Ιούνιος  2003

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 1 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια, από το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου είχε μεταβεί την Πέμπτη 29 Μαίου 2003 προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών, ως Πρόεδρος της οικογενείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν τον Μακαριώτατο κατά την αναχώρηση του προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος,  ο Έλληνας Πρέσβυς στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, Εκπρόσωπος της Πρεσβεία της Αιγύπτου και αξιωματούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας.

Μόλις ο Πατριάρχης αφίχθηκε στο Κάιρο, αναχώρησε οδικώς για την Αλεξάνδρεια, όπου και έφτασε τις πρωινές ώρες.

---------------------------------------------------------------------------

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Λίγες μόνο μέρες μετά την επιστροφή του από την Ιορδανία, όπου πήρε μέρος στις συνεδριάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και παρά το βαρύ του πρόγραμμα,  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναχωρεί και πάλι από την έδρα του για να επισκεφθεί τις μικρές Ελληνικές κοινότητες και το ποίμνιο του Μαρόκου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης, ο Μακαριώτατος θα έχει συναντήσεις με τον οικείο ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τις πολιτειακές αρχές της χώρας, τις ελληνικές και άλλες διπλωματικές αρχές και  τους αξιωματούχους και τα μέλη της ελληνικής παροικίας.

Κύριος σκοπός της ποιμαντικής αυτής περιοδείας είναι η στήριξη των εκεί Ελληνικών κοινοτήτων καθώς και των Ορθοδόξων κοινοτήτων των Ρώσων, Σέρβων, Ρουμάνων κ.α.

Αποκορύφωμα της περιοδείας θα είναι η τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καζαμπλάνκα.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Ιουνίου ε. ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αφίχθηκε στο Μαρόκο προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην χώρα.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκας τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν θερμά ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Μιχάλης Καμπάνης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Ashraf Youssef Zaazaa, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Καζαμπλάνκα κ. Αναστάσιος Γαβαλιάς,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Πιστικός, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Πέτρος Κατρακάζος, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Κουφιώτης, ο Εφημέριος της Καζαμπλάνκας π. Ανδρέας Πρόνιν και άλλοι διπλωματικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Το μεσημέρι, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εψάλλει η καθιερωμένη δέηση επί τη αφίξει  του Μακαριωτάτου, ο οποίος ξεναγήθηκε στους παρακείμενους κοινοτικούς χώρους και ακολούθως μετέβη στο Ελληνικό Προξενείο, όπου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Α. Γαβαλιάς παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν οι προαναφερθέντες, ο πρώην Πρωθυπουργός του Μαρόκου κ. Youssoufi και η Ελληνίδα σύζυγός του, διπλωμάτες Ορθοδόξων χωρών και μέλη της παροικίας. Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως, ο Μακαριώτατος τίμησε τον κύριο Γαβαλιά με το σταυρό του Αγίου Μάρκου (Β' Τάξεως)  για την μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και την πατρίδα.

Στην προσφώνησή του ο κύριος Πρόξενος, αφού εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την παρουσία του Μακαριωτάτου στην Καζαμπλάνκα, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, το οποίο υπό την καθοδήγησή του Μακαριωτάτου  επιτελείται στην Αφρική και υπογράμμισε τα παρακάτω: ‘Η επίσκεψή σας αυτή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την   Ορθοδοξία και την Ελληνική Παροικία... Είναι, επίσης, ιδιαίτερης σπουδαιότητας, διότι η αποδοχή  εκ μέρους σας της προσκλήσεως της Ελληνικής Κοινότητας  να επισκεφθείτε το Μαρόκο, λίγες μόνο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα, υποδηλώνουν το ενδιαφέρον, την αγάπη σας και το μεγαλείο της ψυχή σας».

Ο Μακαριώτατος κατά την αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του που επισκέπτεται για πρώτη φορά το ποίμνιο του στο Μαρόκο, ευχαρίστησε για την προς την τιμή του δεξίωση κατά την έναρξη της ποιμαντικής αυτής επισκέψεως και τόνισε, ότι βασικός σκοπός της επισκέψεως του είναι η πνευματική προαγωγή και η ενδυνάμωση του ηθικού του ποιμνίου μετά από τις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στην χώρα τους και εξήρε το έργο και την προσφορά του τιμωμένου, ενώ αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ΄ ιδίαν με τον πρώην Πρωθυπουργό και να γνωρίσει πολλά από τα μέλη της Ελληνικής παροικίας.

Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Το βράδυ της Πέμπτης 5 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Κυπριακής καταγωγής κυρίες Μηλίτσα Marmech, Άννα Gauthier και Μαρία Lakhmiri.

Η κα. Marmech καλωσορίζοντας τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, εξήρε το πνευματικό έργο του, τον διαβεβαίωσε για την σταθερότητά τους στην εκκλησιαστική ζωή, και ευχόμενη καλή διαμονή στον Μακαριώτατο τόνισε τα εξής: ‘Η παρουσία σας εδώ, Μακαριώτατε, απαλύνει τον πόνο μας για τα άδικα θύματα των προσφάτων τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κρατούμε πάντοτε άσβεστη την πίστη μας, τα ήθη και τα έθιμά μας’. Ο Πατριάρχης ευχαριστώντας τις κυρίες, τόνισε ότι η παρουσία τους εδώ και η ειρηνική συμβίωση, αλλά και η επαγγελματική τους επιτυχία φανερώνουν την συνύπαρξη των λαών, των θρησκειών και των εθνικοτήτων. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά είπε: ‘Χαίρομαι που εσείς εδώ, το συνδυάζεται αυτό. Εμείς, ως Εκκλησία Αλεξανδρείας μαχόμεθα υπέρ της συνυπάρξεως των θρησκειών και των λαών’. Επίσης, χαρακτήρισε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες ως μεμονωμένο γεγονός το οποίο δεν δύνανται να μειώσει ή και να αναστείλει την αγάπη των πιστών προς την Θρησκεία και την μεταξύ τους ενότητα.

Το επόμενο πρωί της Παρασκευής 6ης  Ιουνίου, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους περιήλθε την πόλη και λίγο πριν από το μεσημέρι επισκέφθηκε τον Wali (Κυβερνήτη) της Καζαμπλάνκας κ. Dryef. Στην είσοδο του Κυβερνείου τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Oustout, ενώ επίσημο άγημα στρατού απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές υψηλών προσώπων. Ακολούθως, ο Κυβερνήτης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο στην επίσημη Αίθουσα Τελετών και απευθυνόμενος προς τον Κυβερνήτη ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, επειδή βρίσκεται στην όμορφη χώρα του Μαρόκου, όπου είναι φανερή η πρόοδος και η ευημερία του Μαροκινού λαού. Επίσης, τόνισε ότι σκοπός της ποιμαντικής του επισκέψεως του δεν είναι μόνο να ευλογήσει το Ορθόδοξο ποίμνιό του, αλλά κυρίως να παρασταθεί και να ενισχύσει την Κυβέρνηση και τον λαό, έπειτα από το αποτρόπαιο κτύπημα των τρομοκρατών στην ήσυχη αυτή πόλη. Είπε ακόμη, ότι προσευχήθηκε για τα αθώα θύματα της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας και ότι πάντοτε προσεύχεται για την υγεία και το έργο του βασιλιά της χώρας, της Κυβερνήσεως και για την ευημερία του Μαροκινού λαού. Ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη για την συνεχή προστασία που παρέχει η χώρα προς τους Ορθοδόξους και την Ελληνική Κοινότητα, καθώς  και για την διάθεση προσωπικής ασφάλειας κατά την διάρκεια της ενταύθα παραμονής του. Παρεκάλεσε δε τον Κυβερνήτη να μεταφέρει τις ευχές του προς τον Βασιλέα της χώρας και να συνεχίσει να προσφέρει προστασία και  διευκόλυνση προς την Ελληνική Κοινότητα Μαρόκου, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο στην έδρα του απολαμβάνει  την ίδια προστασία και συμπαράσταση από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση,  και αντίστοιχο σεβασμό από τον Αιγυπτιακό λαό, αποτέλεσμα μακράς συμβιώσεως επί σειρά αιώνων.

Ο Κυβερνήτης ανταπαντώντας εξέφρασε προς τον Πατριάρχη την μεγάλη του χαρά για την παρουσία του και μάλιστα κατά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα προσφάτως. Σημείωσε δε ότι η επίσκεψη κατά την παρούσα χρονική στιγμή τονώνει την Κυβέρνηση και τον λαό του Μαρόκου και εξεφράσθη με τα καλύτερα λόγια για την Ελληνική Κοινότητα και τους Ορθοδόξους, προς τους οποίους καθώς υποσχέθηκε είναι πρόθυμος να παράσχει οποιαδήποτε ενίσχυση και προστασία. Χαρακτηριστικά δε σημείωσε ότι οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν προκύψει είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης ζήτησε να τον επισκέπτεται συχνά "ως φίλος και αδελφός."  Ο Κυβερνήτης ζήτησε να ενημερωθεί για την γενική κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Αφρική, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ακολούθησε σύντομη περιήγηση στους επισήμους χώρους του Κυβερνείου, ενώ κατά την αναχώρηση του Πατριάρχη αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές. Η όλη επίσκεψη και οι γενόμενες συζητήσεις διεξήχθησαν σε λίαν εγκάρδια ατμόσφαιρα και εξαιρετικά φιλικό κλίμα.

Το μεσημέρι ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλειος Κουφιώτης και η σύζυγός του παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του η επιφανής Ελληνίδα Δέσποινα Tranche και ο σύζυγός της στην έπαυλή τους.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

Το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος πάντοτε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Αν. Γαβαλιά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κ. Πιστικό, τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους ξεναγήθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού στο μεγαλοπρεπέστατο μουσουλμανικό τέμενος ‘Hassan II’, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο τέμενος στον κόσμο. Κατά την ξενάγηση ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την εξωτερική και εσωτερική αρχιτεκτονική του τεμένους, αληθινό κόσμημα όχι μόνο για το Μαρόκο, αλλά για όλο τον ισλαμικό κόσμο. Μετά την ξενάγηση ο Πατριάρχης έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό συνεργείο του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, όπου μεταξύ άλλων, αφού  καταδίκασε  τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μαρόκο, αναφέρθηκε στα αθώα θύματα, και στην ανάγκη ειρηνικής συνυπάρξεως των λαών, πολιτισμών και θρησκειών για το καλό της ανθρωπότητας, αφού, όπως είπε, οι θρησκείες οφείλουν να εργάζονται υπέρ της ειρήνης του κόσμου.

Το μεσημέρι ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Πέτρος Κατρακάζος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου, κατά την διάρκεια του οποίου  ο οικοδεσπότης, αφού  ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, τόνισε τους δεσμούς των Ορθοδόξων του Μαρόκου με την μητέρα Αλεξανδρινή Εκκλησία και ζήτησε από τον Πατριάρχη να επισκέπτεται συχνότερα την χώρα και να προσεύχεται συνεχώς για την ευημερία και πρόοδο των Ορθοδόξων που κατοικούν στο Μαρόκο. Ο Μακαριώτατος, κατά την αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την αγάπη που εισπράττει από το ποίμνιό του από την πρώτη μέρα της αφίξεώς του στο Μαρόκο, αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του Πατριαρχείου και τόνισε πως οι προσευχές και ευλογίες του, συνοδεύουν πάντοτε όλους του ανά την Αφρικανική ήπειρο Ορθοδόξους. Τέλος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου (Β΄ τάξεως) τον κ. Κατρακάζο για την προσφορά του προς την Εκκλησία και την Ελληνική Κοινότητα Μαρόκου, ο δε τιμηθείς αντιπροσέφερε στον Πατριάρχη αναμνηστικό δώρο τοπικής τέχνης.

Το απόγευμα, το Μακαριώτατος περιηγήθηκε την παλαιά πόλη, ενώ το βράδυ παρέστη στην ελληνική βραδιά που διοργάνωσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα στην αίθουσά της με  την παρουσία των Ελληνικών διπλωματικών και κοινοτικών αρχών και σύσσωμης της ελληνικής παροικίας συμπεριλαμβανομένου του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και νυν Γενικού Γραμματέως του κυβερνώντος κόμματος κ. Youssoufi και της Ελληνίδας συζύγου του, του Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Μιχάλη Καμπάνη, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη και της συζύγου του, του κ. Πάτροκλου Παπαστεφάνου, Προέδρου του Μ.Κ.Ο. "Αλεξανδρινός Φάρος" και του Δικηγόρου Γεωργίου Μαύρου, Νομικού συμβούλου του Πατριάρχου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κ. Πιστικός καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σήμερα και διαβεβαίωσε πως οι έλληνες του Μαρόκου αν και είναι λίγοι θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του και θα παίρνουν δυνάμεις με την παρουσία του, τις ευχές και τις ευλογίες του.

Απευθυνόμενος προς τους παροίκους, ο Μακαριώτατος  εξήρε μεταξύ άλλων την εμμονή των Ελλήνων στην εκκλησιαστική ζωή και την συντήρηση της εθνικής συνειδήσεως, ιδιαιτέρως στην Βόρεια Αφρική, όπου ο Χριστιανισμός διαδόθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τόνισε: «Οι Έλληνες της Καζαμπλάκας και της χώρας του Μαρόκου, δεν εμποδίζονται από το Κράτος στην σχέση τους με την Εκκλησία, τον Επίσκοπο και τους κληρικούς. Μολονότι, πρόκειται για κράτος μουσουλμανικό στο θρήσκευμα, παραδοσιακό στη δομή του και που διοικείται από συνταγματική μοναρχία, εκφράζει σταθερά τη φιλόξενη και φιλική διάθεσή του προς τους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Για το λόγο αυτό, το Πατριαρχείο μας διάκειται ευμενώς προς τον βασιλέα Μαχάμετ ΣΤ’, ο οποίος το 1999 διαδέχθηκε στο θρόνο τον ικανό πατέρα του Χασσάν Β’» Ακόμη, τους κάλεσε να παραμείνουν ενωμένοι με την Εκκλησία, διότι: «Η μεταξύ των πιστών ενότητα ελκύει τη Χάρη του Θεού, τονώνει την ελληνική συνείδηση και, τοιουτοτρόπως, τα  έργα μας προσφέρονται ως θυμίαμα αινέσεως προς τον Δημιουργό του σύμπαντος και Δομήτορα της Εκκλησίας, αλλά και προς όσους ευρίσκονται γύρω και πλησίον μας».

Ολοκληρώνοντας, ο Πατριάρχης τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου (Β΄ τάξεως) τον κ. Κ. Πιστικό για την προσφορά του στην ελληνική παροικία και την υπηρεσία του στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο. Επίσης προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου στον κ. Youssoufi ευχαριστώντας τον που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της ελληνικής παροικίας και ευχόμενος ευημερία, πρόοδο και ειρήνη στον φίλο λαό του Μαρόκου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ

Την Κυριακή 8 Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, πλαισιούμενος από τον οικείο ιεράρχη Σεβ. Μητρπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου, τον εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Καζαμπλάνκας π. Ανδρέα Πρόνιν και τον εφημέριο Ραμπάν π. Γεννάδιο τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καζαμπλάνκας.

Στη μυστηριακή αυτή σύναξη συμμετείχαν ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Μιχάλης Καμπάνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Καζαμπλάνκα κ. Αναστάσιος Γαβαλιάς,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Πιστικός, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Πέτρος Κατρακάζος, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Κουφιώτης, οι Πρέσβεις Ορθοδόξων κρατών, η ελληνίδα σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και νυν Γενικού Γραμματέως του κυβερνώντος κόμματος κ. Youssoufi, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης και η σύζυγός του, ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, Πρόεδρος του Μ.Κ.Ο. "Αλεξανδρινός Φάρος", ο Δικηγόρος Γεώργιος Μαύρος, Νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου και σύσσωμη η Ορθόδοξη παροικία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων, Ρώσων, Ρουμάνων, Αράβων και λοιπών εθνικοτήτων.

Κατά την προσφώνησή του, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψη στην επαρχία του και αφού εξήρε το έργο του Πατριαρχείου ανά την αφρικανική ήπειρο, είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Τα έργα και οι επιλογές σας συνδυάζονται αρμονικά με την ποικιλία των χαρισμάτων σε ένα μοναδικό σύνολο διακονίας και προσφοράς. Η ανάδειξη της ιστορίας και η συντήρηση των ιστορικών μνημείων του παλαιφάτου μας Πατριαρχείου, η παρουσία νέων ιεραρχών και η όλη αναδιοργάνωση των Πατριαρχικών θεσμών και του ιεραποστολικού έργου αποτελούν έμπνευση και υλοποίηση των δικών σας οραμάτων και κόπων. Από την αναρρήσεώς σας στον Αποστολικό θρόνο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας δεν δώσατε ύπνο τοις οφθαλμοίς σας και ανάπαυση τοις κροτάφοις σας, αλλά ως καλός γεωργός γεωργείτε αόκνως όλην την Αφρική προς δόξαν του Θεού και της Ορθοδοξίας.   Η ενταύθα επίσκεψή σας, κρίκος στην μακρά αλυσίδα των αενάων ποιμαντικών επισκέψεων ανά την Αφρική συμπίπτει με την Κυριακή που μεσολαβεί μεταξύ της Αναλήψεως του Κυρίου και της Πεντηκοστής. Ο τα πάντα προς το συμφέρον των ανθρώπων οικονομών Κύριος επέβλεψε επί τον Επίσκοπο και τον λαό της Μητροπόλεως αυτής με την μακράν χριστιανική παράδοση και μας αξιώνει να σας βλέπουμε ενώπιόν μας ως καρπό του Παναγίου Πνεύματος και επουράνια δωρεά».

Ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εορτή των 318 θεοφόρων Πατέρων των εν Νικαία συγκροτησάντων την Α' Οικουμενική Σύνοδο, οι οποίοι εορτάζονται κατά την Κυριακή που μεσολαβεί μεταξύ της Αναλήψεως του Κυρίου και της Πεντηκοστής και τόνισε την αξία του έργου του οικείου Μητροπολίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Μετά μεγάλης χαράς και πατρικής στοργής ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στην όμορφη αυτή χώρα της αμέσου πνευματικής δικαιοδοσίας του Αποστολικού Θρόνου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Κατά την παρούσα πρώτη ποιμαντική επίσκεψη προς εσάς, πρωτίστως, εκφράζω την ευαρέσκεια της Εκκλησίας προς τον ποιμενάρχη της επαρχίας Καρθαγένης, ο οποίος είναι ικανός περί τα εκκλησιαστικά ζητήματα και δεν σταματά να προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, διότι παράλληλα με τη διαποίμανση της ιστορικής Μητροπόλεως Καρθαγένης και την εκπροσώπευση του Πατριαρχείου μας στην Αθήνα καταθέτει την πνευματική του εμπειρία στα μελετήματά του. Ο Αποστολικός Θρόνος Αλεξανδρείας  κατά την ιστορική του πορεία δεν έπαψε να μεριμνά για τα εγγύς και τα μακρά ευρισκόμενα τέκνα του. Το Πατριαρχείο μας αφουγκράζεται με ενδιαφέρον τις ανάγκες του πολύμορφου ποιμνίου του, δραστηριοποιείται σε όλη την αφρικανίτιδα ήπειρο, ποιμαντικά καθοδηγεί δια των Μητροπολιτών και των Επισκόπων του προς την κοινή πορεία. Πατριαρχικώς επευλογούμε πάντες τους ενταύθα κατοικούντες και εργαζομένους μετά των κληρικών, των εκκλησιαστικών επιτρόπων, των διοικούντων την Κοινότητα και λοιπών κρατικών αρχών. Ευχαριστούμε θερμώς για την παρασχεθείσα φιλοξενία, έκφραση αληθούς τιμής και ανυποκρίτου αγάπης. Είθε τα έργα σας, να γέμουν καρπών αγαθών και να αποπνεύουν το άρωμα των ευγενών καρδιών σας». Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε εικόνα του αοιδίμου προκατόχου του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, αποκάλυψε αναμνηστική πλακέτα μαρτυρούσα την επίσκεψή του στην Καζαμπλάκα και στην δεξίωση που ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα, ο Πατριάρχης συνομίλησε προσωπικά με οικειότητα προς τους πιστούς.

Το μεσημέρι, το ζεύγος Γεωργίου Νουλέλη παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη, κατά την διάρκεια του οποίου τον τίμησε με το σταυρό του Αγίου Μάρκου (Γ' τάξεως), διότι η οικογένειά του είχε προσφέρει το οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται ο καθεδρικός ναός, το πρεσβυτέριο και η κοινοτική αίθουσα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος μετέβη στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ και κατέλυσε στο φημισμένο παραδοσιακό ξενοδοχείο La Tour Hassan, όπου τον υποδέχθηκε ο ελληνικής καταγωγής Γενικός Διευθυντής Χάρις Καζάζης, επιφανές μέλος της παροικίας.

Το βράδυ, η επιφανής Ελληνίδα του Μαρόκου κ. Αθηνά Bahnini, χήρα του επί σειρά ετών διατελέσαντος Πρωθυπουργού και Υπουργού Υγείας της Χώρας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην έπαυλή της. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν όλοι οι προαναφερθέντες, ο κ. Youssoufi, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Achraf Youssef Zaazaa, Πρέσβεις άλλων χωρών και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε την Ελληνική Πρεσβεία, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρέσβυς κ. Μιχάλης Καμπάνης και το προσωπικό της Πρεσβείας. Κατά την εκεί παρουσία του ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Έλληνα Πρέσβυ την πορεία της ποιμαντικής επισκέψεώς του στο Μαρόκο, καθώς και θέματα που αφορούν την ελληνική παροικία.

Αργότερα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Αιγύπτιο Πρέσβυ κ. Ashraf Youssef Zaazaa, ο οποίος στην πρεσβευτική κατοικία παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του. Το γεύμα διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα και μεταξύ των άλλων παρακάθισαν οι Πρέσβεις Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Πιστικός, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Πέτρος Κατρακάζος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, Πρόεδρος του Μ.Κ.Ο. ‘Αλεξανδρινός Φάρος’, και ο κ. Γεώργιος Μαύρος, Νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου. Ο οικοδεσπότης εκφράστηκε με πολύ αδελφικό τρόπο προς τον Μακαριώτατο, ζητώντας του να αισθάνεται την εκάστοτε αιγυπτιακή πρεσβεία ως «σπίτι του». Ο Πατριάρχης ανταπαντώντας, αφού διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβυ, ότι αυτό είναι μία ήδη υφιστάμενη πραγματικότητα, ευχαρίστησε για την θερμότατη φιλοξενία και, παράλληλα, για τα όσα προσφέρει το Αιγυπτιακό Κράτος προς το Πατριαρχείο και τον εκάστοτε Προκαθήμενό του.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Ελληνα πρέσβυ, τον τακτικό και τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΣΑΕ, τον νομικό του σύμβουλο και τον οικείο Ποιμενάρχη επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου κ. T. FAssi Fihri και αργότερα, τον Εξοχ. Πρωθυπουργό κ. Driss Jettou. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και αμφότεροι οι πολιτικοί προέβησαν σε εκτενή ανάλυση του πολιτικού φαινομένου της τρομοκρατίας και ιδιαιτέρως στα αίτια που προκάλεσαν τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Πατριάρχη εξ ονόματος του Βασιλέως της χώρας, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, εξήρε την αξία και την προσφορά της ελληνικής ομογένειας και επέδειξε ενδιαφέρον για το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης,  υπογράμμισε την σημασία της Πατριαρχικής επισκέψεως κατά τη χρονική στιγμή μετά από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ κατά την έξοδο έγιναν δηλώσεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ελήφθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρέστη στην προς τιμήν του δεξίωση στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβυ κ. Μιχάλη Καμπάνη, και παρόντων του πρ. Πρωθυπουργού και νυν Γενικού Γραμματέως του Κυβερνώντος Κόμματος κ. Youssoufi και της ελληνίδας συζύγου του, πολλών πρεσβευτών άλλων χωρών και σύσσωμης της Ελληνικής Παροικίας, παρασημοφόρησε τον Ελληνα Πρέσβυ με το σταυρό του Αγίου Μάρκου (Α' τάξεως), για την μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και την πατρίδα.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πρέσβυς  μνημόνευσε την καλή συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας με την Πρεσβεία και την Εκκλησία, όπως απέδειξε και η προετοιμασία της Πατριαρχικής επισκέψεως, και εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την παρουσία του Πατριάρχη κατά τη χρονική αυτή στιγμή, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη σταθερή υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος προς το πολυδιάστατο έργο του Πατριαρχείου προσφέροντας αναμνηστικά δώρα τοπικής τέχνης στον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του.

Ο Πατριάρχης αναφερόμενος στο Μαρόκο τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για χώρα παραδοσιακή, διακοσμημένη με περίφημα καλλιτεχνήματα αραβικού πολιτισμού, αλλά και με διεθνή προσανατολισμό.… Τόσο η χριστιανική ιστορία της περιοχής, όσο και η τοπική μουσουλμανική παράδοση συνυπάρχουν με αρμονικό τρόπο». Μιλώντας για το πρόσωπο του κ. Πρέσβεως  είπε: «Η αβρότητα των αισθημάτων και η ευγένεια της καρδιάς σας αποτελούν πηγή πραγματικής χαράς και ικανοποιήσεως.…Είναι σε όλους γνωστό ότι η συνεργασία της Εκκλησίας με τις κατά τόπους (ελληνικές) πρεσβευτικές και προξενικές αρχές συμβάλλει στην διαμόρφωση των ήδη καλών σχέσεων με τη χώρα, όπου οι τελευταίες είναι εμπεπιστευμένες, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση …(γι’ αυτό) εκφράζουμε την προς  τούτο ειλικρινέστατη ευαρέσκειά μας, άμα και τις βαθύτατες ευχαριστίες μας...».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ 

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Μιχάλη Καμπάνη, τον οικείο ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνο Πιστικό, τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Πέτρο Κατρακάζο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη, και τον κ. Γεώργιο Μαύρο, Νομικό Σύμβουλο του Πατριαρχείου, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου κ. T. FAssi Fihri και αργότερα, τον Εξοχ. Πρωθυπουργό κ. Driss Jettou. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και αμφότεροι οι πολιτικοί προέβησαν σε εκτενή ανάλυση του πολιτικού φαινομένου της τρομοκρατίας και ιδιαιτέρως στα αίτια που προκάλεσαν τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Πατριάρχη εξ ονόματος του Βασιλέως της χώρας, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, εξήρε την αξία και την προσφορά της ελληνικής ομογένειας και επέδειξε ενδιαφέρον για το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης,  υπογράμμισε την σημασία της Πατριαρχικής επισκέψεως κατά τη χρονική στιγμή μετά από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ κατά την έξοδο έγιναν δηλώσεις στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ελήφθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Το πρωί της Τρίτης 10 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄  επισκέφτηκε τον Υπουργό Ιερών Καθιδρυμάτων και Ισλαμικών Υποθέσεων κ.  Ahmed Taufiq, ως εκπρόσωπο του Βασιλέως. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα και ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εν αρχή στον από σειρά ετών διάλογο του Πατριαρχείου με το Ισλάμ, αλλά και στην παρούσα περίσταση, επανέλαβε την ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών στην Αίγυπτο και, ακόμη, στην άνεση λειτουργίας που οι Αιγυπτιακές αρχές προσφέρουν  προς το Πατριαρχείο. Επίσης, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην χώρα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον φιλήσυχο λαό του Μαρόκου. Ζήτησε δε, να μεταφέρει ο κ. Υπουργός στον Μεγαλειώτατο Βασιλέα τις ευχαριστίες του για την προστασία που παρέχει το Βασίλειο στην Ελληνική Παροικία και την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και τα όσα έπραξε για την επιτυχία και την ασφάλεια του ταξιδιού του.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στον διεθνή προσανατολισμό της χώρας του, σε συνδυασμό προς τις παραδοσιακές αρχές του Κορανίου, αναλύοντας τους λόγους που ενδιαφέρουν τη χώρα για διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί έντονες τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού. Επίσης, ρώτησε τον Μακαριώτατο για τις σχέσεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την Ορθοδοξία, στην οποία ο Μακαριώτατος απάντησε καταλλήλως τονίζοντας την αξιοποίηση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στην διατύπωση των δογμάτων της πίστεως.

Η συζήτηση περιεστράφει στο έντονο ενδιαφέρον του κ. Υπουργού για τη μελέτη της Αρχαιοελληνικής και της Χριστιανικής Γραμματείας στην πρωτότυπη ελληνική γλώσσα, με σκοπό να εμπλουτισθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο θρησκειών, στο τέλος δε, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Μιχάλης Καμπάνης, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Πιστικός, ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Πέτρος Κατρακάζος, ο κ. Γεώργιος Μαύρος, Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου και η συνοδεία του από την Αλεξάνδρεια αποτελουμένη από τον Θεοφ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου.

Το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρέσβυς παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη στην πρεσβευτική κατοικία, συνεχίζοντας την παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας, δείγμα της εξαιρετικής σημασίας που απέδωσε η Ελληνική Πρεσβεία στην ποιμαντική αυτή επίσκεψη του Πατριάρχη στο Μαρόκο.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος παραχώρησε συνέντευξη στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ΕΤ1 και ΑΝΤ1 και στη συνέχεια περιηγήθηκε την πόλη και τα ιστορικά αξιοθέατά της.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης παρέστη στο επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε στο ξενοδοχείο La tour Hassan ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κατά τη διάρκεια του οποίου ο μεν κ. Πρόεδρος εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των παρευρισκομένων και όλων των Ελλήνων και των Ορθοδόξων του Μαρόκου, για την ποιμαντική αυτή πρώτη επίσκεψη του Μακαριωτάτου, ο δε Πατριάρχης ανταπαντώντας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση επισκέψεως, για την άρτια διοργάνωσή της και κάλεσε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και αγαπημένοι όχι μόνο για την πρόοδο τους, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό δύνανται να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Μαροκινής σύγχρονης κοινωνίας, κατά τη γενική του αρχή να αγαπά άνευ διακρίσεων όλο το ποίμνιό του.

Από την πλευρά του δε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του και όλους τους παρόντες για την συμβολή τους στην επιτυχία της ποιμαντικής αυτής επισκέψεως και, παραλλήλως, εξέφρασε  τις ευχές του για μακροημέρευση και περαιτέρω ανάπτυξη του έργου που επιτελεί ο Πατριάρχης, ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για όλο το ποίμνιο του που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Αφρική.  Η ατμόσφαιρα ήταν αδελφική και εκφράσθηκε από όλους η ευχή επανασυναντήσεως της Ελληνικής Κοινότητας με τον Μακαριώτατο, τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και στο Μαρόκο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Το πρωί της Τετάρτης 11 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος πάντοτε από τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Μιχάλη Καμπάνη, τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνο Πιστικό, και τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Πέτρο Κατρακάζο, κατάθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Mohammed V, όπου βρίσκονται οι τάφοι των βασιλέων Hassan II και Mohammed V. Μετά την κατάθεση στεφάνου και της τηρήσεως ενός λεπτού σιγής, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στο Μαυσωλείο από τον Αντιστράτηγο της Βασιλικής φρουράς Gabil. 

Στην συνέχεια μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκας από όπου και αναχώρησε για το Κάιρο. Στο αεροδρόμιο τον προέπεμψαν όλοι οι προαναφερόμενοι, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Ashraf Youssef Zaazaa, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Καζαμπλάνκα κ. Αναστάσιος Γαβαλιάς, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλειος Κουφιώτης και ο Εφημέριος της Καζαμπλάνκας π. Ανδρέας Πρόνιν. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά όλους για την επιτυχή και καρποφόρο ποιμαντική του επίσκεψη στο Μαρόκο και ευχήθηκε σε όλους υγεία και πρόοδο. 

Αργά το βράδυ ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αφίχθηκε στο Κάιρο και στην συνέχεια μετέβη οδικώς στην έδρα του Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΩΑΝ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουνίου ε.ε. ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ιωαν. Μαγκριώτης, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα, τον κ. Υφυπουργό υποδέχθηκαν εκ μέρους του Μακαριωτάτου ο  Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβ. Μητροπολ. Πηλουσίου Ειρηναίος,  ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο ιερός κλήρου του Πατριαρχείου.

Παρόντες ήσαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κα. Κων. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαρ. Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκης, και πολλοί δημοσιογράφοι ελληνικών ΜΜΕ.

Μετά από σύντομη ξενάγηση στον Πατριαρχικό Ναό, ο υφυπουργός και οι Συνοδοί του  έγιναν δεκτοί από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ στην Μεγάλη Αίθουσα Υποδοχής. Ο Πατριάρχης κατά την προσφώνησή του, αφού καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της πόλεως της Αλεξάνδρειας, έδρα του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στο σεβασμό που επιδεικνύουν οι Αιγυπτιακές αρχές και ο λαός της Αιγύπτου προς το Πατριαρχείο, στην προσφορά των εξ Αιγύπτου ευεργετών της Ελλάδος και, τέλος, του ζήτησε να ενσκήψει στα προβλήματα της σημαντικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Το Πατριαρχείο μας ενεργοποιεί τις υπάρχουσες πατρογονικές καταβολές για ανακαίνιση του κόσμου και πνευματική ανάταξή του. Στο έργο αυτό αλληλοσυμπληρούμεθα και από κοινού διακονoύμε "ως κραταίωμα ισχυρότατο, σταθερό και αδιαμφισβήτητο έρχεται η θεία Χάρις" όμως, υπεράνω πάντων θέσατε τις προτεραιότητες του Πατριαρχείου, διότι η περαιτέρω αναβάθμισή του επιστρέφει προς το ποίμνιό του στην Αίγυπτο και στην Αφρική».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Υφυπουργός με λόγο μεστό και άμεσο μίλησε για την θέση της Αλεξανδρείας στην ιστορία, για την νοητή, αλλά διακριτή γραμμή που συνδέει τις ιστορικές πόλεις της Αλεξανδρείας και της Θεσσαλονίκης (από όπου κατάγεται ο ίδιος)  και τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Είμαι ευγνώμων για τη θερμή υποδοχή σας, Μακαριώτατε. Η νοητή γραμμή που συνδέει για χιλιετίες το ιστορικό κέντρο του Ελληνισμού, την Αλεξάνδρεια, με το μητροπολιτικό κέντρο, μας φέρνει όλους εδώ, προσκυνητές της λαμπρής ιστορίας της και των μοναδικών δημιουργημάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.  Θα θέλαμε πολύ στο κατώφλι του 21ου αιώνα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του Ελληνισμού. Τα κίνητρα υπάρχουν, με όχημα το "επιχειρείν" και τον πολιτισμό θα ξανασυναντηθεί ο Ελληνισμός με την ιστορική Αλεξάνδρεια, την αδελφή της Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τον φιλόξενο Αιγυπτιακό λαό». Στο τέλος της συνάντησης αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Αργότερα, ο κ. Υφυπουργός και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν υπό του Μακαριωτάτου, τον οποίο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπ. Πηλουσίου και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως, στο υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο και στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου επιθεώρησαν τις εν εξελίξει εργασίες.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος και ο κ. Υφυπουργός παρέστησαν στην τελετή λήξεως του σχολικού έτους και απένειμαν   από κοινού τα ενδεικτικά, απολυτήρια και βραβεία στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και παρακάθησαν στο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας προς τιμήν του κ. Υφυπουργού, ενώ το βράδυ, επίσημο δείπνο  παρέθεσε στην προξενική κατοικία η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Ιουνίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τόσο για την Πατριαρχική Παρρησία της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, όσο και εξ αφορμής της επισκέψεως στο Κάιρο του Εξοχωτάτου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας  κ. Ιωάννη Μαγκριώτη. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου διαμένει προσωρινώς λόγω των εργασιών στην Πατριαρχική Επιτροπεία,  την Α.Θ.Μ. υπεδέχθησαν ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι Κληρικοί. Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, μετέβη στην Ελληνική Πρεσβεία όπου συμμετέσχε σε κοινή σύσκεψη όλων των διπλωματικών, προξενικών και κοινοτικών αρχών Καίρου και Αλεξανδρείας, προέδρων των επιμελητηρίων και των εμπόρων, και του κ. Στεφ. Ταμβάκη Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ. Η συνάντηση με τον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του κα  Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και κο Αργύριο Αργυριάδη έγινε με στόχο να  συζητηθούν προβλήματα και να εκφρασθούν απόψεις σε θέματα που αφορούν το Ιεραποστολικό και Εθνικό έργο του Πατριαρχείου και τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στον χώρο του αποδήμου Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο Μακαριώτατος μίλησε εμπνευσμένα και με παρρησία για την Εκκλησία μας και ζήτησε από την μητέρα πατρίδα να συνεχίσει και να ενισχύσει την συμπαράσταση στο έργο του Πατριαρχείου, ώστε να συνεχισθεί η προσπάθεια που γίνεται από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Πατριάρχου για διατήρηση των μνημείων, βελτίωση των συνθηκών και ενδυνάμωση του εμψύχου υλικού (με ικανά στελέχη), προς ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Μετά το πέρας της συσκέψεως ο Πατριάρχης παρεκάθησε με τους Επισκόπους του και τον Ιερό Κλήρο σε δεξίωση στο Ελληνικό Κέντρο, που παρετέθη από την Ελληνική Κοινότητα Καίρου με σκοπό την συνάντηση του Υφυπουργού με όλον τον παροικιακό Ελληνισμό.

Την Κυριακή το πρωί ο Μακαριώτατος προέστη στον Ι. Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιούπόλεως της Θείας Λειτουργίας της Πεντηκοστής και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό του Αγίου Πνεύματος (της γονυκλισίας), συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και πολλούς άλλους Κληρικούς. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, όλη η συνοδεία του (συνεργάτες και δημοσιογράφοι), οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου κκ Δημ. Κωνσταντίνου και Φ. Αναστασίου, οι λοιπές προξενικές και κοινοτικές Αρχές, ο κ. Στέφανος Ταμβάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος ομίλησε καταλλήλως εμβαθύνοντας στο νόημα της εορτής και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας. Τέλος, τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου (Α΄ τάξεως )  τον κ. Ι Μαγκριώτη και συγχρόνως με λόγους θερμούς ευχαρίστησε για την βοήθεια της πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου. Ακολούθως ανεφέρθη στην προσφορά του ζεύγους Κυριάκου και Στυλιανής Κυριάζη στην ενορία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Οι ως άνω ευεργέτες του Πατριαρχείου προσέφεραν για την ανακαίνιση και βελτίωση των αιθουσών πλησίον του Ναού, ενώ η επιτροπή εργάσθηκε για τον εξοπλισμό των χώρων. Ακολούθως εκόπη η κορδέλα των εγκαινίων από τον Υφυπουργό και τον Πατριάρχη και παρεσχέθη δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα.

Μετά από σύντομη ξενάγηση του Υφυπουργού στα Ελληνικά σχολεία της Ηλιουπόλεως και συνάντησή του με τους προέδρους συλλόγων και σωματείων παρεσχέθη από τον Μακαριώτατο γεύμα προς τιμήν του κ. Μαγκριώτη στην αίθουσα LE  PALAIS του πλωτού εστιατορίου LE PACHA. Στο γεύμα παρεκάθησαν όλες οι Αρχές και φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου πολιτικού, αλλά και του Μακαριωτάτου. Κατ΄ αυτό αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Ακολούθησε προσκυνηματική επίσκεψη του Υφυπουργού και της συνοδείας του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου ξεναγήθηκε από τον Μακαριώτατο, καθώς και στους χώρους της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, όπου είδε τα έργα ανακαινισμού του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του κτιρίου. Εν συνεχεία  ο Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Υφυπουργό και αναχώρησε για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια οδικώς. Το ίδιο βράδυ εκπροσωπήθηκε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο του Πρέσβεως της Ελλάδος κ. Δημοσθένους Κωνσταντίνου προς τιμήν του κ. Μαγκριώτη από τον Επίτροπό του στο Κάιρο, Θεοφ. Επ. Νιτρίας Αλέξιο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιουνίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος υπό του Πρωτοπρ. Βασιλείου Γκολφινόπουλου αφίχθηκε στην Επιτροπεία Καΐρου, όπου τον υποδέχθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο ιερός κλήρος του Καΐρου.

Ο Μακαριώτατος επέβλεψε την πρόοδο των εργασιών στην Επιτροπεία, τόσο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όσο και στο Πατριαρχικό Μέγαρο, συνεργάσθηκε με τον Θεοφιλ. Επίτροπο και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Αργότερα, δέχθηκε παράγοντες του Καΐρου και συζήτησε μαζί τους επί τρεχόντων ζητημάτων.

Ακολούθως, μετέβη μετά του συνοδού του στην περιοχή Ντάχερ Καΐρου και συγκεκριμένως στον Ι.Ν. Ταξιαρχών Φαγκάλας, όπου ευλόγησε τους γάμους των Γιουσούφ ελ Χόσαρι και Μαριάν Αντουάν Γιούσσεφ, προς τους οποίους απηύθυνε παραινετικούς λόγους, εξαίροντας τη μεγάλη σημασία του μυστηρίου του γάμου.

Η Πατριαρχική ομιλία επικεντρώθηκε  στην πατερική διδασκαλία σύμφωνα με την οποία η οικογένεια αποτελεί κατ’ οίκον εκκλησία.

Αργά το βράδυ, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επέστρεψε οδικώς στην έδρα του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------