Δεκέμβριος  2003

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Δευτέρα 1ην Δεκεμβρίου 2003 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια και έφθασε στο Κάιρο, όπου τον υποδέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο οι Θεοφιλ. Επίσκ. Νιτρίας Αλέξιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, κληρικοί του Καΐρου και επιφανή μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Ο Μακαριώτατος αναχώρησε για την Κύπρο, όπου θα προεδρεύσει της 8ης Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, με την ιδιότητά του ως προέδρου της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Στο αεροδρόμιο του Καίρου συναντήθηκε με τον πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, και άλλους κληρικούς, μέλη αντιπροσωπειών που κατευθύνονταν προς την Κύπρο, ως μέλη των συμμετεχόντων Εκκλησιών. 

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου  ο  εκπρόσωπος του  Πατριάρχη στην Κύπρο Πανιερ. Μητροποιλίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο  Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Mohamed Abdel Hakam άλλοι εκπρόσωποι της Γραμματείας του Συμβουλίου, και διάφοροι επίσημοι.

Αμέσως οι δύο Προκαθήμενοι αναχώρησαν για τη Λευκωσία, όπου επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, συνοδευόμενοι πάντοτε από τους προαναφερθέντες κυπρίους αρχιερείς και τον αιγύπτιο πρέσβυ. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του, να του ευχηθούν καλή ανάρρωση, δηλώνοντας παράλληλα την αγάπη προς το πρόσωπό του και την αγαστή συνεργασία των Εκκλησιών.

Αμέσως μετά οι επίσημοι πορεύθηκαν στην Πρεσβευτική κατοικία του Αιγυπτίου Πρέσβυ, ο οποίος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των δύο Προκαθημένων. Κατ’ αυτήν παραβρέθηκαν πολιτικοί και φίλοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και άλλοι επίσημοι μεταξύ των οποίων ο Εξοχ. Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δ. Χριστόφιας, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Χρ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Β. Λυσσαρίδης, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της Κύπρου, πολλοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός αιγυπτιωτών. Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως ο Μακαριώτατος είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τους  παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως με τον κ. Χριστόφια.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Διονύσιο, τον Θεοφιλ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου, κατέλυσε στο Ξενοδοχείο «Άγιος Ραφαήλ» στην Λεμεσό, όπου και θα διεξαχθούν οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ άρχισαν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου ε.ε. οι εργασίες  της 8ης  Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Μετά από την προσευχή που για την συγκεκριμένη ημέρα έγινε από την οικογένεια των Ορθοδόξων εκκλησιών, ο Μακαριώτατος ως εκπρόσωπος όλων των προέδρων εκφώνησε την επίσημη εναρκτήρια ομιλία, κατά την οποία ανέλυσε τις διάφορες ερμηνευτικές  αρχές του χωρίου «μείνατε εν τη αγάπη τη εμοί» (Ιωαν. 15,9). Το εν λόγω χωρίο αποτελεί το γενικό τίτλο της Συνελεύσεως και ο Μακαριώτατος  με την ομιλία του προσδιόρισε τις γενικές  γραμμές εργασίας της, καθώς αυτό τίθεται ως βάση για το μελλοντικό σχεδιασμό και τόνισε: «μείνατε εν τη αγάπη τη εμοί», είναι συνεπώς η αρχή της εκκλησιαστικής ζωής, της σχέσεώς μας και του αυτοπροσδιορισμού μας σε σχέση με τον ‘άλλο’, τόσο σε θεσμικό επίπεδο με τις αδελφές Εκκλησίες, όσο και σε διαπροσωπικό, ίσως δε και σε διαθρησκειακό…Ίσως θα πρέπει να επανατοποθετήσουμε τον τρόπο δράσεώς μας. Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε από την δυναμική του λόγου, …(επειδή) καλούμεθα να διατυπώσουμε μετά λόγου γνώσεως το όραμα, τον σκοπό, τις προϋποθέσεις και τις συνισταμένες του έργου, της αποστολής και της ευθύνης μας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πανιερ. Μητροπ. Πάφου Χρυσόστομος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Υφυπ. παρά τω Προέδρω  Χρ. Πασιαρδής, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλου, ο Καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας W. Kaspar, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, του Ισλαμικού Ινστιτούτου Λιβάνου κ.ά.

Στην εναρκτήρια συνεδρία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ελλάδος, της Λιβύης, Βουλευτές του Κυπριακού Κοινοβουλίου, και επιφανή μέλη της Κυπριακής κοινωνίας.  

Το μεσημέρι, ο Πανιερ. Μητροπ. Λεμεσού Αθανάσιος, παρέθεσε στην Μητροπολιτική Κατοικία επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στο οποίο εκτός από την εξ Αλεξανδρείας Πατριαρχική συνοδεία, παρακάθισαν  ο Πανιερ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και κληρικοί της Μητροπόλεως.

Στην απογευματινή συνεδρία, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Dr R. Jarjour προέβη σε λεπτομερή ανάλυση και ενημέρωση του έργου του Συμβουλίου, και στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το έργο επιμέρους επιτροπών του Συμβουλίου (Πίστεως και Ενότητας, Εκπαιδεύσεως και Ανανεώσεως κ.λπ.).

Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προήδρευσε συνεδρίας των ορθοδόξων αντιπροσωπειών που παίρνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση κατά την οποία συζητήθηκαν οι θέσεις και η πορεία της ομάδας σε θέματα που αφορούν στη διαχειριστική επιτροπή και στην εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου με την εκλογή νέων Προέδρων των τεσσάρων οικογενειών, νέας Διαχειριστικής Επιτροπής και νέου Γενικού Γραμματέως.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 2003 οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών των εργασιών του Συμβουλίου, εγκρίθηκαν οι παρουσιασθέντες  εκθέσεις των διαφόρων επιτροπών του ενώ αποφασίσθηκε η σύγκλιση εκτάκτου Γενικής Συνελεύσεως για να μελετήσει και εγκρίνει τις επί μέρους αλλαγές και τροποποιήσεις του Καταστατικού, ώστε να καταστεί η λειτουργία του Συμβουλίου ευκολότερη και αποδοτικότερη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι άλλων Χριστιανικών Συμβουλίων (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, Συμβούλιο Παναφρικανικών Εκκλησιών, κ.λπ.), δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την υφιστάμενη αλληλεγγύη μεταξύ των Εκκλησιών, αλλά και το ενδιαφέρον άλλων χριστιανικών κοινοτήτων για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, εξελέγησαν οι Πρόεδροι των Οικογενειών που συναπαρτίζουν το Συμβούλιο, ενώ ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επανεξελέγη πρόεδρος της Οικογενείας των Ορθοδόξων (Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Εκκλησίας Κύπρου). Νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου εκλέχθηκε ο κ. Girguis Ibrahim Saleh, Αιγυπτιακής καταγωγής και μέλος της Κοπτικής Εκκλησίας. Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου επανεξελέγη μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προήδρευσε των εργασιών του Συμβουλίου και παράλληλα δέχθηκε φίλους και συνεργάτες του Πατριαρχείου από την Κύπρο και αλλού.

Επίσης, παρέστη το βράδυ της Πέμπτης 3ης Δεκεμβρίου σε επίσημο δείπνο σε γνωστό ξενοδοχείο της  Λάρνακας, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, εκπρόσωπός του Πατριαρχείου στην Κύπρο, στο οποίο παρεκάθησαν εκτός από την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του και άλλοι κληρικοί της Ι.Μ. Κιτίου καθώς και ο κύριος Μ. Μεταξάς.

Πριν από την αναχώρησή του από το νησί, προέστη πανηγυρικού εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, της Ι.Μ. Μητροπόλεως Κιτίου, κατά τον οποίο συμπροσευχόμενοι παρευρίσκονταν ο οικείος Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο εκ των μελών της πατριαρχικής συνοδείας Σεβασμ. Μητροπ. Λεοντοπόλεως Διονύσιος.

Κατά την προσφώνησή του ο Μητροπ. Κιτίου, εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του για την προς αυτόν και το ποίμνιό του τιμητική  παρουσία του Μακαριωτάτου, ενώ αναφέρθηκε στην υπό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και υπό την καθοδήγηση του Προκαθημένου του ιεραποστολική δράση στην Αφρική, καθώς, όπως είπε, είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως που τηρεί την εντολή του Χριστού για ιεραποστολή και συνεπώς χρειάζεται την υποστήριξη πάντων. Τέλος, ζήτησε από τον Μακαριώτατο «να συνεχίσει να εύχεται για την δικαίωση των αγώνων του πιστού και βασανισμένου λαού της Μεγαλονήσου».

Στην ανταπάντησή του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την αγάπη και στήριξη του ιεραποστολικού έργου, καθώς ενεργοποιεί τις δυνάμεις της Εκκλησίας του για την τροφή, την στέγαση, την εκπαίδευση και την ικανοποίηση των πολλών αναγκών των κατοίκων της Αφρικής, κυρίως ως Πρόεδρος του Ιδρύματος «Για την καταπολέμηση της μάστιγας της Πείνας», το οποίο έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να συνδράμει το Πατριαρχικό έργο στην Αφρική.

Αμέσως, μετά πορεύθηκε στον αερολιμένα της Λάρκακας, όπου τον συνόδευσε ο Μητροπολίτης Κιτίου και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρέσβυ, και μέσω Καίρου, τις πρώτες πρωινές ώρες έφθασε οδικώς στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου ε. ε., στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια. Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο ιερός κλήρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Γραφείου Αλεξανδρείας, πλήθος παροίκων  καθώς και πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά το τέλος της Θεία Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέως Σάμου «Καπετάν Λαχανάς» που μετά από πρόσκληση του Γραφείου Αλεξανδρείας του Λυκείου των Ελληνίδων και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου, παρουσίασαν τις προηγούμενες μέρες παραδοσιακό πολιτιστικό πρόγραμμα στην αίθουσα «Ιουλία Σαλβάγου» στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καπετάν Λαχανάς» και η σύζυγος του Δημάρχου Βαθέως Σάμου προσέφεραν στον Πατριάρχη δύο τόμους, σχετικά με την ιστορία της Σάμου, καθώς και την «Δίκαιη Κούπα» που σχεδίασε ο αρχαίος Σαμιώτης μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας. Επίσης, παρέδωσαν  γράμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου. Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τους ευχαρίστησε και τους διένειμε, ως ευλογία, εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Παραλλήλως, δέχθηκε και ευλόγησε προσκυνητές από την Κύπρο, προς τους οποίους μίλησε για την ιστορία και το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε την Χριστουγεννιάτικη εορταγορά του Λυκείου Ελληνίδων που έλαβε χώρα στην μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο παρέστη στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στην Αλεξάνδρεια.

Μετά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Χρήστο Κουμίδη ακολούθησε η ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης τακτικής γενικής συνελεύσεως, η λογοδοσία και η έκθεση των πεπραγμένων χρήσης 2002, η υποβολή απολογισμού και γενικού ισολογισμού χρήσης 2002, ο διορισμός ορκωτού ελεγκτού και ο καθορισμός της αμοιβής του, η εκλογή ενός άμισθου ελεγκτού για ένα χρόνο και η εκλογή επτά μελών της Κεντρικής Διαχειριστικής Επιτροπής για μια εξαετία.

Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους του απουσιάζοντος στο εξωτερικό πρέσβεως της Κύπρου κ. Φαίδωνος Αναστασίου, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Κουζούπης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, και ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής. Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Μακαριώτατος.

Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η αδελφότητα και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την συμπαράσταση του Πατριαρχείου προς όλες τις κοινότητες, αδελφότητες, σωματεία και συλλόγους λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: ‘σας συγχαίρω για την νοικοκυρεμένη δουλειά που κάνετε. Η εκκλησία είναι πάντοτε κοντά σας. Κι εσείς βοηθάτε τον συνάνθρωπο όπως και η εκκλησία, η κοινότητα και τα άλλα σωματεία. Εύχομαι το έργο αυτό να συνεχιστεί παρά την συρρίκνωση των μελών της αδελφότητας. Είμαι βέβαιος πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνισμό της Αιγύπτου.’

Τέλος ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα και ευχήθηκε να δοθεί σύντομα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας και τα παρακάτω: ‘Η θλίψη μου για το πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια την Κύπρο, τον ελληνισμό και την ορθοδοξία είναι μεγάλη. Εύχομαι σύντομα να ακούσουμε να κτυπούν και πάλι οι καμπάνες των εκκλησιών που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ελπίδα ότι κάποτε θα γίνει και αυτό, μας δίνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση. Σας διαβεβαιώνω πως πάντοτε όπου κι αν βρίσκομαι και όποιον αρχηγό κράτους συναντάω αναφέρω το πρόβλημα της Κύπρου. Αυτό είναι το καθήκον μου ως Έλλην Κύπριος και ως Πατριάρχης. Λαμβάνουμε πάντοτε υποσχέσεις αλλά τα χρόνια περνάνε. Η προσευχή μας είναι καθημερινή και η ελπίδα πάντα παραμένει και μας στηρίζει, γιατί διαφορετικά θα πέσουμε σε μαρασμό και θα χάσουμε τα πάντα’.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος και ο Αλεξανδρινός κλήρος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε η Αδελφότητα στο Εντευκτήριο της ΕΚΑ. Παρόντες ήταν όλοι οι προαναφερόμενοι καθώς και οι κοινοτικοί επίτροποι και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων και σωματείων Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου ε.ε. επισκέφθηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο ιδιαίτερό του Γραφείο ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο, κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τον Έλληνα Πρέσβυ από την ημέρα αφίξεώς του στην χώρα του Νείλου. Αυτή ήταν και η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην συμπρωτεύουσα από την ημέρα αναλήψεως των καθηκόντων του.

Τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ υποδέχθηκαν στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής  του Αγίου Σάββα ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην συνέχεια, τον κ. Βλασσόπουλο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου είχαν ιδιαίτερη συνομιλία.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος πάντοτε από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως και τον Αλεξανδρινό κλήρο μετέβη στην Προξενική κατοικία και παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του νέου Πρέσβυ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Παρόντες στην δεξίωση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΑ Χαρ. Κατσιμπρής, οι Κοινοτικοί Επίτροποι, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων Αλεξανδρείας, οι Εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων και σύσσωμη η ελληνική παροικία Αλεξανδρείας.

Η βραδιά ήταν πολύ ευχάριστη και γεμάτη ελληνικά χρώματα. Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως ο κύριος Πρέσβυς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους παρευρισκομένους και να ανταλλάξει μαζί τους σκέψεις και απόψεις.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΦΙΞΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης  Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου αναχώρησε από το αεροδρόμιο Αλεξανδρείας, όπου προπέμφθηκε από τον Θεοφιλ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, με προορισμό την Αθήνα και κατόπιν την Θεσσαλονίκη με σκοπό να συμμετάσχει στην 5η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η οποία θα συνέρχεται στην Θεσσαλονίκη από 10 έως 14 Δεκεμβρίου.

Το πρωί, μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Υπεύθυνο επί Εκκλησιαστικών Θεμάτων και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτη για θέματα του Πατριαρχείου και για την προετοιμασία της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Αργότερα, κατήλθε στο Γραφείο Αθηνών, όπου δέχθηκε Μητροπολίτες και Αρχιερείς του Θρόνου, Οφφικιάλους του Πατριαρχείου και άλλους, με τους οποίους συνεργάσθηκε για θέματα που αφορούν στο Πατριαρχικό έργο και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες.

Το μεσημέρι, παρέστη σε γεύμα εργασίας σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών μετά των Σεβασμ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσοστόμου, του πρ. Υπουργού Α. Λιβάνη, του δικηγόρου Α. Βγότζα και του Διευθυντή του "Αλεξανδρινού Φάρου" Π. Παπαστεφάνου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα του Πατριαρχείου.

Το πρωί της επομένης ημέρας, 10ης Δεκεμβρίου ε.ε.,  κατήλθε και πάλι στο Γραφείο Αθηνών, όπου δέχθηκε τους Μητροπολίτες του Θρόνου, οι οποίοι θα λάβουν μέρους στην επικείμενη συνέλευση του Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη.

Το απόγευμα, έφθασε στην Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τους   Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, ως και τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, τον υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου Αρχιμ. Ι. Τασσιάς, ο Διευθυντής των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Π. Καρακάσης και άλλοι επίσημοι και φίλοι του Πατριαρχείου.

Το βράδυ, παρακάθισε, μαζί με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμ. Μητροπ. Αυστρίας Μιχαήλ, τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας Κύπρου Πανιερ. Μητροπ. Πάφου Χρυσόστομο, τον Υφυπ. Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτη και άλλους υψηλούς συνδαιτυμόνες  σε επίσημο δείπνο υποδοχής, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι.Βελλίδης", το οποίο παρατέθηκε από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Χ. Καστανίδη, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β. Γεωργακόπουλο, οι οποίοι και καλωσόρισαν τους Συνέδρους, ως και ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Α. Άθενς.

Επίσης, δέχθηκε στο Ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου διαμένει τα μέλη της «Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης», τα μέλη της νεοϊδρυθείσας «Οργανώσεως Ιατρών Εξωτερικής Ιεραποστολής», εκδότες της συμπρωτεύουσας, μοναχούς του Αγίου Όρους και άλλους παράγοντες και φίλους του Πατριαρχείου  με τους οποίους  συζήτησε τρόπους συνεργασίας και περαιτέρω αναπτύξεως του ιεραποστολικού και του λοιπού Πατριαρχικού έργου.

Με σκοπό να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, εκτός των παραπάνω συνοδών του Μακαριωτάτου και οι Σεβασμ. Μητροπ. Καλής Ελπίδος Σέργιος, Καμερούν Δημήτριος, ο Θεοφιλ. Επίσκ. Ζάμπιας Ιωακείμ και πολλοί Απόδημοι Έλληνες της Αφρικής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Σ.Α.Ε. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 

Οι εργασίες της Ε΄ Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού άρχισαν το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου 2003, με χαιρετισμούς του  Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, του Νομάρχη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και άλλων επισήμων, ενώ μετά την άφιξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των λοιπών ηγετών του Ελληνικού Κράτους , η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε τον αγιασμό της ενάρξεως.

Μετά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, τον λόγο πήρε ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία, την σημασία, τα επιτεύγματα, αλλά και τα οράματα της Γενικής Συνελεύσεως του ΣΑΕ, τα όσα έγιναν και τα όσα πολλά και σημαντικά έργα προγραμματίζονται και υπογράμμισε την πολλαπλώς χρήσιμη και καταλυτική παρουσία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Ακολούθως μίλησαν ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλής, άλλοι αρχηγοί Κομμάτων, ο Υφυπ. Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Α. Άθενς, εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλοι επίσημοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις σκέψεις τους σχετικώς με το επιτελούμενο έργο του ΣΑΕ.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην συνεργασία του μητροπολιτικού και του απόδημου Ελληνισμού, εφόσον η θεσμοθέτηση του Σ.Α.Ε. ανακεφαλαιώνει την ιστορική  πορεία του Ελληνισμού και την γεωγραφική επέκτασή του διά των αποδημιών. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Με όπλο την ενοποιητική δύναμη της Εκκλησίας, οι απανταχού  Ελληνικές Κοινότητες και Αδελφότητες, οι παντός περιεχομένου Σύλλογοι και Σύνδεσμοι, ως και κάθε άλλη κοινή συνύπαρξη Ελλήνων ενισχύουν την Εκκλησία και ενισχύονται από αυτήν. Η ενταύθα εκπροσώπησή τους αποβαίνει, τελικώς, δύναμη γόνιμης εμπεδώσεως, αλλά και επεκτάσεως της ευαγγελικής αγάπης…Οι ανά την οικουμένη κατοχυρωμένοι από τον χρόνο εκκλησιαστικοί θεσμοί δεν είναι παρά εκφράσεις της ελληνικής και της εκκλησιαστικής οικουμενικής αντιλήψεως. Γι’ αυτό και γίνονται οχήματα επικοινωνίας και ειρηνικής συνυπάρξεως των ελληνοχριστιανών με τα έθνη, τους λαούς, τους πολιτισμούς, τα κράτη και τις θρησκείες ολόκληρου του κόσμου».

Μηνύματα απηύθυναν, επίσης, οι εκπρόσωποι του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου,  της Εκκλησίας Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου.

Το μεσημέρι, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ι. Τασσιάς, Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των Μητροπολιτών του Θρόνου στους οποίους προσετέθησαν οι Σεβ. Μητρ. Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος και Ζιμπάμπουε Θεόδωρος στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ενώ, μετά από γεύμα ακολούθησε προσκύνημα στο Καθολικό της Μονής και σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της.

Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, ο Μακαριώτατος δέχθηκε εκπροσώπους ιεραποστολικών Συλλόγων και άλλων φορέων με τους οποίους συνεργάσθηκε για την προώθηση του Πατριαρχικού και ιεραποστολικού έργου, ως και άλλους φίλους και συνεργάτες του Πατριαρχείου.

Το βράδυ, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος κ. Γ. Ασλανίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Ο Μακαριώτατος στην σύντομη προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που το όλο Πατριαρχικό έργο δίνει στην ιεραποστολή και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την προσφορά του, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρετε ‘τι’ κάνετε, αλλά και ‘γιατί’ το κάνετε, γι’ αυτό και το έργο σας ευλογείται και θα ευλογείται πάντοτε από το Θεό. Η εμπιστοσύνη των δωρητών, οφείλεται στην διαφάνεια της διαχειρίσεως των εσόδων, διαφάνεια που και ο Πατριάρχης ζητεί από τους συνεργάτες του κατά τόπους αρχιερείς, εφόσον αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των δωρητών και την προσέλκυση της ευλογίας του Θεού.

Στην ανταπάντησή του, ο κ. Ασλανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αυξήσεως της παντοειδούς προσφοράς και υποστηρίξεως του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου από όλους πρόσωπα και φορείς, ενώ το δείπνο παρατέθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δεκαπέντε ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου, αλλά και ως «μνημόσυνο» για τον ιεραποστολικώς εργασθέντα στο Κολουέζι και σε άλλες περιοχές του Κονγκό μακαριστό αδελφό του Αρχιμ. Κοσμά Γρηγοριάτη.

Στην συνέχεια, οι  Αρχιερείς που παρευρίσκονταν και προΐστανται ιεραποστολικών Μητροπόλεων και Επισκοπών του Θρόνου, παρουσίασαν με συντομία το έργο τους και εξέθεσαν τις υφιστάμενες ανάγκες του, ενώ συζητήθηκαν διαλογικώς τρόποι για την αντιμετώπισή τους, μερικές από τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα καλύψει ο εν λόγω Σύνδεσμος.  Το δείπνο έληξε με την φήμη του Πατριάρχου προς τον οποίο όλοι ευχήθηκαν την θεόθεν δύναμη για την εκπλήρωση του ιεραποστολικού οράματος. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΕ

Την 12ην Δεκεμβρίου 2003, συνεχίσθηκαν οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνελεύσεως του Σ.Α.Ε. και η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συμμετείχε στην συνεδρίαση της Περιφερείας Ασίας- Αφρικής.  Στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ομαλής διεξαγωγής των εργασιών της εν λόγω συνεδριάσεως και υπενθύμισε την διαπίστωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ανάγκη στηρίξεως των Πατριαρχείων (ΚΠόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων), τα οποία, όπως είπε ο κ. Πρόεδρος «είναι και αυτά απόδημα και έχουν τα προβλήματα όλων των αποδήμων. Και είναι απόδημα και ελληνικά ιδρύματα συγχρόνως».

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως, εκπρόσωποι των ομογενειακών  οργανώσεων ενέκριναν την έκθεση πεπραγμένων του υπευθύνου της Περιφερείας κ. Β. Μαγδαληνού και κατόπιν κατέθεσαν τις απόψεις  τους σε ψήφισμα το οποίο υποβλήθηκε στην  Γενική Ολομέλεια.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από Μητροπολίτες του Θρόνου, τον Πανιερ. Μητρ. Πάφου Χρυσόστομο (Εκκλησία Κύπρου) και τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ι. Τασσιά επισκέφθηκε την Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, όπου μετά από την καθιερωμένη τελετή υποδοχής τον προσφώνησε η Γερόντισσα της Μονής Φεβρωνία Μοναχή, η οποία αναφέρθηκε στην αξία της παρουσίας του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Μονή της.  Με θερμούς λόγους αναφέρθηκε στην σχέση της Μονής με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και προσέφερε αναμνηστικό δώρο, ενώ στην ανταπάντηση του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Ηγουμένη για τους θερμούς λόγους της και μνημόνευσε τη σημασία της ιεραποστολής στην Αφρική και τον τρόπο διεξαγωγής της. Κατόπιν, παρατέθηκε πλούσια μοναστηριακή Τράπεζα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην συνεδρίαση της Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής, κατά τη διάρκεια της οποίας Μητροπολίτες του Θρόνου παρουσίασαν το έργο που επιτελούν στις επαρχίες τους, και υπό την επίβλεψή του καταρτίσθηκε το τελικό κείμενο των προτάσεων της Περιφέρειας, ενώ όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην σημαντική παρουσία του, επειδή δια αυτής, αλλά και της μεσολαβήσεως και της επεμβάσεώς του διευκολύνεται η προώθηση ή και η επίλυση πολλών θεμάτων που απασχολούν τους αποδήμους, κυρίως της Αφρικής. Παραλλήλως, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπ. Εξωτερικών κ. Ι. Μαγκριώτη, τον Πρόεδρο και  τον Αναπλ. Πρόεδρο του ΣΑΕ κ κ. Α. Αθενς και Στ. Ταμβάκη και άλλους αξιωματούχους.

Μετά τη λήξη της συνεδριάσεως, επισκέφθηκε τα γραφεία της «Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής» με την ευκαιρία συμπληρώσεως σαράντα ετών από της ιδρύσεώς της. Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Παπαδημητρακόπουλος καλωσόρισε με εξαιρετικά θερμό τρόπο τον Μακαριώτατο και αναφέρθηκε στον νέο άνεμο συνεργασίας της Αδελφότητας και του Πατριαρχείου, από την εποχή της αναρρήσεως του Πατριάρχη στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου, αλλά και στην ιστορία της Αδελφότητας. Παρουσίασε τα μέλη της και εξέθεσε τα προβλήματα της.

Ο Μακαριώτατος, ανταπαντώντας  ευχαρίστησε την Αδελφότητα για την μεγάλη προσφορά  της προς το Πατριαρχείο, την οποία και συνεχάρη για τον τρόπο λειτουργίας της και τους πολλούς καρπούς της κατά την μακρά περίοδο της προσφοράς τους στην ιεραποστολή. Το ίδιο ευχήθηκε και συνεχάρη τον ιατρό κ. Σ. Μπαλογιάννη, Πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος «Συλλόγου Ιατρών της Ιεραποστολής» .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την 13ην Δεκεμβρίου 2003, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρακολούθησε τις εργασίες της τελευταίας ημέρας του Σ.Α.Ε., κατά την οποία ξεχώρισε η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της Ομογένειας και της σχέσεως της με την Εκκλησία και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας διά των κατωτέρω: «Χαίρω διότι είναι τόσον ζωντανή η παρουσία της Ομογένειας από την Αφρική, τη μαύρη και βασανισμένη από τους ρατσιστές ήπειρο.  Αγάπη και ευχαριστίες οφείλουμε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο, διότι ανύστακτα εργάζεται για την ειρήνη της εκεί Εκκλησίας και την προκοπή σας. Αναγνωρίζοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Ελλάδος συμπαρίσταται ηθικά και υλικά σε πολλά προγράμματά του».

Το μεσημέρι, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση  για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και ιδιαιτέρως για όσα σχετίζονται με την ιεραποστολή, ενώ παρακάθισαν αργότερα σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Τοποτηρητής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Σεβ. Μητροπ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Εκκλησιών, ιεραρχών και άλλων κληρικών που συμμετείχαν στις εργασίες του Σ.Α.Ε., και τους οποίους προσφώνησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Πανοσιολ. Αρχιμ. Ι. Τασσιάς. 

Το απόγευμα ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έλαβε μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου και των λοιπών μελών του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. καθώς και του Συντονιστή της Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής, ενώ στο περιθώριο της διαδικασίας είχε συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, αλλά και πολλά μέλη των εξ Αφρικής Αποδήμων Ελλήνων, ως και με άλλους φίλους του Πατριαρχείου.

Το βράδυ, αναχώρησε για την Αθήνα συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Θεοφιλ. Επίσκ. Ζάμπιας Ιωακείμ και τον Αρχιμ. Καλλίστρατο Οικονόμου. Στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Πανιερ. Μητρ. Πάφου Χρυσόστομο (Εκκλησία Κύπρου) και τον προέπεμψαν ο Πρέσβυς κ. Π. Καρακάσης, με τον οποίο και συνεργάσθηκε για ζητήματα του Πατριαρχείου, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Πανοσιολ. Αρχιμ. Ι. Τασσιάς και άλλοι κληρικοί.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Πέμπτης Γενικής Συνελεύσεως του ΣΑΕ, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, επισκέφθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2003 τον Σεβ. Μητροπ. Γέροντα Μέμφιδος Παύλο στην οικία του μετά του οποίου και γευμάτισε.

Την επομένη, Δευτέρα  16 Δεκεμβρίου 2003, δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο των Αθηνών τον Ελλογ. Ομοτ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών κ. Ε. Κωνταντινίδη και τον Αναπλ. Καθηγητή της ιδίας Σχολής  Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ν. Ιωαννίδη, ως και τον Καθηγ. της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλιμπραντή.

Επίσης, δέχθηκε τον Σεβ. Μητρ. Καλής Ελπίδος Σέργιο, και άλλους κληρικούς, μετά των οποίων συζήτησε θέματα της ιεραποστολής, και άλλα διοικητικά ζητήματα, δίδοντας τις σχετικές οδηγίες, εντολές και κατευθύνσεις.

Το απόγευμα, επισκέφθηκε προσκυνηματικώς την Ι. Πατριαρχική Μονή  Αγίου Νεκταρίου Γαργητού και αργά το βράδυ, αναχώρησε από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών με προορισμό την Αλεξάνδρεια.

Στο αεροδρόμιο τον προέπεμψαν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιερχισκόπου Αθηνών Θεοφιλ. Επίσκ. Διαυλείας Δαμασκηνός, ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα Σεβασμ. Μητροπ. Καρθαγένης Χρυσόστομος, ως και οι Σεβ. Μητροπ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιος, ως και άλλοι κληρικοί.

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρείας, τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιος, και οι κληρικοί του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Στο πλαίσιο της 4ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κοινοβουλευτικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ε.ε. επισκέφθηκαν την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Κατσανέβας, και από πλευράς του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων κ. Παναγιώτης Κατρούγκαλος και ο Αναπληρωτής Έφορος Διεθνών Σχέσεων και Έφορος περιοχής Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων κ. Κωνσταντίνος Τσολακίδης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης η κα Μαρία Σουρμέλη, Διευθύντρια διαδυκτιακής επικοινωνίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας και από πλευράς του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Αλεξανδρείας ο Έφορος κ. Αριστείδης Μαρκοζάνης και ο κ. Θεόκλητος Αξερχελίδης.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους εξ Ελλάδος επισκέπτες για την σημερινή πορεία του Πατριαρχείου συμπεριλαμβανομένου του ιεραποστολικού και ανακαινιστικού έργου τα οποία αναβαθμίστηκαν από την ημέρα της αναρρήσεως του στον Αλεξανδρινό Θρόνο, χωρίς να παραλείψει να τονίσει την συνεισφορά της Ελληνικής Πολιτείας έτσι ώστε το έργο αυτό να γίνει καρποφόρο.

Ο κ. Κατσανέβας εξέφρασε τον θαυμασμό του για την μεγάλη προσφορά του Πατριαρχείου προς τους Αφρικανούς αδελφούς καθώς και για το ενδιαφέρον του Πατριάρχη να συντηρήσει όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία του Πατριαρχείου. Τέλος προσέφερε στον Μακαριώτατο ασημένιο αμφορέα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2003

 

Αριθμ. Πρωτ. 672

ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΜΩΝ  ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΕΧΘΕΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η Γέννησις του Ιησού Χριστού προβάλλει και πάλιν ενώπιον πάντων ημών και γίνεται αιτία εορτασμού και πανηγύρεως,  αφορμή δόξης και χαράς, ημέρα ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, εισάγουσα εις τον καιρόν των επουρανίων δωρεών και των  χαρμοσύνων ευλογιών. Ο «αχώρητος παντί» γεννάται εκ της Παρθένου Κόρης και εισέρχεται εις την ιστορίαν του κόσμου. Ο Δημιουργός του κόσμου ενδύεται την μορφήν τού κτίσματος: «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράση, ίνα  τήν υιοθεσίαν απολάβωμεν» (Γαλ. δ, 4-5).

Η κατά το ανθρώπινον γέννησις του Υιού του Θεού πραγματοποιήθηκε εφ’ άπαξ, με αποτέλεσμα την ένωσιν και την κοινωνίαν του Θεού με τον κόσμον και την δημιουργίαν. Η ανθρωπίνη κατάστασις μετεβλήθη ριζικώς, ως και η όλη θέσις του ανθρώπου, εξ αιτίας της υιοθεσίας, διότι ο Μονογενής Υιός του Θεού εν τώ προσώπο του Ιησού Χριστού  σαρκούται γενόμενος ούτω και   «υιός του ανθρώπου».

Ιδού, το μυστήριον της Θείας οικονομίας! ιδού, το μέγεθος της του Θεού συγκαταβάσεως! Ιδού, το αποτέλεσμα της θεόθεν Χάριτος! Ποίος λόγος δύναται να αναλύση το μέγεθος του μυστηρίου; Ποία ανθρωπίνη σύλληψις ανταποκρίνεται  εις την θεανθρωπίνην ταύτην πραγματικότητα; Πως ψηλαφείται το μέγιστον και ύψιστον της πλήρους του ακτίστου προς το κτιστόν καταλλαγής έργον;

Ο υπό των προφητών προσδοκώμενος ενδύεται την ανθρωπίνην φύσιν, την οποία βλέπουν καθαρώς οι Θείοι Απόστολοι.  Η μοναδική περίπτωσις συνυπάρξεως της Θείας και της ανθρωπίνης φύσεως εις μίαν υπόστασιν, εν τω προσώπω του Ιησού Χριστού κινεί προς αγιότητα τους Μάρτυρας, τους Απολογητάς, τους Ομολογητάς, τους Πατέρας και Διδασκάλους της Πίστεως, τους Εγκρατευτάς και παν πνεύμα τελειωθέν δια της πίστεως.

Το «εν αναπτύξει»  σώμα της Εκκλησίας, διαθέτει την περιουσίαν της κληρονομίας του Ένσαρκου Λόγου, η παρουσία του Οποίου προτρέπει εις διαρκή κίνησιν προς τα εμπρός, εις προσανατολισμόν προς το μέλλον. Παραλλήλως, δια της Ενσαρκώσεως η ιστορία του κόσμου δικαιώνεται ιεραποστολικώς, ενώ η Εκκλησία πορεύεται εκκεντριζομένη εις την ολοκλήρωσιν των εσχάτων. 

H κατά άνθρωπον γέννησις του Λόγου, εισάγει εις την ιστορίαν τον αιδίως προ πάντων των αιώνων υπάρχοντα εκτός της ιστορίας, διό και οδηγεί τα ιστορικά όντα εις την βαθυτέραν φύσιν της ιστορίας, ήτοι την οντολογικήν ολοκλήρωσίν της.  Η εν Χριστώ «άνα-κεφαλαίωσις» του σώματος της Εκκλησίας ανελλίσεται διαρκώς εις ατέρμονα πορείαν ολοκληρώσεως, διό και η «πληρότης του Σώματος» υπονοεί, αλλά και προϋποθέτει  την ανακεφαλαίωσιν της ιστορίας, εις την οποίαν εντάσσεται πλέον και ο «σαρκοφόρος Θεός», κατά την έκφρασιν του Αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας,  πάσα  σαρξ ανθρωπίνη και παν δημιούργημα.

Υπό την έννοιαν αυτήν, ο εκ των αοιδίμων Προκατόχων ημών Αθανάσιος ο Μέγας (Δ' αιών), ο τηλαυγής ούτος εκφραστής της Αλεξανδρινής Θεολογίας, η οποία συνέδραμε αποφασιστικώς την διατύπωσιν της του Λόγου  ενανθρωπήσεως αληθείας, διδάσκει: «ει γαρ και κατ' εικόνα γεγόναμεν και εικών και δόξα Θεού εχρηματίσαμεν, αλλ' ου δι' εαυτούς πάλιν, αλλά δια την ενοικήσασαν εν υμίν εικόνα και αληθή δόξαν του Θεού, ήτις εστιν ο Λόγος αυτού, ο δι' ημάς ύστερον γενόμενος σάρξ ... ταύτης της κλήσεως έχομεν την χάριν» (Κατά Αρειανών Γ' 10).

Τέκνα προσφιλέστατα και κατά Θεόν περιπόθητα,

Η ελευθερία της ανθρωπίνης φύσεως από τα δεσμά της δουλείας του θανάτου και της φθοράς προσφέρεται πλουσιοπαρόχως προς πάντας τους προσερχομένους εις την πανδεσίαν του ταπεινού σπηλαίου της Βηθλεέμ. Εις αυτό καθέζεται η Αειπάρθενος Θεοτόκος, ενώ  ο Μνήστωρ Ιωσήφ προσκυνεί μετά των ποιμένων, των μάγων, ως και μετά των αλόγων ζώων και του εν τω ουρανώ αστέρος.  Ο δε αρχαγγελικός ύμνος της ειρήνης προτρέπει έκτοτε  ειρηνικώς και παρακλητικώς την συναντίληψιν του άλλου, του πλησίον, του συν-ανθρώπου. Η παρούσα  ζωή, η υπό του Μεσσίου τιμηθείσα, αναβιβάζεται εις ενοποιητικήν χαράν και δια της συνειδητής ενότητος του εκκλησιαστικού σώματος συνδράμει τον κόσμον.

Από της Αποστολικής καθέδρας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας,  επευλογούμεν πατρικώς και Πατριαρχικώς άπαντα τα κατά την Αφρικανικήν ήπειρον πιστά τέκνα του καθ' ημάς  περιφανούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Έτι δε, προσευχόμεθα υπέρ του εις την ειρήνην προσανατολισμού πάντων των ανθρώπων, και υπέρ  της μετοχής εις την δια του Θεανδρικού προσώπου του Ιησού  ανακαίνισιν της κτίσεως και την απόλαυσιν των επιγείων και υπερκοσμίων δώρων, των πλουσίως προσφερομένων υπό του καινοτομούντος τας φύσεις και παρέχοντος την θείαν  υιοθεσίαν πάσι βροτοίς.

Διάπυρος προς τον  εκ της Παρθένου

Γεννηθέντα  Υιόν του Θεού ευχέτης

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος  

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2003

---------------------------------------------------------------------------

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ 

Το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Δεκεμβρίου ε.ε., έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, προκειμένου να πραγματοποιήσει όπως είθισται την Πατριαρχική παρρησία των Χριστουγέννων. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία τον υπεδέχθησαν οι κληρικοί με επικεφαλής τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο. Ο Μακαριώτατος είχε υπηρεσιακή συνεργασία με τον τελευταίο και τον επιβλέποντα μηχανικό της αναδόχου εταιρείας κ. Nasri Labib, ενώ επιθεώρησε όλα τα εν εξελίξει έργα ανακαινίσεως του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Επιτροπείας. Επίσης διένειμε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα όλων των κληρικών και των υπαλλήλων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και των Ναών της πόλεως.

Ακολούθως συνοδευόμενος από τον Επίτροπο και τον Διάκονο μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου τον υπεδέχθη ο προϊστάμενος της, Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι πατέρες της Μονής. Εκεί εδέχθη την επίσκεψη του υπευθύνου μηχανικού των κτιριακών έργων στο Κάιρο κ. Saber Hakim, με τον οποίο είχε συνεργασία για τα θέματα των εργασιών. Επίσης εδέχθη και τον επιχειρηματία κ. Bendari. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Πατριάρχης ελειτούργησε στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως συμπαραστατούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη εκπρόσωπος του Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Χόσνι Μουμπάρακ και εκπρόσωπος της κυβερνήσεώς του. Επίσης ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παν. Βλασσόπουλος, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Α. Κουζούπης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ Χρήστος Καβαλής, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Κάιρο κ.Ζωή Γλένη, ο πρόεδρος των Αραβοφώνων κ. Robert Hosni, όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη συλλόγων και σωματείων, προσκυνητές από Ελλάδα και πλήθος Καιρινών παροίκων.

Ο Πατριάρχης κατά την κατανυκτική Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία μίλησε με λόγους θεολογικά εμπνευσμένους, σημασιοδοτώντας απλά το νόημα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης για τον άνθρωπο. Στο τέλος και αφού ευχαρίστησε τους παρόντες επισήμους και την Αιγυπτιακή πολιτεία για την αγάπη προς την Εκκλησία, απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Β΄ τάξεως στον κ. Νικόλαο Ατζέμη, Περιφερειακό Έφορο των προσκόπων του Καίρου για την πολυετή κοινωνική του προσφορά. Ακολούθησε πλούσια Χριστουγεννιάτικη δεξίωση για όλους.

Η Α.Θ.Μ. εδέχθη, όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την εθιμοτυπική επίσκεψη του Πατριάρχου της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα και της συνοδείας του, προκειμένου να ευχηθούν και συγχαρούν για την μεγάλη ημέρα τον Προκαθήμενο της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρήστο Καβαλή, κληρικούς και συνεργάτες επισκέφθηκε το γηροκομείο και το νοσοκομείο της κοινότητος και μαζί με την πολλή πατρική αγάπη του και τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του, που αποτελούν παραμυθία και για την τρίτη ηλικία και για τους ασθενείς, διένειμε δώρα.

Τέλος, ο Πατριάρχης παρεκάθησε στο εορταστικό τραπέζι της Ελληνικής Στέγης Καίρου, όπου παρέστησαν κληρικοί, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος Αιγυπτιωτών Ελλήνων με τις οικογένειες τους. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επέστρεψε οδικώς στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην  γενέτειρα τους  και στην δεύτερη πατρίδα τους βρέθηκαν για λίγες μέρες τετρακόσιοι πενήντα Αιγυπτιώτες με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου ε. ε., οι Αιγυπτιώτες παρέθεσαν γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της Αλεξάνδρειας προς τιμήν της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρου Ζ’ ο οποίος παρέστη στο γεύμα συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο.

Ακολούθως μετέβησαν στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα όπου προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Σάββα του Αγιασμένου.

Συγκινημένος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φ. Κοσσένας απηύθυνε χαιρετισμό προς τον Μακαριώτατο στον οποίο μεταξύ άλλων είπε: «…Ιδιαίτερα συναισθήματα αναβλύζουν σήμερα από τις ψυχές μας βρισκόμενοι στην έδρα του Πατριαρχείου μας υπό τη σκέπη της ευλογίας σας και την ευχή του ιδρυτού του Αγίου Μάρκου, τον θρόνο του οποίου επαξίως κατέχετε, οδηγώντας με σταθερά ανοδικά βήματα τους Αιγυπτιώτες, τους Αφρικανούς και όχι μόνο πιστούς στο δρόμο του Μεγαλοδύναμου. Ακλόνητος φάρος Χριστιανοσύνης το Πατριαρχείο μας, λίγο μακριά από τα ερείπια του αρχέγονου Αλεξανδρινού Φάρου, σηματοδοτεί ρότες πίστης στην αγαπημένη και ευλογημένη χώρα που μας φιλοξενεί……Μια ευχή σας, ένα κερί, μια ψαλμωδία, μία προσευχή εκμηδενίζει το χρόνο και γυρνά πίσω την σκέψη, τότε που τα στασίδια ήταν γεμάτα από τους αγαπημένου μας προγόνους…». Τέλος, προσέφερε ένα αργυρό αγγείο, πιστό αντίγραφο εκθέματος  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
 
Στην συνέχεια ο Πατριάρχης τους καλωσόρισε στην γη της Αιγύπτου στην ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, προσωρινή όπως είπε έδρα του Πατριαρχείου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες μετασκευής της Τοσιτσαίας Σχολής που από χρόνια χρησιμοποιείται ως Πατριαρχικό Μέγαρο αλλά τώρα ήταν αναγκαίο να μετασκευαστεί. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται σε όλους τους Ναούς και τα Πατριαρχικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, την Ισμαηλία, το Πορτ Σαίδ και γενικά σε όλη την Αίγυπτο, αλλά και στο πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του Πατριαρχείου σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και της δοκιμασίες του Πατριαρχείου ανά τους αιώνες και την αντοχή του στον χρόνο. Μεταξύ άλλων είπε: «…Υπήρξαν περίοδοι που ο Πατριάρχης ήταν μόνος του εδώ με λίγες οικογένειες, κάνοντας τον παπά και τον δάσκαλο, υπήρξαν περίοδοι μεγάλης δοκιμασίας για το Πατριαρχείο, παρ’ όλα αυτά άντεξε… Σήμερα με βλέπετε εδώ πλαισιωμένο από νέους κληρικούς, τα κτίρια μας μετασκευάζονται ώστε το Πατριαρχείο να μπορέσει να λειτουργήσει και να αντεπεξέλθει στον μεγάλο του σκοπό...Καταφέραμε οι 16 εκκλησίες μας στην Αλεξάνδρεια, οι 16 στο Κάιρο και οι άλλες τόσες στην υπόλοιπη Αίγυπτο όχι μόνο να είναι ανοιχτές, όχι μόνο να ανάβουν τα καντήλια τους νύχτα μέρα, αλλά να λειτουργούνται όλες…». Τέλος προσέφερε ως ευλογία στον Πρόεδρο του Συλλόγου αργυρή
  εικόνα της Παναγίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 

Με πολλά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερα να βρίσκονται σε εξέλιξη, προς αναγέννηση και αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και πρόοδο του ιεραποστολικού της έργου, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2003.

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του χρόνου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Πέτρος Ζ'  δέχθηκε τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.
Στην συνέχεια, δέχθηκε τους Έλληνες και Αραβόφωνους  κληρικούς της πόλεως της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι του ευχήθηκαν και του έψαλαν τα κάλαντα και ακολούθως διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.

Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους και τον κλήρο του Πατριαρχείου, κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.
 
Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2003, αναφέρθηκε στις διάφορες Ποιμαντικές επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά το εκπνέον έτος  στις Ιερές Μητροπόλεις του Θρόνου και στις Επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στις Εκκλησίες Κύπρου, Βουλγαρίας, Κωνσταντινουπόλεως, Ρουμανίας καθώς και στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, στα «Δημήτρια» αλλά και αργότερα για  να ευλογήσει τις εργασίες του Σ. Α. Ε.  και να λάβει μέρος σε αυτές.

Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: «Κατά το εκπνέον έτος 2003 το Πατριαρχικό έργο του Αποστολικού μας Θρόνου ευλογήθηκε από τον Δημιουργό του Χρόνου, Κύριο και Θεό Ιησού Χριστό, και, επομένως, αναπέμπουμε και κατά την παρούσα στιγμή ευχαριστήριο και συνάμα δοξολογικό  αίνο προς Αυτόν, ο Οποίος κατά το πλήθος της ευεργεσίας Του ευδόκησε να προωθηθεί το έργο, να προαχθούν οι σκοποί, και, κυρίως, δι' αυτών να αναδειχθεί το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και προς υπεράσπιση της Εκκλησίας Του."

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις υποδοχές αξιωματούχων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ι. Μαγκριώτης, ο Πρέσβης της Ρουμανίας κ. Marcel Dinu, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kaloto Musyoka καθώς και τους  εκπροσώπους του Προέδρου Αραφάτ, και σε διάφορους άλλους αξιωματούχους και βουλευτές της Ελλάδας της Κύπρου καθώς και άλλων χωρών. Επίσης στις επίσημες Ειρηνικές επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του Μητροπολίτου Πολωνίας και πάσης Βαρσοβίας κ. Σάββα και του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Νικολάου και στις συναντήσεις που είχε με διαφόρους  αξιωματούχους και κυβερνητικούς της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και στις συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο ο οποίος πολυπλεύρως βοηθά το Ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική γη.  

Επίσης για τον προγραμματισμό του 2004 αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλανδίας κ. Λέοντος καθώς και άλλων  Αρχηγών  Εκκλησιών οι οποίοι θα θελήσουν να ανταποδώσουν τις επίσημες επισκέψεις όπου πραγματοποίησε στις Εκκλησίες τους ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο Μακαριώτατος, σημείωσε την αναστήλωση Ναών και πατριαρχικών κτισμάτων στον Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τα υπό εξέλιξη έργα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αγίου Νικολάου Hamzawi καθώς και των κτιρίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω γνωστών διαδικασιών στην Αναστήλωση του Ιερού Ναού στο Χελουάν. Ειδική αναφορά έκανε στην αναστήλωση και συντήρηση του Ιερού Ναού  του Ευαγγελισμού ο οποίος αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για την Αλεξάνδρεια αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Η ανακαίνιση των μνημείων και των εκκλησιαστικών και λοιπών κτισμάτων είναι, όπως γνωρίζετε, εκ των βασικών προτεραιοτήτων και επιδιώξεών μας και γι' αυτό αναζητούμε χρηματοδότες, διερχόμεθα πολύ χρόνο για την μελέτη των σχετικών ζητημάτων και παρακολουθούμε επισταντούντες δια προσωπικής αυτοψίας την πρόοδο των εργασιών.  

Ο Ναός του Ευαγγελισμού, ευρισκόμενος στο οικοδομικό σύμπλεγμα του Πατριαρχικού Μεγάρου, οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μαζί με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ένα κόσμημα για την Ορθοδοξία, ένα θαυμαστό πόλο έλξεως για τούς προσκυνητές και, φυσικά, θα συντελέσουν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξανδρείας. Τα εγκαίνια τους προγραμματίζονται να γίνουν κατά το φθινόπωρο του νέου έτους, με την συμμετοχή πολλών εκκλησιαστικών ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αλλού.»

Τελειώνοντας τον απολογισμό του 2003 και τον προγραμματισμό του 2004 ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα ευλογημένο ειρηνικό, δημιουργικό, γεμάτο αγάπη, μεστό έργων αγαθών και δικαίων έτος.

Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος εφημέριος του Αγίου Αντωνίου Οικονόμος π. Πέτρος Μάζγαρ.

Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο κ. Ιωάννης Μάλλης και ο κ. Ιωάννης Κάβουρας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βύρων Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων κ. Νικόλαος Παπαντώνης, ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Αραβικής Κοινότητος κ. Gabriel Naccashe, η Πρόεδρος του Φιλοπτώχου των Αραβόφωνων Ορθοδόξων  κ. Valentin Ladikani, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι άλλων παροικιακών  σωματείων και πλήθος κόσμου.
 
Την πρώτη του Νέου Ετους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τους, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Α'  Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης, επίσης παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων και πλήθος παροίκων.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στο Εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.

Η τελετή έλαβε χώρα στην παρουσία των μελών της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος και την αναφορά του στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, που αν και συρρικνώθηκε παρέμεινε δυνατός και ακλόνητος στους καιρούς και τις καταστάσεις, ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη.   

Το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου, τους ευχαρίστησε για την συνεργασία τους και τους ευχήθηκε καλή δύναμη για την νέα χρονιά.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Updated 02/01/04