Ιανουάριος 2003

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 

Με πολλά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερα να έχουν αρχίσει, χάρη στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου του Ζ΄, προς αναγέννηση και αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2002.
 
Την τελευταία μέρα του χρόνου, έψαλαν στον Μακαριώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.
 
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, το Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δέχθηκε τους κληρικούς της πόλεως της Αλεξανδρείας, οι οποίοι του έψαλαν τα κάλαντα και του ευχήθηκαν επίσης Καλή Χρονιά.
 
Ακολούθως ο Μακαριώτατος διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.
 
Μετά τον Εσπερινό ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους και τον κλήρο του Πατριαρχείου, κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβορθοδόξων κ.
Gabriel Naccahe, και πάρα πολλοί πάροικοι.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2002, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου Δ΄, του Διοικητού της Αλεξανδρείας Στρατηγού κ. Μωχάμετ Μαχγκούμπ και του Πατριάρχου των Μελχιτών κ. Γρηγορίου καθώς και στις επισκέψεις Ελλήνων και Κυπρίων Υπουργών, Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων.
 
Ακολούθησε η αναφορά του στις διάφορες Ποιμαντικές του επισκέψεις στις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου και στις Ειρηνικές επισκέψεις στις Εκκλησίες της Κύπρου, της Σερβίας, της Γεωργίας και στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και στη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου, στην πλήρωση της κενωθείσας Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν με την εκλογή του Αρχιμ. Δημητρίου Ζαχαρέγκα.
 
Επίσης για τον προγραμματισμό του 2003 αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, των Μακαριωτάτων Αρχηγών των Εκκλησιών Πολωνίας και Τσεχίας, στην επικείμενη επίσκεψη του στο Μαρόκο,
δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης, εάν το επιτρέψουν οι εκεί καταστάσεις.
 
Ο Μακαριώτατος, τόνισε την αναστήλωση Ναών και Μητροπολιτικών Μεγάρων στις Μητροπόλεις Μέμφιδος και Λεοντοπόλεως και στις πόλεις του Καίρου και της Αλεξάνδρειας και στα υπό εξέλιξη έργα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καιρου, Αγίου Νικολάου
Hamzawi καθώς και των κτιρίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου.
 
Τελειώνοντας τον απολογισμό του 2002 και τον προγραμματισμό του 2003 ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα ευλογημένο ειρηνικό, δημιουργικό, γεμάτο αγάπη, μεστό έργων αγαθών και δικαίων έτος.
 
Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος εφημέριος του Αγίου Αντωνίου π. Πέτρος Μάζγαρ.
 
Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.
 
Την πρώτη του Νέου Έτους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τους, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερομόναχος π. Μάρκος Θεοδοσίου.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης.
 
 Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.
 
Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.
 
Η τελετή έλαβε χώρα στο Εντευκτήριο της Ε. Κ. Α. και σε αυτήν παραβρέθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη. Το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου.
 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Την βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας έκοψε, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου ε.ε, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄.

 

Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ε. Κ. Α. παρουσία των Αντιπροέδρων της κ.κ. Δημήτρη Βαφειάδη και Ιωάννη Μάλλη, των εκπροσώπων του Ελληνικού Προξενείου με επικεφαλής τον κ. Δημήτριο Διαμαντή και των καθηγητών και μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών που πραγματοποιεί εκδρομική επίσκεψη στην Αίγυπτο.

 

Ο Μακαριώτατος, μετά την καθιερωμένη προσευχή, απηύθυνε ευχετήριο χαιρετισμό σε όλους για την νέα χρονιά.

 

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας, στον Πατριάρχη  απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για την νέα χρονιά ο Α΄ Αντιπρόεδρός της κ. Δ. Βαφειάδης.

 

Ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της από τον Μακαριώτατο στους παροίκους, ενώ μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων της  Ε. Κ. Α έψαλαν τα κάλαντα. 

 

Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν πολλοί πάροικοι καθώς και εκπρόσωποι των διαφόρων Σωματείων και Συλλόγων της Πόλεως.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’ τιμήθηκε η ημέρα των Θεοφανείων.

 

Ο Μακαριώτατος, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό. Στο τέλος ο Πατριάρχης ευλόγησε το εκκλησίασμα με τον Αγιασμό. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Σπυρίδων Μηλιώτης.

 

Στην Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Αντιπρόεδρός της  Ελληνικής Κοινότητας κ. Δημήτρης Βαφειάδης, Πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων και Σωματείων της Αλεξάνδρειας και πολλοί πάροικοι.

 

Μετά το πέρας των ακολουθιών ο Πατριάρχης δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα τον Αναπληρωτή Διοικητή της πόλεως Αλεξανδρείας κ. Σαλάα ελ Ντίν  Μουσταφά Κάμελ, συνοδευόμενο από ομάδα αξιωματούχων της Διοίκησης Αλεξανδρείας, ο οποίος εκπροσώπησε τον ασθενούντα Διοικητή Στρατηγό κ. Μοχάμετ Μαχγκούπ.

 

Στον χαιρετισμό του προς τον Αναπληρωτή Διοικητή ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε, στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, ζήτησε από τον κ. Κάμελ να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του στον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης κ. Μουμπάρακ για την κήρυξη της 7ης Ιανουαρίου σε επίσημη αργία του Κράτους ( η 7η Ιανουαρίου είναι η εορτή των Χριστουγέννων και Θεοφανείων στην Χριστιανική Κοπτική Εκκλησία που υπάρχει στην Αίγυπτο). Είπε ότι αυτό διαβεβαιώνει πως Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο αποτελούν παράδειγμα συμβίωσης ειδικά μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και ευχήθηκε άριστη συνεργασία.

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρουσίασε στον κ. Κάμελ τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Προξενείου, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αραβοφώνων Ορθοδόξων και τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους.

 

Ο κ. Κάμελ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία ευχήθηκε εκ μέρους του κ. Διοικητή, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται κοντά στον ηγέτη της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και ευχήθηκε συνέχεια της συνεργασίας. 

 

Ακολούθως ο Πατριάρχης δέχθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής τον Αστυνομικό Διευθυντή του Κεντρικού αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρείας κ. Αμίτ Ναμπίλ Άϊσα και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και υπεύθυνο Περιπολιών και Ασφαλείας κ. Μοκάντεμ Μωχάμετ Γέζη. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και τους δύο άντρες για την ασφάλεια την οποία παρέχουν στο Πατριαρχείο, τους ευχήθηκε καλή Χρονιά και καλή συνεργασία.

 

Με τη σειρά του ο κ. Διευθυντής υποσχέθηκε τη συνέχεια της συνεργασίας και είπε στον Μακαριώτατο ότι θα είναι πάντα δίπλα του για ότι χρειαστεί.  

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αφίχθηκε στην Κύπρο τα ξημερώματα της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου ε.ε προκειμένου να συμμετάσχει ως Πρόεδρος των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στην συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που θα λάβει χώρα στην Λεμεσό το διάστημα 9 – 11 Ιανουαρίου.

 

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που συνοδευόταν από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο, υποδέχτηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Επιτετραμμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Λευκωσία κ. Ali El Ashiry, η κα. Alexa Habib εκ μέρους του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και άλλοι παράγοντες.

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιτίου επισκέφτηκε τον Υπουργό Παιδείας κ. Ουράνιο Ιωαννίδη. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κύριο Υπουργό για την προσφορά του Υπουργείου Παιδείας προς τον Απόδημο Ελληνισμό της Αφρικής και ιδιαίτερα για την απόσπαση κληρικών – εκπαιδευτικών, τον ενημέρωσε για την πορεία του εκπαιδευτικού έργου στην Αφρικανική ήπειρο καθώς και για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου να μεταφέρει την Πατριαρχική Σχολή ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄’ από την Κένυα στην Αλεξάνδρεια προς όφελος των σπουδαστών και του Πατριαρχείου γενικότερα, και τέλος, μετέφερε προσωπικό μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου, όπως το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αποσπάσει καθηγητές στην Ιερατική Σχολή Ιεροσολύμων.

 

Ο κ. Ιωαννίδης διαβεβαίωσε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και σύσσωμη η Κυπριακή Κυβέρνηση θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και θα πράττουν το καλύτερο δυνατό για το καλό του Ελληνισμού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής.

 

Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κύριο Υπουργό εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα αποβούν καρποφόρες. Ακολούθως ο Πατριάρχης και ο κ. Ιωαννίδης έδωσαν συνέντευξη τύπου στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

             

 

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης παρέστη στην κοπή της Βασιλόπιτας  και στο εορταστικό γεύμα που παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κύκκου κ.κ. Νικηφόρος προς τιμήν των συνεργατών του που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία καθώς και στον Κέντρο Μελετών της Μονής. Μετά το πέρας του γεύματος ο Πατριάρχης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Επίσκοπο Κύκκου. Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα που αφορούν το παλαίφατο Πατριαρχείο και της πρόσφατες εξελίξεις στην πορεία του Κυπριακού προβλήματος.   

 

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας. Μεταξύ των συνδαιτημόνων ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Θεμιστοκλέους, ο ΄Έπαρχος Λάρνακας κ. Ματθαίος Ματθαίου, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Μωυσέως, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ζαχαρίας Ζαζαρίου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Τάσος Μιχαηλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αθανάσιος Νικολαδώρος, ο Υποστράτηγος Α΄ Μεραρχίας Πεζικού Λάρνακας & Αμμοχώστου Στυλιανός Κυρήμης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Ιωάννης Διαουρής, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Νότιο Αφρική κ. Κώστας Λεοντίου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Άρχων Πρωτέκδικος του Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Θεολόγος Παναγιώτης Αβραάμ και η κα. Χλόη Μπαλάνου εκ Καμερούν.

 

Κατά την διάρκεια του δείπνου ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη για την Αβραμιαία φιλοξενία αλλά και για την όλη προσφορά του προς το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Κιτίου ευχαρίστησε με την σειρά του τον Πατριάρχη για την τιμή να παρευρεθεί στο δείπνο τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Θρόνου του Αγίου Μάρκου. Τέλος τον λόγο πήρε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και το πολύπλευρο έργο που επιτελεί στην Αφρική από την ημέρα της εκλογής του ως Προκαθήμενος της ιστορικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

 

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

 

Στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου τον Πατριάρχη υποδέχτηκε ο Θεοφιλ. Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος κ. Βασίλειος. Η συνάντηση των δύο Προκαθημένων διήρκησε μία ώρα. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την χαρά του για την πρόοδο της βελτίωσης της υγείας του και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου τον ευχαρίστησε για την στήριξη του ιεραποστολικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο.      

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος πάντοτε από τον Μητροπολίτη Κιτίου μετέβη στην Κακοπετριά όπου και παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Θεμιστοκλέους. Μεταξύ των συνδαιτημόνων ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Άρχων Πρωτέκδικος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Μετά το γεύμα ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να περπατήσει στον παραδοσιακό οικισμό της Κακοπετριάς και να θαυμάσει το έργο αναπαλαίωσης των σπιτιών και την πανέμορφη φύση. Ο κύριος Υπουργός ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος προσπαθεί να προστατεύσει το περιβάλλον της προς όφελος των κατοίκων της αλλά και ολόκληρου του κόσμου.           

 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης παρακολούθησε στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου την διάλεξη με θέμα ‘Περιβάλλον – Τουρισμός – Πολιτισμός – Έννοιαι Επάλληλοι, όχι Παράλληλοι’. Εισηγητής του Θέματος ήταν ο Καθηγητής Δικαίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Άρχων Πρωτέκδικος του Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος. Την διάλεξη διοργάνωσε από κοινού ο Δήμος Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας στα πλαίσια του Ζηνώνειου Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μεταξύ των ακροατών ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Μωυσέως, ο Αντιδήμαρχος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδροι και μέλη τοπικών σωματείων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και αρκετοί επιστήμονες. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμος Λάρνακας. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

 

Το πρωί της Πέμπτης, 9 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη στην Λεμεσό προκειμένου να συμμετάσχει ως Πρόεδρος των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής στην συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.

 

Η συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής άρχισε στις 11 π.μ. στην παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, Προέδρου των Προχαλκηδονίων, του Επισκόπου Κυρίλλου Salim Bustros, Προέδρου των Εκκλησιών που υπάγονται στην Ρώμη και του Dr. Salim Sahiouny, Προέδρου των Ευαγγελικών. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τριμυθούντος κ. Βασίλειος και ο Dr. Ανδρέας Μητσίδης.

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν τα 30 μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής είναι ο απολογισμός του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Dr. Rev. Riad Jarjour, η πιθανή τροποποίηση του Καταστατικού, η προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως που θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο 2003, το μέλλον του Γραφείου Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της επόμενης συναντήσεως της Επιτροπής. Στην συνεδρίαση παρευρίσκεται ως εκπρόσωπος του ΠΣΕ ο Dr. Γεώργιος Λεμόπουλος.

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε το ανακαινισμένο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενημέρωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για το ποιμαντικό έργο που επιτελείται στην επαρχία του καθώς και για την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητροπόλεως. Κατά την παραμονή του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει παλαιούς γνώριμους κληρικούς.

 

Πριν την απογευματινή συνεδρία της επιτροπής ο Πατριάρχης έδωσε συνέντευξη τύπου στο τηλεοπτικό κανάλι της Λεμεσού Capital.

 

Το βράδυ ο Μακαριώτατος μετέβη στην πατρική κατοικία του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως κ. Γεωργίου και αφού την ευλόγησε παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η οικογένεια του Επισκόπου.   

 

--------------------------------------------------------------------------

             

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΛΗΡΙΔΗ

 

Το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο συναντήθηκε με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων συνεχάρη τον Κύπριο Πρόεδρο, που οι προσπάθειές του για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση απέβησαν καρποφόρες και τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβερνήσεως προς το Πατριαρχείο αλλά και προς τον Σύλλογο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Κιτίου. Βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η στήριξη του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο και η προσφορά οικονομικής βοήθειας στης χώρες που μαστίζονται από την πείνα.

 

Ο κύριος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του, τον ενημέρωσε για την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν.

 

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό να δοθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το καλό του Κυπριακού λαού. Αποχωρώντας ο Πατριάρχης από το Προεδρικό Μέγαρο έδωσε συνέντευξη τύπου στα μαζικά μέσα ενημέρωσης.          

 

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Τάσο Παναγιώτου.  

 

Επιστρέφοντας στην Λεμεσό, ο Πατριάρχης πραγματοποίησε σύντομο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας. Η Ηγουμένη και οι αδελφές υποδέχτηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και τον φιλοξένησαν στο Αρχονταρίκι της Μονής.

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος έλαβε μέρος στην συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής μέχρι αργά το βράδυ όπου και αποπερατώθηκαν οι εργασίες της. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο. Επίσης δόθηκε στην δημοσιότητα ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγώνες των Παλαιστινίων και των Κυπρίων, τονίζοντας συγχρόνως τις δυσμενής συνέπειες πιθανής σύρραξης στο Ιράκ.

 

Το Σάββατο ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια.     

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, 11 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αναχώρησε από την Κύπρο με προορισμό την Αλεξάνδρεια, έδρα του παλαιφάτου Πατριαρχείου.

 

Πριν την αναχώρησή του από την ιδιαίτερή του πατρίδα ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

 

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιτίου και αξιωματούχους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου μεταξύ των οποίων και ο Αρχιμανδρίτης Συμεών, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, μετέβη στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, απ’ όπου και αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια μέσο Αθηνών.   

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα ξημερώματα της Τρίτης, 14 Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επέστρεψε στην έδρα του μετά από σύντομη παραμονή στην Αθήνα, όπου είχε μεταβεί μετά το πέρας των εργασιών της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που έλαβε χώρα στην Λεμεσό της Κύπρου.

Την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου ο Πατριάρχης προήδρευσε συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού ‘Αλεξανδρινός Φάρος’ στα Γραφεία του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Στην Συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ‘Αλεξανδρινού Φάρου’ κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, ο Αντιπρόεδρος Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης και Εκπρόσωπος του Πατριάρχου στην Αθήνα κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο κ. Ιωάννης Πάτας και ο κ. Ιωάννης Παλληκάρης.

 

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε από τους παραπάνω για την πορεία της ιδρύσεως του εν λόγω Μ.Κ.Ο. καθώς και για την οργάνωση και λειτουργία του. Τέλος έδωσε κατευθυντήριες γραμμές που δεν είναι άλλες από την προβολή της ιστορίας και του έργου του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο, η δημιουργία επαφών και δυναμικής παρουσίας του Πατριαρχείου στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η οργάνωση όλων των υποστηρικτών και φίλων του Πατριαρχείου και η εξεύρεση πόρων για το Πατριαρχείο και τις Επαρχίες του Θρόνου.             

 

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης δέχθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Καλλίνικο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζάμπιας κ. Πέτρο καθώς και συνεργάτες και φίλους του Πατριαρχείου.

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του σε κεντρικό εστιατόριο ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου, Επιχειρηματίας, εκ Καίρου, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Πατριάρχου. Συνδαιτημόνες ήταν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τατούλης Πέτρος, ο Επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Μπίθας, ο Μητροπολίτης Καρθαγένης, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως και ο κ. Ιωάννης Παλληκάρης.

 

Αργά το βράδυ ο Πατριάρχης αναχώρησε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου τον προέπεμψαν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και κληρικοί του Πατριαρχείου.    

 

---------------------------------------------------------------------------

 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ    ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"

 

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας "Ο Πτολεμαίος", πραγματοποιήθηκε και φέτος στο κτίριο του Συλλόγου, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ε.ε., στην παρουσία  της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

 

Ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους, ευχήθηκε υγεία, πρόοδο και ευτυχία, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νικόλαο Παπαντώνη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την όλη προσφορά  τους με την οργάνωση διαλέξεων επιστημονικού περιεχομένου και προέτρεψε όλα τα μέλη να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την καλλιέργεια της σπουδής με την ιστορία και τον ελληνισμό και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως το Πατριαρχείο θα ευλογεί, θα επαινεί και θα στηρίζει πάντοτε το μεγάλο έργο του Συλλόγου.

 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι

παρευρισκόμενοι έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

 

Στην κοπή της βασιλόπιτας μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος Βαφειάδης, Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας, άλλοι Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου ε.ε. πανηγύρισε στην Αλεξάνδρεια ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου της Κοινότητας των Αραβορθοδόξων.

 

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού προεξαρχούσης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

 

Ανήμερα της εορτής ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων  του Σεβ. Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως κ. Γεωργίου και του ελληνοφώνου και αραβοφώνου Αλεξανδρινού κλήρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε στα αραβικά ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως.

 

Πριν την απόλυση ο Πατριάρχης προεχείρισε σε οικονόμο τον π. Πέτρο Μάζγαρ, εφημέριο του πανηγυρίζοντος ναού. Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Εκκλησία παραχωρεί οφίκια στους κληρικούς της  ως αναγνώριση της προσφοράς τους και κίνητρο για να συνεχίσουν να εργάζονται με θερμή πίστη και ζήλο στον αμπελώνα του Κυρίου. Ευχαρίστησε τον π. Πέτρο για την εργατικότητά και το ενδιαφέρον του για το Πατριαρχείο και ευχήθηκε ο ζήλος του να παραμείνει ο ίδιος ζητώντας του συγχρόνως να  παραμείνει πάντοτε ταπεινός πνευματικός πατέρας των ενοριτών του και πιστός εργάτης στον αγρό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική.

 

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του ναού.

 

Το ίδιο απόγευμα ο Πατριάρχης αναχώρησε για το Κάιρο.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έφτασε στο Κάϊρο το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου ε.έ. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία τον υπεδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Διονύσιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και οι Κληρικοί της Επιτροπείας.

 

Το πρωί του Σαββάτου ο Πατριάρχης δέχθηκε στο γραφείο του εθιμοτυπική επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στην Αίγυπτο Αρχιεπισκόπου Marco Dino Brogi και του διπλωμάτη της Πρεσβείας του Βατικανού Mgr. Jean Mari Speich. Ο Μακαριώτατος αντάλλαξε απόψεις και συζήτησε θέματα διεκκλησιαστικού και θεολογικού περιεχομένου και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του Πάπα της Ρώμης. Ακολούθως είχε  υπηρεσιακή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο.

 

Το απόγευμα δέχθηκε επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου των Μελχιτών Γρηγορίου του Γ΄, τον οποίο συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος πρ. Νουβίας κ. Παύλος Αντάκκι, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιέττης κ. Ιωσήφ Ζερέι, Επίτροπος του στην Αίγυπτο και ο Διάκονος Αλέξανδρος. Στη συνέχεια είχε

συνεργασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο και τους Κληρικούς που υπηρετούν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου Αρχιμ. π. Εμμανουήλ Κιαγιά και π. Δαυίδ Τσαπάρα.

 

Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τους προαναφερομένους Αρχιερείς και όλους τους Ιερείς μετέβη στο εντευκτήριο του συλλόγου αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής. Εκεί, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του συλλόγου και μίλησε επίκαιρα αναφερόμενος τόσο στο έθιμο αυτής της εκδηλώσεως, που πλέον έχει λάβει παμπαροικιακό χαρακτήρα, όσο και στην αναγκαιότητα, να παραμένει η παροικία ενωμένη, έστω και αν απέμειναν λίγοι πλέον Έλληνες. Ακολούθησε πλούσια δεξίωση.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γ. Χατζημιχελάκης, ο Πρέσβυς της Κύπρου Κ. Φαίδων Αναστασίου, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Βασίλειος Σαραντινός, ο Πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της Αμπετείου κ. Γεώργιος Βαλλάς, πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και ολόκληρη σχεδόν η παροικία.

 

Την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2003, ο Μακαριώτατος προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καΐρου, με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, προστάτου του συλλόγου των Ηπειρωτών, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως και τον Επίσκοπο Νιτρίας και τον Καϊρινό Κλήρο. Τον  Θείον λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως και μετά την διανομή του αντιδώρου ο Πατριάρχης ευλόγησε και έκοψε την πίτα του Πανηπειρωτικού συλλόγου στην αίθουσα του Θρόνου, ενώ προσφέρθηκε δεξίωση από τον σύλλογο σε όλο το Εκκλησίασμα. Η προσέλευση των πάροικων ήταν μεγάλη και παρευρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών στο Κάϊρο, συλλόγων και φορέων. Μετά την δεξίωση, ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τους κ.κ  Νικόλαο Πολίτη, Saber Hakim και Γεώργιο Καραίσκο για θέματα που αφορούν στα έργα ανακαινίσεως Ναών και κτιρίων του Πατριαρχείου. Επίσης εδέχθη τον Γενικό Πρόξενο κ. Ηρακλή Αστεριάδη με την σύζυγό του Γεωργία.

 

Τέλος ο Μακαριώτατος παρέστη σε επίσημο γεύμα στην Ελληνική Στέγη Καΐρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου συνοδευόμενος από Αρχιερείς και Ιερείς. Στο γεύμα παρεκάθησαν επίσης όλοι οι προαναφερόμενοι εκπρόσωποι των Αρχών και πολλοί πάροικοι, ενώ αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις και ο Πατριάρχης μίλησε με επαινετικούς λόγους για τους ηρωικούς Ηπειρώτες, αλλά και όλον τον Αιγυπτιώτικο Ελληνισμό και τη σχέση τους με το Πατριαρχείο, την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τους θεσμούς. Η εκδήλωσις ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων Καΐρου.

 

Με το πέρας της εκδήλωσης, ο Μακαριώτατος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ευλόγησε και έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα του Κανισκερείου Οίκου Ευγηρίας το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιανουαρίου ε.ε.

 

Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα αναψυχής του Οίκου, όπου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, Κληρικοί του Αλεξανδρινού Θρόνου, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, Εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, πολλοί πάροικοι και όλοι οι γέροντες του ιδρύματος.

 

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται κοντά στους αδελφούς της τρίτης ηλικίας, υπενθύμισε το χρέος όλων προς αυτούς που κράτησαν την παροικία σε δύσκολους χρόνους, συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα διότι ανταποδίδει αυτό το χρέος, διαβεβαίωσε όλους τους ηλικιωμένους ότι η Εκκλησία θα είναι πάντοτε κοντά τους και ευχήθηκε ευλογημένη χρονιά, υγεία και η αγάπη και η ειρήνη του Χριστού να βασιλεύει σε όλο τον κόσμο.

 

Ακολούθησε η κοπή και το μοίρασμα της πίτας. Τέλος, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ευλογήσει όλους τους γέροντες και να επισκεφθεί τους κλινήρεις ηλικιωμένους.

 

Το απόγευμα της Τρίτης, 21 Ιανουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος μετέβη στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως και κληρικούς, όπου και παρακολούθησε την ομιλία της Καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής δ. Γεωργίας Χαρβάλα, με θέμα: "Η Ελλάδα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες" στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης υλοποιήσεως ευρωπαικών προγραμμάτων και ανάπτυξης πολιτιστικών ανταλλαγών για νέους. Της ομιλίας ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια που παρουσίασαν νέες του Λυκείου Ελληνίδων, που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες συμποσίου της προαναφερθείσης Διεύθυνσης. Στους χορούς συμμετείχαν επίσης μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας.

 

Πριν την κοπής της πίτας η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, κα. Αλίκη Αντωνίου καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε την χαρά και την ευγνωμοσύνη τόσο της ίδιας όσο και των μελών του Λυκείου, για την  παρουσία του Πατριάρχη τους καθώς και για την συμπαράσταση του Πατριαρχείου προς το έργο του Λυκείου. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα. Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, συμπεριλαμβανομένων και νέων από ευρωπαικές χώρες, εξέφρασε την χαρά του που ή Ελλάδα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να στηρίξει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν και αυτά δικαίωμα στην ζωή και ευχήθηκε όλοι, και ιδιαίτερα οι νέοι να βρίσκονται στο πλευρό των συμπασχόντων αδελφών τους έχοντας πάντοτε ως πρότυπο τον Χριστό. Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά.

 

Ακολούθησε δεξίωση με ελληνικά εδέσματα.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕΛΧΙΤΩΝ

 

Την  Παρασκευή 24 Ιανουαρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Μηλιώτη. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία τον υπεδέχθησαν ο Επίτροπός του στο Κάιρο, Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, και οι κληρικοί της Επιτροπείας.

 

Το Σάββατο το πρωί ο Πατριάρχης είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον Επίτροπο και ακολούθως δέχθηκε στο γραφείο του τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλή Αστεριάδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για θέματα της αρμοδιότητός του. Επίσης εδέχθη τον μηχανικό κ. Hassan Ginina και τον οικονομικό ελεγκτή του Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Καραίσκο.

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος  μετέβη στο Ελληνικό Νοσοκομείο, όπου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων, τη νοσηλευομένη κ. Ελένη Σιδερέλλη και μετά, επισκέφθηκε το γηροκομείο, όπου είχε την ευκαιρία να δώσει χαρά στους γέροντες και να συνομιλήσει μαζί τους.

 

Ακολούθως επισκέφθηκε τον  εορτάζοντα Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγόριο Γ΄, όπου του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή και παρέστη στο εορταστικό γεύμα με την συνοδεία του. Παρόντες ήταν, ο Πατριάρχης των Κοπτοκαθολικών κ. Stefan Ghattas, ο Αποστολικός Νούντσιος Αρχιεπίσκοπος Marco Dino Brogi, Εκπρόσωπος του Πατριάρχου των Κοπτορθοδόξων κ. Σενούντα, αξιωματούχοι κληρικοί και πλήθος κόσμου. Αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, ενώ ο Πατριάρχης προσέφερε στον εορτάζοντα Ιερά Εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.

 

Αφού επέστρεψε στην Πατριαρχική Επιτροπεία ο Μακαριώτατος εδέχθη τον εξ Αθηνών αφιχθέντα κ. Γ. Ασλανίδη, αδελφό του μακαριστού Ιεραποστόλου π. Κοσμά, ο οποίος ήλθε στην Αίγυπτο προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο των Ιεραποστόλων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στην Αλεξάνδρεια. Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος ανεχώρησε με τον π. Σπυρίδωνα και τον κ  Ασλανίδη οδικώς για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Με την τέλεση μνημοσύνου από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ε.έ. στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, τιμήθηκαν για μια ακόμη χρονιά οι εν Αφρική εργασθέντες και τελειωθέντες αείμνηστοι Ιεραπόστολοι: Πατριάρχης Νικόλαος, Ιωαννουπόλεως Ισίδωρος,  Κεντρώας Αφρικής Κυπριανός, Ειρηνουπόλεως Νικόδημος, Ειρηνουπόλεως Φρουμέντιος, π. Νικόδημος Σαρίκας,  π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, π. Αθανάσιος Ανθίδης, π. Κοσμάς Ασλανίδης, π. Χαρίτων Πνευματικάκης,  Μοναχή Γαβριηλία,  Μοναχή Σίνα (από το Ταουλάμι της Φιλανδίας), Μοναχή Ανυσία Πέξου, αδελφή Όλγα Παπασαράντου και  Σταυρίτσα Ζαχαρίου.

 

Συγκινημένος ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ανάγκη αποτίσεως φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους ιεραποστόλους που εργάστηκαν στην αφρικανική ήπειρο και που διακρίθηκαν για τον ζήλο και την αυταπάρνησή τους στον ωραίο αγώνα του ευαγγελισμού των φυλών και των εθνών, τονίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο που επετέλεσαν προς δόξαν Κυρίου και της Εκκλησίας Του. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης είπε και τα εξής: ‘ότε λοιπόν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο καθείς εξ αυτών επορεύθη προς τα έθνη και τις φυλές και δια της διδασκαλίας της ζωής του και της δράσεώς του ήνοιξε διάπλατα τις θύρες της Βασιλείας του Θεού προς τους εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους. Δεν εξεζήτησαν τιμάς και αμοιβάς, ουδ’ ανταλλάγματα. Ηρκέσθησαν να προσφέρωσιν ολοψύχως και προθύμως τους εαυτούς των, υπέρ των αδελφών των ελαχίστων.... Πέραν των γεωγραφικών οριζόντων και φραγμών, ορίων και φυλετικών διαφορών, οι

 ιεραπόστολοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δύνανται να χαρακτηρισθώσιν ως οι του Θεού εκλεκτοί, φωτισμένοι, ηγιασμένοι και φίλοι Χριστού....Δεν θα ήτο υπερβολή εάν ελέγετο ότι η πορεία των εν πολλοίς υπήρξεν μαρτυρική και το έργον των εσφραγίσθη δια του αίματός των.....Ημείς, ως Προκαθήμενος και Πρόεδρος της κατ’ Αφρικήν Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατά την ιεράν ταύτην ώραν αποδίδομεν τιμήν και ευγνωμοσύνην και θα μνημονεύωμεν εσαεί τα ονόματα αυτών, ίνα ο Κύριος κατατάξη τας ψυχάς αυτών μετά των δικαίων και αγίων Αυτού.’

 

Στην επιμνημόσυνη δέηση συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιγηρίας Αλέξανδρος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Αίγυπτο π. Δημήτριος και ο Αλεξανδρινός κλήρος.

 

Παρεβρέθηκαν, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα.

Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Πρόεδροι και μέλη των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, πολλοί πάροικοι και προσκυνητές από την Ελλάδα. Συγχρόνως τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μιχαήλ Στεφανόπουλου, στελέχους της παροικίας.

 

Στην συνέχεια προσφέρθηκε καφές στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής.

 

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας πραγματοποιήθηκε και φέτος στην παρουσία της  Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στην αίθουσα εστιάσεων του Ομίλου.

 

Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου ε.ε.  και σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιγηρίας Αλέξανδρος και Νειλουπόλεως Γεώργιος ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Ε. Κασιμάτης, ο Δοικητής της Ασφάλειας Αλεξανδρείας, Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Συλλόγων και Σωματείων Αλεξανδρείας, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

 

Ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του,  εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πραγματικά μεγάλη συμμετοχή των παροίκων, εξήρε την ανάγκη της ύπαρξης ομόνοιας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, τόνισε ότι καθημερινή προσευχή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι η επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, συνεχάρη τον κ. Κασιμάτη για τους αγώνες του έτσι ώστε να καταστεί ο Όμιλος ένας καθαρά ελληνικός σύλλογος καθώς και για την εξαετή προσφορά του ως Πρόεδρός του, και ευχήθηκε σε όλους μία δημιουργική χρονιά με έργα αγάπης και προόδου. Χαιρετισμούς και μηνύματα αγάπης μετέφεραν όλοι οι προαναφερθέντες.

 

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ η

χορωδία και η ορχήστρα των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια και χορούς που έδωσαν μια πολύ εορταστική και χαρούμενη νότα στην όλη εκδήλωση.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι 24 Ιανουαρίου ε.ε. π Πατριάρχης ευλόγησε και

μοίρασε την βασιλόπιτα του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας στα γραφεία του. Ο Μακαριώτατος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των τοπικών Αρχών προς τις ξένες εταιρείες, παρέχοντας σε αυτές διάφορα προνόμια έτσι ώστε να τις παροτρύνει να επενδύσουν στην Νειλοχώρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

O Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής το διάστημα από 6 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2003 προσκεκλημένος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Η επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει του υψιλού επισκέπτου θα γίνει την Παρασκευή 7/2 στις 11 π.μ. στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κατά την διάρκεια της εδώ παρουσίας του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας πρόκειται να χοροστατήσει στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Πατριαρχικό ναό Αγίου Σάββα το Σάββατο 8/2 και στην Ακολουθία του Όρθρου την Κυριακή 9/2. Το Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων θα λάβει χώρα στον Πατριαρχικό Ναό την Κυριακή 9/2 στις 9 π.μ.. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μητροπολίτου Βαρσοβίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη στους Ιερούς Ναούς Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, στο υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο, στο Ελληνικό τετράγωνο, στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, στο Ελληνορωμαικό Μουσείο, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καίρου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καίρου, στις Πυραμίδες και στο Μουσείο Καίρου. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή Αλεξανδρείας και με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα. Οι Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καίρου θα παραθέσουν γεύματα προς τιμήν του Μητροπολίτου Σάββα καθώς και η Πρέσβυς της Πολωνίας.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας θα συνοδεύεται από τον Επίσκοπο Μπιάλυστοκ και Γκτάνσκ και δύο κληρικούς.               

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------