία φιλοξενία.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος και οι λοιποί εκπρόσωποι των αυτοκεφάλων Εκκλησίων παραβρέθηκαν σε επίσημη εκδήλωση στην Θεολογική Σχολή Σόφιας, όπου μετά από τον χαιρετισμό του Μακαρ. Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μαξίμου, μίλησαν ο Σεβ. Μητροπ. Rousse κ. Νεόφυτος για την ιστορία της Βουλγαρικής Εκκλησίας από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα και κατόπιν ο κ. Totio Koev, καθηγητής Δογματικής, για την ιστορία και την σημασία της εν Γαρδική Συνόδου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 1600 ετών από της συγκλήσεώς της.

Τέλος, ο Μακαρ. Πατριάρχης Βουλγαρίας τίμησε με το μετάλλιο του Αγ. Κλήμεντος Αχρίδος τον Ελλογ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Ιβάν Δημητρώφ.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ελληνική Πρεσβεία, όπου ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Βουλγαρία κ. Προκόπιος Μαντζουράνης παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του και προς τους αντιπροσώπους των Ελληνοφώνων Εκκλησιών. Συγκεκριμένα παρακάθησαν στο δείπνο ο Σεβ. Μητρ. Αυστρίας κ. Μιχαήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τριμυθούντος κ. Βασίλειος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, οι Σεβ. Μητρ. Νεαπόλεως κ. Διονύσιος και Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στην Βουλγαρία κ. Φ. Κριτιώτης, τα μέλη των αντιπροσωπειών και άλλοι παράγοντες της Πρεσβείας. Το γεύμα τίμησε με την παρουσία του ο Μακαρ. Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Μάξιμος περιστοιχιζόμενος από μητροπολίτες της Εκκλησίας Βουλγαρίας και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Ιβάν Δημητρώφ.

Το δείπνο διεξήχθη σε πολύ φιλικό περιβάλλον, ο δε οικοδεσπότης Εξοχ. κ. Πρέσβυς εξέφρασε πολλάκις τις θερμές του ευχαριστίες για την παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας απαντώντας στην πρόποση του κ. Πρέσβεως τον ευχαρίστησε για την ευγενή του πρόσκληση και εξήρε την αρωγή και την συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβερνησέως στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Πρέσβυ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ

Το Σάββατο, 10 Μαΐου ε. ε. οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της ανυψώσεως της Εκκλησίας Βουλγαρίας στην Πατριαρχική αξία κορυφώθηκαν με το πατριαρχικό συλλείτουργο που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ι. Ν. Αγ. Κυριακής Σόφιας. Στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο που προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έλαβαν μέρος ο Μακαρ. Πατριάρχης  Σερβίας κ. Παύλος, ο Μακαρ. Πατριάρχης Βουλγαρίας  κ. Μάξιμος και οι εκπρόσωποι των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αντιοχείας, Μόσχας, Ρουμανίας, Γεωργίας, και των αυτοκεφάλων Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος και Πολωνίας. Παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. Georgi Parvanou, ο Πρωθυπουργός κ. Simeon Saxe-Coburg Gotha, άλλοι επίσημοι και πλήθος λαού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλλει δοξολογία επί τη επετείω και ακολούθησαν οι καθιερωμένες προσφωνήσεις και η επίδοση αναμνηστικών δώρων προς τον Μακαρ. Πατριάρχη Βουλγαρίας. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου και τόνισε την αξία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την αδελφική σχέση μεταξύ των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας.

Το μεσημέρι ακολούθησε επίσημο γεύμα στο Ξενοδοχείο Kempinski Zografski δοθέν υπό του Μακαρ. Πατριάρχη Βουλγαρίας προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του, κατά τη διάρκεια του οποίου αντηλλάγησαν προπόσεις.

Κατόπιν, οι Προκαθήμενοι και οι Επικεφαλείς των αντιπροσωπειών επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Georgi Parvanou, τον Πρωθυπουργό κ. Simeon Saxe-Coburg Gotha και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Orgnian Gerdijikov. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος μετά την ανταλλαγή σκέψεων επί διαφόρων ζητημάτων που αφορούν την Εκκλησία Βουλγαρίας τόνισε την ορατή βελτίωση των σχέσεων  μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και εξέφρασε την επιθυμία όπως οι πολιτικοί άρχοντες βοηθήσουν τον κανονικό Πατριάρχη και την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έργο της επ' αγαθώ του πιστού Βουλγαρικού λαού.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Πέτρος μετά των Πατριαρχών Σερβίας και Βουλγαρίας και των εκπροσώπων των άλλων Εκκλησιών, παρακολούθησαν στην Όπερα της Σόφιας το ορατόριο «Μολενιγιέ» και παρευρέθηκαν στην δεξίωση που ακολούθησε. 

Το βράδυ ακολουθούσε δείπνο στο ξενοδοχείο  Kempinski Zografski.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ

Την Κυριακή 11 Μαΐου ε.ε. στον Ι. Ν. Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι Σόφιας τελέσθηκε Πολυπατριαρχικό  Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξαρχούσης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ'. Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι Μακαρ. Πατριάρχες Σερβίας και Βουλγαρίας κ.κ. Παύλος και Μάξιμος, εκπρόσωποι Εκκλησιών, πολλοί ιεράρχες της Βουλγαρικής Εκκλησίας και άλλοι κληρικοί. Το συλλείτουργο τελέσθηκε επί τη μνήμη των φωτιστών των Σλάβων αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου, τους οποίους η Βουλγαρική Εκκλησία τιμά υπερβαλλόντως.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο εορτάζων Μητροπ. Βάρνας κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στο έργο των μεγάλων ελλήνων ιεραποστόλων και τόνισε την προσφορά αυτών στον εκχριστιανισμό του Βουλγαρικού λαού. Ακολούθησε δεξίωση στο Συνοδικό Μέγαρο και ο Μακαρ. Πατριάρχης Βουλγαρίας προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους Προκαθημένους, στους εκπροσώπους των Εκκλησιών και στους λοιπούς αρχιερείς.

Στις 2:00 μ.μ. ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζαρα Ζαγοστ (Βελίκης) κ. Γαλακτίωνος μετέβη στην Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας όπου του εγένετο θερμή υποδοχή υπό του ηγουμένου της Μονής και των αδελφών αυτής. Εψάλλει δοξολογία στο Καθολικό της  Ι. Μονής, παρουσία αρκετών πιστών και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις, ο  δε Mακαριώτατος προσέφερε την εικόνα του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρακάθησε μετά του Πατριάρχου Βουλγαρίας και εκπροσώπων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε προς τιμή τους ο Πρωθυπουργός της χώρας  Μεγαλειώτατος Simeon Saxe-Coburg Gotha στο ξενοδοχείο Kempinski Zografski. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό για πανορθόδοξα θέματα και όπως ο κ. Πρωθυπουργός είναι καλός γνώστης των Μεσανατολικών θεμάτων, συνεφωνήθη η συμβολή του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Χόσνυ Μουμπάρακ στην ανάπτυξη της χώρας του και στα φλέγοντα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Σανατόριο της πόλης όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα του νοσοκομείου και ακολούθως είχε συνεργασία με τον Μακαρ. Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μάξιμο. Η συνάντηση στράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες και ο Πατριάρχης Πέτρος δεν παρέλειψε να δηλώσει την υποστήριξη του στον Πατριάρχη Βουλγαρίας και να εκφράσει τη χαρά του για την βελτίωση των σχέσεων Εκκλησίας -κράτους.

Το μεσημέρι,  παρέστη στο γεύμα που πρόσφερε προς τιμήν του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Πατριάρχης Βουλγαρίας. Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού θρόνου, ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μάξιμο για τη φιλοξενία, επανέλαβε τη συμπαράσταση του προς τον βουλγαρικό ορθόδοξο λαό και τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Πατριάρχη Μαξίμου.

Στις 2 μ.μ. ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για Αθήνα και εκείθεν εις Αλεξάνδρεια. Τον Μακαριώτατο κατά την αναχώρηση του προέπεμψαν ο Μακαρ. Πατριάρχης Βουλγαρίας, μέλη της Ιεράς Συνόδου, άλλοι κληρικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της χώρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ & ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη το πρωί του Σαββάτου 17 Μαίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να λάβει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Αβάνου και στην Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Σινασσό Καππαδοκίας, την Κυριακή 18 Μαίου.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινουπόλεως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχτηκαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο οποίος προστέθηκε στην εξ Αιγύπτου συνοδεία του Πατριάρχου, που απαρτιζόταν από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεοφύλακτο, τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Στην αίθουσα επισήμων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β΄. Κατόπιν οι Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών με προορισμό την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Αμέσως οδικώς οδηγήθηκαν στο Τάλας, όπου προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, ο οποίος τώρα αναστηλώνεται, εψάλλει το Χριστός Ανέστη, το Απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου και έγινε δέησης.

Στην συνέχεια οι Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Mustafapassa’ της Σινασού, όπου είχε εκδήλωση με προβολή βίντεο-οδοιπορικού της Καππαδοκίας, ακολούθησαν ομιλίες τοπικών παραγόντων, καθηγητών και του Αντιδημάρχου Σινασού Belebye Baskava. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος παρέθεσε γεύμα στους τρεις Πατριάρχες και στις Ελληνικές & Γεωργιανές Προξενικές Αρχές που τους συνόδευαν.

Ακολούθως οι Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους κατέλυσαν στο ξενοδοχείο ‘Perissia’ στο Προκόπι (Urgup).

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας οι Πατριάρχες κατευθύνθηκαν σε ιδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο στο Άβανον, όπου τελέσθηκε Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας. Στο τέλος της ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Γεωργίας για την παρουσία τους στο σημαντικό αυτό γεγονός, που λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Καππαδοκία, επίσης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αβάνου Seiha Duru για την βοήθεια και την αγάπη του. Ακολούθως ο Πατριάρχης Γεωργίας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που του έδωσε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην αγιοτόκο Καππαδοκία. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αβάνου προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους Προκαθημένους των τριών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του και των συνοδειών τους στο ξενοδοχείο ‘Perissia’ και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σινασού, όπου και παρακολούθησαν κονσέρτο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Την Κυριακή 18 Μαίου ε.ε. τελέσθηκε Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Σινασσό της Καππαδοκίας, προεξάρχοντος τους Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλιού Β’.

Στο Πατριαρχικό συλλείτουργο παρέστησαν Αρχιερείς, κληρικοί και μοναχοί των τριών Εκκλησιών, ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Χριστίδης Μιχαήλ, ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντινουπόλεως κ. Πάνος Καλογερόπουλος, ο Γ΄ Πρόξενος κ. Ανδρέας Κοτίδης, ο Δήμαρχος Σινασσού, ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας, ο Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιος Φειδάς και πλήθος πιστών από την Ελλάδα και την Γεωργία.   

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ιστορικό τόπο της Καππαδοκίας και στην δύναμη την οποία προσφέρει στους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση για την δυνατότητα που παρέχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά λειτουργία στο χώρο αυτό της ιστορικής Καππαδοκίας. Τέλος ευχαρίστησε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξναδρείας καθώς και τον Πατριάρχη Γεωργίας για την αποδοχή της προσκλήσεως και την παρουσία τους στο σημαντικό αυτό γεγονός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα καλά του λόγια και την φιλοξενία, ευχαρίστησε τον λαό της Καππαδοκίας για την αγάπη την οποία δείχνουν στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και στους φιλοξενούμενους Πατριάρχες καθώς και στο πλήθος των προσκυνητών που έφθασαν από την Ελλάδα και την Γεωργία για να παρακολουθήσουν αυτήν την Θεία Λειτουργία, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και στην διαπίστωση ότι και στην Τουρκία συμβαίνει το ίδιο. Μεταξύ δε άλλων ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: ‘..Δύο ημέρες που είμαστε κοντά σας αισθανθήκαμε την αγάπη των εδώ αδελφών μας και τον σεβασμό στο πρόσωπό σας. Τον ίδιο σεβασμό έδειξαν και προς εμάς και αυτό οφείλεται σε εσάς Παναγιώτατε Άγιε Αδελφέ. Τα μηνύματα αυτά την αγάπης και της συνυπάρξεως έχουμε χρέος, πιστεύω, να τα μεταφέρουμε σε όλους τους λαούς μας.  Χθες με πολλή συγκίνηση παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι κάτοικοι της περιοχής προς τιμήν σας με επικεφαλείς τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, εκδηλώσεις που με έκαναν να συγκινηθώ και να δακρύσω, έτσι πρέπει να ζούμε όλοι οι λαοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Στην Αίγυπτο, εκεί που βρίσκεται το δικό μας Πατριαρχείο δύο χιλιάδες χρόνια, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τα παιδιά των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί, πάνε στα ίδια σχολεία, στα ίδια πανεπιστήμια, εργάζονται μαζί στις ίδιες δουλειές, από μικρά μαθαίνουν να σέβεται ο Χριστιανός των Μουσουλμάνο και ο Μουσουλμάνος τον Χριστιανό και έτσι ζούμε αρμονικά. Το ίδιο συναντώ και εδώ και εύχομαι αυτό να είναι ένα συνεχές φαινόμενο γιατί όλοι μας αν και ανήκουμε σε διαφορετικές θρησκείες είμαστε παιδιά του Θεού και οφείλουμε, κυρίως οι Ποιμένες, να προσφέρουμε την αγάπη μας στον κάθε άνθρωπο για να μαρτυρούμε αυτό το οποίο εκπροσωπούμε...’

Στην συνέχεια οι Προκαθήμενοι των τριών Εκκλησιών παρεκάθησαν σε γεύμα που προσέφερε προς τιμήν τους ο Δήμαρχος Σινασσού. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας οι Πατριάρχες επισκέφτηκαν τον Νομάρχη Νεαπόλεως  (Nevsehir). Ακολούθησε δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του στο ξενοδοχείο ‘Perissia’. Το βράδυ οι Προκαθήμενοι παρακολούθησαν συναυλία στο Προκόπιο (Urgup) της Καππαδοκίας.                               

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Ιστορικούς και Αρχαιολογικούς χώρους της Καππαδοκίας, επισκέφθηκαν την Δευτέρα 19 Μαίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β΄, φιλοξενούμενοι του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Τους Προκαθημένους συνόδευαν οι Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Γεωργίας στην Τουρκία.

Πρώτος σταθμός ήταν το χωριό Μαλακοπή όπου ο Μακαριώτατος προσκύνησε στον ερειπωμένο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, κτίσμα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Εψάλλει το Απολυτίκιο των Αγίων, το Χριστός Ανέστη και έγινε δέησης.

Επόμενος σταθμός υπήρξε η αρχαία Καρβάλη και ο σχεδόν κατεστραμμένος βυζαντινός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου όπου και φυλάσσονταν τα λείψανα του παλαιότερα,  κατόπιν, ο Μακαριώτατος προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Νανζιανζηνού στην ίδια πόλη και στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Κατά την διαδρομή οι Προκαθήμενοι των τριών Εκκλησιών είχαν την ευκαιρία να δουν την Αριανζό, την πόλη στην οποία έμεινε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος όταν παραιτήθηκε από τον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και στην οποία κοιμήθηκε και ετάφη. Ακολούθως οι Πατριάρχες, οι συνοδείες τους και οι Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές Ελλάδας και Γεωργίας επέστρεψαν στην Μαλακοπή. Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και μετά επισκέφθηκαν και θαύμασαν από κοντά την υπόγεια πόλη, μία πόλη που εκτείνεται εννέα στρώματα κάτω από την γη και χρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο των Χριστιανών. Ακολούθησε γεύμα το οποίο παρατέθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη προς τιμήν  των υψηλών προσκεκλημένων του στο ξενοδοχείο “Kaya”. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄, οι Πατριάρχες και οι συνοδείες τους προσκύνησαν στον σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος και που σήμερα αποτελεί μια ερειπωμένη Εκκλησία λαξευμένη στον πορώδη βράχο του Προκοπίου της Καππαδοκίας.

Το βράδυ, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρακάθησε σε δείπνο που προσέφερε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης προς τιμήν των φιλοξενουμένων του Πατριαρχών και των παραγόντων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά το δείπνο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Γεωργίας και τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιο Φειδά για θέματα κοινού Εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Με αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών αναχώρησαν την Τρίτη 20 Μαίου ε.ε., στις 9:30  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι συνοδείες τους από την Καισάρεια της Καππαδοκίας για την Κωνσταντινούπολη.

Τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου, φιλοξενούμενο του Οικουμενικού Πατριάρχη υποδέχθηκαν στον Αεροδρόμιο οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Ηρακλείας Φώτιος, Σεβαστείας Δημήτριος, Ικονίου Θεόληπτος και Κολωνίας Γαβριήλ. Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Μακαριώτατο και στο Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Το Μεσημέρι ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρκων Κωνσταντίνος προσέφερε γεύμα στο Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου, στον Παναγιώτατο και στους Αρχιερείς των δύο Πατριαρχείων όπου συνόδευαν τους Προκαθημένους, σε γνωστό ξενοδοχείο της Πόλης, στο γεύμα παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Πάνος Καλογερόπουλος και ο Πρόξενος κ. Ανδρέας Κοτίδης. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την αποδοχή της προσκλήσεως και την παρουσία του στα αγιασμένα χώματα της Καππαδοκίας. Επίσης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγάπη του προς τον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και για την στήριξη και την  κοινή συμπόρευση των δύο Πατριαρχείων στα εκκλησιαστικά θέματα και ευχήθηκε αυτές οι καλές σχέσεις να συνεχιστούν και στο μέλλον. Ακολούθως ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τα έκδηλα αισθήματα αγάπης προς τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και ειδικά προς το πρόσωπο του Προκαθημένου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο Εκκλησιών, τόνισε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα στηρίζει τον ρόλο του Πρωτόθρονου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και θα ίσταται πάντα στο πλευρό του για το καλό της Ορθοδοξίας διότι οι καιροί επιβάλουν επαγρύπνηση και κοινή πορεία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το Απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε στο Μεγάλο Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου στο Πέραν. Μετά το Πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, επόπτης της συγκεκριμένης περιοχής καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Φιλοξενούμενο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Περιφέρεια Σταυροδρομίου και στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στη Συνέχεια ο Παναγιώτατος Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό και κατόπιν αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στο αναστηλωτικό, ιεραποστολικό, εκκλησιαστικό και αναδιοργανωτικό έργο που επιτελείτε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην Σεπτή έδρα του αλλά και σε ολόκληρη την δοκιμαζόμενη Αφρικανική ήπειρο. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την αγάπη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξήρε τις αγαθές σχέσεις των δύο Πατριαρχείων και την συνεχόμενη συνεργασία τους προς δόξαν της Ορθοδόξου εκκλησίας.

Ακολούθως  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα καλά του λόγια, αναφέρθηκε στο επίσης πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις αγαθές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και υποσχέθηκε συνέχεια αυτής της αγαστής συνεργασίας, έκανε αναφορά στο σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ανά την Αφρικανική Ήπειρο και στο βάρος και την ευθύνη την οποία φέρουν οι Εκκλησίες απέναντι στην Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «…Γιατί φέρομαι μεγάλη ιστορία στις πλάτες μας, εκπροσωπούμε την Ορθοδοξία μας αυτή είναι η ταυτότητα μας, ταυτότητα που πρέπει να είναι γεμάτη αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο όποιος και εάν είναι αυτός… Σας ευχαριστώ και πάλι Παναγιώτατε και φεύγω, αλήθεια σήμερα, με τας καλυτέρας όπως πάντοτε των εντυπώσεων, ξέρω την αγάπη σας, ξέρω την συμπαράστασή σας και όπως στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ετονίσαμεν επανειλημμένως τα δύο Πατριαρχεία πρέπει πάντοτε να συμπορεύονται, θα έχετε πάντα την αγάπη και συμπαράστασή μας, ελπίζω και εμείς να έχουμε την δική σας αγάπη και συμπαράσταση.». Τέλος ευχαρίστησε όλους  για την υποδοχή και ιδιαίτερα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρόσκληση η οποία του έδωσε την δυνατότητα να επισκεφθεί την Αγιοτόκο Καππαδοκία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή και ακολούθησε δείπνο το οποίο προσέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως  Ειρηναίος προς τιμήν του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του.

Στις 10:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναχώρησε αεροπορικώς για την έδρα του, την Αλεξάνδρεια, μέσω Καίρου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, 21 Μαΐου  ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επέστρεψε στην έδρα του μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με την ευκαιρία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής και των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος, το πρωί της ίδιας ημέρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν η εορτάζουσα Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Κοινοτικοί παράγοντες, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου της Ε.Κ.Α και πολλοί πάροικοι.   

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο των γονέων του Παναγιώτου και Χρυστάλας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ                                           

Στο Κάιρο μετέβη την Παρασκευή 23 Μαΐου 2003 η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Ο Μακαριώτατος αμέσως μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου όπου τον υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής  Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι πατέρες της Μονής και επιθεώρησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο Κοιμητήριο της Μονής. Ακολούθως, μετέβη στον Ιερό Κοινοτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου ευλόγησε το Μυστήριο του Γάμου του Γεωργίου Χαγιάτ και της Μαριάννας Ουαγκί Γκεργκίς συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος και τον ιερό κλήρο του Καΐρου.

Την επομένη, Σάββατο 24 Μαΐου ε. ε.  ο Μακαριώτατος επιθεώρησε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου τις ανακαινιστικές  εργασίες και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες.

Αργότερα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε και ευλόγησε ασθενείς στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με διάφορους παράγοντες στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου. Το απόγευμα προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού εις τον Ιερό Κοινοτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και τον ιερό κλήρο του Καΐρου.

Αργότερα, παρέστη σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμής του η κ. Ελένη Τσιέπα, σε γνωστό ξενοδοχείο του Καΐρου στο οποίο παρακάθισε και ο Εξοχώτατος  Πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου.

Την Κυριακή, 25 Μαρτίου ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου πλαισιούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος Θεφύλακτο και τον κλήρο του Καΐρου.  Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν Διπλωματικές, Προξενικές και Κοινοτικές αρχές. Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του  εξήρε τους εορταζόμενους Αγίους και τόνισε την ανάγκη ενότητας και παρουσίας των ομογενών στις λατρευτικές συνάξεις. Τέλος διένειμε το αντίδωρο στους πιστούς και παρέστη στη δεξίωση της Κοινότητος στο προαύλιο του Ναού κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ομογενείς.

Το μεσημέρι, τίμησε με την παρουσία του το επίσημο γεύμα του ζεύγους Χρήστου και Ελένης Καβαλή σε πολυτελές εστιατόριο του Καΐρου στο οποίο παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου και αρκετοί ομογενείς.

Ο Μακαριώτατος μετά το γεύμα αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.          

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Στο Αμμάν της Ιορδανίας έφθασε το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαΐου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, προκειμένου να λάβει μέρος, στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Η συνεδρίαση της επιτροπής είναι η τελευταία πριν από την Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν τον Μακαριώτατο, που συνοδεύεται από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, υποδέχθηκαν ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος,  ο Έλληνας  Πρέσβυς στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Mohamed Higazy, ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Dr. Audeh Qawwas  και άλλοι παράγοντες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με την ενημέρωση που έκαναν Επίσκοποι χριστιανικών δογμάτων από την Βαγδάτη προς τα μέλη της επιτροπής για την σημερινή κατάσταση στη χώρα και για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί. Δεν παρέλειψαν δε να ευχαριστήσουν τις διάφορες χριστιανικές εκκλησίες για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν στο δεινοπαθούντα λαό του Ιράκ.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Προέδρους των οικογενειών των άλλων Εκκλησιών μελών του Συμβουλίου καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Rev. Dr. Riad Jarjour επισκέφτηκαν στα ανάκτορα τον Διάδοχο του Θρόνου Πρίγκιπα Hamzeh Ben El Housein. Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Marwan El Masher. Ο Πρίγκηπας Housein απευθυνόμενος στους υψηλούς επισκέπτες, στους οποίους σημειωτέον επεφύλαξε θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιορδανία καθώς και στην ανάγκη επίτευξης ειρήνης στην περιοχή για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας, ζητώντας παράλληλα και την δική τους συνεισφορά με την προσευχή και την ηθική υποστήριξη.

Αργά το απόγευμα και μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίας ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Βενέδικτο.  Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τον Πατριάρχη στο μουσείο της Μητροπόλεως και στη συνέχεια τον συνόδευσε στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβυ.

Ο κ. Καμπόλης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στην Πρεσβευτική κατοικία και μεταξύ των συνδαιτημόνων ήταν ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο Πρέσβυς της Γαλλίας κ. Michel Casa, ο Πρέσβυς της Ρουμανίας κ. Vasile Sofineti, o Dr. Marwan Jme’an και η Ελληνίδα σύζυγός του, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως και ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Αντώνιος Χαζίρογλου.

Ο κύριος Πρέσβυς στην πρόποσή του με πολύ θερμά λόγια καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και εξήρε το έργο που επιτελείται στην αφρικανική ήπειρο λέγοντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που αισθανόμαστε την ευλογία της παρουσίας σας εδώ, γνωρίζουμε το μεγάλο έργο που επιτελείτε στην πολύπαθη Αφρική, εκτιμούμε και θαυμάζουμε αυτό το έργο, ευχόμενοι εκ βάθους καρδίας ο Θεός να σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε αυτό το έργο για την Ορθοδοξία, για το έθνος, για τον ελληνισμό και για την κοινωνία ολόκληρη."

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέπτυξε το έργο που επιτελείται σήμερα στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και την Αιγυπτιακή πολιτεία, ευχαρίστησε την μητέρα Ελλάδα για την μεγάλη της συνεισφορά στην επιτυχία του έργου αυτού στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της και ζήτησε από τον κύριο Πρέσβυ να μεταφέρει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου που βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ

Την Παρασκευή 30 Μαΐου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ πήρε μέρος ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, στην δεύτερη ημέρα συνεδριάσεως της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν στην προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου, την αναθεώρηση του καταστατικού καθώς και διάφορα διαχειριστικά θέματα. Πριν το μεσημέρι οι Επίσκοποι Χριστιανικών δογμάτων από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για την σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη και τα γνωστά προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους της.

Το βράδυ, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Mohamed Higazy παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Πρεσβευτική Κατοικία. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Ιωάννης Καμπόλης, Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βενέδικτος, ο Μητροπολίτης Δαμιέτης της Κοπτικής Εκκλησίας Anba Bishoy, ο Dr. Safwat al-Bayadi Πρόεδρος των Ευαγγελικών Εκκλησιών Αιγύπτου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Α΄ Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αντώνιος Χαζίρογλου και η κα. Audeh Qawwas.

Σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ο Αιγύπτιος Πρέσβυς τόνισε πως είναι μεγάλη ευλογία να επισκέπτεται ο Προκαθήμενος του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την πρεσβευτική κατοικία και αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διέπουν Ελλάδα και Αίγυπτο. Ο Μακαριώτατος, προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Πρέσβυ Higazy και μεταξύ άλλων, τον ευχαρίστησε για την ζεστή φιλοξενία και για την προστασία και αρωγή που παρέχει η Αιγυπτιακή πολιτεία στο Πατριαρχείο και στο ποίμνιό του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Μ.Α. ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ

Το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Μαίου ε.ε. ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που έλαβε χώρα στο Αμμάν της Ιορδανίας. Της τελευταίας συνεδριάσεως προήδρευσε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Στην ημερήσια διάταξη, όπου την συζήτηση συντόνιζε ο Μακαριώτατος, συμπεριλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει το Συμβούλιο στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και τον οικονομικό απολογισμό. Επίσης, οι υπεύθυνοι των διαφόρων προγραμμάτων του Συμβουλίου ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής για τα πεπραγμένα του 2002 και για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση συντάχθηκε ανακοινωθέν το οποίο διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν αναφέρεται στη δραματική κατάσταση στην Παλαιστίνη, στην απόφαση της επιτροπής να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους δεινοπαθούντες στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη χωρίς διάκριση καταγωγής ή θρησκείας, καταδικάστηκε η οποιασδήποτε μορφής βιαιοπραγία και παράνομη κατοχή ξένων εδαφών στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Παλαιστίνη στο Ιράκ και στην Κύπρο, γίνεται έκκληση για άμεση διακοπή των αιματοχυσιών και τέλος, εκφράζονται ευχαριστίες προς την βασιλική οικογένεια και τον λαό της Ιορδανίας για τη φιλοξενία που πρόσφεραν την συνεδρίαση.

Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος θα αναχωρήσει από το Αμμάν και αναμένεται να φθάσει στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια, τις πρωινές ώρες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 1 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια, από το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου είχε μεταβεί την Πέμπτη 29 Μαίου 2003 προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν τον Μακαριώτατο κατά την αναχώρηση του προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος,  ο Έλληνας Πρέσβυς στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, Εκπρόσωπος της Πρεσβεία της Αιγύπτου και αξιωματούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας.

Μόλις ο Πατριάρχης αφίχθηκε στο Κάιρο, αναχώρησε οδικώς για την Αλεξάνδρεια, όπου και έφτασε τις πρωινές ώρες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------