Απρίλιος  2003

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ

Η Α. Θ. Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, αναχωρεί σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου ε.ε.,  για την Λαική Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Γαλλικό Κονγκό)  προκειμένου να ενθρονίσει την προσεχή Κυριακή τον νέο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο.

Κατά την εκεί παραμονή του ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί  με τον Πρόεδρο της  χώρας, τους Πρέσβεις Ελλάδας και Αιγύπτου, τους τοπικούς παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας, τους Ιεραποστόλους και τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής.

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Απριλίου ε.ε. η Α. Θ. Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό την Λαική Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Γαλλικό Κονγκό)  προκειμένου να ενθρονίσει την προσεχή Κυριακή τον νέο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο.

Τα ξημερώματα της επομένης ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στο Ναιρόμπι, όπου τον υποδέχτηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, κληρικοί και ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄’.    

Λίγο πριν το μεσημέρι ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka με τον οποίο συνδέονται από πολλών ετών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας με την παροχή χιλιάδων υποτροφιών σε άπορα παιδιά καθώς και στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η ανθρωπότητα με τον εν εξελίξει πόλεμο στο Ιράκ.

Το μεσημέρι ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Ιωάννης Κορίνθιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη στο ιστορικό ξενοδοχείο ‘The Norfolk’. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κύριο Πρέσβυ για την συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και γενικά προς το Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία την σύζυγο του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Ηλιάδη, απουσιάζοντος του ιδίου στην Κύπρο. Η κυρία Τίνα Ηλιάδου παρέθεσε απογευματινό τσάι.

Νωρίς το απόγευμα ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Στην ακολουθία παρέστησαν πιστοί διαφόρων Ορθοδόξων εθνοτήτων και δη Κενυατών, ενώ έψελνε μελωδικότατα η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής αγγλικά, ελληνικά και σουαχίλι. Στον χαιρετισμό του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη θέση που έχει μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του είπε και τα εξής: ‘Ερχόμενος από την ιερή καθέδρα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, όπου το κέντρο του Πατριαρχείου μας, και ιστάμενος μεταξύ των προσφιλών και λίαν αγαπητών τέκνων, εύχομαι, με την βοήθεια και την προστασία της Θεοτόκου να διέλθετε το υπόλοιπο διάστημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με υγεία και ενότητα αγάπης. Τέλος δε, δια πρεσβειών της Παναχράντου Μητέρας του Κυρίου και Θεού μας, να γιορτάσετε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας κ. Μακάριο και όλους τους κληρικούς της επαρχίας αυτής την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα με πνευματικότητα, ειρήνη, αγάπη και ψυχική ανάταση προς τον Θεόν’.   

Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του ναού όπου ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα με τους σπουδαστές της σχολής.     

Λίγο αργότερα τον επισκέφτηκε η Πρέσβυς της Αιγύπτου κα. Nermeen Wafik. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως που διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Αιγύπτια Πρέσβυ για την προστασία και βοήθεια που παρέχουν οι Αιγυπτιακές αρχές στο Πατριαρχείο τονίζοντας πως σε όλες του τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κρατών που επισκέπτεται δεν παραλείπει να αναφέρεται στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην χώρα του Νείλου καθώς και την αρωγή της Αιγυπτιακής πολιτείας προς τον Θεσμό του Πατριαρχείου αλλά και προς το ποίμνιό του που διαμένει στην Αιγυπτιακή γη. Τέλος της προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Η κυρία Πρέσβυς τόνισε την μεγάλη της χαρά που συνάντησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική και αναφέρθηκε στην ανάγκη τερματισμού των πολεμικών συρράξεων.      

Αργά το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε την Πατριαρχική Σχολή ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄’ στην Ριρούτα. Εκεί τον υποδέχτηκαν θερμά οι καθηγητές και οι ιεροσπουδαστές της σχολής καθώς και ιθαγενείς κληρικοί. Μετά την δέηση που εψάλη στον Ναό της Σχολής ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για το συνεχές προσωπικό ενδιαφέρον και φροντίδα για την σωστή λειτουργία της Σχολής και του ζήτησε να ευλογήσει τους καθηγητές και τους μαθητές της.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Μητροπολίτη, τους Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιο Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, τον καθηγητή κ. Κων/νο Χριστομάνο και τους υπόλοιπους καθηγητές της Σχολής για την μεγάλη τους προσφορά και στην συνέχεια έδωσε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές προς τους ιεροσπουδαστές. Μεταξύ δε άλλων τους είπε και τα εξής: ‘Βρίσκομαι για λίγες ώρες στο Ναιρόμπι γιατί είμαι καθοδόν για την Κινσάσα. Το ότι σας επισκέπτομαι παρά το προχωρημένο της ώρας και παρά την σύντομη παραμονή μου στην Κένυα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Πατριάρχης σας, σας σκέπτεται συνεχώς και είναι πάντοτε κοντά σας ψυχή τε και σώματι.’  

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρεκάθησε μαζί με τους καθηγητές και μαθητές στην τράπεζα της Σχολής και λίγο πριν την αναχώρησή του οι μαθητές έψαλαν στα ελληνικά την φήμη του.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ

Το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου ε.ε. η Α. Θ. Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, αναχώρησε από το Ναιρόμπι με προορισμό την Κινσάσα. Στο αεροδρόμιο του Ναιρόμπι τον Μακαριώτατο προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος, οι Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιος Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο καθηγητής Χριστομάνος, ιθαγενείς κληρικοί και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ελλάδος και της Αιγύπτου.

Μετά από τρίωρη πτήση ο Πατριάρχης αφίχθηκε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαικής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος, ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Abdel-Aziz Garrag, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Κονγκό κ. Me Deo Ngele Masudi, ο Κυβερνήτης της Κινσάσα κ. David Kunbu, Εκπρόσωπος του Γραφείου Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κωνσταντίνος Σοφιάδης, ο Λυκειάρχης κ. Γεώργιος Λυγγίτσης, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα. Αικατερίνη Τσιαρέ, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, Έλληνες και Ιθαγενείς κληρικοί, ιεραπόστολοι εξ Ελλάδος και αρκετοί πιστοί.         

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη, τον Έλληνα Πρέσβυ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Κυβερνήτη και τον ιερό κλήρο κατευθύνθηκε στην Μητροπολιτική κατοικία. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Κυβερνήσεως και να ενημερωθεί για την σημερινή κατάσταση της χώρας όπως αυτή εξελίσσεται μετά την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στην χώρα καθώς και για τα κοινωνικά προβλήματα.

Ακολούθως είχε συνάντηση με τους Έλληνες Ιεραποστόλους Ιερομονάχους Μελέτιο Γρηγοριάτη και Κύριλλο Γρηγοριάτη, τον Ιερομόναχο Νικηφόρο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία (Ιερά Μητρόπολις Νικοπόλεως και Πρεβέζης), τον Θεολόγο Χρίστο Τσιαντή της Αδελφότητος Θεολόγων ο Σωτήρ και την Δδα. Ευαγγελία Καλομοίρη της Αδελφότητος Νοσοκόμων Ταβιθά καθώς και τους ιθαγενείς κληρικούς και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν το έργο που επιτελείται στα διάφορα ιεραποστολικά κλιμάκια του Πατριαρχείου στην χώρα.   

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης συνοδευόμενος πάντοτε από τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Σπύρο Θεοχαρόπουλο μετέβη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας. Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου εψάλη δέηση επί τη αφίξη του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και στην συνέχεια ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κων/νος Σοφιάδης. Στο γεύμα μεταξύ άλλων παρεκάθησαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι ιθαγενείς κληρικοί.     

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κων/νος Σοφιάδης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Τιμοθέου, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο για την επιλογή του Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου ως διαδόχου του και υποσχέθηκε βοήθεια και συμπαράσταση στο έργο του ολοκληρώνοντας με τα παρακάτω λόγια: ‘Μακαριώτατε, οι ευλογίες σας θα μας δίνουν πάντοτε δύναμη και οι προσευχές σας θα μας κρατούν όρθιους και ζωντανούς εμάς τους τελευταίους των Μοικανών που μείναμε σε τούτον εδώ τον τόπο’.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης τόνισε την μεγάλη του χαρά που ο Θεός οδήγησε και πάλι τα βήματά του στο όμορφο Κονγκό και στην ιστορική Κοινότητα της Κινσάσας λέγοντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: ‘Η παρουσία μου εδώ σημαίνει τούτο, ότι σας έχω στην καρδιά μου. Επίσης ότι δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιεραποστολική προσπάθεια του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο’. Τέλος ευχήθηκε το ιεραποστολικό έργο να αναπτυχθεί στο Κονγκό όσο το δυνατόν περισσότερο και κάλεσε τους Έλληνες να παραμείνουν στην χώρα και να είναι πάντοτε αγαπημένοι και ενωμένοι για να συνεχίσουν έτσι να συνεισφέρουν στην πρόοδο της χώρας και στην ευημερία της Ελληνικής κοινότητας’.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβυς της Ελλάδος Σπυρίδων Τ. Θεοχαρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε την χαρά του που ο Πατριάρχης βρίσκεται στην Κινσάσα λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: ‘Ο Πατριάρχης δεν είναι μόνο ο Πατριάρχης μας αλλά είναι ο άνθρωπός μας’ και διαβεβαίωσε ότι θα δώσει όση δυνατή βοήθεια μπορεί στον νέο Μητροπολίτη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιγνάτιος τόνισε πως θα συνεχίσει το έργο του με όλες του τις δυνάμεις. Εξέφρασε την συγκίνησή του για τις δηλώσεις συμπαράστασης του Πατριάρχη, της Ελληνικής Κοινότητας και του κυρίου Πρέσβυ και κάλεσε όλους να συνεργαστούν για ένα καλό και αισιόδοξο μέλλον προς δόξα του Θεού και το καλό όλων.       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την Κυριακή 6 Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο. Η τελετή της ενθρονίσεως έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Κινσάσας στην παρουσία των Διπλωματικών και Κοινοτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Το πρωί ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο, τους ιεραποστόλους Ιερομονάχους Μελέτιο Γρηγοριάτη και Νικηφόρο Κομπότη και ιθαγενείς κληρικούς. Στο ψαλτήρι έψελναν μελωδικότατα οι πολυμελείς χορωδίες του Καθεδρικού Ναού και του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Κινσάσας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το 40νθημερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Τιμοθέου.

Ακολούθησε η τελετή της ενθρονίσεως. Πρώτα εψάλη η δέησης, όπως ορίζει το τυπικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αναγνώστηκε το υπόμνημα εκλογής και η εγκύκλιος του Πατριάρχη προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής και στην συνέχεια ο Μακαριώτατος εναπόθεσε στην κεφαλή του νέου Μητροπολίτου την Επισκοπική Μίτρα και του παρέδωσε την Ποιμαντορική Ράβδο. Τέλος, τον οδήγησε στον Επισκοπικό Θρόνο απ’ όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιγνάτιος ευλόγησε τον λαό ενώ η χορωδία έψελνε την φήμη του. Ακολούθως ο Πατριάρχης προσφώνησε τον νέο Μητροπολίτη.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: ‘Μετ’ ανειπώτου συγκινήσεως και βαθειάς χαράς ευρισκόμεθα εις την θεόσωστον ταύτην Επαρχίαν του Θρόνου, δια να ενθρονίσωμεν εν αγαλλιάσει ψυχής και πνευματικής πανηγύρεως τον άρτι εκλεγέντα υπό της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου Ιερώτατον και προσφιλέστατον αδελφόν και συλλειτουργόν εν Κυρίω κ. Ιγνάτιον….. Επί τη επαξία ταύτη εκλογή ευφραίνεται άπας ο κλήρος και ο λαός, διότι εις τον τόπον τούτον ευρέθης πρωτοπόρος και σημαιοφόρος των ορθοδόξων αληθειών της πίστεώς μας. Εστάθης από πολλών ετών άγρυπνος φρουρός και θεματοφύλακας της Εκκλησίας του Χριστού. Υπετάχθης εις το θέλημα του Θεού και παρέμεινες πιστός εις τας εντολάς του Πατριάρχου σου και των αγίων αρχιερέων. Υπήρξες πρότυπον υπακοής και σεβασμού προς τον Αγιώτατον και Αποστολικόν Θρόνον του Ευαγγελιστού Μάρκου. Μετέφερες εις τας ψυχάς των αφρικανών αδελφών μας το κοσμοσωτήριον μήνυμα του Ευαγγελίου….Η οικουμενική αποστολή της Εκκλησίας του Παλαιφάτου και Αποστολικού τούτου Θρόνου εξεφράσθη δεόντως και αληθώς δια της δράσεως και κινήσεως προς τους λαούς και τις φυλές της Αφρικής, εν προκειμένω εν Κεντρική Αφρική και δη εν Κανάνγκα, ένθα δύο πρωτοπόροι και πνευματικοί σου πατέρες σε εμύησαν εις τον χώρον τούτον της ιεραποστολικής μυσταγωγίας. Τα σώματα τούτων αναπαύονται εν Κυρίω ενταύθα και αποτελούν άγιον παράδειγμα προς τους νεωτέρους. Ηγάπησες, γνωρίζομεν τούτο, υπερβαλλόντως το ποίμνιον της Κανάνγκα, διότι εκεί ετάχθης να σπείρης τον λόγον του Ευαγγελίου. Από ταύτης της ώρας όμως γίνεσαι ποιμήν πάντων των εν Κονγκό, εν Κονγκό Μπραζαβίλ, Ρουάντα και Μπουρούντι. Εν τη ασκήσει των ποιμαντικών σου καθηκόντων έχε πάντοτε κατά νουν, να ποιμάνης πάντας ισοτίμως και άνευ διακρίσεων φυλετικών….. Η ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπως πάντες γνωρίζουν, επεκτείνεται εις άπασαν την αφρικανικήν ήπειρον. Εις τας χώρας ταύτας από πολλών ετών αναπτύσσεται μία έντονος ιεραποστολική προσπάθεια….. Χαίρομεν διότι εις την προσπάθειαν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η ιεραποστολική Αδελφότης Θεολόγων ‘ο Σωτήρ’ επιτελεί από πολλών ετών αθορύβως και επιτυχώς έργον ιερόν, όλως ιδιαιτέρως εις την Ιεράν ταύτην Μητόπολιν…. Εκ της θέσεως ταύτης, εκφράζομεν τας απείρους ευχαριστίας της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας δια την καλήν διακονίαν πάντων των αδελφών, ανδρών και γυναικών, προς το επιτελούμενον ενταύθα ιεραποστολικόν έργον.’ Και ο Πατριάρχης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα παρακάτω λόγια: ‘Είθε ο Κύριος να ευλογή πάντας και να κατευθύνη τα βήματα υμών, ίνα συνεχίσητε την διακονίαν και κατά την νέαν ταύτην πορείαν. Και συ ευλογημένε λαέ του Θεού, δέξου την στιγμήν ταύτην δια της Εμής Μετριότητος τον ποιμένα σου, τον πατέρα σου, τον αδελφόν σου, τον συνοδοιπόρον σου. Αδελφέ εν Κυρίω Ιγνάτιε, παρέλαβε τον εμπεπιστευμένον λαόν της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας του Θρόνου και διακόνησε αυτόν εν φόβω Κυρίου και κήρυττε πάντοτε Χριστόν εσταυρωμένον. Άξιος!’.                     

Εκ μέρους του ιεραποστολικού κλιμακίου της Κανάγνκας χαιρετισμό απηύθυνε ο π. Παύλος Mukengeshayi.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας για τους Ορθόδοξους πιστούς του Κονγκό, το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος στην Κανάνγκα και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα βοηθήσει με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της αποστολής του ‘που συνίσταται στην διατήρηση της ενότητας του εδώ Ελληνισμού και στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας στον χώρο μας’ όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην μεγάλη προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Τιμοθέου. Τέλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του στην Κινσάσα, η οποία αποδεικνύει τον ενδιαφέρον του Πατριαρχείου για την Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, τόνισε ότι η επιλογή του Πατριαρχείου ήταν άριστη και μετέφερε επίσης τα συναισθήματα και τις θερμές ευχαριστίες όλων των συμπατριωτών του. Ολοκληρώνοντας απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο λέγοντας τα εξής: ‘Σεβασμιώτατε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Λαική Δημοκρατία του Κονγκό, σας καλωσορίζω στην έδρα της Μητροπόλεως, στην Κινσάσα, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο σας έργο. Θα είμεθα πάντοτε κοντά σας, οποτεδήποτε χρειασθείτε την βοήθειά μας’.         

Τελευταίος μίλησε ο νέος Μητροπολίτης Ιγνάτιος λέγοντας τα παρακάτω: ‘Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με τιμήσατε υπερβαλλόντως και με αυτήν την άφιξή σας εις την Κινσάσα προκειμένου να με ενθρονίσετε εις την πόλη και την περιοχή αυτής. Ειλικρινά ζω την ακμή της ευθύνης της θέσεως αυτής. Δεν μπορώ να πω και δεν θέλω να πω πολλά λόγια. Εκείνο που επιθυμώ είναι να αισθανθώ βαθιά την ευθύνη της θέσεως αυτής. Δεν είναι ομολογουμένως θέσης αυθεντίας αλλά θέσης υπηρεσίας των δούλων του Θεού. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πατρικές σας νουθεσίες τις οποίες ήκουσα μετά πάσης προσοχής…… Στους αδελφούς μου έχω να πω ότι μπορούν να περιμένουν κάθε είδους υπηρεσία που μπορεί να αναμένουν από έναν δούλο του Θεού, αλλά τίποτε περισσότερο γιατί δεν έχω τίποτα άλλο περισσότερο. Εγώ από την άλλη πλευρά δεν έχω να περιμένω από κανέναν σας απολύτως τίποτα παρά μόνο την αγάπη σας προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Μια προσφορά σας θα την θεωρούσα πολύ σεβαστή και γενναιόδωρη για μένα και πολύ επιθυμητή, να εκκλησιάζεσθε τακτικότερα. Αυτό θα το θεωρούσα πολύ μεγάλη επιτυχία για την εκκλησία μας την τοπική. Κατά τα άλλα, και σε πένθιμες περιόδους όπως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και σε χαρούμενες περιόδους όπως είναι η αναμενομένη του Πάσχα η περίοδος, και σε άλλες χαρές και λύπες της Κοινότητος και Εκκλησίας μας θα είμαστε μαζί για να χαρούμε μαζί και να μοιραστούμε μαζί την ενδεχομένη λύπη…… Σε όλα να έχουμε την ευχή σας Μακαριώτατε και εμείς θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και να μην απογοητεύσουμε κανένα. Σας Ευχαριστώ!’.          

Στην τελετή ενθρονίσεως μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβυς στην Κινσάσα κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Γεράσιμος Ντούνης, η Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κινσάσα κα. Κυριακή Χριστοδουλίδου, ο Πρέσβυς της Ρωσίας, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Fernando, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κωνσταντίνος Σοφιάδης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί Αξιωματούχοι, οι Εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων Κινσάσας, και πλήθος πιστών Ελληνικής, Ρωσικής και Κονγκολέζικης καταγωγής μεταξύ αυτών και πιστοί από τα ιεραποστολικά κλιμάκια Κολουέζι, Κανάγκας και Κονγκό Μπραζαβίλ. Την Αδελφότητα Θεολόγων ‘ο Σωτήρ’ εκπροσώπησε ο Θεολόγος Χρίστος Τσιαντής και τις αφιερωμένες ιεραποστόλους του κλιμακίου της Κανάνγκα η Δδα. Ευαγγελία Καλομοίρη. 

Το μεσημέρι η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου.   

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Το βράδυ της Κυριακής 6 Απριλίου ε.ε. ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Κινσάσα κ. Abdel Aziz Khalil Farrag παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στην Πρεσβευτική κατοικία.

Στο δείπνο παρέστησαν εκτός του Μακαριωτάτου και του οικοδεσπότου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, ο Διευθύνων το Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κινσάσα κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Σύμβουλος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ. Alaa Sadek, ο 3ος Γραμματέας κ. Mourad Youssey και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Κατά την διάρκεια του δείπνου και σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τις στενές σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου καθώς και οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρέσβυ για την προστασία και αρωγή που παρέχουν οι Αρχές της Αιγύπτου στο Πατριαρχείο και στο ποίμνιό του και ευχήθηκε ευημερία και πρόοδο στην φιλόξενη και φιλειρηνική χώρα του Νείλου, όπου η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων αποτελεί υπόδειγμα για όλες τις χώρες.      

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΥ

Το πρωί της Δευτέρας 7 Απριλίου ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία μαζί με τον νέον Μητροπολίτη, τους Έλληνες Ιεραποστόλους Ιερομονάχους Μελέτιο Γρηγοριάτη, Νικηφόρο Κομπότη και τον Μοναχό Κύριλλο Γρηγοριάτη καθώς και με ιθαγενείς κληρικούς.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Ανδρέας Φασουλής εκ Κύπρου. Στο γεύμα μεταξύ άλλων παρεκάθησαν ο νέος Μητροπολίτης, οι συνοδοί του Πατριάρχου, ο Έλληνας Πρέσβυς, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Γεράσιμος Ντούνης, η Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κινσάσα κα. Κυριακή Χριστοδουλίδου, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Κονγκό Μπραζαβίλ κ. Νικόλαος Πέρρης, ο Διπλωμάτης κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, οι Έλληνες Ιεραπόστολοι και ιθαγενείς κληρικοί. 

Το βράδυ ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του Πατριάρχου και του νέου Μητροπολίτου. Στην δεξίωση μεταξύ άλλων παρέστησαν οι Πρέσβεις της Αιγύπτου, Ελβετίας, Τουρκίας, Ισπανίας, Αλγερίας, Κίνας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Βελγίου, Ιταλίας, Ισραήλ, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, οι Επιτετραμμένοι της Πολωνίας, Τσεχίας και Σουηδίας, ο Επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, η Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι και στο Κονγκό Μπραζαβίλ, ο Κυβερνήτης της Κανάνγκα κ. Lubaya, ο Σύμβουλος του Ρωμαιοκαθολικού Νούντσιου, ο Ρωμαιοκαθολικός Βικάριος Κινσάσας, ο Επίσκοπος Pierre Martini Πρόεδρος των Διαμαρτυρομένων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα κ. Κων/νος Σοφιάδης, Κοινοτικοί παράγοντες, σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνκής Πρεσβείας στην Κινσάσα και μέλη της Ελληνικής παροικίας.    

Ο Πρέσβυς Θεοχαρόπουλος και ο Πατριάρχης υποδέχονταν τους προσκεκλημένους στον όμορφο κήπο της Πρεσβευτικής κατοικίας. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και ευχάριστη και όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Μακαριώτατο και να γνωρίσουν τον νέο Μητροπολίτη. Μετά το πέρας της δεξιώσεως ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κύριο Πρέσβυ για την πολύ όμορφη βραδιά, για την αγάπη του προς το πρόσωπο του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και την όλη του συμπαράσταση και βοήθεια προς το έργο του Πατριαρχείου στο Κονγκό.    

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

Το πρωί της Τρίτης 8 Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Κονγκό κ. Me Deo Ngele Masudi στο γραφείο του. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κύριο Υπουργό για την θερμή υποδοχή κατά την άφιξή του στην Κινσάσα καθώς και για την συμπαράσταση και βοήθεια προς το έργο του Πατριαρχείου στο Κονγκό αφού για τα εκκλησιαστικά θέματα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης ο Πατριάρχης ζήτησε από τον κύριο Υπουργό να βοηθήσει στην επίλυση θέματος που αφορά καταπάτηση ακινήτου της ενορίας του Αγίου Μάρκου Κινσάσας. Τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, πράγμα που θα βοηθήσει στην πρόοδο και ευημερία του τόπου και ζήτησε από τον κ. Υπουργό να μεταφέρει τις ευχές και ευλογίες του στον Πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Masudi εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την τιμή που του έκανε ο Μακαριώτατος να τον επισκεφτεί στο γραφείο του αλλά και για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κινσάσα. Ευχαρίστησε επίσης τον Πατριάρχη για την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας και υποσχέθηκε να επιλύσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα που απασχολεί την ενορία του Αγίου Μάρκου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε την ενορία του Αγίου Μάρκου. Εκεί έγινε δεκτός από τους ιθαγενείς κληρικούς και αρκετούς πιστούς. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κων/νος Σοφιάδης και Κοινοτικοί Αξιωματούχοι. Στον ναό εψάλη δέηση και ο π. Δαβίδ Katalay καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εκ μέρους όλων των ενοριτών.

Ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε πατρικές νουθεσίες και κάλεσε τους πιστούς να σταθούν δίπλα στον Μητροπολίτη και να τον βοηθήσουν στο έργο του. Χαρακτηριστικά είπε: ‘Μια νέα σελίδα αρχίζει για την τοπική μας Εκκλησία στο Κονγκό. Θέλω και η ενορία αυτή να αναπτυχθεί όσο γίνεται περισσότερο. Να ζωντανέψει η Ορθοδοξία εδώ στην πρωτεύουσα του Κονγκό. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον αδελφό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο επί του θέματος αυτού. Θα δείτε ότι οι προσευχές σας εισακούστηκαν στον Θεό. Το έργο της Εκκλησίας παίρνει σάρκα και οστά από τούδε και στο εξής. Χρειάζεται από εσάς η αγάπη στον νέον Μητροπολίτη και η κατανόησης. Να μην προηγείται το θέλημά σας αλλά το θέλημα του Θεού και το συμφέρον της Εκκλησίας’.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, όπου και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ειλικρινή του αγάπη και τον διαβεβαίωσε ότι με την χάρη του Θεού και τις ευχές του το έργο της εκκλησίας θα αναπτυχθεί και θα καρποφορήσει περισσότερο για να δοξάζεται η εκκλησία και να χαίρεται η καλή του καρδιά. Τέλος ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε τους προαύλιους χώρους γύρω από την εκκλησία και συζήτησε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τους εφημέριους τα σχέδια μελλοντικής ανάπτυξης του χώρου. Πριν την αναχώρησή του ο Πατριάρχης μοίρασε εικόνες και γλυκά ενώ η χορωδία έψελνε την φήμη του στα ελληνικά.  

Ακολούθως ο Πατριάρχης είχε συνεργασία μαζί με τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο, τους Έλληνες Ιεραποστόλους Ιερομονάχους Μελέτιο Γρηγοριάτη και τον Μοναχό Κύριλλο Γρηγοριάτη καθώς και με ιθαγενείς κληρικούς. Ο Μακαριώτατος συζήτησε μαζί τους την πορεία του ιεραποστολικού έργου στο Κονγκό και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις και συμβουλές για την ανάπτυξη του. 

Το μεσημέρι ο Έλληνας Πρέσβυς παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην Πρεσβευτική κατοικία. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι Πρέσβεις της Αιγύπτου κ. Abdel Aziz Khalil Farrag και της Ρωσίας κ. Valeri Gamaioune, οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Γεράσιμος Ντούνης και στο Κονγκό Μπραζαβίλ κ. Νικόλαος Πέρρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κων/νος Σοφιάδης, ο κ. Βασίλειος Σείτης, ο Διευθύνων το Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κινσάσα κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος και η συνοδεία του Πατριάρχη.       

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Πρέσβυς Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και συγκίνηση που είχε την τιμή να υποδεχτεί για μια ακόμη φορά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κινσάσα και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με τα παρακάτω λόγια: ‘Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος με την έλευσή σας στην Κινσάσα και παρακαλώ να προσεύχεστε για μας, για την χώρα που περνάει τόσες δύσκολες στιγμές, για τους έλληνες που κάνουν συνεχώς αγώνες και έχουν περάσει πολλές δυσκολίες και σας διαβεβαιώνω για μια ακόμη φορά για την ομοψυχία του ελληνικού στοιχείου καθώς και για την αμέριστη συμπαράσταση που θα δώσουμε στον Μητροπολίτη μας κύριο Ιγνάτιο’.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον κύριο Πρέσβυ μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: ‘Πραγματικά θαύμασα τον άνθρωπο πρώτα και μετά τον πανάξιον εκπρόσωπο της Ελλάδας. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που κατορθώσατε όχι μόνο να μπείτε στην καρδιά του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αλλά στις καρδιές όλων εδώ, της εκκλησίας μας, της παροικίας μας και των ντόπιων. Κάνατε πολλά. Εγώ θαύμασα την ειλικρίνεια και την καλοσύνη σας. Είστε ο άνθρωπος ο προσιτός. Αυτό σας τιμάει ιδιαιτέρως και τιμάει και την πατρίδα μας την Ελλάδα. Είσαστε τόσο ανοικτός και ειλικρινής που πιστεύω όπως το ένοιωσα εγώ έτσι αισθάνθηκαν όλοι οι παράγοντες εδώ. Ξέρω ότι κάνατε πολλά και για την εκκλησία και για την παροικία, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως’. Επίσης ο Πατριάρχης ζήτησε από τον κύριο Πρέσβυ να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Κυβέρνηση της Ελλάδας που συμπαρίσταται πάντοτε στο έργο της Εκκλησίας στην αφρικανική ήπειρο αλλά και στους έλληνες που διαμένουν σε αυτήν. Τέλος ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, στην προστασία και αρωγή που παρέχει το Αιγυπτιακό κράτος στο Πατριαρχείο και το ποίμνιό του καθώς και στις φιλικές σχέσεις που διέπουν την Αλεξανδρινή και την Ρωσική Εκκλησία.  

Το απόγευμα τον Πατριάρχη επισκέφτηκε η Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κινσάσα κα. Κυριακή Χριστοδουλίδου και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν την Κυπριακή ομογένεια του Κονγκό.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κων/νος Σοφιάδης. Στο δείπνο παρεκάθησαν η συνοδεία του Πατριάρχη, ο Διπλωμάτης κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κυριάκος Στρομπολάκος και ο Λυκειάρχης κ. Γεώργιος Λογίτσης με την σύζυγό του. Ο Πατριάρχης για άλλη μια φορά ευχαρίστησε τον κύριο Σοφιάδη για την αβραμιαία φιλοξενία καθώς και για την συμπαράσταση της Ελληνικής κοινότητας προς το έργο του Πατριαρχείου και ευχήθηκε η καλή αυτή συνεργασία να συνεχιστεί εσαεί για το καλό του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο κύριος Πρόεδρος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του στην Κινσάσα, παρουσία που εμψυχώνει τους εναπομείναντες έλληνες και ευχήθηκε σύντομα να επισκεφτεί και πάλι την παροικία.   

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ

Το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αναχώρησε από την Κινσάσα με προορισμό το Κάιρο και ενδιάμεσο σταθμό το Ναιρόμπι.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Μητροπολιτική κατοικία τον επισκέφτηκε για να τον αποχαιρετήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Me Deo Ngele Masudi. Ο κύριος Υπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά την χαρά του που ο Πατριάρχης επισκέφτηκε την Κινσάσα και τον πληροφόρησε πως το θέμα που απασχολεί την ενορία του Αγίου Μάρκου σύντομα θα επιλυθεί.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσας τον Πατριάρχη συνόδεψαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Στην αίθουσα επισήμων περίμεναν για να αποχαιρετήσουν τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ο Αιγύπτιος Πρέσβυς κ. Abdel Aziz Khalil Farrag, ο Σύμβουλος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ. Alaa Sadek, ο 3ος Γραμματέας κ. Mourad Youssey, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Κων/νος Σοφιάδης, ο Λυκειάρχης κ. Γεώργιος Λογίτσης, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα. Αικατερίνη Τσιαρέ, ο Ιερομόναχος Νικηφόρος Κομπότης, ο Θεολόγος Χρίστος Τσιαντής, η Δδα. Ευαγγελία Καλομοίρη και ιθαγενείς κληρικοί.        

Στο αεροδρόμιο του Ναιρόμπι τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος, οι Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιος Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο καθηγητής Κων/νος Χριστομάνος και εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αιγυπτιακής πρεσβείας.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης είχε συνεργασία με τον Μητροπολίτη για θέματα που αφορούν το ιεραποστολικό έργο στην Κένυα.

Το βράδυ η Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Κένυα κα. Nermeen Wafik παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην πρεσβευτική κατοικία. Μέσα σε φιλικό κλίμα ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την συνεχή προστασία και αρωγή των Αιγυπτιακών αρχών προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ

Το πρωί της Πέμπτης 10 Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Ιωάννη Κορίνθιο στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναιρόμπι. Ο κύριος Κορίνθιος ενημέρωσε τον Μακαριώτατο μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την Τετάρτη 16 Απριλίου 2003. Ο Πατριάρχης και ο Έλληνας Πρέσβυς συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ελληνική παροικία στην Κένυα καθώς και το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην χώρα. 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο, τους Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιο Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, τον καθηγητή Κων/νο Χριστομάνο και τον π. Σιλουανό Mwangi. Ο Πατριάρχης συζήτησε με τους προαναφερθέντες την πορεία του έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κένυα και έδωσε κατευθύνσεις και συμβουλές.       

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ναιρόμπι με προορισμό το Κάιρο, όπου έφτασε αργά το βράδυ. Στο αεροδρόμιο του Καίρου τον υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ο Οικονομικός Επόπτης του Πατριαρχείου κ. Γεώργιος Καραίσκος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας Καίρου. Τα ξημερώματα ο Πατριάρχης αφίχθηκε στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 11 Απριλίου ε.ε., σε νοσοκομείο της Λευκωσίας, ο Παναγιώτης Παπαπέτρου, πατέρας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’.  Ο εκλιπών, καταγόταν από το τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό Συγχαρί της επαρχίας Κυρηνείας και ήταν 73 ετών.  Ο Μακαριώτατος, έφτασε στο νησί το πρωί του Σαββάτου 12 Απριλίου και στις 3 το μεσημέρι, προέστη της νεκρώσιμης ακολουθίας του μακαριστού πατρός του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά της Λευκωσίας. Στην ακολουθία τον Πατριάρχη πλαισίωσαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, Αρχιμανδρίτες και άλλοι κληρικοί της Εκκλησίας Κύπρου.

Τον νεκρό αποχαιρέτησαν εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου ο Θεοφ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, εκ μέρους της πολιτείας ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Χριστόφιας και εκ μέρους της ενορίας του, Αγλαντζιάς ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Διομήδης Κωνσταντίνου. Εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεφάνι κατέθεσε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο και εξήρε την ενάρετη ζωή του εκλιπόντος και σημείωσε την αγάπη του προς την Εκκλησία.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο Επίσκοπος Κύκκου, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, ο Επίσκοπος Κυρήνης, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων, υπουργοί και πλήθος εκτιμητών του μεταστάντος. Στεφάνια επίσης κατατέθηκαν εκ μέρους των Πρέσβεων της Ελλάδος στην Λευκωσία κ. Χρίστου Παναγόπουλου και στο Κάιρο κ. Δημοσθένη Κωνσταντίνου καθώς και της Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια κας. Κωνσταντίνας Αθανασιάδου.  

Η ταφή έγινε στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας σε οικογενειακό τάφο.

Ο Μακαριώτατος, τον οποίο συνοδεύουν ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος, επιστρέφει στην Αίγυπτο τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Απριλίου 2003.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αναχώρησε από την Κύπρο.

Την Κυριακή, 13 Απριλίου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά Λευκωσίας, το τριήμερο μνημόσυνο του μακαριστού πατέρα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Παναγιώτη Παπαπέτρου και ακολούθως, σε παρακείμενη αίθουσα του ναού, η ενορία πρόσφερε στον Μακαριώτατο πρόγευμα.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του, παρέστη στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Χριστόφιας στην οικία του. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι δύο άντρες, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ιεραποστολή και στα προγράμματα και δραστηριότητες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Την επομένη, Δευτέρα 14 Απριλίου, ο Μακαριώτατος δέχτηκε τον καθηγητή κ. Βαλερύ Αλεξέιφ, Σύμβουλο του Προέδρου της Ρωσικής Δούμας (Κοινοβούλιο) και Πρόεδρο του ‘Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα Χριστιανορθοδόξων Εθνών’ (IFUOCN). Ο κ. Αλεξέιφ ανακοίνωσε στον Πατριάρχη ότι το Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου Β’, αποφάσισε όπως τιμήσει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρο Ζ’  με το βραβείο IFUOCN για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες και προσπάθειες για την ενδυνάμωση της ενότητας των Ορθοδόξων εθνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Καθηγητής, το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες με διεθνή αναγνώριση στον θρησκευτικό, πνευματικό και πολιτιστικό χώρο. Τέλος, κάλεσε τον Μακαριώτατο να επισκεφθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο τη Μόσχα, όπου σε λαμπρή τελετή στον περίλαμπρο Ναό του Σωτήρος, θα του απονεμηθεί το βραβείο.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είχε διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του Πατριαρχείου που εργάζονται στην Κύπρο.

Το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο, επισκέφθηκε το μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, και είχε συνεργασία με τον Επίσκοπο Κύκκου κ. Νικηφόρο για τα θέματα της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ακολούθως, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στην επαρχία Λάρνακας.

Πριν την αναχώρησή από την ιδιαίτερή του πατρίδα, ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιτίου και αξιωματούχους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, μετέβη στον αερολιμένα Λάρνακας, απ’ όπου και αναχώρησε αργά το βράδυ, για την έδρα του Αλεξάνδρεια μέσω Αθηνών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η θριαμβευτική Είσοδος του Θεανθρώπου στην Ιερουσαλήμ σήμερα Κυριακή των Βαίων 20 Απριλίου ε.ε.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία όπου τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σάββα Ηγιασμένου, την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου  Ειρηναίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νειλουπόλεως Γεώργιος και Ζάμπιας Ιωακείμ και ο κλήρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πριν από τους Αίνους ο Μακαριώτατος ευλόγησε και διένειμε ως ευλογία τα βάϊα των φοινίκων στους πιστούς. 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος.

Στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής με Κοινοτικούς Παράγοντες, Πρόεδροι πολλών Ελληνικών Σωματείων και Συλλόγων και πλήθος πιστών. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης ευχήθηκε σε όλους για την Μ. Εβδομάδα και ακολούθησε  δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως και τον Αλεξανδρινό Κλήρο, μετέβη στο Αμπουκίρ όπου παρέστη στο γεύμα που του προσέφερε ο κ. Περικλής Τσαπάρης, ιδιοκτήτης του Ελληνικού εστιατορίου ‘το Ζεφύριον’.

Το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πατριαρχικών παρρησιών, ο  Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ζάμπιας κ. Ιωακείμ και κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετέβη στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στην Ιμπραημία, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ:

Κυριακή των Βαίων 20/4/2003

- Θεία Λειτουργία 8π.μ.

- Η Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ.

Μεγάλη Δευτέρα 21/4/2003

- Η Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ.

Μεγάλη Τρίτη 22/4/2003

- Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων 8 π.μ.

- Η Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ.

Μεγάλη Τετάρτη 23/4/2003

- Το Άγιον Ευχέλαιον 4 μ.μ.

- Η Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ. (Νιπτήρ)

Μεγάλη Πέμπτη 24/4/2003

- Θεία Λειτουργία 8 π.μ.

- Η Ακολουθία των Αγίων Παθών 6 μ.μ.

Μεγάλη Παρασκευή 25/4/2003

- Η Ακολουθία των Μ. Ωρών & Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως 9 π.μ.

- Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου 7 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο 26/4/2003

- Θεία Λειτουργία 8 π.μ.

- Η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου 11 μ.μ.

Κυριακή του Πάσχα 27/4/2003

- Ο Εσπερινός της Αγάπης 11 π.μ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΡΗΣΙΕΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Κ.Κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ:

Κυριακή των Βαίων 20/4/2003

- Θεία Λειτουργία 8 π.μ. – Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

- Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ. – Ι. Ν. Ταξιαρχών Ιμβραημίας

Μεγάλη Δευτέρα 21/4/2003

- Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ. – Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού

Μεγάλη Τρίτη 22/4/2003

- Ακολουθία του Νυμφίου 6 μ.μ. – Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

Μεγάλη Τετάρτη 23/4/2003

- Άγιον Ευχέλαιον 4 μ.μ. - Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

- Άγιον Ευχέλαιον 6 μ.μ. – Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αραβοφώνων

Μεγάλη Πέμπτη 24/4/2003

- Ακολουθία των Αγίων Παθών 6 μ.μ. - Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

Μεγάλη Παρασκευή 25/4/2003

- Ακολουθία των Μ. Ωρών & Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως 9 π.μ. - Ι. Π. Ναό

Αγίου Σάββα

- Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου 7 μ.μ. - Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

- Περιφορά Επιταφίου στο Ελληνικό Τετράγωνο 9.30 μ.μ.

Μεγάλο Σάββατο 26/4/2003

- Ανάστασις του Κυρίου 11 μ.μ. - Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

Κυριακή του Πάσχα 27/4/2003

- Εσπερινός της Αγάπης 11 π.μ. - Ι. Π. Ναό Αγίου Σάββα

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αριθμ. Πρωτ. 209 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΕΠΙ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΑΣΧΑ

ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ  ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΜΩΝ  ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί  ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής»

Τέκνα αγαπητά και περιπόθητα, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η εκ νεκρών ανάστασις του ένσαρκου Λόγου,  του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δεν αποτελεί μόνον το ύψιστον γεγονός της σωτηρίας του κόσμου και συνεπώς, την δικαιολογημένην αιτίαν του πανδήμου εορτασμού, αλλά και τον ουσιαστικόν σκοπόν της συνολικής ιστορίας του κόσμου, διά τούτο δε ψάλλομεν: «Φως Χριστού φαίνει πάσι» Το φώς της Αναστάσεως φωτοδοτεί την όλη πορείαν του κόσμου, καλύπτει τα συνειδητά και τα ασυνείδητα  κενά και νοηματοδοτεί την τελολογικήν, δηλαδή υπαρξιακήν ολοκλήρωσιν  των κτιστών όντων του σύμπαντος.

Υπό την έννοιαν αυτήν η Εκκλησία, κατά την διάρκειαν της υπερδισχιλιετούς ιστορικής πορείας αυτής, γέμει από το αναστάσιμο φως και βιώνει μονίμως την βεβαιότητα, ότι το φως αυτό διαφέρει ως προς την ουσίαν του από το ηλιακόν, το οποίον «γίγνεται και απογίγνεται», και υπέρκειται κάθε άλλης μορφής φωτός, ορατού και μη ορατού, εφ’ όσον ούτε κτιστόν είναι, ούτε αντιληπτόν διά των αισθήσεων. Ως άκτιστον, το φως της Αναστάσεως υποκίνησε τους αποστόλους εις το έργον του ευαγγελισμού των εθνών, ενίσχυσε τους μάρτυρες κατά την επί γης τελείωσίν τους, στήριξε τους ασκητές και τους αναχωρητές όλων των εποχών, περιέλουσε τους ιεράρχας. Παραλλήλως υποκίνησε τους θεοπνεύστους συγγραφείς  εις την πνευματοφόρον  σύνταξιν των αγιογραφικών κειμένων, των έργων της πατερικής γραμματείας, των υμνογραφικών συνθέσεων. Εις κάθε δε ιστορικήν εποχήν διαμορφώνει το φιλάνθρωπον και φιλόστοργον ήθος των αγίων της Εκκλησίας.

Η εκκλησιαστική συνείδησις κατανοεί το αναστάσιμον φως ως «ζωοδόχον πηγήν», ως «λύτρον αντί πολλών», ως «φως εκ παστάδος» προερχόμενον, το οποίον προσφέρεται «εις ανακαίνισιν πολλών». Πράγματι, το φως του κενού Τάφου διακρατεί σύμπασαν την δημιουργίαν, εφ’ όσον ο Ιησούς ανακεφαλαίωσεν εις το θεανδρικόν Του πρόσωπον την «παλαιωθείσαν φύσιν», η οποία συνεστέναζε και συνέπασχε μαζί με τον κυριευμένον από το βασίλειον του θανάτου άνθρωπον. Ανέστησε εαυτόν ο Χριστός ‘ίνα γένηται της αναστάσεως και της αιωνίου ζωής αρχηγός και πίστωσις, λύσας την απόγνωσιν … ίνα δειχθή, πώς η του ανθρώπου φύσις παρά πάντα τα κτίσματα κατ’ εικόνα εκτίσθη Θεού … ίνα  τιμήση την σάρκα  και αυτήν την θνητήν … ίνα συνάψη τα φύσει διεστώτα ανθρώπους τε και Θεόν, διπλούς αυτός τη φύσει μεσίτης γενόμενος…’ (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).

Ιδού, όμως, το φως της Αναστάσεως δεν είναι δυνατόν να καλυφθή από την οικολογικήν καταστροφήν του πλανήτου, ούτε από τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα ή από τον ανθρώπινον πόνον. Διά της παρουσίας του φωτός της Αναστάσεως, η Εκκλησία δύναται να απαντά εις τα εκάστοτε ιστορικά ζητήματα και τις κατά εποχήν συγκυρίες, καίτοι αυτό δεν καθίσταται πάντοτε συνειδητόν  εις τον κόσμον. Τα έθνη και τα πρόσωπα έχουν προσκληθεί εις την φωταγωγίαν του καινού Τάφου, εις την λαμπροφορίαν της Αναστάσεως, έστω και αν ο «φόβος» και η «έκστασις» των μυροφόρων γυναικών εις την θέαν του κενού Τάφου, όπως περιγράφονται εις το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον (Μαρκ. ιε, 1 κ.ε.), επαναλαμβάνονται με προφανείς συνέπειες εις την διαμόρφωσιν των σχέσεων μεταξύ πολιτισμών, εθνών και προσώπων!

Η περιγραφή της Αναστάσεως από τον Απόστολον και Ευαγγελιστήν Μάρκον, τον ιδρυτήν της Εκκλησίας Αλεξανδρείας και θεμελιωτήν του καθ’ Ημάς Αποστολικού Θρόνου  είναι η στερεά βάσις εκκινήσεως του ευαγγελισμού των εθνών της αφρικανικής ηπείρου, περιοχής της αμέσου δικαιοδοσίας του Παλαιφάτου ημών Πατριαρχείου. Ο φωτοφόρος και λαμπροποίκιλτος κενός Τάφος του Αναστάντος Ιησού συνδέεται με τον κόσμον διά της ιεραποστολίκης δράσεως, διά της ποιμαντικής διακονίας, αλλά και διά της εκκλησιαστικής ευθύνης διά την των πάντων ενότητα εν Χριστώ, με σκοπόν την απομάκρυνσιν του φόβου, των πολεμικών συγκρούσεων, της αγωνίας και των λοιπών φυσικών ή και υπερφυσικών περιπετειών. 

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η Αγωνία των πολεμικών συγκρούσεων διαταράσσει την ειρηνικήν συνύπαρξιν των εθνών και εμποδίζει την μεταξύ τους συνεργασίαν, όπως και κατά το ιστορικόν παρελθόν, μολονότι η Εκκλησία πάντοτε διατυμπανίζει και διαλαλεί προς πάσαν κατεύθυνσιν, την σημασίαν της ειρηνικής επιλύσεως των διαφορών, διότι Αυτός ο σαρκωθείς  και ταφείς και αναστάς Δεσπότης και Ποιητής των πάντων απέδειξεν εις το θεανθρώπινον πρόσωπον Του  την σημασίαν και την αξίαν της ανθρώπινης ζωής, την οποίαν ένωσε με την θείαν φύσιν.

Η ζωή κατανοείται, αλλά και βιώνεται από το εκκλησιαστικόν σώμα ως απόλυτη δοξολογία και πλήρης ευχαριστία  προς τον Δωρεοδότην Θεόν, ως τιμηθείσα υπό του Μεσσίου. Επομένως, η διαρκής προσευχή και η μόνιμη προσδοκία της Εκκλησίας διά την επικράτησιν της ειρήνης δεν δύναται να αγνοήσουν την παραπάνω θεμελιώδη αρχήν. Η Εκκλησία τιμά πάντοτε τους θεσμούς και τους άρχοντες, αλλ’ ουδόλως δύναται, ούτε εις το ελάχιστον, να υποτιμήση η να παραθεωρήση την επερχόμενη λαίλαπα τόσον σε ανθρώπινα θύματα, όσον και σε υλικές (οικολογικές, καλλιτεχνικές, περιουσιακές κλπ.) καταστροφές. Οι πολεμικές συγκρούσεις παρέρχονται αλλ’ όμως το λαμπρόν φως της Αναστάσεως παρέχει μόνιμη και σταθερήν ελπίδα αποκαταστάσεως και καταλλαγής, εφ όσον λαμπαδοφορείται εις την καρδίαν, το κέντρον της υπάρξεως, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις αδυνατούν να επέμβουν.

Από της ιεράς Καθέδρας Ημών επαναλαμβάνομεν, υπο την αγωνίαν των πολεμικών συζητήσεων, εντάσεων  και προγραμματισμών, την πρόσκλησιν εις την λαμπροφόρον πανήγυριν της Αναστάσεως  και πατρικώς ευχόμεθα το υπέρλαμπρον φως του Κυριακού Τάφου  να φαιδρύνη τις καρδίες όλων,  να διαλύη  κάθε ανασφάλειαν και απανθρωπίαν και, συγχρόνως, να φωταγωγή πάντα τα προσωπικά, συλλογικά  και εκκλησιαστικά έργα και επιτεύγματα του φωτός προς νοηματοδότησιν του συνολικού βίου και προς κραταίωσιν εν υμίν του «υπερ πάσαν ένοιαν» και επέκεινα «παντός λόγου» ανακαινιστικού φωτός της Αναστάσεως.

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Χριστόν και Φωτοπάροχον Κύριον και Θεόν ημών  

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της  Αλεξανδρείας

ΆΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2003

---------------------------------------------------------------------------

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση, παρακολούθησαν οι Ορθόδοξοι πιστοί την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια την  Μεγάλη Παρασκευή, 25 Απριλίου ε. ε., όπου για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έγινε περιφορά του Επιταφίου στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Της Ακολουθίας προέστη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους  Νειλουπόλεως Γεώργιο και Ζάμπιας Ιωακείμ και τον Κλήρο του Πατριαρχείου.

Στην ακολουθία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από την Αλεξάνδρεια και διάφορα μέρη του κόσμου που έφθασαν στην Αλεξάνδρεια ειδικά για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Με πρωτοβουλία του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, η λιτάνευση του Επιταφίου έγινε φέτος στον προαύλιο χώρο της Μονής, κάτι που θύμισε στους παλαιότερους, την γεμάτη Ελληνισμό Αλεξάνδρεια και συγκίνησε τους νεότερους που δεν είχαν ζήσει παρόμοιες στιγμές.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ελευθερία και την  προστασία που παρέχει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, ο Μακαριώτατος δεήθηκε υπέρ υγείας του Προέδρου της χώρας κ. Hosny Moybarak και των συνεργατών του.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος προέστη της περιφοράς του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης εντός του Ελληνικού τετραγώνου. Στην πομπή μεταξύ άλλων συμμετείχαν η κα. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, Κοινοτικοί και Διπλωματικοί Αξιωματούχοι, οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, σύσσωμο το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, πολλοί πιστοί ενώ παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια η φιλαρμονική της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με την συμμετοχή όλων των πιστών της Αλεξάνδρειας, εορτάστηκε και φέτος η Λαμπροφόρος ημέρα της Αναστάσεως στο Πατριαρχείο, με επίκεντρο των εορτασμών τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την Ακολουθία της Αναστάσεως τέλεσε στο προαύλιο της Ιεράς Μονής η  Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ και στην συνέχεια προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Νειλουπόλεως Γεώργιο και Ζάμπιας Ιωακείμ και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Κατά την διάρκεια της τελετής αναγνώστηκε η Πασχαλινή εγκύκλιος του Πατριάρχη. 

Την ιδιαίτερα λαμπρή τελετή της Αναστάσεως παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κ. Αθανασιάδου με  όλους τους συνεργάτες της, ο Γενικός Πρόξενος του Καϊρου κ. Η. Αστεριάδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Χαρ. Κατσιμπρής με Κοινοτικούς παράγοντες, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στ. Ταμβάκης, όλοι οι Πρόεδροι των ομογενειακών Συλλόγων και Σωματείων, σύσσωμη η ελληνική παροικία καθώς και πλήθος Αραβοορθοδόξων και Χριστιανών άλλων Δογμάτων.

Το Άγιον Πάσχα ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης πλαισιούμενος από τους Αρχιερείς και ιερείς του Πατριαρχείου, ενώ στην Ακολουθία παραβρέθηκαν οι Προξενικές και Κοινοτικές αρχές και πλήθος πιστών συμπεριλαμβανομένων και προσκυνητών από την Ελλάδα. Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Πατριάρχης μοίρασε στους παρευρισκομένους το Πασχαλινό αυγό.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Ελληνικό Προσκοπείο όπου η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε πασχαλινό τραπέζι με ανοικτή πρόσκληση για όλους τους παροίκους και ευχήθηκε στους Κοινοτικούς παράγοντες και στους ομογενείς. Στην συνέχεια μετέβη με την συνοδεία του στην Προξενική κατοικία όπου η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας με τους συνεργάτες της, παρέθεσε προς τιμήν του Μακαριωτάτου, σε ένα ελληνικό περιβάλλον, τραπέζι με όλα τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΡΚΟ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τίμησε σήμερα Τρίτη 29 Απριλίου ε.ε. το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον Ιδρυτή και Προστάτη του, Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Σάββα του Ηγιασμένου τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νειλουπόλεως Γεώργιος και Ζάμπιας Ιωακείμ καθώς και ο Αλεξανδρινός κλήρος.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος  της Ελληνική; Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και αρκετοί πιστοί συμπεριλαμβανομένων και προσκυνητών από την Κύπρο.

Απευθυνόμενος προς το Εκκλησίασμα ο Μακαριώτατος έκανε σύντομη θεολογική αναφορά στην Ανάσταση του Θεανθρώπου και στην εντολή από τον ίδιο προς τους μαθητές Του να διδάξουν τον λόγο Του στα πέρατα της οικουμένης αλλά και στον σύγχρονο αγώνα των ιεραποστόλων στην Αφρικανική γη και στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είπε και τα εξής: ‘Ο Απόστολος Μάρκος αξιώθηκε της τιμής του μαρτυρίου, ομοιάζοντας και σε αυτό με τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό. Γι’ αυτό και επευλογεί την αγωνία μας για ανασυγκρότηση του Πατριαρχείου και τις συντονισμένες προσπάθειες συνέχειας, αναδείξεως και περαιτέρω προωθήσεως του αξιομίμητου έργου του.’

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------