Φεβρουάριος  2003

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

O Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής το διάστημα από 6 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2003 προσκεκλημένος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Η επίσημη Δοξολογία επί τη αφίξει του υψιλού επισκέπτου θα γίνει την Παρασκευή 7/2 στις 11 π.μ. στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κατά την διάρκεια της εδώ παρουσίας του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας πρόκειται να χοροστατήσει στην Ακολουθία του Εσπερινού στον Πατριαρχικό ναό Αγίου Σάββα το Σάββατο 8/2 και στην Ακολουθία του Όρθρου την Κυριακή 9/2. Το Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων θα λάβει χώρα στον Πατριαρχικό Ναό την Κυριακή 9/2 στις 9 π.μ.. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μητροπολίτου Βαρσοβίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη στους Ιερούς Ναούς Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, στο υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο, στο Ελληνικό τετράγωνο, στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, στο Ελληνορωμαικό Μουσείο, στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καίρου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καίρου, στις Πυραμίδες και στο Μουσείο Καίρου. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή Αλεξανδρείας και με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα. Οι Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καίρου θα παραθέσουν γεύματα προς τιμήν του Μητροπολίτου Σάββα καθώς και η Πρέσβυς της Πολωνίας.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας θα συνοδεύεται από τον Επίσκοπο Μπιάλυστοκ και Γκτάνσκ και δύο κληρικούς.               

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΜΠΟΥΚΙΡ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ε.ε. προεξήρχε της Ακολουθίας του Όρθρου και της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην περιοχή της Αλεξανδρείας, Αμπουκίρ.

Στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Αλεξανδρινός κλήρος. Στο ψαλτήρι ήταν ο Αρχιγραμματεύων του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερομόναχος Μάρκος Θεοδόσης από την Νότιο Αφρική.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους άρτους και απηύθυνε ευχές προς το πυκνό εκκλησίασμα, όπου μεταξύ άλλων ήταν και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Ο Πατριάρχης στο σύντομο μήνυμά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Περικλή και Ελευθερίας Τσάπαρη που φροντίζουν τον Ναό με μεγάλη ευλάβεια και προσωπικό ενδιαφέρον.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα στο παραθαλάσσιο εστιατόριο "Ζεφύριον" της οικογένειας Τσάπαρη.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥ

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου ε.ε., εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Μηλιώτης ενώ στο ψαλτήρι έψαλλε ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος προεξήρχε του 40ημέρου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Στέλιου Κόπελου, αγαπητού φίλου του Πατριαρχείου και αξιόλογου στελέχους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Στην Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κ. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χ. Κατσιμπρής, Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, ο κ. Στέφανος Αργυρίου εκ Καίρου και πλήθος παροίκων.

Ακολούθως η οικογένεια του αείμνηστου Στέλιου Κόπελου προσέφερε καφέ σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΒΕΡΓΗ-ΝΕΡΗ 

Το Λύκειο Ελληνίδων - Γραφείο Αλεξανδρείας, οργάνωσε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου ε.ε. εκδήλωση προς τιμήν της Βιργινίας Βέργη-Νέρη, καθηγήτριας για σειρά ετών στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Την διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ο οποίος υπήρξε μαθητής της κας Βέργη.

Η κα Βέργη ως φιλόλογος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας και υπήρξε η αγαπημένη καθηγήτρια όλων των μαθητών της και βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Αλεξάνδρεια προσκεκλημένη του κ. Εδμόνδου Κασιμάτη προκειμένου να φροντίσει την συντήρηση του αξιόλογου αρχείου του Ναυτικού Ομίλου της Αλεξάνδρειας.

Η ομιλία της κας Βέργη με τίτλο "Αναμνήσεις από τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας",  περιστράφηκε γύρω από την εικόνα της Αιθιοπίας του χτες και του σήμερα, την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της χώρας, τις οποίες διηγήθηκε μέσα από προσωπικές της εμπειρίες που προέρχονται από την εκεί παραμονή της ως διευθύντρια των Ελληνικών Σχολείων της Αδίς Αμπέμπα.

Την ομιλήτρια αν και γνωστή στο ακροατήριο παρουσίασε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, μαθήτρια της κας Βέργη. Στο τέλος της διάλεξης το πυκνό ακροατήριο συνεχάρη και ευχαρίστησε με θερμό χειροκρότημα την κα. Βέργη, στην οποία προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από την κα. Αντωνίου εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων και από τον κ. Κασιμάτη εκ μέρους του Ναυτικού Ομίλου.

Την διάλεξη μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος και Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής, εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων Αλεξανδρείας και πολλοί πάροικοι.   

Ακολούθησε δεξίωση με νόστιμα εδέσματα του Ελληνικού ζαχαροπλαστείου Delice.

--------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μετά από πρόσκληση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, αφίχθηκε στην Αλεξάνδρεια το απόγευμα της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας επισκέφθηκε τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου ήταν στις 21 Απριλίου το 1927.

Ο Πολωνός Προκαθήμενος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ κ. Ιάκωβο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Pankowski και τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiryluk, αφίχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Borg el Arab, όπου τον υποδέχτηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Αρχιγραμματεύων του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς, ο ιερός κλήρος του Πατριαρχείου, η κα. Joanna Wronecka, Πρέσβυς της Πολωνίας στο Κάιρο και η κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια.

Στην συνέχεια, με αυτοκινητοπομπή όλοι οι προαναφερθέντες μετέβησαν στο ξενοδοχείο Hilton Alexandria Green Plaza όπου και κατέλυσε ο Μητροπολίτης Σάββας με τη συνοδεία του.

Η ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου ε.ε. στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη αφίξη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα.

Στην είσοδο του Πατριαρχικού Ναού τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας υποδέχτηκε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Αρχιγραμματεύοντα του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοντοβά και τον ιερό κλήρο της Αλεξάνδρειας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καλωσόρισε επίσημα τον Πολωνό Προκαθήμενο. Στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ‘Με ιδιαιτέραν χαράν και συγκίνησιν σας υποδεχόμεθα σήμερον εκ μέρους των ιεραρχών, του ιερού κλήρου και του πιστού λαού της Εκκλησίας μας εις την Καθέδραν ημών...Τα αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως είναι πηγαία και ανείπωτα....Ανατρέχοντες εις το παρελθόν, διεπιστώσαμεν ότι από πολλών αι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας ήσαν και

παραμένουν άρισται και λίαν αδελφικαί, ώστε σήμερον να καυχώμεθα και να χαίρομεν εν Κυρίω διά την όλως τιμητικήν δι’ ημάς παρουσίαν σας ενταύθα.....Ευχόμεθα από μέσης καρδίας, η παραμονή τόσον ημών, όσον και των μελών της τιμίας συνοδείας σας, να είναι ευχάριστος και λυσιτελής διά τον σκοπόν τον οποίον αφίχθητε εις την ευλογημένην ταύτην και θεοβάδιστον χώραν του Νείλου, την Αίγυπτον.’

Στην αντιφώνησή του (την οποίαν εκφώνησε εις την πολωνική και συγχρόνως μεταφραζόταν στην ελληνική) ο Πολωνός Προκαθήμενος μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: ‘Ήλθαμε εις Υμάς για να προσκυνήσουμε τους Αγίους υμών τόπους, δεδομένου ότι οι τόποι αυτοί είναι και δικοί μας, αλλά και όλου του κόσμου. Εδώ διαμορφώθηκε η πίστις μας, η πνευματικότητά μας και η θρησκευτικότητά μας.... Με μεγάλη ικανοποίηση ενθυμούμαι την επίσκεψιν της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος εις την γην της Πολωνίας. Να γνωρίζετε ότι έμεινε εις τις σκέψεις όλων των πιστών της Εκκλησίας μας μέχρι και την σημερινή ημέραν....Εν πνεύματι αδελφικής αγάπης απευθύνομαι εις όλους τους λαούς της Αιγύπτου, εις πολίτας που εκπροσωπούν διάφορες θρησκείες και ομολογίες και εύχομαι εις όλους κάθε πνευματικήν και υλικήν προκοπήν. Την προκοπήν αυτήν εύχομαι επίσης εις τας κρατικάς αρχάς της Αιγύπτου.’

Στην Δοξολογία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, η Πρέσβυς της Πολωνίας Joanna Wronecka, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Αλεξανδρείας Gabriel Nacache, οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Διοικητικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, Διπλωματικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής.

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα στο παραθαλάσσιο εστιατόριο ‘το Ζεφύριον’ στο Αμπουκίρ.

Ακολούθησε ξενάγηση στο θερινό παλάτι και τους κήπους της Μοντάζας.

Το βράδυ παρετέθη ανεπίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton.

Κατά την διάρκεια της ημέρας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας το ανακαινιστικό έργο που επιτελείται σήμερα στους ναούς και τα εκκλησιαστικά κτίρια του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο καθώς και το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Αφρικανική ήπειρο.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το πρωί του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προγευμάτισε με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα και την συνοδεία του στο ξενοδοχείο Hilton και στην συνέχεια τον ξενάγησε στο ανακατασκευαστικό και ανακαινιστικό έργο που επιτελείται στο Πατριαρχικό Μέγαρο και στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ο Πολωνός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις εργασίες που επιτελούνται στους εκεί χώρους.

Ακολούθως οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κοινότητας των Αραβορθοδόξων. Στην είσοδο τους Ναού τους υποδέχτηκαν οι Αραβορθόδοξοι κληρικοί, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Αλεξανδρείας και αρκετοί πιστοί. Μετά τη δέηση στο Ναό, ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού, όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Gabriel Nacache καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας και τον ευχαρίστησε για την ευλογία της εκεί επισκέψεώς του προσφέροντάς του αναμνηστικό δώρο. Ο Μακαριώτατος αντιφωνώντας εξέφρασε την μεγάλη του χαρά που επισκέπτεται το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επί Πατριαρχείας Πέτρου Ζ΄ και ιδιαίτερα που επισκέπτεται μία Αραβορθόδοξη Κοινότητα. Προσέφερε δε ως ευλογία εικόνα της Παναγίας.

Στην συνέχεια οι δύο Προκαθήμενοι πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Υποδιοικητή της Αλεξάνδρειας λόγω απουσίας του Διοικητή Στρατηγού Μοχάμεντ Μαχγκούμπ. Ο Υποδιοικητής Στρατηγός Mohamed Ahmed Bassiouni δέχτηκε με πολύ χαρά τους Μακαριωτάτους. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αγαστές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, παρεκάλεσε τον Υποδιοικητή να μεταφέρει τις ευχές του στον Πρόεδρο της χώρας και στον Διοικητή Αλεξανδρείας χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει για την βοήθεια και συμπαράσταση των Αιγυπτιακών αρχών προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζοντας πως και ο ίδιος διαπίστωσε ήδη πως οι καρδιές των Αιγυπτίων είναι γεμάτες αγάπη. Ο Στρατηγός Bassiouni αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην χώρα του Νείλου τονίζοντας πως σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια και σε κάθε γειτονιά ο Χριστιανός έχει αδελφό έναν Μουσουλμάνο και πως σε κάθε γιορτή αμφοτέρων θρησκειών είναι όλοι ενωμένοι. Ζήτησε δε από τους δύο Ποιμενάρχες να προσεύχονται για να βασιλεύει ειρήνη στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή. Τέλος ο Υποδιοικητής αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄ λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι ένα σύμβολο ειρήνης και ενότητας και πως προσπαθεί πάντοτε να κρατούνται οι ισορροπίες. Ακολούθως αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ο Στρατηγός αποχαιρετώντας τους υψηλούς επισκέπτες είπε χαρακτηριστικά: "Το χέρι μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε ανοικτά για σας".

Ακολούθως επισκέφτηκαν το Κάστρο του Qaitbai, όπου και ξεναγήθηκαν από την κα Μαίρη Κάβουρα, Διευθύντρια του Γραφείου Σ.Α.Ε. Αλεξανδρείας. Στην συνέχεια ο κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στον Ναυτικό Όμιλο.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην οποία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Κοινοτικοί παράγοντες και πιστοί. Πριν από το δείπνο, που δόθηκε στην Μοναστηριακή Τράπεζα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερη συνάντηση για την οποία θα εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν πριν την ολοκλήρωση της επισκέψεως του υψηλού επισκέπτη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι δύο Προκαθήμενοι συνοδεύονταν από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβο και Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιος Pankowski, τον Αρχιγραμματεύοντα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοντοβά, τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiriluk και άλλους αξιωματούχους κληρικούς.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με το Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων χαρακτηρίστηκε η τέταρτη ημέρα της ειρηνικής επισκέψεως του Αρχηγού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας συλλειτούργησαν στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου συμπαραστατούμενοι από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβο και Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Pankowski, τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiriluk και τον Αλεξανδρινό κλήρο.

Στην Θεία Λειτουργία παρεβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου εκπροσωπούσα και τον Πρέσβυ της Ελλάδος Δημοσθένη Κωνσταντίνου, ο Πρέσβυς της Κύπρου Φαίδων Αναστασίου, η Πρέσβυς της Πολωνίας Joanna Wronecka, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Αλεξανδρείας Gabriel Nacache, οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Διοικητικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, και πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων και προσκυνητές από την Αυστρία. Κατά την διάρκεια του Συλλείτουργου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ‘Σήμερον, η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας αγάλλεται, διότι εδέχθη την ειρηνικήν επίσκεψην της υμετέρας λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Μακαριότητος και ημείς, ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, χαίρομεν όλως ιδιαιτέρως που βρίσκεσθε εν μέσω ημών κατά την εύσημον ταύτην στιγμήν και ημέραν.... Αι επισκέψεις αύται σκοπόν  έχουν την σύσφυξιν των σχέσεων των Εκκλησιών μας και την ανταλλαγήν απόψεων εφ' όλων των θεμάτων που αφορούν ταύτας και τα λογικά ποίμνιά μας..... Η παρουσία σας ελάμπρυνε την σημερινήν λειτουργικήν σύναξιν και έδωκεν οντότητα εις τας αδελφικάς σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας. Το ευσεβές πλήρωμα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σήμερον ανεβαπτίσθη και έλαβε δύναμιν εις τον αγώνα του από την λαμπράν παρουσίαν και τας πολυτίμους ευχάς και ευλογία σας. Θα έχωμεν πάντοτε εις την καρδιάν μας την εικόνα της λειτουργικής ταύτης πανδαισίας."

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: ‘Η Αλεξάνδρεια είναι η μητέρα πολλών θεολόγων, ιεραρχών, εκκλησιαστικών διδασκάλων και ερημιτών. Αυτό σημαίνει ότι στεκόμαστε εις γην εξαιρετικήν και ευλογημένην και το δεχόμεθα ως δώρο Θεού, το οποίο είναι για μας μεγάλη τιμή. Η Ορθόδοξος Εκκλησία πάντοτε εκήρυττε την αλήθεια. Τον δρόμον αυτόν, δρόμον που εκύρυττε την αλήθειαν του Θεού, τον ακολουθούσε ανέκαθεν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Έτσι πράττει και σήμερα κηρύττοντας εις τους Αφρικανικούς λαούς τον λόγον της αιωνίου ζωής. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Γι' αυτό υποστηρίζουμε εξ όλης της καρδίας και της ψυχής μας τις προσπάθειες του Πατριαρχείου σας, ενώ οι προσευχές μας συνοδεύουν το άγιον έργον αυτό."

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής κατά την διάρκεια της οποίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας και την συνοδεία του με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Το μεσημέρι, παρετέθη επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Hilton στο οποίο παρεκάθησαν μεταξύ άλλων όλοι οι προαναφερθέντες. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα: ‘Η ταπεινή διακονία ημών είναι μία διαρκής αγωνία διά το αύριον, διά μέσου συμπληγάδων και δοκιμασιών. Δεν μνημονεύομεν τας κατά το παρελθόν πικρίας, θλίψεις και δοκιμασίας, διότι ουκ ην ωφέλιμον. Τα πάντα, τα υπερβαίνει το γεγονός ότι, επεζήσαμε και εμεγαλουργήσαμεν ως Εκκλησία και μειονότητα ενταύθα και αλλαχού της αφρικανικής ηπείρου. Ζούμεν αμφότεροι την σήμερον. Μίαν σήμερον αντιλεγομένην, με σαφή πλεονάζοντα τα αρνητικά αυτής στοιχεία. Όντως, η εποχή είναι σκληρά σήμερον και η ώρα είναι ώρα προσευχής και κρίσεως των πάντων. Διά να ακριβολογήσωμεν, είναι ώρα χρέους και εγρηγόρσεως υπό των ταγών των ανά τον κόσμον ορθοδόξων και μη εκκλησιών.’

Ο Πολωνός Προκαθήμενος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ‘Η πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πορεία αγάπης. Σκοπός μας είναι η πίστη και η προσευχή. Αυτός είναι ο σκοπός και της ιεραποστολής αλλά και της Ορθοδοξίας, κι έτσι ο Κύριος δοξάζεται σε όλη την Αφρική. Όποιος καταλάβει αυτόν το σκοπό αλλά και την αγάπη της Ορθοδοξίας δεν θα την αφήσει ποτέ και δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από αυτήν. Την Ορθοδοξία για να την καταλάβουμε πρέπει να την βιώσουμε. Αυτό κάνετε κι εσείς στην καθημερινή σας ζωή. Είστε γνωστός Μακαριώτατε ανά τον κόσμο. Η προσωπικότητά σας είναι μοναδική. Είστε άξιος διάδοχος του Αγίου Μάρκου. Θαυμάζουμε την πορεία της Εκκλησίας σας και την δραστηριότητά σας. Προσευχόμαστε για την ευημερία του έργου σας έτσι ώστε ο Θεός να σας ενισχύει και να σας βοηθάει για να καταλάβει ο κόσμος το μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Θα επιθυμούσαμε από την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά να μας αποστέλλετε έναν Αφρικανό σπουδαστή στην Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας μας.... Σας ευχαριστούμε για την Αβραμιαία φιλοξενία σας, η οποία θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μας.’

Το απόγευμα, οι δύο Προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους, επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων΄μαζί με ομάδα συνεργατών του. Κατά την διάρκεια της ξεναγήσεως ο Μητροπολίτης Σάββας είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το μοναδικό αυτό έργο που εγκαινιάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα τον περασμένο Οκτώβριο. Τέλος προσέφερε αναμνηστικό βιβλίο για να τοποθετηθεί μαζί με τα υπόλοιπα Πολωνικά βιβλία στην συλλογή της Βιβλιοθήκης. 

Το βράδυ, παρετέθη δείπνο στο εστιατόριο Tikka.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Την Δευτέρα το πρωί, 10 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ.  Σάββας συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Pankowski και τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiriluk επισκέφτηκε το αρχαίο ελληνορωμαικό θέατρο της Αλεξάνδρειας. Εκεί τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε ο Πολωνικής καταγωγής Καθηγητής, Αρχαιολόγος και υπεύθυνος συντήρησης του χώρου Dr. Grzegorz Majcherek. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε το ελληνορωμαικό μουσείο και το ελληνικό κοιμητήριο.

Ακολούθως επισκέφτηκε το ελληνικό τετράγωνο του Shatby. Εκεί τον περίμενε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μαζί με την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και το προσωπικό του Προξενείου. Ο Πολωνός Προκαθήμενος ξεναγήθηκε στο Ελληνικό Προξενείο και στη συνέχεια η κα. Αθανασιάδου παρέθεσε μικρή δεξίωση.

Ακολούθως οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφτηκαν το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, το Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο, την Αίθουσα Ιουλία Σαλβάγου, και τέλος τα γραφεία και τους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας. Στην Ελληνική Κοινότητα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρό της Χαράλαμπο Κατσιμπρή και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής. Ο Μακαριώτατος ευχόμενος χρόνια πολλά προσέφερε εικόνα στον εορτάζοντα Πρόεδρο καθώς και στον εορτάζοντα Γενικό Γραμματέα Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη.

Το μεσημέρι η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη στο Εντευκτήριό της. Κατά την διάρκεια του γεύματος αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Ο κος. Κατσιμπρής μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: ‘Είμαστε ευτυχείς, Μακαριώτατε, διότι ο σεπτός Πάπας και Πατριάρχης μας κ.κ. Πέτρος συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της επισκέψεώς σας στην Αλεξάνδρεια και την έλευσή σας στο Ελληνικό Τετράγωνο. Εμείς δεν είχαμε την τιμή να έλθουμε ποτέ στην Πολωνία. Έχουμε ακούσει όμως από τα χείλη του Πατριάρχου μας, που σχετικά πρόσφατα σας επισκέφτηκε στην Πολωνία, το μεγαλείο της Ορθοδοξίας στην χώρας σας και για την θερμή πίστη που χαρακτηρίζει το ποίμνιό σας.’  Ο κύριος Πρόεδρος προσέφερε ασημένιο δίσκο στον Μακαριώτατο και αναμνηστικά δώρα στην συνοδεία του.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, στην αγάπη που τρέφουν οι Πολωνοί Ορθόδοξοι προς τους Έλληνες, ευχήθηκε πρόοδο και ευημερία στους Έλληνες της Αιγύπτου και ιδιαίτερα στους νέους και έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία της Πολωνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τα δεινά που την ταλαιπωρούν από την ημέρα της ιδρύσεώς της. Μεταξύ δε άλλων είπε και τα εξής: ‘Ευχαριστώ τον Θεό και τον Μακαριώτατο που είχαμε σήμερα την ευλογία να επισκεφτούμε αυτό το μικρό ελληνικό κράτος που βρίσκεται στην Αιγυπτιακή γη. Η επίσκεψη του Πατριάρχου σας και λίαν αγαπητού μου αδελφού στην Πολωνία άνοιξε νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Και οι Έλληνες Ορθόδοξοι και οι Πολωνοί για πολλά χρόνια τώρα σηκώνουν το βαρύ σταυρό τους αλλά μετά τον σταυρό έρχεται και η Ανάσταση. Εύχομαι η ιεραποστολή την οποία επιτελεί ο Πατριάρχης σας και οι συνεργάτες του να υπηρετεί πάντα τα συμφέροντα όχι μόνο του Πατριαρχείου σας αλλά ολοκλήρου της Ορθοδοξίας.’

Στο γεύμα παρεκάθησαν μεταξύ άλλων οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, οι Διευθυντές των Ελληνικών Σχολείων Στέφανος Συμεωνίδης και Λευτέρης Ντοκούσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Νικόλαος Παπαντώνης και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Γραφείο Αλεξανδρείας Αλίκη Αντωνίου, ο Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας Magdy Saghloul κ.α..

Το απόγευμα οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους μετέβησαν στο Κάιρο όπου και θα παραμείνουν για τέσσερις ημέρες. Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας και η συνοδεία του κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Ramses Hilton.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Την Τρίτη το πρωί, 11 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' υποδέχτηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα και την συνοδεία του. Στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου εψάλη δέηση και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, καλωσόρισε τον Πολωνό Προκαθήμενο εκ μέρους του Πατριάρχου.

Στην σύντομη προσφώνησή του ο Επίσκοπος Νιτρίας είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: ‘Η επίσκεψίς Σας αυτή, Μακαριώτατε, μας ευρίσκει εν τη προετοιμασία της ανακαινίσεως του Ιερού τούτου Ναού και του Πατριαρχικού οίκου, ήτις θα πραγματοποιηθεί φροντίδι και ακαμάτω κόπω του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας, η φωτεινή προσωπικότης του οποίου διαβλέπει και εμπνέει την θαυμαστήν προοπτικήν και το αίσιον μέλλον της Ορθοδόξου πίστεως δια της ιεραποστολής και του ευαγγελισμού των Αφρικανών αδελφών μας.’

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα: ‘Ευχαριστώ πολύ για τον νεανικό ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία με υποδέχεστε στο Κάϊρο. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που προσκυνώ τον τόπο όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος και είμαι βέβαιος πως τα έργα τα οποία σύντομα θα ξεκινήσουν με την φροντίδα του Πατριάρχου θα έλθουν σε επιτυχές τέλος, όπως κάθε έργο που αναλαμβάνει ο Πατριάρχης.’

Στην συνέχεια ο Πολωνός Προκαθήμενος προσκύνησε στο κελί του Αγίου Νεκταρίου και ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου.

Ακολούθως οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Προιστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ελ Σαμάα τονίζοντας στην προσφώνησή του πως είναι μεγάλη η τιμή να επισκεφτεί τον ναό ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών της Κοινότητας των Αραβοφώνων στο Ντάχερ. Στην είσοδο του Ναού τους υποδέχτηκε ο Προϊστάμενός του Αρχιμανδρίτης Ηλίας Χαμπίμπ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας των Αραβοφώνων Ορθοδόξων και πλήθος πιστών. Εψάλη Δέηση και ο π. Ηλίας καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη και την συνοδεία του. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Μακαριώτατο, ο οποίος ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή και το δώρο είπε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: ‘Σήμερα εδώ μιλάμε τρεις διαφορετικές γλώσσες, ελληνικά, αραβικά και πολωνικά. Παρ' όλα αυτά όμως, είμαστε ένα σώμα γιατί ακολουθούμε την ίδια πίστη και κοινωνούμε από το ίδιο Ποτήριο. Η λατρεία του Θεού δεν έχει γλώσσα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βλέπω ανάμεσα σας πιστούς διαφόρων ηλικιών και ιδιαίτερα νέους που είναι το μέλλον της Εκκλησίας μας’.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πιστούς και να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις που του έθεσαν σχετικά με την ιστορία και την σημερινή πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Στην συνέχεια οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφτηκαν την Citadella (Ακρόπολης του Καίρου) και λίγο πριν το μεσημέρι αφίχθηκαν στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος μαζί με τους πατέρες. Ακολούθησε Δέηση στο Καθολικό της Μονής, ξενάγηση από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος και προσκύνημα στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου καθώς και στους τάφους των Πατριαρχών όπου εψάλη και επιμνημόσυνος δέηση.

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα κατά την διάρκεια του οποίου ο Επίσκοπος Βαβυλώνος εκ μέρους του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Αντιφώνησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ Ιάκωβος, ο οποίος εκ μέρους του Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και εξέφρασε την χαρά του που είχαν την ευλογία να επισκεφτούν μια τέτοια ιστορική Μονή που τους εντυπωσίασε πάρα πολύ.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Μονής, στο Ελληνικό Κοιμητήριο, και προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο μέρος όπου κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας, πέρασε η Αγία Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο.

Το ίδιο απόγευμα οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τους υποδέχτηκε ο Προϊστάμενός του Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς. Εψάλη Δέηση και ο Μέγας Εκκλησιάρχης Γεώργιος Βαλάς καλωσόρισε τον Πολωνό Προκαθήμενο και την συνοδεία του αναφερόμενος στο ιστορικό του ναού.

Καθ' όλην την διάρκεια της ημέρας οι δύο Προκαθήμενοι συνοδευόνταν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Ιάκωβο, Βαβυλώνος Θεοφύλακτο, Νιτρίας Αλέξιο και Νειλουπόλεως Γεώργιο, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Γεώργιο Pankowski, Ιωακείμ Κοντοβά και Γεώργιο Ελ Σαμάα και τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiryluk.

Σε όλους τους ναούς που επισκέφτηκε ο Μακαριώτατος προσέφερε ως ευλογία εικόνα της Θεοτόκου, στους Επισκόπους σταυρούς ευλογίας και μοίρασε στους πιστούς μικρές εικόνες.

Το βράδυ η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πολωνού Προκαθημένου στο πλωτό εστιατόριο ‘Le Pascha’. Κατά την διάρκεια του δείπνου τον Μακαριώτατο προσφώνησε εκ μέρους του Προέδρου και της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου ο Αντιπρόεδρός της και Άρχοντας του Πατριαρχείου κ. Βασίλειος Σαραντινός και ο κ. Γεώργιος Βαλάς, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Εκκλησιαστικών Θεμάτων της Κοινότητας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ιστορία και στο σημερινό της έργο, ιδιαίτερα δε, την προσφορά της προς τους εναπομείναντες έλληνες. Τέλος προσέφερεαν στον Μακαριώτατο αναμνηστικό δώρο.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ευχαρίστησε για το δείπνο και ιδιαίτερα για την αγάπη προς το πρόσωπό του, αναφέρθηκε στην ιστορία και την σημερινή κατάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας και τελειώνοντας είπε τα παρακάτω: ‘Τις ημέρες αυτές επισκέπτομαι την Αλεξανδρινή γη, γη όπου εδρεύει ως πνευματικός ηγέτης ο Πατριάρχης Πέτρος. Τώρα που είδαμε την Αλεξάνδρεια ιδίοις όμμασιν, τώρα ζει στη σκέψη μας με όλη την δόξα που είχε. Είναι δώρο Θεού το ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί συγκεντρωμένοι εδώ, ανάμνηση που θα πάρουμε μαζί μας στην Πολωνία. Γνωρίσαμε τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας και του Καίρου καθώς και τους ηγέτες τους και χαρήκαμε ιδιαίτερα για αυτήν την ευλογία. Σας ευχαριστώ όλους. Ευχαριστώ για το τραπέζι αυτό της αγάπης σας και τα θερμά λόγια που απευθύνατε προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι η Εκκλησία σας Μακαριώτατε και τα πνευματικά σας κέντρα να είναι φάροι οι οποίοι φωτίζουν το σκότος της σημερινής ανθρωπότητος. Μακαριώτατε είστε εξαιρετικό πρόσωπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, πρόσωπο το οποίο παίζει ιδιαίτερο ρόλο στον Ορθόδοξο κόσμο. Σας εύχομαι Παναγιώτατε υγεία και πάλι υγεία’.

Στο δείπνο εκτός των προαναφερομένων παρεκάθησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, η Πρέσβυς της Πολωνίας κα. Joanna Wronecka, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Ανδρέας Νεοκλέους, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ηρακλής Αστεριάδης, μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ.α.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Το πρωί της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας επισκέφτηκαν τις Πυραμίδες και την Σφίγγα της Γκίζας. Εκεί τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Πολωνίας και Καθηγητής Αρχαιολογίας Wlodzimierz Bogusz. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Καϊρου.

Το μεσημέρι παρέστησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρέσβυς της Πολωνίας Joanna Wronecka στην Πρεσβευτική κατοικία στο προάστιο Ζαμάλεκ. Στο γεύμα παρεκάθησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος Δημοσθένης Κωνσταντίνου, ο Πρέσβυς της Κύπρου Φαίδων Αναστασίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Ιάκωβος, Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νιτρίας Αλέξιος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Pankowski, ο Πρωτοδιάκονος Μάρκος Kiryluk και ο Καθηγητής Wlodzimierz Bogusz.

Κατά την διάρκεια του γεύματος αντηλλάγησαν προπόσεις και ευχές. Η Πρέσβυς της Πολωνίας εξέφρασε την μεγάλη χαρά της για την ευλογία να έχει ως καλεσμένους της δύο Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και για την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο και να θαυμάσει την προσωπικότητά και το μεγαλείο της ψυχής του. Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει εκ μέρους του Πολωνικού κράτους τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Πολωνικού λαού για την μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδος στις προσπάθειες της χώρας τους να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχήθηκε στον Έλληνα Πρέσβυ καλή δύναμη για τις ανειλημμένες ευθύνες λόγω της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβυς της Πολωνίας καθώς και για την μητρική αγάπη με την οποία τους περιέβαλε από την ημέρα της αφίξεώς τους στην Αίγυπτο και ευχαρίστησε επίσης για άλλη μια φορά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την πρόσκληση να επισκεφθεί το παλαίφατο Πατριαρχείο αλλά και για την θερμή και Αβραμιαία φιλοξενία.

Ευχές εξέφρασαν και οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Το απόγευμα οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους μετέβησαν στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καϊρου όπου και επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό ‘Χριστίνα’ για τρίωρη κρουαζιέρα στον Νείλο. Κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας παρετέθη δείπνο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το πρωί της Πέμπτης, 13 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας επισκέφτηκαν τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα στην έδρα του Κοπτικού Πατριαρχείου στο Κάιρο. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική. Οι δύο Προκαθήμενοι παρουσίασαν το σημερινό έργο της Εκκλησίας τους και ο Πολωνός Προκαθήμενος έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας. Οι δύο Πνευματικοί Ηγέτες αναφερόμενοι στις σχέσεις των Εκκλησιών τους με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τόνισαν ότι οι σχέσεις είναι αγαστές και σε αυτό συμβάλει προσωπικά ο Πατριάρχης Πέτρος. Ο δε Πατριάρχης Σενούντα δήλωσε πως, σήμερα η παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική είναι πολύ σημαντική και δυναμική και αυτό οφείλεται καθαρά στις προσπάθειες και στον αγώνα του Πατριάρχη Πέτρου. Τέλος αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ευχές προς μακροημέρευση. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ξεναγήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Μάρκου.

Ακολούθως οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους αναχώρησαν για την Αλεξάνδρεια, όπου έφτασαν αργά το μεσημέρι. Το βράδυ, είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στο Πατριαρχικό γραφείο όπου και συζήτησαν τα αποτελέσματα της ειρηνικής επισκέψεως του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αργότερα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμήν του υψηλού επισκέπτου και της συνοδείας του στην Πατριαρχική Τράπεζα της Μονής Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Στο δείπνο παρεκάθησαν εκτός των δύο Προκαθημένων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Ιάκωβος και Νειλουπόλεως Γεώργιος, οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Γεώργιος Pankowski και Ιωακείμ Κοντοβάς, ο Πρωτοδιάκονος Μάρκος Kiryluk, ο Αλεξανδρινός κλήρος, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Κωνσταντίνα Αθανασιάδου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής. Κατά την διάρκεια του δείπνου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ‘Δυστυχώς, όλα τα ωραία και τα σπουδαία εις την ζωήν έχουν αρχήν και τέλος. Τούτο συνέβη και εις ημάς. Είχαμε την χαράν και την ιδιαιτέραν τιμήν να σας έχουμε κοντά μας για επτά ολόκληρες ημέρες, αι οποίαι ήσαν δι' ημάς μία πνευματική αναψυχή και πανδαισία....Διά της ειρηνικής ταύτης επισκέψεώς σας προς ημάς, Μακαριώτατε, εσφυρηλατήθησαν ακόμη περισσότερον αι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, αι οποίαι ήσαν και παραμένουν άρισται. Αντηλλάγησαν απόψεις περί της καταστάσεως του κόσμου σήμερον, και περί του ρόλου της όπου γης Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μας εδόθη η ευκαιρία να ανατρέξωμεν αφ' ενός μεν εις το παρελθόν και αφ' ετέρου να ίδωμεν το παρόν και τα προβλήματά του. Ήτο ένα επταήμερον γόνιμον και άκρως εποικοδομητικόν δ' αμφοτέρας τας πλευράς.....Αύριον Μακαριώτατε επιστρέφετε εις τα ίδια. Θερμώς παρακαλούμεν, όπως μεταφέρητε εις τους ηγέτας της χώρας σας και εις τον ευλαβέστατον λαόν σας τας θερμάς ημών ευχάς και ευλογίας λέγοντες ότι, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας θα διατηρή αείποτε ζωηράν την ανάμνησιν της ευγενείας και της αγάπης του λαού της Πολωνίας και θα προσεύχηται διά το καλόν και την κατά Θεόν πρόοδον αυτού.’

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα: ‘Παναγιώτατε επιτρέψατέ μου να σας εκφράσω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου για όλα αυτά τα οποία εσυναντήσαμε εδώ. Πρώτα από όλα σας ευχαριστούμε για την θερμή και γεμάτη αγάπη καρδιά σας και την οποίαν μας δείξατε κατά την διάρκεια της παραμονής μας εδώ στο Πατριαρχείο σας. Σας ευχαριστούμε επίσης για την Αβραμιαία φιλοξενία σας. Η συναναστροφή μαζί σας είναι για μας ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό δώρο διότι το χάρισμά σας δίνει στον άνθρωπο καινούριες, νέες δυνάμεις να συνεχίσει το έργο του εκεί που βρίσκεται. Έτσι ήρθε ο καιρός εσείς να έχετε μιαν ξεχωριστή θέση στα δίπτυχα των Ορθοδόξων Εκκλησιών διότι βρίσκεστε στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μιας πόλης η οποία κατά την διάρκεια όλης της πορείας της Εκκλησίας μας συνέβαλε κατά το μέγιστο και προσέφερε στην ιστορία αυτή πολλές δωρεές και πνευματικές και αλλά και ηθικές. Εμείς θαυμάζουμε ότι κάνετε εσείς, το έργο σας, διότι προσπαθείτε να διατηρηθεί και η πιο μικρή κοινότητα και η πιο μικρή εκκλησία. Θαυμάζουμε επίσης τις επισκευές που γίνονται και εδώ στο Πατριαρχείο και εκεί στο Κάιρο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ζωντάνια μέσα σας και ο Θεός να βοηθάει την όλη δραστηριότητά σας. 

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου ε.ε. η επίσημη ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αλεξανδρείας Borg El Arab, στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου οι δύο Προκαθήμενοι έκαναν αναδρομή στο σύνολο της επισκέψεως, διαβεβαίωσαν ακόμη μία φορά τους στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις Εκκλησίες τους και ευχήθηκαν σύντομα να μπορέσουν και πάλι να συναντηθούν.

Λίγο πριν την αναχώρηση της πτήσης των Βρετανικών Αερογραμμών ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μαζί με τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τον Αρχιγραμματεύοντα του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοντοβά, τον Αλεξανδρινό κλήρο και τον Διευθυντή του Αεροδρομίου κατευόδωσαν τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Ιάκωβο, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιος Pankowski και τον Πρωτοδιάκονο Μάρκο Kiryluk στην πίστα του αεροδρομίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΕΠΙ ΤΗ ΛΗΞΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ κ. ΣΑΒΒΑ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Α.Θ.Μ. ΤΟΝ ΠΑΠΑΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ κ. ΠΕΤΡΟΝ

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ακολουθών την παράδοσιν, επραγματοποίησεν ειρηνικήν επίσημον επίσκεψιν προς τον Πάπαν και Πατριάρχην Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρον, μεταξύ 6ης – 14ης Φεβρουαρίου 2003.

Ο υψηλός επισκέπτης αφίχθη εις Αλεξάνδρειαν το εσπέρας της 6ης Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπιαλύστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιακώβου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Γεωργίου Pankowski και του Ιερολ. Πρωτοδιακόνου κ. Μάρκου Kiryluk.

Την επομένην προσήλθεν εις το Πατριαρχείον, όπου εψάλη, προεξάρχοντος αυτού, Δοξολογία εν τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ του Αγίου Σάββα, παρουσία των ιεραρχών, του κλήρου και του πιστού ορθοδόξου λαού της Αλεξάνδρειας.

Κατά την παραμονήν του Μητροπολίτου Βαρσοβίας εις το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας παρετέθη προς τιμήν αυτού δεξίωσις εν τοις Πατριαρχείοις. Επεσκέφθη τους ιερούς ναούς και τα λοιπά αξιοθέατα της Αλεξανδρείας και του Καίρου, καθώς και την εν Παλαιώ Καίρω Ιεράν Μονήν του Αγίου Γεωργίου. Η επίσκεψις εκορυφώθη δια της συλλειτουργίας των δύο Προακθημένων εν τω Πανσέπτω Ναώ τη Κυριακή, 9η τρ.μ., αντηλλαγεισών επισήμων κατ’ αυτήν προσφωνήσεων.

Κατά την συνάντησιν των δύο Προκαθημένων και των συνεργατών αυτών διεξήχθησαν συνομιλίαι επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος των δύο Εκκλησιών, ως και γενικωτέρων εκκλησιαστικών τοιούτων διορθοδόξου και διαχριστιανικού χαρακτήρος.

Ετονίσθη η αναγκαιότης της κατ’ έτος, ει δυνατόν, συναντήσεως των Προκαθημένων, δια την από κοινού θεώρησιν σοβαρών θεμάτων διορθοδόξου, διαχριστιανικού και διαθρησκειακού χαρακτήρος.

Οι δύο Προκαθήμενοι έκαμαν έκκλησιν δια την επιλογήν του διαλόγου, ως του πλέον ιδανικού μέσου επιλύσεως του προβλήματος εις τον Περσικόν Κόλπον, απευχόμενοι τυχόν πολεμικήν σύρραξιν, ήτις θα επιφέρη πολλά δεινά εις την περιοχήν και την ανθρωπότητα γενικώς.

Προσηυχήθησαν δια την ειρήνην εις την Μέσην Ανατολήν, ευχηθέντες να επικρατήση σύνεσις και λογική εις τα εμπλεκόμενα μέρη, με σεβασμόν και διάθεσιν συμφιλιώσεως των λαών της περιοχής.

Εξέφρασαν την ευχήν, να αξιοποιηθούν με σύνεσιν τα νέα δεδομένα της γενετικής επιστήμης, με πλήρη σεβασμόν προς τον άνθρωπον ως κορυφαίου δημιουργήματος του Θεού.

Ιδιαιτέρα αναφορά εγένετο δια την συμβολήν των Εκκλησιών εις το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και τον σεβασμόν της θρησκευτικής ελευθερίας των λαών και αντηλλάγησαν απόψεις δια τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, της πτώχειας και του aids.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας ανεχώρησεν εξ Αλεξανδρείας την πρωίαν της 14ης Φεβρουαρίου, προπεμφθείς εν τω αεροδρομίω υπό του Πάπα και Πατριάρχου κ. Πέτρου μετά των νενομισμένων τιμών και βαθείας εν Κυρίω αγάπης.

Εν τοις Πατριαρχείοις τη 14η Φεβρουαρίου 2003

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄        

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αριθμ. Πρωτ. 123

Τω Εξοχωτάτω

Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας

κ. Τάσσω Παπαδοπούλω

Εις Λευκωσίαν

Εξοχώτατε και αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Μετά πολλής χαράς επληροφορήθημεν το νικηφόρον αποτέλεσμα της εκλογικής αναμετρήσεως της 16ης Φεβρουαρίου και προαγόμεθα διά των παρόντων, ίνα συγχαρώμεν την Υμετέραν Εξοχότητα διά την επάξιαν εκλογήν, ευχηθώμεν δ’ άμα, όπως Κύριος ο Θεός ενισχύη Υμάς εις το πολύπλευρον και υπεύθυνον έργον της διακυβερνήσεως της χώρας, ίνα οδηγήτε τον κυπριακόν λαόν εις οδούς προόδου, ειρήνης και ευημερίας, το δε Κυπριακόν Πρόβλημα εύρη επί τέλους λύσιν επί των ημερών Υμών.

Ευελπιστούντες να εκφράσωμεν και εκ του σύνεγγυς, εν καιρώ τω δέοντι, εγκαρδίους ευχάς και προσρήσεις, διατελούμεν,

Μετά πλείστης τιμής και αγάπης εν Κυρίω,

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 17η Φεβρουαρίου 2003    

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

6η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ & ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄   

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εξαετίας από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’ εις τον Πατριαρχικό Θρόνο, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας εις τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, 8:30 π.μ.

Εκ των Πατριαρχικών Γραφείων

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η έκτη επέτειος της εκλογής και αναρρήσεως στον Αλεξανδρινό Θρόνο της Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην Ελληνική και Αραβική και τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Ερμουπόλεως Νικόλαος και ο κλήρος       του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Κοντοβάς, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη, αναφέρθηκε  στην αλλαγή που αυτός επέφερε στο Πατριαρχείο και σημείωσε το τεράστιο έργο που επιτελείται από άκρη σε άκρη της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου, σε όλη την Αφρική, αυτά τα έξι χρόνια.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προεχείρισε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Μάρκο Θεοδόση. Μετά την χειροθεσία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσωπο και τον χαρακτήρα του π. Μάρκου ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας ιθαγενής από την Νότιο Αφρική που υπηρετεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην συνέχεια ο π. Μάρκος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή που του έκανε.

Ακολούθως μίλησε ο Μακαριώτατος ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο, τους Επισκόπους, τον Κλήρο του Αλεξανδρινού Θρόνου, τις Ελληνικές και Κυπριακές  Πρεσβευτικές και Προξενικές αρχές, και όλους όσοι με διαφόρους τρόπους στηρίζουν το Πατριαρχείο στον       δύσκολο αγώνα του ανά την Αφρικανική Ήπειρο. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτή την γιορτή και κυρίως τους νέους οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι το μέλλον της Εκκλησίας και του Έθνους.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής όπου δόθηκε δεξίωση και δέχθηκε ευχές.

Παρέστησαν, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Φ. Αναστασίου, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αραβοορθοδόξων κ. Gabriel Nakas, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας, πολλοί πάροικοι καθώς και πολλοί Αραβοορθόδοξοι.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα στο οποίο παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας με τους οποίους αργότερα ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου είχε συνάντηση στο Πατριαρχικό γραφείο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------