Ιούλιος  2003

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου ανακοινώνεται ότι, από σήμερα 1η Ιουλίου 2003, η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής www.greekorthodox-alexandria.org  εμπλουτίστηκε με τις παρακάτω πληροφορίες, οι οποίες παρέχονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:

  • Εορτολόγιο Αγίων για όλον το χρόνο
  • Κυριακοδρόμιο
  • Βιβλικά Αναγνώσματα για το 2003
  • Πασχάλια 1997 - 2017
  • Ενορίες Αλεξανδρείας

---------------------------------------------------------------------------

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Την τελευταία, εθιμοτυπική επίσκεψη προς την Α. Θ. Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.  Πέτρο Ζ΄ πραγματοποίησε στις 3 Ιουλίου ε. ε., ο αποχωρών ΠρέσβΥς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου.

Τον κ. Κωνσταντίνου υποδέχθηκαν, στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα, οι κληρικοί του Πατριαρχείου οι οποίοι  και τον συνόδευσαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο.  

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, συνοδευόμενος από τους Αρχιμανδρίτες Καλλίστρατο Οικονόμου,       Σάββα Χειμωνέττο και Μάρκο Θεοδοσίου, μετέβη στο Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης προκειμένου να συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, στο εορτασμό της 25ετίας του Καθολικού Επισκόπου και Αποστολικού Βικαρίου της Αιγύπτου Joseph Bausardo.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Νούντσιος του Βατικανού στην Αίγυπτο, ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, ο Κοπτοκαθολικός Πατριάρχης, εκπρόσωποι της Αρμενιοκαθολικής και Ευαγγελικής Εκκλησίας, οι Πρόξενοι Ιταλίας και Γαλλίας κ.α. Στο τέλος της τελετής, ο Μακαριώτατος, αφού χαιρέτησε τον εορτάζοντα επίσκοπο,  είχε θερμό χαιρετισμό με τον Νούντσιο του Βατικανού.

Ακολούθως, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής εκκλησίας, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου και       τον κλήρο του Πατριαρχείου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα όπου παρακάθισε σε δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου Πρεσβευτή της Ελλάδας. Τον Μακαριώτατο και τους άλλους καλεσμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής ο οποίος κάλεσε τον Μακαριώτατο να απευθύνει χαιρετισμό προς τον κ. Δημοσθένη Κωνσταντίνου. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων είπε: «…Εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ, Εργασθήκατε αποτελεσματικώς και αποδοτικώς, όπως όλοι γνωρίζουμε. Και τούτο διότι, ως κινητήριες δυνάμεις του έργου σας ετέθησαν εξ αρχής η αληθής αγάπη προς την Εκκλησία και η κατανόηση των πολλών προβλημάτων του Αιγυπτιακού Ελληνισμού. Τα προσωπικά πνευματικά σας ενδιαφέροντα για την εκκλησιαστική διδασκαλία και η προσπάθειά σας για καλύτερη εφαρμογή της στην σύγχρονη πραγματικότητα συνδυάστηκαν       αρμονικά με τις επιταγές της λογικής και την σφαιρική γνώση της κείμενης τοπικής, αλλά και της διεθνούς καταστάσεως…Υπό τις παραπάνω προυποθέσεις, στην εξοχότητά σας, το Αποστολικό μας Πατριαρχείο δεν βρήκε μόνον έναν αξιόλογο συνοδοιπόρο, αλλά και τον ικανότατο εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία και συνδράμει το εναργές μας έργο. Συνεργαστήκαμε στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με πραγματική αλληλοειλικρίνεια και αμοιβαία αγάπη, με σκοπό την προώθηση του έργου και την προβολή των θεσμών και όχι την ματαιόδοξη αυτοανάδειξη…»

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος τίμησε τον  κ. Κωνσταντίνου, για την πολύτιμη προσφορά του στο Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, με την ύψιστη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, Α΄ τάξεως.

Ακολούθως, ο κ. Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή και μεταξύ άλλων είπε: «... Με συγκίνηση άκουσα τα λόγια του Μακαριωτάτου, τα οποία προφανώς καθ’ υπερβολήν, ο Μακαριώτατος ανεφέρθη και τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Στην υπηρεσιακή μας ζωή υπάρχουν διακρίσεις Μακαριώτατε οι οποίες μας τιμούν, τη δική σας διάκριση να  είστε βέβαιος ότι θα την φέρω μαζί μου σαν ένα καλόν φορτίο που θα μου θυμίζει πάντα την αγάπη μου και της προσπάθειες που θα πρέπει να κάνω και στο εξής για την Εκκλησία, θα τιμήσω την διάκριση σας γιατί εμείς οι υπάλληλοι δεν ασκούμε καμιά πολιτική σκοπιμότητα απλώς υπηρετούμε αξίες και η Ορθοδοξία Μακαριώτατε είναι μία από τις μεγάλες αξίες που πάντα θα είναι στο πλευρό μας…»

Στην συνέχεια τον  Έλληνα Πρέσβη χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «…Σας ευχαριστούμε επίσης που ήσασταν δίπλα μας σε ιστορικές στιγμές για την παροικία, όπως η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολλών Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης, και κυρίως στα εγκαίνια της πλατείας, όπου έχει στηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσφορά των Κοινοτήτων και των Αιγυπτιωτών. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην προώθηση του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια» κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη… έχοντας συμπαραστάτες τον Μακαριώτατο και την κυρία Πρόξενο»

Στο δείπνο παρακάθησαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, οι εργάζομενοι στο Ελληνικό Προξενείο, Διπλωμάτες από την Πρεσβεία Καίρου και σύσσωμη η Ελληνική Κοινότητα.      

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ

Στο Αμπουκίρ μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄, την  1η Ιουλίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, συνοδευόμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου, όπου τέλεσε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία, στον ομώνυμο Πατριαρχικό Ναό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Μηλιώτης αναφερόμενος στην ενότητα των Χριστιανών.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν οκ. Διαμαντής ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου παράγοντες της Ελληνικής και της Αραβικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης ευχήθηκε σε όλους οι Άγιοι Ανάργυροι να προστατεύουν και να θεραπεύουν τα τραύματα της ψυχής και του σώματος και ευχαρίστησε τον ιατρό κ. Περικλή Τσαπάρη και την σύζυγό του που για αρκετά χρόνια και με δικές τους δαπάνες έχουν αναλάβει την συντήρηση και τον καλλωπισμό του ναού.

Στην Συνέχεια Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Ελληνικό Εστιατόριο «Ζεφύριον» όπου τους πρόσφερε γεύμα ο κ. Περικλής Τσαπάρης.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Στο Κάιρο μετέβη, την Κυριακή 6 Ιουλίου η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου τον υποδέχτηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και οι κληρικοί της I. Μονής. Ακολούθως, εδέχθη τον Αιδεσιμολ. Μέγα

Πρωτοπρεσβύτερο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως π. Γεώργιο Τσέτση και τον κ. Constandi Mustaklem, Οικονομικό Υπεύθυνο του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (WCC), τους οποίους συνόδευε ο Αιγύπτιος γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (MECC) κ. Guirgis Saleh. Μεταξύ τους συζητήθηκαν θέματα διμερών υποθέσεων, ως και η εξεύρεσις του καταλλήλου τόπου μεταφοράς του γραφείου του MECC που ασχολείται με θέματα της Μ. Ανατολής, με επικρατέστερες χώρες μεταφορας την Κύπρο και την Ιορδανία. Ο Μακαριώτατος, υπό την ιδιότητα του Προέδρου, αλλά και ως Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ανέπτυξε με σαφήνεια τις θέσεις του εφ' όλων των θεμάτων. Εν συνεχεία ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Επίτροπό του στο Κάιρο, την ως άνω τριμελή επιτροπή και τον Καιρινο Κλήρο, μετέβη στο Ξενοδοχείο ROYAL MERIDIEN, όπου παρακάθησε σε δεξίωση του αποχωρούντος Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Δημοσθένους Κωνσταντίνου.

Στην δεξίωση παραβρέθηκαν όλες οι Αρχές του τόπου, πολλοί Πρέσβεις και Διπλωμάτες άλλων κρατών καθώς επίσης και πολλοί πάροικοι, ενώ την δεξίωσι ετίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός των Εξωτερικών της Αιγύπτου Mr. Maher. Tο πρωί της Δευτέρας, ο Μακαριώτατος είχε στο γραφείο του στην Ιερά Μονή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο και συνάντηση με τους μηχανικούς των έργων ανακαινίσεως του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Καίρου και της Πατριαρχικής Επιτροπείας κ. Saber Hakim & κ. Ouadia Boudros, προς τους οποίους έδωσε τις δέουσες οδηγίες και κατευθύνσεις. Επίσης, δέχθηκε τους επιτρόπους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου. Το βράδυ, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο παρακάθησε σε δεξίωση στην οικία του Συμβούλου Α' της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεωργίου Χατζημιχελάκη προς τιμήν του αποχωρούντος Πρέσβη της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου. Παρόντες ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών Καίρου και Αλεξανδρείας και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Πρεσβεία. Νωρίς το πρωί της επομένης, ο Μακαριώτατος αναχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤ΄ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ Γ΄

Όπως είθισται, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, τέλεσε, όπως κάθε Χρόνο, την Κυριακή 13 Ιουλίου ε.έ. στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, το μνημόσυνο των αοιδίμων Προκατόχων του Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Γ΄ στους οποίους οφείλει πολλά όπως ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία τονίζει.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, πλήθος παροίκων και 30μελής όμιλος προσκυνητών από την Αθήνα.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τους προσκυνητές τους οποίους καλωσόρισε στην σεπτή έδρα του Πατριαρχείου την Αλεξάνδρεια, απευθυνόμενος στους προσκυνητές αναφέρθηκε στην ιστορία και την σύγχρονη παρουσία του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Αίγυπτο αλλά και στην ιεραποστολική διακονία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τους ιθαγενείς αφρικανούς.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλίας, δόθηκε την Δευτέρα 14 Ιουλίου ε. ε. μεγάλη δεξίωση στο Γαλλικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια. Την δεξίωση, τίμησε με την παρουσία του η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄  συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο.

Ο Πρόξενος της Γαλλίας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του, όπως είπε, κάτω από τον ουρανό της Αλεξάνδρειας και στο Προξενείο και αναφέρθηκε στην Εθνική εορτή.

Κατά την διάρκεια της δεξίωσης ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, συνομίλησε με τον Αρχαιολόγο κ. Jean Yves Empereur που ανασκάπτει τον χώρο του Παλαιού Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με τα πρόσφατα ευρήματα, Ελληνιστικής Εποχής, και την σημασία τους καθώς και για τα άμεσα μελλοντικά σχέδια της αρχαιολογικής ομάδας που εργάζεται στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην δεξίωση παραβρέθηκαν πάρα πολλοί διπλωμάτες, επιστήμονες και εκπρόσωποι όλων των θρησκευμάτων.

---------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ THE WHEELCHAIR FOUNDATION

Στο Κάιρο μετέβη, την Τετάρτη το απόγευμα 16 Ιουλίου ε. ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας  και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο ξενοδοχείο Ramsis Hilton, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Καγιάς. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς στο πλωτό εστιατόριο Crystal Nile όπου ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο το οποίο πρόσφερε το ίδρυμα Wheelchair Foundation.

Την επομένη, Πέμπτη 17 Ιουλίου ε. ε. ο Μακαριώτατος συναντήθηκε, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, με τα μέλη του ιδρύματος The Wheelchair Foundation κ.κ. Fred Gerharol, Patti Behring, Jacalyu S. Leavitt σύζυγο του Κυβερνήτη της πολιτείας UTA των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Diane Gerontoudes αντιπρόσωπο του Ελληνορθοδόξου Καθεδρικού Ναού Αναλήψεως του Oakland της California, Jeff  Robertson, Charolette Butterfield και Tini Habilton οι οποίοι πρόσφεραν στον Μακαριώτατο δέκα αναπηρικές καρέκλες που παρέλαβαν δέκα τρόφιμοι του Κοινοτικού Γηροκομείου στο Καίρο. Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αφού τους καλωσόρισε στην Αίγυπτο, τους ευχαρίστησε για την προσφορά και τους προέτρεψε να βοηθούν όσο μπορούν τις δύο Ελληνικές Κοινότητες, Αλεξάνδρειας και Καΐρου, αλλά και όλη την Αφρική, ευχόμενος αυτή η αρχή να ευοδώσει και να συνεχιστεί η προσφορά τους σε όλη τη δοκιμαζόμενη αφρικανική γη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας Αλέξιος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, οι Αρχιμανδρίτες Εμμανουήλ Καγιάς και Μάρκος Θεοδόσης, ο κ. Στέφανος Αργυρίου καθώς και αρκετοί πάροικοι.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης αναχώρησε για την έδρα του την Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβυ της Ρουμανίας στο Κάιρο κ. Marcel Dinu καθώς και τον Ρουμάνο Πρόξενο στην Αλεξάνδρεια. Η εθιμοτυπική αυτή επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ο νέος Πρέσβυς της Ρουμανίας. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως, Πατριάρχης και Πρέσβυς μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις ιστορικές σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρουμανίας, στην επίσημη ειρηνική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος στο Πατριαρχείο Ρουμανίας τον προσεχή Σεπτέμβριο καθώς και στις Ιερές Μονές και άλλες εκτάσεις γης στη Ρουμανία που, από τον 16ο αιώνα ανήκαν στην κυριότητα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Τέλος αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην περιοχή  Τσανακλή της Αλεξάνδρειας. Στην ακολουθία, εκτός των πολλών παροίκων παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κων/να Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαρ. Κατσιμπρής και ο κ. Βύρων Βαφειάδης.

Μετά την Αρτοκλασία,  ακολούθησε δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, προσφορά της οικογενείας Βύρωνος Βαφειάδη.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη την 21 Ιουλίου ε. ε., η Α. Θ. Μ.  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο διακρίνει η φιλοξενία για ολιγοήμερη ανάπαυση.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Φανάρι και μετά το προσκύνημα στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, συναντήθηκε, σε κλίμα αγάπης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Κατά τις ημέρες της αναπαύσεως τους οι δύο Προκαθήμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή θέματα αλλά και προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Για μία ακόμα φορά τόνισαν την συμπόρευση των δύο Πατριαρχείων και την ταύτιση των απόψεων στην κοινή πορεία των δύο Εκκλησιών.

Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρος, Ζιμπάμπουε Θεόδωρος και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου ε. ε., οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και Αλεξανδρείας Πέτρος επέστρεψαν, από την Σηλυβρία όπου βρισκόντουσαν για ολιγοήμερη ανάπαυση, στην Κωνσταντινούπολη.

Το ίδιο απόγευμα, ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσεφ και η σύζυγός του παρέθεσαν δείπνο προς τους δύο Πατριάρχες.

Το Σάββατο 26 Ιουλίου ε. ε. , η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ χοροστάτησε κατά την  Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου. Από το Άγιο Βήμα συμπροσευχήθηκε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.  

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρουσίασε τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου στους πιστούς  και εξέφρασε την μεγάλη του χαρά  που έχει και πάλι την ευκαιρία να έχει κοντά του τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τόνισε την δυναμική παρουσία του στον Ορθόδοξο κόσμο και κυρίως την συμπόρευση και των δύο σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κόσμο με τις τόσες δυσκολίες. Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται και πάλι, μαζί με την συνοδεία του, κοντά στον Πατριάρχη του Γένους που με την φιλόξενη καρδιά του ξεκουράζει όσους τον πλησιάζουν. Ακολούθως ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη εορτάζουσα αγία και στην προσφορά της στην Εκκλησία του Χριστού λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Μετά πάσης ευχαριστίας προς τον Παναγιώτατο Αδελφό για την δυνατότητα επικοινωνίας με το ενταύθα ποίμνιό του, δυνατότητα την οποία ολοκαρδιώς παραχώρησε προς την Μετριότητα μας, ευχόμεθα προς όλους η Οσιοπαρθενομάρτυς  Παρασκευή να μεσιτεύει απαύστως για όλους με την διακρίνουσα τους μάρτυρες αμεσότητα για την ενότητα της Εκκλησίας.»

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας Λέων, οι Σεβ. Μητροπολίτες του Αλεξανδρινού Θρόνου, Αξώμης Πέτρος και Ζιμπάμπουε Θεόδωρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γ. Καλογερόπουλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, το Πριγκιπικό ζεύγος της Ρουμανίας και ο Μέγας Ευεργέτης του Ναού κ Παναγιώτης Τσάκος με την οικογένεια του. Στο Πρεσβυτέριο, ο Προϊστάμενος της περιοχής Ταταούλων, Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Θεόκλητος με λόγια θερμά καλωσόρισε τους Πατριάρχες και όλους τους προσκυνητές. Ο Μακαριώτατος και πάλι ευχαρίστησε για την φιλοξενία και προσέφερε, ως ευλογία στον Ναό, την εικόνα της Θεοτόκου.

Στην συνέχεια, οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στο Φανάρι, όπου, στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχου, έδωσε το Μικρό Μήνυμα ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, ο από Αριανζού Ιωσήφ, συμφοιτητής του Μακαριωτάτου στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακολούθως, όλοι παρακάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Το βράδυ, της ίδιας ημέρας,  ο εφοπλιστής και ευεργέτης του Πατριαρχείου κ. Τσάκος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή των δύο Πατριαρχών.

Την επομένη, Κυριακή 27 Ιουλίου ε. ε., η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κουζκουνζικίου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας Λέων και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Ζηλανδίας Ιωσήφ, Αξώμης Πέτρος και Ζιμπάμπουε Θεόδωρος ενώ από το Άγιο Βήμα συμπροσευχόταν η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μετρών  Θεόκλητος, Μυριοφύτου  Ειρηναίος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού Μακάριος.

Στο τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης με πολύ θερμά λόγια αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στην πολύκαρπη διακονία του στην Εκκλησία και στην σπουδαιότητα της παρουσίας του στον σύγχρονο κόσμο. Ο Μακαριώτατος συγκινημένος ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις αγάπης και τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχου και τόνισε ότι τα πάντα γίνονται για το καλό της Εκκλησίας και την διακονία των ανθρώπων. Τέλος αφού κήρυξε τον Θείο λόγο ευχήθηκε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Ιωακείμ να έχουν συμπαραστάτη και οδηγό σταθερής υγείας τον Άγιο Παντελεήμονα. Μετά την Θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στο οποίο παρακάθησε όλο το εκκλησίασμα. Κατόπιν οι δύο Πατριάρχες επισκέφθηκαν τον ασθενούντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωακείμ στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται και  ευχήθηκαν ο Άγιος Παντελεήμων να κάνει το θαύμα της θεραπείας του.

Το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε φιλικό δείπνο αγάπης προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την συνοδεία του στο σπίτι του στα Θεραπειά.

Παντού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφραζε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που αποτελεί σημείο ενότητας και αγάπης και κυρίως συμπαραστέκεται στις δυσκολίες και τα προβλήματα όλων των Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κλείνοντας την φιλόξενη υποδοχή και διαμονή του, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται σε ολόκληρη την Αφρική με τις Ιεραποστολές, με την ίδρυση Μητροπόλεων και Επισκοπών και προσκάλεσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πατριαρχικού Μεγάρου το 2004 όπου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το επιτελούμενο έργο ανακαινίσεως Ναών και Ιερών Μονών στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

---------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έφθασε στην Αθήνα προερχόμενος εκ Κωνσταντινουπόλεως, όπου είχε μεταβεί διά ολιγοήμερη ανάπαυση και συνεργασία μετά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ, δόθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης στο οποίο παρεκάθησαν ο Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Φαρμάκης, ο επιχειρηματίας κ. Α. Λιβάνης, ο βουλευτής κ. Π. Τατούλης,  ο δικηγόρος κ. Γ. Μαύρος, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κ. Ε. Μπαλτάς, ο πρ. υπουργός κ. Κ. Λιάσκας, ο κ. Ι. Μπίθας, ο ηθοποιός Γρ. Βαλτινός, ο  Γενικός Διευθυντής της ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ Μ. Πάπαρης, ο κ. Π. Παπαστεφάνου και ο κ. Ι. Παλληκάρης.

Την επομένη,  στο γραφείο των Αθηνών,  ο Μακαριώτατος δέχθηκε και συνεργάστηκε επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν το Πατριαρχείο με Συνοδικούς Μητροπολίτες του Θρόνου, τους κκ. Λιάσκα και Δ. Παπάζογλου και άλλους συνεργάτες.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Καρθαγένης  επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλο, μετά του οποίου σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα συζήτησαν διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ο Μακαριώτατος, είχε την ευκαιρία να εκφράσει για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του για την συνεχιζόμενη συμπαράσταση του Προκαθημένου της Ελληνικής Εκκλησίας προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε ότι αφορά το Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Την Τετάρτη 30 Ιουλίου, δέχθηκε στο γραφείο του συνεργάτες και αρχιερείς του Θρόνου και το βράδυ αναχώρησε για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------