Οκτώβριος  2002

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΚΑΝΑ

Το πρωί της Τρίτης 1 Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε την πόλη Larteh, η οποία βρίσκεται σε οροπέδιο της ανατολικής επαρχία της Γκάνας

Στην είσοδο του χωριού τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν εκατοντάδες πιστοί κυρίως νεαρής ηλικίας οι οποίοι τον συνόδευσαν μέχρι την κεντρική πλατεία κρατώντας ελληνικές σημαίες και ψάλλοντας στην τοπική διάλεκτο "Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου". Εκεί, τον υποδέχτηκαν ο Βασιλιάς της περιοχής Nana Asiedu Okoo Ababio III Akuapem Guanhene, οι Αρχηγοί των διάφορων φυλών, οι Γέροντες και πλήθος πιστών. Ο Βασιλιάς καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά για την παρουσία τόσο υψηλού επισκέπτη στην αρχαία πόλη Larteh και αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται εκεί και στην αρμονική συνύπαρξη 19 Χριστιανικών δογμάτων στην πόλη. Τέλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο εκπαιδευτικό έργο και για την τιμή να καταθέσει ο ίδιος ο Πατριάρχης τον θεμέλιο λίθο της υπό ανέγερσης επαγγελματικής σχολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πόλη του.

Ο Μακαριώτατος με την σειρά του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην επιτυχία της ποιμαντικής του περιοδείας στην Γκάνα, ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές για την συμπαράστασή τους στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και διαβεβαίωσε τον Βασιλιά πως βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Αφρικανών παιδιών του και πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμβάλλει πάντοτε στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την Αφρική στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων του.

Μετά την επίσημη υποδοχή ο Πατριάρχης εν πομπή αφίχθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εκεί τον υποδέχτηκε ο ιερός κλήρος και εψάλη Δοξολογία επί τη αφίξη του. Εκ μέρους της ενορίας τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο εφημέριος του ναού π. Δανιήλ Pingpong Abradu.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: " Σήμερα αισθάνθηκα υπέροχα ακούγοντάς σας να ψέλνετε και να δοξολογείτε το όνομα του δημιουργού Θεού. Ένιωσα ότι η προσευχή σας έφτασε αμέσως στο Θεό, διότι παρατήρησα πως έβγαινε μέσα από την ψυχή σας, καθότι δεν ψέλνανε μόνον τα χείλη σας, αλλά και η καρδιά σας. Χαίρομαι και σας καμαρώνω, διότι πληροφορούμαι πως κάθε μέρα η εκκλησιαστική κοινότητά σας μεγαλώνει σε αριθμό και σε έργα αγάπης. Θεωρώ ευλογία την παρουσία μου κοντά σας και δείγμα ότι ο Πατριάρχης ποτέ δεν ξεχνά τα παιδιά του, όπου και αν είναι και όποια και εάν είναι αυτά. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για σας, γι αυτό και σας ευχαριστώ για τις εκδηλώσεις τιμής, σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό μου."

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στον χώρο όπου βρίσκεται η υπό ανέγερση επαγγελματική σχολή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εκεί τέλεσε την ακολουθία της καταθέσεως του θεμέλιου λίθου και ευλόγησε τους σπουδαστές. Ακολούθως η σχολική χορωδία έψαλλε χριστιανικούς ύμνους και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκάνας προσφώνησε τον Πατριάρχη αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην σπουδαιότητα θεμελιώσεως της νέας σχολής. Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε μεταξύ άλλων: " Η Εκκλησία ενδιαφέρεται, φροντίζει και καλύπτει και τις ανάγκες του σώματος του ανθρώπου, διότι σώμα και ψυχή πρέπει να βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη, συνεργασία και ισορροπία. Σκοπός της παρουσίας και λειτουργίας της παρούσης επαγγελματικής σχολής είναι παράλληλα με την καλλιέργεια της ψυχής, να σας διδάξει τρόπους και μεθόδους, πως δηλαδή να καλύπτετε τις ανάγκες του σώματος, δηλαδή αυτής της ιδίας της ζωής. Η σχολή θα σας δώσει την δυνατότητα αύριο, όταν θα περατώσετε τον κύκλο των σπουδών και την πρακτική εφαρμογή αυτού, να αντιμετωπίζετε την ζωή με θάρρος και τα προβλήματά της από άλλη οπτική γωνία. Θα πάρετε ικανά εφόδια από τη σχολή σας, ώστε φεύγοντας ως απόφοιτοι απ΄ αυτήν, να έχετε την δυνατότητα να αναλάβετε την συντήρηση του εαυτού σας και της αυριανής οικογένειάς σας. Χαίρομαι και συγκινούμαι που σας βλέπω έτοιμους για προσφορά και εργασία στην κοινωνία. Μη φοβάστε τίποτα. Ο χριστιανός δεν λυγίζει, δεν απελπίζεται, αλλά προχωράει και βλέπει πάντα μπροστά. Να θυμάστε ότι η Εκκλησία σας έδωσε τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε τη ζωή και τα προβλήματά της, γιατί η Εκκλησία είναι η μάνα σας και εσείς τα παιδιά της. Να ζείτε κοντά στην Εκκλησία, κοντά στον Επίσκοπο και τους ιερείς της. Να έχετε κατά νουν ότι ο Πατριάρχης σας, σας αγαπάει και φροντίζει για σας δια των Επισκόπων του. Μπορεί να μένω μακριά σας, αλλά η ψυχή και η καρδιά μου θα είναι πάντα κοντά σας."

Στην συνέχεια μηνύματα μετέφεραν ο κ. L.D. Apraku εκ μέρους των Αρχηγών και του λαού του Larteh, ο Dr. Francis Osafo Mensah Υπουργός για θέματα της ανατολικής περιοχής της Γκάνας, ο Βουλευτής της περιοχής Agyare Koi Larbi και η κα. Junior Quist Νομάρχης της περιοχής. Όλοι οι προαναφερόμενοι εξέφρασαν μεταξύ άλλων την χαρά και ευγνωμοσύνη τους για την παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην περιοχή αλλά και για την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων του Larteh και ιδιαίτερα για την θεμελίωση της νέας επαγγελματικής σχολής. Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ύμνους που έψαλλε η σχολική χορωδία και την απαγγελία ποιήματος αφιερωμένο στον Πατριάρχη από την κα.Vida Sam. Τέλος το λόγο πήρε και πάλι ο Βασιλιάς, ο οποίος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Πατριάρχη για την παρουσία του, την ευλογία που έδωσε στους κατοίκους της περιοχής και ευχήθηκε σύντομα να ξαναεπισκεφθεί την περιοχή και του προσέφερε παραδοσιακά έργα τέχνης. Αναμνηστικά δώρα προσέφεραν επίσης στον Πατριάρχη η ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και η κα. Junior Quist. Αποχαιρετώντας την ομήγυρη ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά για την τιμή, τον σεβασμό και την αγάπη προς το πρόσωπό του κάτι που αντανακλά στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, διαβεβαίωσε τους παρόντες πως η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Προκαθήμενός της στην Αφρικανική ήπειρο θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους και θα συμβάλλουν κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που τους απασχολούν. Πριν την αναχώρησή του ο Μακαριώτατος μοίρασε εικόνες του Αγίου Μάρκου σε όλους τους πιστούς και χρώματα ζωγραφικής και σοκολάτες στους μαθητές και σπουδαστές.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΝΑ

Με αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της Α.Θ.Μ. ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκάνας κ. Παντελεήμων, ολοκληρώθηκε  το βράδυ της Τρίτης 1 Οκτωβρίου ε.ε. η ποιμαντική επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ στην Γκάνα.

Στο δείπνο μεταξύ άλλων παρεκάθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Εμμανουήλ Κιαγιάς, Επιφάνειος Χατζηγιάγκου και Ιωαννίκιος Αθανασιάδης, ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος, οι ιθαγενείς κληρικοί π. Samuel Adjei Kumi, π. Alexios Edugyan και π. John Arthur, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Νιγηρία και Γκάνα κ. Κωνσταντίνος Γιοβάς, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Ekram Mohamed Zaafarany, ο Πρέσβυς του Λιβάνου και η κα. Charbel Aoun, ο Πρέσβυς της Ρωσίας και η κα. Valery Orlov, ο Πρέσβυς της Αιθιοπίας κ. Belete Reda, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας κ. Stefan Olteanu, ο Επίτιμος Πρόξενος του Βελγίου και η κα. Δημητρίου Αβραάμ, η Επίτιμη Υποπρόξενος της Κύπρου κα. Gytha A. Nune, οι εθελόντριες ιεραπόστολοι Κυριακή Ασημακοπούλου, Ευαγγελία Νύκταρη και Μαρία Ισμύρογλου κ.α.

Στην προσφώνησή του ο οικείος Επίσκοπος τόνισε το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Πατριάρχη στην νεοσύστατη Επισκοπή Γκάνας την οποία και ο ίδιος διαποίμανε για επτά συνεχόμενα χρόνια και αναφέρθηκε στον νέο άνεμο που πνέει στον Αλεξανδρινό θρόνο από την ημέρα που ανέλαβε ως Προκαθήμενός του ο Πατριάρχης Πέτρος και προσέφερε στον  Πατριάρχη και στα μέλη της συνοδείας του αναμνηστικά δώρα παραδοσιακής τέχνης.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του για την πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την οποία διαπίστωσε ιδίοις όμμασι και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά και όλους τους συνεργάτες του Επισκόπου για την συμπαράστασή τους στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Γκάνα. Μεταξύ άλλων είπε δε και τα παρακάτω: "Ζήσαμε ένα ολόκληρο επταήμερο κοντά σας και απολαύσαμε όλα τα ωραία και τα υπέροχα αυτής της θαυμάσιας και τόσο φιλόξενης χώρας της Γκάνας. Γνωρίσαμε τους ανθρώπους της, τα ήθη και τα έθιμά της. Νιώσαμε τον παλμό της καρδιάς και το μέγεθος της αγάπης του λαού της. Επιστρέφουμε στην έδρα μας με την ψυχή μας πλημμυρισμένη από υπέροχα συναισθήματα. Εκφράζουμε την άκραν ημών ευαρέσκειαν προς τον αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν ημών Επίσκοπο Γκάνας, προς τους συνεργάτες του κληρικούς και λαικούς, για την εκδήλωση των πάσης φύσεως αισθημάτων αγάπης και σεβασμού προς τον Πατριάρχη τους και την Εκκλησία του γενικά. Σας ευλογούμεν όλους και σας διαβεβαιούμεν ότι η επαφή μας δεν σταματά εδώ, αλλά θα συνεχίζεται δια της προσευχής. Θα είμαστε κοντά σας και δίπλα σας. Θα μεριμνούμε για σας και για την κατά Χριστόν προκοπή σας." Τέλος ο Πατριάρχης προσέφερε στον Επίσκοπο Γκάνας ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Πριν την αναχώρησή του από την Γκάνα ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον ιερό κλήρο της Επισκοπής και έδωσε τις απαραίτητες πατρικές νουθεσίες και συμβουλές και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα που τους απασχολούν και τους προσέφερε χρηματικά ποσά ως ευλογία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τις ανάγκες των οικογενειών τους. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αναχώρησε για το διεθνές αεροδρόμιο Kotoka της Άκκρας. Η πτήση του Πατριάρχη ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου ε.ε., λόγω όμως τον δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, ο Μακαριώτατος αναχώρησε τελικά από την Άκκρα μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της πτήσεως, το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου ε.ε. και αφίχθηκε στο Κάιρο αργά το βράδυ της ιδίας ημέρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΝΟΥΝΤΑ

Την Τετάρτη το απόγευμα 2 Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ολοκλήρωσε την επταήμερη ποιμαντική του επίσκεψη στην Γκάνα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή ο Μακαριώτατος αναχώρησε τελικά από την Άκκρα μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της πτήσεως, το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου ε.ε. και αφίχθηκε στο Κάιρο αργά το βράδυ της ιδίας ημέρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου ε.ε. ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας Πατριάρχη Σενούντα. Οι δύο Πατριάρχες συζήτησαν μεταξύ άλλων διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες και ιδιαίτερα το μέλλον του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εν όψει της Γενικής Συνελεύσεως που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2003 καθώς και την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέως του εν λόγω Συμβουλίου αφού την ερχόμενη χρονιά λήγει η θητεία του ήδη υπάρχοντος. Επίσης ο Πατριάρχης Σενούντα ενημέρωσε τον Πατριάρχη Πέτρο για την πορεία των σχέσεων της Κοπτικής Εκκλησίας με την Εκκλησία της Αιθιοπίας.

Στην συνέχεια οι δύο Πατριάρχες ως Πρόεδροι των οικογενειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο μεν και των Προχαλκηδονίων ο δε, συναντήθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους Προέδρους και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ήτοι τον Rev. Dr. Riad Jarjour, τον Dr. Salim Sayouni και τον Μητρ. Κύριλλο Bustros. Παρόντες επίσης στην συνάντηση ήταν εκ μέρους της Κοπτικής Εκκλησίας ο Μητρ. Δαμιέτης Bishoy και ο Επίσκοπος Johannes, εκ μέρους του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο Αρχιμ. Γεώργιος Ελ Σαμαά και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου στην Αίγυπτο Guirgis Saleh.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν ο καθορισμός της ημερομηνίας συνεδριάσεως της διαχειριστικής επιτροπής του Συμβουλίου και τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτήν, ο καθορισμός της διεξαγωγής των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου καθώς και της Συναντήσεως των Προκαθημένων των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και τέλος οι σχέσεις του Συμβουλίου με την οικογένεια της Καθολικής Εκκλησίας λόγω πρόσφατων επιφυλάξεων που εκφράστηκαν από αυτήν για την πορεία της λειτουργίας και προσφοράς του Συμβουλίου.

Πριν της λήξη της συναντήσεως ο Μακαριώτατος εξέφρασε της ανησυχία του για την καθυστέρηση της αναγνωρίσεως του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου από τις Ισραηλινές αρχές και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου να εκδοθεί και αποσταλεί στις Ισραηλινές αρχές ειδικό ψήφισμα με το οποίο να εκφράζεται η δυσαρέσκεια των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής για την καθυστέρηση αυτήν που δυσχεραίνει το έργου του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Αργά το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (11-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

Επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος ο Δ΄.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας θα φθάσει στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου, την  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ε.έ. όπου θα τον υποδεχθούν  η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄, Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και Διπλωματικοί,  Εκκλησιαστικοί και Κοινοτικοί παράγοντες.

Οι δύο Προκαθήμενοι θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή  13 Οκτωβρίου, Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Καίρου.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας  κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο θα έχει επίσημες συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου, τον Πατριάρχη των Κοπτών, τους Πρέσβεις της Ελλάδος, της Συρίας και του Λιβάνου και με τους  Προέδρους των Ελληνικών και Αραβοφώνων Κοινοτήτων της Αιγύπτου.

Ο Προκαθήμενος του Θρόνου της Αντιοχείας  θα επισκεφθεί επίσης την Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου, τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου, το Κελλί και τους χώρους από έζησε ο Άγιος Νεκτάριος, την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, το Προσκύνημα όπου παρέμεινε η Αγία Οικογένεια κατά την Φυγή στην Αίγυπτο και το Πνευματικό Κέντρο των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος Δ΄,  έφθασε στο Κάιρο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Οκτωβρίου ε.ε, όπου θα πραγματοποιήσει 4ημερη Ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στο αεροδρόμιο του Καίρου, τον Προκαθήμενο του Θρόνου της Αντιοχείας υποδέχτηκαν η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος και Καμερούν κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος, Νιτρίας κ. Αλέξιος και Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, οι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, της Συρίας κ. Youssef Ahmed και του Λιβάνου κ. Samy Kronfl, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλής Αστεριάδης, ο Κλήρος της Επιτροπείας Καίρου και ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων Αιγύπτου κ. Robert Hosny.

Το απόγευμα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνεχώς παρουσιάζονται στον χώρο της Μέσης Ανατολής καθώς και την συμπαράσταση των δύο Εκκλησιών προς το εμπερίστατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και δη τον Προκαθήμενο αυτού.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο συνοδεύουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βραζιλίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Ghattas Hazim και ο Δρ. Youssef Hazim.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 

Την Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου και την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνάτιος Δ΄. Ο υψηλός φιλοξενούμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αφίχθηκε με τη συνοδεία του (Μητρ. Βραζιλίας Δαμασκηνό, Επίσκοπο Ghattas Hazim και ο Δρ. Youssef Hazim) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καίρου, όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον Μακαριώτατο, τους Αρχιερείς (Μητρ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, Ερμουπόλεως Νικόλαος και Καμερούν Δημήτριος, Επίσκοποι Νιτρίας Αλέξιος, Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και Νειλουπόλεως Γεώργιος) και τον ιερό κλήρο του Θρόνου στη παρουσία του Έλληνα Πρέσβυ κ. Δ. Κωνσταντίνου, του Έλληνα Προξένου κ. Η. Αστεριάδη, των Προέδρων της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου και της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Καίρου, άλλων διπλωματικών και κοινοτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη αφίξη του υψηλού επισκέπτου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφού καλωσόρισε τον Μακαριώτατο κ. Ιγνάτιο στην Αιγυπτιακή γη, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η παρουσία σας ενταύθα δαιδηλοί την άριστην σχέσιν και αδελφικήν συνεργασίαν, ην είχον αείποτε αμφότεραι αι Εκκλησίαι ημών. Σχέσις, η οποία εδράζεται εις αμοιβαιότητα και αλληλοσεβασμόν. Ιστορικώς, αι Εκκλησίαι Αλεξανδρείας και Αντιοχείας συνεπορεύοντο πάντοτε ομού, με σκοπόν την εδραίωσιν της ειρήνης και μόνον εις τα πληρώματα αυτών, και την ένδειξιν του αλληλοσεβασμού εις τας χώρας όπου υπάρχουν αύται."

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε στην μακρά φιλία που τον συνδέει με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μπλέκοντας το εγκώμιο του Πατριάρχη Πέτρου τόνισε την σπουδαιότητα της ανάληψης του πηδαλίου της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου από έναν άνδρα των έργων και όχι των λόγων, σημειώνοντας ότι ξέρει να ποιμαίνει σωστά τον κλήρο και τον λαό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αφρική. Ακολούθως, ο Πατριάρχης Ιγνάτιος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αγάπη και εξέφρασε την χαρά του που επισκέφτηκε την Αίγυπτο στην Πατριαρχεία του Πέτρου, και ολοκλήρωσε αναφερόμενος στην φήμη του Πατριάρχου Πέτρου: "... και Κριτού της Οικουμένης", περιμένουμε από εσάς Μακαριώτατε να βοηθήσετε την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία για να λυθούν όλα τα προβλήματα που την μαστίζουν".

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Πατριάρχη Αντιοχείας ως ενθύμιο της επισκέψεώς του ποιμαντορική ράβδο από ελεφαντόδοντο.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Αντιοχείας και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στους χώρους της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου και ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου.

Το μεσημέρι, οι δύο Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους επισκέφτηκαν την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Μετά την δέηση που εψάλη στο Καθολικό της Μονής, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην ιστορική Μονή και στο Μουσείο. Ακολούθως ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου Αντιοχείας στην Αίθουσα Δεξιώσεων της Μονής. Μεταξύ άλλων στο γεύμα παρεκάθησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος, του Λιβάνου και της Συρίας.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων εξέφρασε για μια ακόμη φορά την χαρά του που υποδέχτηκε στην Αίγυπτο τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Αντιοχείας, αναφέρθηκε στις στενές και αρμονικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης όχι μόνο μεταξύ των πιστών των διαφόρων Χριστιανικών δογμάτων αλλά και μεταξύ των πιστών άλλων θρησκειών  τονίζοντας ότι οι νεώτεροι και δη ο ίδιος έχει πάντοτε ως παράδειγμα τον Πατριάρχη Αντιοχείας γνωρίζοντας τους μακρόχρονους προσωπικούς του αγώνες και την συμβολή του στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων αλλά και των άλλων εκκλησιών.

Το βράδυ οι δύο Προκαθήμενοι παρακολούθησαν εορταστική εκδήλωση και στη συνέχεια παρευρέθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Ηλιουπόλεως.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ είχε ο Εξοχώτατος Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νικόλαος Ρολάνδης, κατά την μονοήμερη υπηρεσιακή επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου και σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Φ. Αναστασίου, ο Σεβ. Μητρ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος και Αξιωματούχοι της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για την επικείμενη διακρατική συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου όσον αφορά την εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως επίσης και για την αναμενόμενη θετική έκβαση της αποδοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επιπλέον, ο κ. Ρολάνδης διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο για την αμέριστη συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου κ. Γλαύκου Κληρίδη στο μεγάλο θρησκευτικό και εθνικό έργο του Μακαριωτάτου και του Πατριαρχείου.

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την επίσκεψή του, εξήρε την σπουδαιότητα της επικείμενης διακρατικής συμφωνίας τονίζοντας την σημασία της συνύπαρξης των λαών και της ειρηνικής πορείας των Μεσογειακών χωρών. Ακολούθως, ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για το έργο του Πατριαρχείου προς τον Απόδημο Ελληνισμό, την διακονία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον χώρο της Ιεραποστολής και την συμβολή του στον διεκκλησιαστικό και διαθρησκειακό διάλογο για την υπόθεση της Ειρήνης.  Στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Κύπρου ενημερώνοντας τον κ. Υπουργό για την ευαισθησία του να διαφωτίζει και να ενημερώνει τους Αρχηγούς Κρατών στην Αφρικανική Ήπειρο και αλλού για τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

Τέλος, ως ένδειξη αναγνωρίσεως της καλής διαθέσεως του κ. Υπουργού προς την στήριξη του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος του προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Με Πατριαρχικό Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων, της Εκκλησίας της Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας παραμονής της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αντιοχείας και  πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνατίου Δ΄ στο Κάιρο. Το Συλλείτουργο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών της Αραβορθόδοξης Κοινότητας στο Ντάχερ. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας και στη συνέχεια οι δύο Πατριάρχες συλλειτούργησαν συμπαραστατούμενοι από τους Σεβ. Μητρ. Βραζιλίας Δαμασκηνό, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, Ερμουπόλεως Νικόλαο και Καμερούν Δημήτριο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους  Ghattas Hazim, Νιτρίας Αλέξιο, Βαβυλώνος Θεοφύλακτο και Νειλουπόλεως Γεώργιο καθώς και τον ιερό κλήρο Καίρου. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί τόσο της Αραβικής όσο και της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου καθώς και προσκυνητές από την Κύπρο.

Στην προσφώνησή του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω: "Σας αισθανόμεθα αδελφόν εν Χριστώ λίαν αγαπητόν και οικείον. Τούτο άλλωστε καταδεικνύει περίτρανα και η σημερινή λειτουργική πανδαισία, την οποίαν λαμπρύνετε έτι μάλλον με την παρουσίαν σας. Το παρόν ποίμνιον αποτελεί αναπόσπαστον και πολύτιμον τμήμα του Πατριαρχείου μας και της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου. Το Πατριαρχείον μας, ως και έτερα πρεσβυγενή τοιαύτα, μπορεί να ονομάζεται ΕΛληνορθόδοξον από της ιδρύσεώς του, αλλά τούτο δεν αναιρεί τον πολυεθνικόν και πολύγλωσσον αυτού χαρακτήρα. Η Εκκλησία του Χριστού ουδέποτε έκαμε και κάμνει διακρίσεις εις το ποίμνιόν της. Άπαντες ανήκουν εις την μεγάλην και καθολική οικογένειαν, η οποία λέγεται Ορθόδοξος Εκκλησία. Η γλώσσα, η καταγωγή και τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, μέσα στην Ορθοδοξία, ουδέποτε επέφερον διαχωρισμούς και διακρίσεις. Η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου αιώνας τώρα μεταφέρει το μήνυμα του ευαγγελίου απ΄ άκρου εις άκρον της αχανούς αφρικανικής ηπείρου, τονίζουσα ότι η Ορθοδοξία ήτο αείποτε φίλα προσκείμενη προς τον άνθρωπον, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής και γλώσσης. Τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά, ώστε να δυνάμεθα να ελπίζωμεν, πως ο λόγος του ευαγγελίου θα ενσταλλάξει εις τας ψυχάς των ανθρώπων την αγάπην και την διάθεσιν συμφιλιώσεως των λαών και αλληλοσεβασμού μεταξύ των. Ανύστακτος και καθημερινή η προσευχή μας δια την επικράτησιν της ειρήνης εν μέσω των λαών της γης. Γνωρίζω ότι και εσείς διακατέχεσθε από την ίδιαν αγωνίαν και θρηνείτε δια τον σπαραγμόν των λαών. Παρακαλώ, δεηθείτε εις τον Κύριον του ελέους και της αγάπης, ίνα επιβλέψη επί τον λαόν και το ποίμνιον τούτο αφ΄ενός, και αφ΄ ετέρου εφ΄ όλην την σπαρασσομένην ανθρωπότητα υπό πολέμων και λοιπών καταστροφών.’

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Αίγυπτο και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς του δεν αισθάνθηκε καθόλου πως βρίσκεται εκτός της έδρας του αλλά νοιώθει πως είναι κοντά σε ανθρώπους που τον αγαπούν. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο επιτυχές έργο που επιτελεί σήμερα ο Πατριάρχης Πέτρος και ιδιαίτερα στο θέμα διαποιμάνσεως λαών διαφορετικής καταγωγής και σημείωσε την ανάγκη συσφίξεως των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τέλος, o Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον εξ Αντιοχείας Προκαθήμενο εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε γεύμα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού.

Το βράδυ, οι δύο Πατριάρχες παρέστησαν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Αραβορθόδοξης Κοινότητας Καίρου κ. Robert Hosni στο πλωτό εστιατόριο Le Pascha. Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν οι Πρέσβεις του Λιβάνου και Συρίας, μέλη των Αραβορθόδοξων Κοινοτικών Επιτροπών Καίρου και Αλεξανδρείας και πολλοί άλλοι. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου ε.ε. ολοκληρώθηκε η επίσημη Ειρηνική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιγνατίου Δ΄ στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Σήμερα το πρωί, οι δύο Προκαθήμενοι συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα. Οι τρεις Αρχηγοί των Εκκλησιών συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ορθοδόξου και της Κοπτικής Εκκλησίας και ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και το μέλλον του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής εν όψει της επόμενης συνάντησης της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου καθώς και της Γενικής Συνελεύσεως που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2003. Και οι τρεις Πατριάρχες έκριναν αναγκαίο όπως πριν τις προαναφερθείσες συνεδριάσεις συναντηθούν οι νυν και οι μέχρι πρόσφατα διατελέσαντες πρόεδροι των τεσσάρων ομάδων των Εκκλησιών που απαρτίζουν το Συμβούλιο και συζητήσουν λεπτομερώς τα θέματα που τους απασχολούν έτσι ώστε στην επικείμενη Γενική Συνέλευση να δοθούν οριστικές λύσεις.

Στη συνέχεια οι δύο Πατριάρχες συναντήθηκαν με τον Πρέσβυ της Συρίας στην Αίγυπτο κ. Youssef Ahmed και τον Πρέσβυ του Λιβάνου κ. Samy Kronfl.

Το μεσημέρι, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου Αντιοχείας. Στη σύντομη προσφώνηση του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιοχείας για την Ειρηνική επίσκεψη που πραγματοποίησε, η οποία αν και σύντομη, ήταν πολύ καρποφόρα. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Πέτρος τόνισε τις ιστορικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών καθώς και την ανάγκη συνέχισης της καλής αυτής συνεργασίας και αγαστής σχέσης, όχι μόνο για το καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Μέση Ανατολή αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την θερμή φιλοξενία που έτυχε τόσο ο ίδιος όσο και η συνοδεία του και τόνισε την χαρά του που διαπίστωσε ότι το έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Πέτρος σε όλη την Αφρικανική επικράτεια, πραγματοποιείται χωρίς διακρίσεις χρώματος, φυλής ή καταγωγής. Σημείωσε δε, ότι στις καλές σχέσεις που διέπουν τις δύο Εκκλησίες συμβάλλει τα μέγιστα η προσωπικότητα και η προσωπική συμβολή του Πατριάρχη Πέτρου.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αντιοχείας με τη συνοδεία του αναχώρησε από το Κάιρο με προορισμό την έδρα του που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό. Τον Μακαριώτατο στο διεθνές αεροδρόμιο Καίρου προέπεμψαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Αρχιερείς και κληρικοί του Θρόνου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄, επισκέφθηκε σήμερα 16 Οκτωβρίου ε.ε., ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με την ευκαιρία της άφιξης του στην πόλη του Αλεξάνδρου για τα επίσημα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος, έφτασε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Δ. Κωνσταντίνου, τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Αιλιανό, τους Πρέσβεις κ. Ι. Ζέππο και Δ. Κουμανάκου, τον Αντιπτέραρχο Αθανασάκο, τον Υποστράτηγο Παυλίδη, τον Γενικό Πρόξενο Καίρου κ. Η. Αστεριάδη, την Γενική Πρόξενο Αλεξανδρείας κ. Κ. Αθανασιάδου, μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης», στελέχη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, Καμερούν κ. Δημήτριο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό επί τη αφίξη του υψηλού επισκέπτου. Στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον κύριος Πρόεδρο στο Παλαίφατο Αποστολικό Πατριαρχείο, εξήρε την δισχιλιετή παρουσία και προσφορά του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και αναφέρθηκε στην Ιεραποστολική προσπάθεια που επιτελείται σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Επίσης τόνισε τον αγώνα για ανακαίνιση και διάσωση των Προσκυνημάτων και των κτισμάτων του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια και ζήτησε την υποστήριξη της μητέρας Ελλάδας στο δύσκολο έργο του Πατριαρχείου. Τέλος, ο Μακαριώτατος πρόσφερε ως ευλογία στον πρώτο πολίτη της Ελλάδας ασημένια εικόνα της Θεοτόκου.

Ο κ. Πρόεδρος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την θερμή υποδοχή, σημείωσε την προσφορά της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Εκκλησιαστική ιστορία και αναφέρθηκε στον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  την περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία δοκιμαζόταν από τις διάφορες αιρέσεις. Επίσης, ο κ. Στεφανόπουλος εξήρε την ιστορία της Αλεξάνδρειας χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό πολιτισμικό κέντρο του Ελληνισμού και αναφέρθηκε στην ιστορία της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης  από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τέλος, τόνισε την βοήθεια την οποία πρόσφερε η Ελλάδα στη δημιουργία της νέας βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας την οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να προσφέρει ώστε αυτή να αποκτήσει και πάλι παγκόσμια αίγλη.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος, ο κ. Πρόεδρος και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου συζητήθηκαν θέματα ζωτικής σημασίας για την πορεία και επιβίωση του Πατριαρχείου. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος υποσχέθηκε να μεριμνήσει για την κάθοδο στην Αλεξάνδρεια  ειδικών επιστημόνων για την εξέταση των Ναών του Πατριαρχείου και ειδικά του ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως, παρέστη στο γεύμα που πρόσφερε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προαναφερόμενοι επισκέπτες, δημοσιογράφοι και Κοινοτικοί παράγοντες από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Μέσα σε κλίμα ειλικρινούς φιλίας και αγάπης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, τελέστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου ε.ε. τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που στολίζει κεντρική ομώνυμη πλατεία της πόλης. Την εκδήλωση, που οργάνωσαν η Ελληνική Κοινότητα και ο «Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας», τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον Αλεξανδρινό κλήρο.

Στην τελετή παρέστησαν όλοι οι Κοινοτικοί Παράγοντες, ο Διοικητής Αλεξανδρείας Στρατηγός ε.α. κ. Mohamet Α. Mahgoub με ομάδα υπουργών της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, o Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Δ. Κωνσταντίνου, ο Γενικός Πρόξενος Καίρου κ. Η. Αστεριάδης, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο νέος συντονιστής εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής κ. Α. Μαγκιώρος, ο Στρατιωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας και στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα. Επίσης παραβρέθηκε σύσσωμη η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, και πάρα πολλοί Έλληνες εκδρομείς από την Ελλάδα και την Νότιο Αφρική.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και η Πρόεδρος του «Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας» κα. Αναστασία Μηλοπούλου προσέφεραν στον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου και στους υπόλοιπους επισήμους ασημένιο αναμνηστικό δίσκο. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από Αιγυπτίους λογοτέχνες, τα οποία ήταν εμπνευσμένα από την ζωή και τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, ο κ. Διοικητής, ο κ. Πρέσβης της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της  Ε. Κ. Α. κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου αποκάλυψαν πρώτα την Αιγυπτιακή πλάκα η οποία ήταν σκεπασμένη με την Αιγυπτιακή Σημαία, και μετά την Ελληνική όπου είχε καλυφθεί με την γαλανόλευκη Σημαία. Κατά τη διάρκεια της τελετής  το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου πλαισίωναν Ελληνόπουλα με παραδοσιακές ελληνικές στολές, τα οποία στη συνέχεια παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Μετά τη καθιερωμένη δεξίωση, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στην Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη όπου παρακολούθησαν συναυλία κλασικής και έντεχνης μουσικής, η οποία παρουσιάστηκε από Άγγλους και Έλληνες καλλιτέχνες.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΙΜΙΝΙΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α.Θ.Μ.  τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, επισκέφθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ε.ε., στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, η Ελληνική Αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια για την 60η επέτειο της Μάχης του Ελ Αλαμέιν.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν με επικεφαλής τον Διευθυντή Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α Υποστράτηγο Γεώργιο Κουσούλη, ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Δροσινόπουλος και ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Ρέσκος της Προεδρικής Φρουράς, ο Ταγματάρχης Δημήτριος Ανδρεάδης και ο Πλωτάρχης Η. Ελευθέριος από το Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δ. Πρωτονοτάριος. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης βετεράνοι πολεμιστές και συγγενείς των πεσόντων.

Ο Μακαριώτατος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους προαναφερόμενους αξιωματούχους στο Πατριαρχικό Γραφείο και στη συνέχεια, εδέχθη στη Μεγάλη Αίθουσα της Μονής όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας.

Ο επικεφαλής Υποστράτηγος κ. Κουσούλης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την υποδοχή και του έδωσε αναμνηστική πλακέτα. Στον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου αναμνηστική πλακέτα χάρισαν επίσης και οι  βετεράνοι Ριμινίτες – Ιερολοχίτες.

Ακολούθως ο Πατριάρχης μίλησε για την δισχιλιετή ιστορία του Πατριαρχείου και για  την ιστορία του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, εξήρε το επιτελούμενο Ιεραποστολικό ανά την Αφρικανική ήπειρο έργο και τόνισε τις καλές σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων. Τέλος, προσέφερε στον Υποστράτηγο κ. Κουσούλη Γεώργιο, ως ευλογία, εικόνα του ιδρυτή και προστάτη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Το ίδιο βράδυ ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε στην δεξίωση του Υποστράτηγου Κουσούλη στην προξενική κατοικία Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ επισκέφτηκε στο ιδιαίτερό του γραφείο στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ και υπεύθυνος για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού, την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου ε.ε.

Όπως είναι γνωστό το Κοινωφελές Ίδρυμα ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ μετά από πρωτοβουλία και προσωπική παρέμβαση τόσο του Πατριάρχου όσο και του Αναπληρωτού Προέδρου Σ.Α.Ε. κ. Στέφανου Ταμβάκη ανέλαβε την χρηματοδότηση της αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια και οι εργασίες αποκαταστάσεως ξεκίνησαν ήδη τον περασμένο Αύγουστο.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος ορίστηκε από το Ίδρυμα ως εκπρόσωπός του σε ότι αφορά τις εν λόγω εργασίες.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Παπαδημητρίου για την πρόοδο των εργασιών, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά το Ίδρυμα ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ που ανέλαβε την χρηματοδότηση του όλου έργου και ζήτησε από τον κ. Παπαδημητρίου να μεταφέρει στον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Στέλιο Παπαδημητρίου καθώς και στα υπόλοιπα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής, την ευγνωμοσύνη και τις θερμές του ευχαριστίες για την συμβολή τους στην αναπαλαίωση του ιστορικού αυτού ναού που αποτελεί το διαμάντι της Ορθοδοξίας στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους κυρίους Παπαδημητρίου και Ταμβάκη επισκέφθηκε επί τόπου τον ναό. Έτσι ο κ. Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις εργασίες αποκατάστασης, ο οποίος και εξέφρασε την ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών.                   

Ακολούθως ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Παπαδημητρίου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ WORLD RENAISSANCE

Μετά από πρόσκληση του κ. Ιωάννη Σιόκα της εταιρείας NASCO Tours, το Σάββατο το μεσημέρι, 19 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφθηκε το κρουαζιερόπλοιο World Renaissance της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Royal Olympic Cruises.  Το κρουαζιερόπλοιο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας μεταφέροντας 550 επισκέπτες εξ Ελλάδος οι περισσότεροι εκ των οποίων Αλεξανδρινής καταγωγής, με σκοπό να λάβουν μέρος στους εορτασμούς των εγκαινίων της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης.

Στην προβλήτα του λιμανιού τον Μακαριώτατο που συνοδευόταν από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο, υποδέχτηκαν ο Κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου κ. Ευστάθιος Ρωμαίος, ο κ. Ιω. Σιόκας, καθώς και όλοι οι αξιωματούχοι του πλοίου.

Ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στην γέφυρα, όπου και ευλόγησε τον καπετάνιο και τους ναυτικούς ευχόμενος πάντοτε να έχουν καλά και ασφαλή ταξίδια. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν το ζεύγος Στ. Ταμβάκη,  αξιωματούχοι της Ελληνικής κοινότητας και πολλοί πάροικοι.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους επιβάτες στο κεντρικό σαλόνι του πλοίου. Μετά το καλωσόρισμα του καπετάνιου τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σύγχρονη πορεία και το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και στην Αφρική. Επίσης αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διέπουν το Πατριαρχείο και τις Αρχές της Αιγύπτου και ανέλυσε το ανακαινιστικό έργο που επιτελείται στους ναούς και τα εκκλησιαστικά κτίρια του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός της συρρίκνωσης του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι το Πατριαρχείο θα συνεχίζει να μαρτυρεί την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην γη του Νείλου μέχρι συντελείας των αιώνων.

Τέλος, ο Πατριάρχης προσέφερε ασημένια εικόνα του Αγίου Μάρκου στον καπετάνιο για να ευλογεί και να προστατεύει τον ίδιο και το υπόλοιπο πλήρωμα και στον κ. Ι. Σιόκα ευχαριστώντας τον που φροντίζει πάντα για την ευχάριστη και άνετη παραμονή των Ελλήνων στην Αίγυπτο.

Ακολούθως ο κυβερνήτης εκ μέρους της πλοιοκτήτριας εταιρείας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την μάχη του Ελ Αλαμέιν, η Ιταλική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό παρέθεσε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ε.ε. μεγάλη δεξίωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι της Αλεξανδρείας. Τη δεξίωση, τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΠέτροςΖ΄ συνοδευόμενος από το Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, το Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον Αλεξανδρινό Κλήρο.

Από Ελληνικής πλευράς, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Δ. Κωνσταντίνου, η Ελληνική Αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Κουσούλη, ο Γενικός Πρόξενος Καίρου κ. Η. Αστεριάδης, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κ. Αθανασιάδου, ο συντονιστής εκπαίδευσης μέσης Ανατολής κ. Α. Μαγκιώρος και πολλοί πάροικοι.

Την επομένη, μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος μετέβη στο Ελ Αλαμέιν όπου τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση στο Ελληνικό Μνημείο Πεσόντων στην μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Στη Δέηση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου, ο Πρέσβυς της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, οι Πρόξενοι Καίρου και Αλεξανδρείας Η. Αστεριάδης και Κ. Αθανασιάδου, ο Διευθυντής  Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α Υποστράτηγος Γ. Κουσούλης, ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Δροσινόπουλος, ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Ρέσκος της Προεδρικής Φρουράς, ο Ταγματάρχης Δημήτριος Ανδρεάδης, ο Πλωτάρχης Η. Ελευθέριος από το Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δ. Πρωτονοτάριος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Χ. Κατσιμπρής, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωπος του Διοικητού Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι των Πρέσβεων Ιταλίας, Αγγλίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, στρατιωτικοί ακόλουθοι της Αμερικής, Ιταλίας και Πολωνίας, σπουδαστές των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών της Ελλάδος, βετεράνοι πολεμιστές και συγγενείς των πεσόντων και πλήθος κόσμου.

Μετά την επιμνημόσυνη Δέηση ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων  και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή. Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων, το οποίο πλαισίωναν οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και Καίρου, οι Πρόσκοποι καθώς και 3 Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υποστράτηγος κ. Κουσούλης και η όλη τελετή τελείωσε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Ποιμαντική επίσκεψη στην Νότιο Αφρική, θα πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ με την ευκαιρία των εκεί εργασιών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Μακαριώτατος θα φθάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ε.έ. και θα συνοδεύεται από τους Σεβ. Μητροπολίτες, Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλο και Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιο και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.


Ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής κ. Μπέκι, θα ευλογήσει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Σ.Α.Ε. και θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ράου.

Στις 4 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα τελέσει ομαδικές βαπτίσεις ιθαγενών Αφρικανών στο Ιεραποστολικό κέντρο του Σιοσιανγκούβε. Την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει στην Ραδιοφωνική Εκπομπή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας «Εκκλησιαστικός Φάρος».

Η περιοδεία του Μακαριωτάτου στην Νότιο Αφρική θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα αναχωρήσει για την Αθήνα προκειμένου να μεταβεί στη Βέροια όπου, μετά από πρόσκληση, θα πραγματοποιήσει επίσημη Ειρηνική επίσκεψη στην εκεί τοπική Εκκλησία, από 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Την επέτειο του «ΟΧΙ» γιόρτασε και φέτος με μεγάλη λαμπρότητα η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ε.ε. όπου, στην παρουσία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου Ζ΄, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Σημαίας στην αίθουσα «Ιουλίας Σαλβάγου» με την συμμετοχή των μαθητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κ. Αθηνά Παπαδοπούλου.

Μετά την γιορτή ακολούθησε η παράδοση των σημαιών στους αριστεύσαντες μαθητές, η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου, η παρέλαση των Σχολείων και Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.

Ο Μακαριώτατος σε σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ωραία γιορτή που οργάνωσαν και αναφέρθηκε στη συμβολή του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας προς την Μητέρα Πατρίδα κατά τις δύσκολες εκείνες μέρες.

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος  του Αλεξανδρινού Θρόνου μίλησε για την τιμή όπου η Εκκλησία θέσπισε για εκείνους τους λαϊκούς που αγωνίζονται για την Δόξα του Θεού και ακολούθως απένειμε το οφίκιο του Εκδίκου στον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Θεμιστοκλέους  και το οφίκιο του Πρωτεκδίκου στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεόδωρο Παναγόπουλο, εντάσσοντας τους στους Άρχοντες του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Συγκινημένος ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε θερμότατα τον Πατριάρχη για την ιδιαίτερη τιμή που του απένειμε  και είπε χαρακτηριστικά: «Τιμές στην ζωή μου εδέχθηκα πολλές την σημερινή όμως δεν πρόκειται να την λησμονήσω. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω το Θεό που με αξίωσε να τύχω αυτής της σημαντικής ευλογίας από τα χέρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρου». Ο κ. Θεμιστοκλέους, υποσχέθηκε ότι, όχι μόνο ως Υπουργός αλλά και ως πολίτης θα θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, προσφέροντας με τις όποιες δυνάμεις του, στο μεγάλο έργο το οποίο επιτελείται για την προβολή της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια και σε όλη την Αφρική.

Με την ίδια συγκίνηση ο κ. Παναγόπουλος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την τιμή που του επιφύλαξε και υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό του Μακαριωτάτου και του ιστορικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου όπου ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία παρουσία των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας με επικεφαλής την Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, των Αρχών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, εκπροσώπων των παροικιακών Σωματείων, καθηγητών, διδασκάλων, μαθητών, προσκόπων  και πλήθος παροίκων.

Στο τέλος της Δοξολογίας η κα. Αθανασιάδου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας διάβασε εορταστικό μήνυμα αναφερόμενο στο έπος του 40 και στον αγώνα των Ελλήνων κατά των φασιστικών στρατιών. Μεταξύ δε άλλων είπε και τα εξής: ‘Οι νίκες των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου υπήρξαν τότε μήνυμα ελπίδας και ελευθερίας για πολλούς λαούς της Ευρώπης, που παρακολουθούσαν, με κομμένη την ανάσα, έναν λαό ενωμένο να τραγουδάει για τα ανθρώπινα ιδανικά και να πολεμάει με ηρωισμό. Οι Έλληνες ήρωες ή οι ήρωες Έλληνες, κατά τον Τσώρτσιλ, πρόσφεραν αυτό το άπιαστο όνειρο της νίκης, αυτό το μεγάλο ΟΧΙ, σε μια Ευρώπη απάνθρωπη που υποδουλωνόταν σιγά – σιγά στις δυνάμεις του κακού’.    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο υπηρεσιακής επίσκεψης του στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Θεμιστοκλέους συναντήθηκε στις 25 Οκτωβρίου ε.ε. με την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα και σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Φ. Αναστασίου, Αρχιερείς του Θρόνου και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον κ. Υπουργό και το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των φιλοξενουμένων στην Πατριαρχική Τράπεζα.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου ε.ε., μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, απένειμε στον κ. Θεμιστοκλέους  το οφίκιο του Εκδίκου κατατάσσοντάς τον στους "Αρχοντες" του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Συγκινημένος ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε θερμότατα τον Πατριάρχη για την ιδιαίτερη τιμή που του απένειμε  και είπε χαρακτηριστικά: «Τιμές στην ζωή μου εδέχθηκα πολλές την σημερινή όμως δεν πρόκειται να την λησμονήσω. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω το Θεό που με αξίωσε να τύχω αυτής της σημαντικής ευλογίας από τα χέρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρου». Ο κ. Θεμιστοκλέους, υποσχέθηκε ότι, όχι μόνο ως Υπουργός αλλά και ως πολίτης θα θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, προσφέροντας με τις όποιες δυνάμεις του, στο μεγάλο έργο το οποίο επιτελείται για την προβολή της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια και σε όλη την Αφρική.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην Αθήνα μετέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος ο Ζ΄.

Κατά την εκεί παραμονή του ο Μακαριώτατος, προήδρευσε στο Πατριαρχικό Γραφείο Αθηνών συνεδρίας, η οποία ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα της Ιεραποστολής και του Πατριαρχείου και είχε αρκετές επαφές με φίλους του Πατριαρχείου τους οποίους και διαφώτισε για το πολύπλευρο έργο που επιτελείται στην Αφρική.

Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπ. Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλο και Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο αναχώρησε για ποιμαντική περιοδεία στη Νότιο Αφρική.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχθηκαν, ο Σεβ. Μητροπ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ηλίας Ηλιάδης και τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, κ. Χριστόφορος Γεροντούδης, κ. Άθως Παπαευρυπιάδης καθώς και ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου κατευθύνθηκε στην Ιερά Μητρόπολη όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Μετά από σύντομο χαιρετισμό προς τον κλήρο και το λαό συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κινσάσα κ. Σπυρίδωνα Θεοχαρόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για σημαντικά θέματα του Ελληνισμού και της Ιεραποστολής στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αφρικής. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον νέο Συντονιστή Εκπαίδευσης Νοτίου Αφρικής κ. Ιωάννη Στάϊκο, όπου συζήτησαν για θέματα παιδείας, διάδοσης και προστασίας της Ελληνικής γλώσσας στην Αφρικανική ήπειρο. Και στις δύο συναντήσεις τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας Ελληνικής Πολιτείας και Πατριαρχείου και η υποστήριξη του πολύπλευρου Ιεραποστολικού και κοινωνικού έργου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης δέχθηκε την επίσκεψη της οικογενείας του κ. Άθου Παπαευρυπιάδη και στη συνέχεια τον κ. Βασίλη Μαγδαληνό, Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εργασίες του Συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και τον δημοσιογράφο και εκδότη κ. Γρηγόριο Καποτάκη.

Οι επαφές του Μακαριωτάτου συνεχίστηκαν με την επίσκεψη μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Κοινότητας του Μπενόνι και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, όπου ενημέρωσαν τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου για το έργο τους στην Νότιο Αφρική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκεί Ελληνισμός. Ο Μακαριώτατος τους διαβεβαίωσε για την αγωνία και ευαισθησία του στα θέματα του  Απόδημου Ελληνισμού και τους συνεχάρη για την παραδειγματική συνεργασία τους με το Πατριαρχείο και την Μητρόπολη, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο για τον Ελληνισμό και την Ιεραποστολή. Τέλος, ο Πατριάρχης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της διατήρησης αλλά και της ενίσχυσης του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον οικείο Μητροπολίτη  ο οποίος τον ενημέρωσε για διοικητικά, Ιεραποστολικά και ποιμαντικά θέματα της επαρχίας του. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις καλές προθέσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, όπως το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας στηρίζει ηθικά και υλικά το έργο των δύο Μητροπόλεων του Θρόνου στη Νότιο Αφρική.

Μετά από σύντομη συνάντηση με την οικογένεια του κ. Ρέβελλα, Ευεργέτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μετέβη στο σπίτι του κ. Χριστοφόρου Γεροντούδη, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη και της συνοδείας του και στο οποίο παρέστησαν πολλοί παράγοντες της Παροικίας.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ε.ε. μετέβη αεροπορικώς στην έδρα της Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος, Κέιπ Τάουν, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο και τον κ. Άθω Παπαευριπιάδη.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΗΠ ΤΑΟΥΝ

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής του περιοδείας στη Νότιο Αφρική, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε την Τετάρτη 30η Οκτωβρίου ε.έ. την Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος.

Συγκεκριμένα,  ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως καί Πρετορίας κ. Σεραφείμ, τον Διάκονο π. Νεκτάριο και τον σύμβουλο της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως κ. ΄Αθω Παπαευρυπιάδη έφθασε στο αεροδρόμιο του Κέηπ - Τάουν στις  11.45 π.μ., όπου τον υποδέχθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος με Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Κέηπ- Τάουν κ. Λάκης Παρόλης και αρκετοί παροικιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου τον Μακαριώτατο ανέμεναν πολλοί χριστιανοί της παροικίας για να του ευχηθούν το καλώς ήλθατε και να πάρουν την ευχή του. Ακολούθησε γεύμα στον ίδιο χώρο όπου παρεκάθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Παναγιώτης Μανίκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Πελλοπονησίων  Κέηπ Τάουν κ. Μάριος Θεοδωρόπουλος και διάφοροι παράγοντες οι οποίοι στηρίζουν ενθέρμως το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και του Πατριαρχείου. Κατά την διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν διάφορα τρέχοντα θέματα της παροικίας και του Ελληνισμού και ο Μακαριώτατος έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές και κατευθύνσεις για την σωστή διευθέτησή τους. Παράλληλα, εξετάσθηκαν διάφορα υπηρεσιακά θέματα της Μητρόπολης και κυρίως αυτό της Ιεραποστολής .

Το μεσημέρι,ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από την τιμία συνοδεία του και τον οικείο Μητροπολίτη έφθασε στο κτίριο της Βουλής της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου προς τα μέλη του Κοινοβουλίου επ΄ ευκαιρία της επισήμου επισκέψεώς του στην χώρα αυτή.

Μετά το τέλος της εκδηλώσεως αυτής τόσο ο εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο κι ο ομότιμός του της Νοτίου Αφρικής κ. Μπέκι  εξέφρασαν τον σεβασμό και τις ευχαριστίες τους για την τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου στην εκδήλωση αυτή.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον κύριο Μπέκι τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και την αγάπη πού δείχνει τόσο αυτός όσο και η κυβέρνησή του προς όλους τους Έλληνες και στους άλλους Ορθοδόξους πού ζουν στην χώρα. Τον ευχαρίστησε επίσης για τις διευκολύνσεις πού παρέχει η κυβέρνηση στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο τον τελευταίο καιρό, συν Θεώ, εξαπλούται και εν καιρώ τω δέοντι θα αποδώσει εκατονταπλασίονας καρπούς.

Το βράδυ στις 19.30 ο Μακαριώτατος παρευρέθη στο επίσημο δείπνο πού παρέθεσε προς τιμήν του κ. Στεφανόπουλου, ο Πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας κύριος Μπέκι. Στην δεξίωση πού προηγήθηκε, ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη της κυβερνήσεως, με επιφανείς παράγοντες της Νοτίου Αφρικής, μεταξύ των οποίων και τον τιμημένο με το βραβείο Νόμπελ Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο κ. Ντέσμοντ Τούτου. Κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρεκάθησε στο επίσημο τραπέζι, μεταξύ των δύο Προέδρων και ευλόγησε το δείπνο. Στην συνομιλία του με τον Πρόεδρο Μπέκι είχε την ευκαιρία να τονίσει για άλλη μια φορά τον ειρηνικό ρόλο και λόγο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ταραγμένη  ανθρωπότητα , την προσφορά της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο μέσω της μεγάλης ιεραποστολικής προσπάθειας και την πρόθεση όπως βοηθήσει πολλαπλώς τον λαό της χώρας αυτής.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΗΠ ΤΑΟΥΝ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος ο Ζ', επισκέφθηκε την Πέμπτη 31η Οκτωβρίου ε.ε., το νησί Ρόμπεντ Άιλαντ, σε χώρους του οποίου έζησε πολλά χρόνια ως φυλακισμένος ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, αγωνιστής Νέλσων Μαντέλα και άλλοι σημαντικοί ηγέτες της Νοτίου Αφρικής. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιος, το ζεύγος Ανδρέα Χριστοδούλου, ο κ. Αθως Παπαευριπιάδης, ο κ. Κώστας Πιτσιλλαδής, ο Διάκονος Νεκτάριος κι άλλοι παράγοντες της Παροικίας.

Εκφράζοντας τα ανάμεικτα του αισθήματα, μετά τη σχετική ξενάγηση από πρώην φυλακισμένο, ο Μακαριώτατος είπε ότι η υπόθεση της συμφιλίωσης του λαού της Νοτίου Αφρικής πρέπει να έχει ως θεμέλιο την προστασία και την εφαρμογή της δικαιοσύνης.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του το ζεύγος Δημητρίου και Μαρίας Κωνσταντινίδη. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συναντήσει μέλη της Παροικίας, να ενημερωθεί για τα προβλήματα του Ελληνισμού της Νοτίου Αφρικής και να δώσει τις πρέπουσες Πατριαρχικές κατευθυντήριες οδηγίες  στην επιτέλεση του έργου της Εκκλησίας στην χώρα.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από κλήρο και λαό και τους αξιωματούχους της Παροικίας, υποδέχθηκε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέηπ Τάουν. Μετά την Δοξολογία ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον κ. Πρόεδρο τονίζοντας ότι ‘η παρουσία του ενταύθα θα καταγραφή χρυσοίς γράμμασιν εις τας δέλτους της Ιστορίας της Ελληνικής Κοινότητος του Κέηπ Τάουν και της ευρυτέρας περιοχής. Αποτελεί δι' όλους μας όχι μόνον ύψιστη τιμή, αλλά και παρήγορον μήνυμα ότι, η πατρίς μεριμνά και παραμένει δίπλα εις τα τέκνα της τα εγγύς και τα μακράν’.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Παρόλης καλοσώρισε τον Πρόεδρο της Ελλάδος και τον Προκαθήμενον της Αλεξανδρινής Εκκλησίας υπογραμμίζοντας την μεγάλη τιμή για τον Ελληνισμό να βλέπει ταυτόχρονα την Εθνική και τη Θρησκευτική του Ηγεσία.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος συγκινημένος διαβεβαίωσε τους παρισταμένους διά την ευαισθησία της Ελλάδος να στηρίζει τα απανταχού τέκνα της στο χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας όλων μας για πρόοδο. Ταυτόχρονα επαίνεσε το πολύπλευρο θρησκευτικό, εθνικό,  Ιεραποστολικό και Φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου και μάλιστα το πρόσωπο του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας διά την ειρηνική συμφιλίωση και ευημερία  των λαών της Αφρικής. Αναφέρθηκε επίσης στις καλές προθέσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως να στηρίξει το όλο έργο του Πατριαρχείου.

Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητος με εορταστικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, ο Μακαριωτατος παρέστη στην επίσημη δεξίωση που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο Πρέσβυς της Ελλάδος προς τιμή του κ. Στεφανόπουλου. Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους Προέδρους της Ελλάδος και της Νοτίου Αφρικής, την Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής κ. Ζούμα, τους Υφυπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Μακριώτη και κ. Λομβέρδο, τον Γενικό Γραμματέα της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δόλλη, παράγοντες της Παροικίας κι άλλους επισήμους μετά των οποίων αντάλλαξε απόψεις για θέματα που αφορούν την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του παρέστη στο Αποχαιρετιστήριο Δείπνο που  παρέθεσε προς τιμή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο δείπνο παρεκάθησαν συνεργάτες της Μητροπόλεως οι οποίοι ενημέρωσαν τον Πατριάρχη διά το έργον τους. Ο Μακαριώτατος αφού τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη τους προέτρεψε να συνεχίσουν με ένθεον ζήλον και αγάπη να κάνουν το καλύτερο για όλους.

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου ο Μακαριώτατος αναχώρησε για το Τζοχάνεσπουργκ, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Παροικίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------