Αύγουστος  2003

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο του  «2ου Διεθνούς Θερινού Φεστιβάλ Τέχνης» της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Ανθρωπιστική και Ευρωπολιτιστική Ανάπτυξη & Συνεργασία» σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, οργάνωσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού μουσική εκδήλωση του μουσικοσυνθέτη Σπύρου Πολυκανδριώτη. 

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας την Τρίτη  6  Αυγούστου ε. ε. τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος  Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και κληρικούς του Πατριαρχείου.

Τον Μακαριώτατο και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η κ. Αναστασία Μηλοπούλου, Πρόεδρος του εν λόγω μη κυβερνητικού οργανισμού ο δε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Δημήτριος Βαφειάδης ανέγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς και στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος των Αραβoφώνων Ορθοδόξων της Αλεξάνδρειας την 15 Αυγούστου ε. ε.

Στην Θεία Λειτουργία, που έγινε στην Αραβική και Ελληνική γλώσσα, προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου.

Για  το  νόημα  και  τη  σημασία  της  εορτής αλλά και το πρόσωπο της Παναγίας, μίλησε στην Αραβική,  ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε πλήθος πιστών της κοινότητος των Αραβοφώνων, καθώς και αρκετοί Έλληνες πάροικοι. Στο τέλος, της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Παναγία να είναι βοηθός όλων.

Ακολούθως δόθηκε δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ναού, στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι πιστοί. Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους παράγοντες και μέλη της κοινότητας για διάφορα θέματα που απασχολούν τους αραβοφώνους Ορθοδόξους και τους ευχαρίστησε για  την οργάνωση της εορτής.

Τέλος, η πανηγυρίζουσα Κοινότητα των Αραβοφώνων Ορθοδόξων παρέθεσε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο της Αλεξάνδρειας προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας κ. Stefen Kalonzo Musyoka επισκέφτηκε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Αυγούστου ε.ε. στο ιδιαίτερό του γραφείο στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Οι δύο άντρες συνδέονται με μακρόχρονη φιλία και ο κ. Musyoka είναι ένθερμος υποστηρικτής του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου και γνωστός φιλέλληνας. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως, ο κ. υπουργός ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για την πορεία της χώρας του και για την πρωτοβουλία επίτευξης ειρήνης στο Σουδάν, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην μεγάλη συνεισφορά του Πατριαρχείου στην επίλυση των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας του. Επίσης αναφέρθηκε στην βοήθεια που προσφέρει στην Κένυα ο κυπριακός Σύλλογος  Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κύριο Υπουργό για τα καλά του έργα, για την βοήθεια και αρωγή της Κενυατικής Πολιτείας προς το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου στην Κένυα και ευχήθηκε ευημερία στην χώρα και επιτυχία στο έργο του υπουργού ως εκπροσώπου της χώρας του στο εξωτερικό. Ο κύριος Musyoka δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει στην άμεση διευθέτηση μερικών θεμάτων που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κένυα και υποσχέθηκε εσαεί βοήθεια και συμπαράσταση προς το Πατριαρχείο.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του κυρίου Υπουργού και της συνοδείας του στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Ο κύριος Musyoka βρίσκεται στην Αίγυπτο προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυβερνήσεως κ. Mohamed Hosni Mubarak και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Μετά από  πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Θεοκτίστου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί μεγάλο αριθμό ιστορικών Ιερών Μονών στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας θα εγκαινιάσει το καθολικό της Ιεράς Μονής Recea στο Targu Mures, θα προεξάρχει την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου υπαίθριας Θείας Λειτουργίας στην περιοχή Rozavlea, την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει τον Καθεδρικό Ναό της πόλης Baia Mare και θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Ion Iliescu.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ε.ε και τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοτνογιώργος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------