Νοέμβριος  2002

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ',  μετέβη μετά της συνοδείας του εκ της έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος εις την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, στο Γιοχάνεσπουργκ, όπου παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό εις την έναρξιν του Περιφερειακού ΣΑΕ Αφρικής - Ασίας που πραγματοποιείται στην παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.

Ο Μακαριώτατος αφού χαιρέτισε την παρουσία του κ. Στεφανόπουλου, μεταξύ άλλων επαίνεσε τις κοινές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των αξιωματούχων του ΣΑΕ για να γίνεται το καλύτερο για τον απανταχού απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερα επαίνεσε το σημαντικό έργον που επιτελούν για το ΣΑΕ ο κ. Αθενς, ο κ. Ταμβάκης  κι ο κ. Μαγδαληνός, τονίζοντας ότι το ΣΑΕ πλέον ‘είναι ένα ‘οργανον θεσμικόν, το οποίον συμπαρίσταται εις τα πάσης λογής προβλήματα των ομογενών μας, και το οποίον έχει διάθεσιν να συνδράμη τον οικουμενικόν Ελληνισμόν, εις τον αγώνα επιβιώσεως και παρουσίας αυτού εν τη ξένη’.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Σεβ. Μητρ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την διάρκεια του γεύματος, εξετάσθησαν διάφορα θέματα που αφορούν το ποιμαντικό έργο του Πατριαρχείου στην Νότιο Αφρική.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος μετά της συνοδείας του παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων  Νοτίου Αφρικής προς τιμή του Προέδρου της Ελλάδος κ. Στεφανοπούλου, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικά στην Νότιο Αφρική.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κ.κ. Πέτρος Ζ', συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Νότιο Αφρική, το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου ε.ε., μετά από σύντομη επίσκεψη στους χώρους του Ελληνικού Σχολείου του Λίντεν, επισκέφθηκε το Νομίκειο Γηροκομείο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ηλικιωμένους ένοικούς του, να τους απευθύνει χαιρετισμό αγάπης και να συνομιλήσει μαζί τους. Στη συνέχεια, προήδρευσε ειδικής συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις για το θέμα της λειτουργίας του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού της παροικίας "Νέα Πανελλήνια Φωνή", όπου μεταξύ άλλων σε ζωντανή συνέντευξη αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργον του Πατριαρχείου, στη σημασία του Περιφερειακού Συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας και στη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδος κ. Στεφανόπουλου στη Νότιο Αφρική. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του Ελληνισμού στο χώρο της παροικίας για να αντιμετωπισθεί, με επικεφαλής την Εκκλησία και την ηγεσία της παροικίας, το πρόβλημα της εγκληματικότητας που ταλανίζει την κοινωνία της Νοτίου Αφρικής.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα του Γουέστ Ραντ στο Κρούνγκεστορπ όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινότητος, τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα π. Δημήτριο, τους δασκάλους της περιοχής και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος του Κλάξτορτ κ. Μιχαήλ  Δημητρίου. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος τόνισε τη σημασία της παραμονής του Ελληνισμού στην Νότιο Αφρική και σημείωσε την ευαισθησία του Πατριαρχείου προς τους νέους και την καλύτερη οργάνωση των Κατηχητικών Σχολείων.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του παρέστη σε γεύμα εργασίας εις την οικία του Συμβούλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας για Εκκλησιαστικά θέματα κ. Μιχαήλ Φλουρέτζου. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από σημαντικούς παράγοντες της παροικίας μας για τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παροικία, δίνοντας τις πρέπουσες πατριαρχικές οδηγίες.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε στο οίκημα της Μητροπόλεως σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων της Παροικίας.

Τέλος, το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η οικογένεια Ζησημίδη, γνωστή για τις ευεργεσίες της προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

---------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

 

Μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής του επίσκεψης στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικης κ.κ. Πέτρος Ζ', προεξήρχε την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου ε.ε. Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας εις τον Πανηγυρίζοντα Ιερόν Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γιοχάνεσπουργκ συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Μέμφιδος κ. Παύλο, Λεοντουπόλεως κ. Διονύσιο, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ και κληρικούς του Πατριαρχείου.

 

Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του αναφερόμενος εις την ηθική της Ιατρικής Επιστήμης τόνισε ότι οι άγιοι Ανάργυροι "δεν χρησιμοποιούσαν την ιατρική τους επιστήμη για πλουτισμό, αλλά για να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Είχε κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους η εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Γι' αυτούς ήσαν όλοι ίδιοι, χριστιανοί και ειδωλολάτρες, διότι διέβλεπαν στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου την εικόνα του Θεού. Εγνώριζαν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινή καταγωγή και κοινό Πατέρα, ο οποίος είναι ο ένας και αληθινός Θεός". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του Πατριαρχείου και στη σημασία της στηρίξεως του Ιεραποστολικού του έργου  δυναμώνοντας ηθικά τα πλήθη του κατάμεστου ναού για τον καθημερινό αγώνα της  εν Χριστώ ζωής.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ αφού

ευχαρίστησε εκ μέρους κλήρου και λαού τον Πατριάρχη για την αγάπη του, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο πατριαρχικό έργο, στις διεκκλησιαστικές, διορθόδοξες και διαθρησκειακές σχέσεις για την υπόθεση της ειρήνης και της συνυπάρξεως των λαών και πρόσφερε εκ μέρους της ενορίας των Αγίων Αναργύρων αγιογραφημένο εικόνισμα του Ιησού  Χριστού ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης και αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

 

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων η Εκκλησιαστική Επιτροπή με την παρουσία διπλωματικών αρχών και παραγόντων της παροικίας. Στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης είπε: "Σας καμάρωνα σήμερα και σας χάρηκα. Κατακλύστηκε ο ιερός ναός και το προαύλιο από την παρουσία σας. Είναι το πιο ωραίο δώρο για μένα. Μαζί θα πορευθούμε και όλοι μαζί ενωμένοι θα κρατήσουμε ό,τι πολύτιμο έχει ο Χριστιανός άνθρωπος". Ακολούθησε το πατροπαράδοτο πανηγύρι του Απόδημου Ελληνισμού με ποιήματα, χορούς και τραγούδια.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μακαριώτατος παρέστη και χαιρέτησε τις εργασίες της τελετής λήξεως του Περιφερειακού Συνεδρίου του Απόδημου Ελληνισμού Ασίας - Αφρικής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητος του Άλπερτον, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους Συνέδρους και την Ηγεσία του ΣΑΕ και να ανταλλάξει μαζί τους σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση και δράση του ΣΑΕ. Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη και τον Αντιπρόεδρο - Συντονιστή Ασίας - Αφρικής κ. Β. Μαγδαλινό, ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για τα τελικά πορίσματα του τριήμερου αυτού σημαντικού συνεδρίου διαβεβαιώνοντας τους ότι τόσο το Πατριαρχείο όσο κι ο ίδιος κι οι κληρικοί θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του ΣΑΕ και της ηγεσίας του για να επιτευχθούν οι θεάρεστοι και υψηλοί στόχοι του.

 

Το βράδυ, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τους Συνέδρους και μέλη της Παροικίας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του, στους χώρους της Μητροπόλεως και η οποία οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και τον Σύλλογο Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν. Ο οικείος Μητροπολίτης εκφράζοντας τα συναισθήματα των παρευρισκομένων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για το ακούραστο του χαρακτήρος του να μοιράζεται τα προβλήματα του ποιμνίου του ως δικά του, προσπαθώντας να συμβάλει ο ίδιος στην καλύτερη δυνατή λύση τους. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τους Συνέδρους για την επιτυχία του Συνεδρίου,  χαιρετίζοντας ταυτόχρονα και τα μέλη της Παροικίας που στήριξαν τη σημαντική αυτή προσπάθεια.

 

Μέσα στο πλαίσιο της διαφωτίσεως της ανάγκης οργανώσεως Τμήματος καταγραφής του  Απόδημου Ελληνισμού εδόθησαν τιμητικές πλακέτες στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στους αντιπροσώπους κληρικούς των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Διαμέση, στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη, στον Αντιπρόεδρο - Συντονιστή Ασίας - Αφρικής κ. Μαγδαλινό, στο ραδιοφωνικό σταθμό " Νέα Πανελλήνια Φωνή", στην ΕΚΠΝΕΚ, στο Σύλλογο Ελλήνων Αιγύπτου - Σουδάν, στο Γραφείο του ΣΑΕ Αλεξανδρείας, στο προσωπικό του Γραφείου της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και στους παρόντες Βουλευτές κ. Μπετζετάκη και κ. Φουντουκίδου για να τιμηθεί η Βουλή των Ελλήνων κι ο Ελληνικός λαός. Η βραδιά προς τιμή του Πατριάρχου ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό αγάπης και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την μικτή χορωδία της ΕΚΠΝΕΚ και της Εκκλησιαστικής χορωδίας του Αγίου Νικολάου Μπρίξτον.

---------------------------------------------------------------------------

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ 

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ολοκλήρωσε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου ε.ε. την ποιμαντική επίσκεψη του στην Νότιο Αφρική. Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Μακαριώτατος προήδρευσε το πρωί ειδικής συνεδρίας με τη συμμετοχή του οικείου Μητροπολίτου και των στενών συνεργατών του για θέματα της  Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος προήδρευσε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόελεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας συνεδρίας των μελών της Ομοσπονδίας με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτου και των Συμβούλων της Μητροπόλεως, όπου  εξετάσθησαν σοβαρά θέματα για τον καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων της παροικίας και την ενίσχυση της ενότητας, της κοινής δράσης και συνεργασίας.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Γέροντα Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Παύλο και τον οικείο Μητροπολίτη επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ράου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, να ξεναγηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων στο Αρχείο της Ιστορίας του Ελληνισμού στην Νότιο Αφρική και τέλος να συναντήσει τον Πρύτανη και τους άλλους αξιωματούχους του Πανεπιστημίου και να συζητήσει μαζί τους την προοπτική οργανώσεως Θεολογικού Πατριαρχικού Σεμιναρίου με την συνεργασία του Πανεπιστημίου του Ράου για τις ποιμαντικές ανάγκες του έργου του Πατριαρχείου  στην Νότιο Αφρική και στις γειτονικές χώρες.

Ακολούθως, ο Πατριάρχησ τέλεσε αγιασμό στο νέο εστιατόριο του κ. Άθου Παπαευριπιάδη και παρέστη σε γεύμα εργασίας που παρατέθηκε προς τιμή του.

Αργότερα, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε στους χώρους της Μητροπόλεως με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μανίκα, με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος του Μπενόνι κ. Γεράση, με την θεολόγο κ. Φωτιάδη, με την Κοινωνική Λειτουργό της ΧΟΛΑ κ. Ρίκκα, τον Πρόεδρο των Λημνιών κ. Γεροντούδη, με τον Πρόεδρο της Παντάνασσας κ. Παπαευρυπιάδη, το μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής των Αγίων Αναργύρων κ. Ζησιμίδου, το μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενορίας των Σέρβων κ. Μηλίτσα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας του Κρούγκεστορπ κ. Φλουρέντζου.

Το πρόγραμμα του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε το απόγευμα με συνάντηση που είχε με τους Κληρικούς της Μητροπόλεως, όπου έγινε γενική επισκόπηση και συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

(7-11Νοεμβρίου 2002)

Επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πρόκειται να πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, από την Πέμπτη 7 έως και την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ε.ε., μετά από πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, θα τελέσει τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου και του βιβλιοπωλείου της Μητρόπολης, θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Βλαχογιάννειου Μουσείου, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών ημερίδας με τίτλο «Περί του Μητροφάνους Κριτοπούλου», θα επισκεφθεί το "Βήμα" του Αποστόλου Παύλου, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας,  θα περιοδεύσει στις Ιερές Μονές της Παναγίας Σουμελά και Δοβρά και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βεροίας.

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στην Ημαθία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα επιστρέψει στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ε.ε. για να παραστεί και να προσφωνήσει την ημερίδα "Η Κύπρος προ των πυλών της Ευρωπαικής Ένωσης" που συνδιοργανώνουν το ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, το πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα Επικοινωνίας -ΜΜΕ- Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και σε αυτή θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της Εκκλησίας, των γραμμάτων και του πνεύματος, καθώς και γνωστοί δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος, θα έχει επίσης συνάντηση με τους Υφυπουργούς Εξωτερικών κ. Μαγκριώτη και κ. Λομβέρδο για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και για τα Αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

---------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου ε.ε. έφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες του Σ.Α.Ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Τον Μακαριώτατο στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών υπεδέχθη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός και ο Αρχιμ. Προκόπιος Πετρίδης εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος και άλλοι κληρικοί.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καρθαγένης και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοτνογιώργο μετέβη στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου παρευρέθη στην έναρξη των εργασιών ημερίδας "Η Κύπρος προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο Μακαριώτατος ευστόχως ανέπτυξε το θέμα και αναφέρθηκε στους στόχους της όλης προσπάθειας που είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται σήμερα προ των πυλών της Ευρώπης.

Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σταθερή στήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως και του Ελληνικού λαού λέγοντας και τα εξής: "Μακάρι μέχρι τον Δεκέμβριο να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για να έχουμε μαζί λύση και ένταξη. Αυτή είναι η ευχή μας".

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Λομβέρδο με τον οποίο είχε καρποφόρα συνεργασία για θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης παρέστη στο ξενοδοχείο "Intercontinental"  σε τιμητικό δείπνο που παρατέθηκε από την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας. Στο δείπνο παρεκάθησαν ο Σεβ. Επίσκοπος Κύκκου κ. Νικηφόρος, κυβερνητικοί παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιωματούχοι της Ελληνικής Κυβερνήσεως και άλλες προσωπικότητες.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος ο Ζ', ξεκίνησε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου ε.ε. πενθήμερη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Ο Μακαριώτατος, έφτασε στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο και Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο.

Στον αερολιμένα, τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες. Από εκεί, σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή και ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του κατέλυσαν στο ξενοδοχείο ‘ΑΙΓΕΣ’. Λίγο αργότερα, έγινε η επίσημη υποδοχή και δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Βέροιας, Αγίου Αντωνίου.

Τον Πατριάρχη καλωσόρισε πρώτος ο Νομάρχης του νομού Ημαθίας. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του Μακαριωτάτου με τον προκάτοχό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μητροφάνη Κριτόπουλο.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων: ‘Η επίσημος επίσκεψίς μας αύτη, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ουδόλως δύναται να χαρακτηρισθή ως εθιμοτυπικά τοιαύτη, καθ' όσον εξυπηρετεί πλήρως την βεβαίωσιν των δεσμών μεταξύ της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και της τοπικής εκκλησίας της Βεροίας η οποία ετιμήθη διά του ευαγγελικού έργου των Αποστόλων’. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης τέλεσε Αγιασμό και εγκαινίασε το Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, το οποίο βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο και παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητρόπολης.

Το απόγευμα, έγινε στο Δημαρχείο επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, όπου ο Δήμαρχος κ. Γ. Χασιώτης καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με θερμούς λόγους. Ακολούθως, ο πρώτος πολίτης της πόλης, απένειμε στον Μακαριώτατο το χρυσό μετάλλιο της πόλης μετά διπλώματος. Συγκινημένος ο διάδοχος του Αγίου Μάρκου, ευχαρίστησε λέγοντας ότι η τιμή αυτή αντανακλά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και έκανε σύντομη αναδρομή στην ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου. Τέλος, πρόσφερε ως ευλογία εικόνα του Αγίου Αθανασίου και τον αφιερωματικό τόμο του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος ο Ζ', κήρυξε την έναρξη των εργασιών επιστημονικής ημερίδας για τον Βεροιέα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μητροφάνη Κριτόπουλο( 1636-1639).

Στην εναρκτήρια προσφώνηση του ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων: ‘Συγκεντρωθήκαμεν σήμερον εις την πόλιν της Βερροίας, διά να τιμήσωμεν μίαν εκ των σημαντικοτέρων πνευματικών μορφών της μεταβυζαντινής Ορθοδοξίας εν γένει και του Ελληνισμού ειδικώτερον. Συγκεντρωθήκαμεν εις την γενέτειραν αυτού διά να τιμήσουμεν την εν γένει δράση του μεγάλου αυτού Πατριάρχου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.’ Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ερευνητών οι οποίες παρουσιάστηκαν στους εκκλησιαστικούς και τοπικούς άρχοντες που κατέκλυσαν την αίθουσα.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε στο Μητροπολιτικό μέγαρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και το απόγευμα, επισκέφθηκε στο πολιτικό του γραφείο τον εορτάζοντα υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Αργά το απόγευμα, ο Μακαριώτατος κήρυξε την λήξη των εργασιών της Ημερίδας λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: ‘Μετά πολλής χαράς και συγκινήσεως εφθάσαμεν αισίως και επιτυχώς εις το τέλος της σημερινής ημερίδος. Ημείς ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου ένθα υπηρέτησεν  ταπεινώς και διά πολλών αγώνων τον θρόνον ο Μητροφάνης Κριτόπουλος, όπως και υμείς αγαπητοί Βερροιώτες δυνάμεθα να αισθανθώμεν  τον πλούτον των σκέψεων και των πράξεών του προς στήριξιν των πάντων. Διά τούτο το πέρασμά του συμβάλλει τα μέγιστα εις την καλήν μαρτυρίαν της Αγίας ημών πίστεως. Ας έχουμεν εσαεί εις τας καρδίας ημών την έκφρασιν της απείρου ημών ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπόν του. Αμήν.»

Το βράδυ, ο Πατριάρχης με τα μέλη της συνοδείας του, παρέστη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρείας του νομού Ημαθίας στο ξενοδοχείο ‘ΑΙΓΕΣ’.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου και στην παρουσία των πολιτειακών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών Αρχών, τελέστηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου ε.ε.,  Πατριαρχική και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αλεξανδρείας Ημαθίας.

Στο τέλος της Θείας  Λειτουργίας, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων καλωσόρισε τον Πατριάρχη και του πρόσφερε ως ανάμνηση της επισκέψεως του, Αρχιερατική πατερίτσα. Ακολούθως, μίλησε ο Δήμαρχος της Πόλης ο οποίος προσέφερε στον Μακαριώτατο το Χρυσό Κλειδί της Πόλης.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου κατασυγκινημένος ευχαρίστησε και τους δύο λέγοντας ότι η τιμή ανήκει στο θεσμό και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Αγιο Νεκτάριο, ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων:

'Βλέπετε αγαπητοί, τίνα τρόπον οι Άγιοι επενεργούν δια της χάριτος των; Ο Άγιος Νεκτάριος και μετά την κοίμησίν του χάρισε εις την Εκκλησία του Κυρίου την αγιαστικήν του χάριν. Χάρισε την αγιαστικήν του χάριν εις το λογικόν ποίμνιον του Κυρίου πολυειδώς. Ο βίος του Αγίου Νεκταρίου ομοιάζει προς παραδείσιον κήπον, εκ του οποίου κανείς δύναται να δρέψη πολλούς και διαφόρους καρπούς, διά τούτο καθίσταται αδύνατον να περιγράψωμεν δι\' ολίγοις την ποικιλίαν ταύτην'.

Τέλος, ο Μακαριώτατος πρόσφερε ως ευλογία στον Δήμαρχο της Αλεξανδρείας του Νομού Ημαθίας την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου και στον εορτάζοντα προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Νεκτάριο επιστήθιο Σταυρό και την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο και τον ιερό κλήρο της περιοχής. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο.

Το μεσημέρι ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή (Σκήτη) Τιμίου Προδρόμου. Ο Ηγούμενος της Μονής καλωσόρισε τον Μακαριώτατο ο οποίος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο και την Αδελφότητα  για την υποδοχή.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία, ο Πρόεδρος του ομωνύμου ιδρύματος πρόσφερε στον Πατριάρχη αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους παρευρισκόμενους και πρόσφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και της τιμίας συνοδείας του.

Το βράδυ, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Βλαχογιάννειου Μουσείου Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης. Ο Μακαριώτατος με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τους Υπουργούς Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Αρχών της πόλης, τέλεσε τον Αγιασμό και ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας. Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος και τέλεσε τα εγκαίνια του Μουσείου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην Νάουσα όπου ο Νομάρχης Ημαθίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με Πατριαρχική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου Βεροίας, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου του Ζ\' στην τοπική εκκλησία. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι τοπικές Αρχές του νομού Ημαθίας και πλήθος κόσμου. Στο τέλος της λειτουργίας, έγιναν προσφωνήσεις από τον οικείο Μητροπολίτη και τον Μακαριώτατο και ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: 'Η σημερινή παραβολή του καλού Σαμαρείτου θα έπρεπε να είναι πάντοτε επίκαιρος. Κατέστη όμως ανεπίκαιρος, ως και υπό των νομικών των χρόνων του Ιησού. Τοιουτοτρόπως, ως και οι γραμματείς και οι Φαρισσαίοι, διερωτούμεθα και ημείς περί της οδού της αγούσης εις την αιώνιον ζωήν, εις την σωτηρίαν των ψυχών ημών. Η απάντησις του Κυρίου όμως δεν διαφέρει ουδόλως σήμερον και εις τον αιώνα:«αγαπήσεις τον συνάνθρωπόν σου εξ όλης της καρδίας και εξ όλης της διανοίας σου'.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων παρέθεσε γεύμα στο Επισκοπείο και αμέσως μετά έγινε επίσκεψη στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πελεκάν και ξεναγήθηκε στους παρακείμενους χώρους της Αδελφότητας.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά όπου έγινε επίσημη Δοξολογία στο καθολικό της Μονής. Ακολούθως, ο Ηγούμενος παρέθεσε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής, στο οποίο παρεκάθησε και ο Δήμαρχος της περιοχής.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης προέστη πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά Ναούσης.  Τον Μακαριώτατο προσφώνησαν ο οικείος Μητροπολίτης και ο Νομάρχης. Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: 'Το όνομα του Αγίου Μηνά προσάδει προς τον αγώνα τον καλόν διά την υπεράσπισιν της πίστεως του Χριστού. Τυγχάνει δε ο Άγιος Μηνάς να ανεδείχθη, ως και πολλοί άλλοι, ως ο Άγιος Αντώνιος, ο Άγιος Αθανάσιος και έτεροι, διά της μαρτυρικής του δράσεως εις Αίγυπτον και ειδικώτερον κατά την περίοδον των διωγμών της αθέου ρωμαϊκής εξουσίας. Η ζωή της Εκκλησίας μας, έχουσα ακρογωνιαίον λίθον  το αίμα του Σταυρωθέντος ιδρυτού αυτής, ουσιαστικώς θέτει εις το κέντρον αυτής το παράδειγμα των αξίων και του νέφους των μαρτύρων της. Τούτο, διά να εξάρει το πρότυπον ζωής αυτών, την ανύστακτην πίστιν, την υπομονήν και το ασκητικόν των ήθος. Ούτω, διά της χάριτος του μαρτυρίου αυτών φωτίζεται ο βίος και η πορεία όλων ημών των χριστιανών προς επίτευξιν του καθ' ομοίωσιν'.

Αργά το απόγευμα, έγινε εορταστική εκδήλωση στον «Χώρο Τεχνών» Βερροίας κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο τόμος «Ο Μακεδονικός Αγώνας» και δόθηκε συναυλία από  το χορωδιακό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρείας. Ακολούθως, σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων επέδωσε στον Μακαριώτατο τον Χρυσό Σταυρό, την ανώτατη διάκριση της Μητροπόλεως.

Το βράδυ, η οικογένεια Μπαλή, παρέθεσε στην οικία της δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ι. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το μεσημέρι της Τρίτης 12 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τα θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτη στο γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα ήταν παρόντες οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος και Κένυας κ. Μακάριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος και, η Διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Πρέσβυς κα. Παναγιωτοπούλου και κα. Μπεζιρτζόγλου.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την στενή συνεργασία του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κυβερνήσεως καθώς και θέματα που αφορούν τον απόδημο Ελληνισμό της Αφρικής. Ο κ. Μαγκριώτης μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Πατριάρχη και για την πορεία και τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευχή του οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως τόσο για να δοθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό όσο και για την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαική Ένωση να αποβούν καρποφόρες και επιτυχείς για το καλό του Κυπριακού λαού και του Ελληνισμού εν γένει.

Στην συνέχεια, ο κύριος Υφυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου στο οποίο παρεκάθησαν εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ο Πρέσβυς Γ. Γεννηματάς, Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου, η κα. Στ. Πριοβόλου, Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης απόδημου Ελληνισμού, ο Πρέσβυς Ι. Ζέπος, Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβυς Π. Βλασόπουλος, Διευθυντής Θεμάτων Μέσης Ανατολής και Αραβικών χωρών, ο Πρέσβυς  Γ. Βάλληνδας, Υποδιευθυντής της παραπάνω υπηρεσίας, ο Πρέσβυς Καρακάσης, Διευθυντής Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών θεμάτων, η κα. Σκολαρίκου, Υποδιευθύντρια Εθιμοτυπίας, η κα. Σαράντη, η Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Λοβέρδου, ο κ. Στ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, ο κ. Στ. Ταμβάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, και οι κύριοι Π. Παπαστεφάνου, Σ. Καμαλάκης, Φ. Κοσσένας, Γ. Ξενουδάκης και Γρ. Καποκάκης.

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο κ. Μαγκριώτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη που τον τίμησε με αυτή τη συνάντηση και τόνισε τις καλές σχέσεις και τους στενούς δεσμούς της Ελληνικής Κυβερνήσεως με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Με την σειρά του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κύριο Υφυπουργό για την φιλοξενία αλλά και για την συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική επικράτεια.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Μάγδα Shahin, στην πρεσβευτική Κατοικία στην Φιλοθέη. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Ι. Μαγκριώτης, Πρέσβεις Ορθόδοξων χωρών και πολλοί Αιγυπτιώτες.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου η κα. Shahin εξέφρασε την μεγάλη της χαρά για την παρουσία του Μακαριωτάτου στο σπίτι της Αιγύπτου και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή να αποδεχτεί την πρόσκλησή της. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του μεταξύ άλλων την ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και αναφέρθηκε στην προστασία και βοήθεια που παρέχει το Αιγυπτιακό κράτος τόσο προς το Πατριαρχείο όσο και προς το Ορθόδοξο ποίμνιο που διαμένει στην φιλόξενη χώρα του Νείλου. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε επίσης να ζητήσει από την κ. Shahin να διαβιβάσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Mohamed Hosni Moubarak και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ahmed Maher καθώς και να τονίσει τα ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που τον διακατέχουν οποτεδήποτε επισκέπτεται το σπίτι της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε χώρα και να ταξιδεύει γιατί το θεωρεί και δικό του σπίτι. Τέλος ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου τονίζοντας το ελεύθερο δικαίωμα που έχουν οι Χριστιανοί στην Νειλοχώρα να τελούν τα της λατρείας τους, την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ, την δημοκρατία που βασιλεύει στην Αιγυπτιακή γη καθώς και το μηδαμινό ποσοστό της εγκληματικότητας κάτι που πρέπει να αποτελεί πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες.

Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Πατριάρχης εκκλησιάσθηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργηττού, όπου ιερούργησε ο εορτάζων Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό και πολλούς κληρικούς. Στην Μονή τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε η Καθηγουμένη Θεονύμφη μετά της συνοδείας της και πλήθους πιστών.

Το μεσημέρι, προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, παρατέθηκε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής.

Το απόγευμα σε ειδική τελετή στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε  τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Αφρικής (Ο.Σ.Ε.Α.) κ. Άρη Λυχναρά, δικηγόρο, με το παράσημο Α΄ τάξεως του Αγίου Μάρκου. Στην τελετή παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης, ο Ιερομόναχος Απόστολος Φορλίδας, οι διοικήσεις και τα μέλη των Συλλόγων της Ο.Σ.Ε.Α. και πολλοί Έλληνες από διάφορες χώρες της Αφρικής.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά του κ. Λυχναρά τόσο στους Έλληνες της Αφρικής μέσω της Ομοσπονδίας, όσο και στο Πατριαρχείο και ιδιαίτερα στην καρποφόρο πολυετή νομική διεκδίκηση του Μετοχίου του Πατριαρχείου στην Άνω Κυψέλη. Επίσης ευχήθηκε στον τιμώμενο αλλά και στους συνεργάτες του κάθε καλό. Στην συνέχεια ο κ. Λυχναράς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή που του έγινε, αναφέρθηκε στις πολύχρονες και επίμονες νομικές προσπάθειες που κατέβαλε για να έλθει το καλό αποτέλεσμα στην διεκδίκηση του Μετοχίου και υποσχέθηκε πως θα είναι πάντα κοντά στον Πατριάρχη και τις ανάγκες του Πατριαρχείου προσφέροντας άοκνα τις υπηρεσίες του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2002 εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Πέτρου Επισκόπου Αλεξανδρείας εορτάζει τα ονομαστήρια Αυτού ο Σεπτός ημών Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος θα προστεί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, η οποία θα τελεστεί εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

- Μέγας Κατανυκτικός Εσπερινός, Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 6 μ.μ.

- Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 8 π.μ.

Εκ των Πατριαρχικών Γραφείων

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Τρίτη το βράδυ 19 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αφίχθη στο Κάιρο, στην Πατριαρχική Επιτροπεία, όπου τον υπεδέχθη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, με τους Κληρικούς της Επιτροπείας.

Την επομένη το πρωί ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Επίτροπό του μετέβη στην Ισμαηλία και επιθεώρησε την υπό ολοκλήρωση οικοδομική κατασκευή του Πατριαρχικού οικοδομήματος και είχε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Saber Hakim και τον εργολάβο μηχανικό κ. Samy Yanni. Μετά από προσκύνημα στους Ιερούς Ναούς Αγίου Μηνά και Αγίου Γεωργίου Ισμαηλίας και επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα, ανεχώρησε για το Χελουάν, όπου επιθεώρησε τις εργασίες επισκευής και ανακαινίσεως του ιστορικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος και είχε συνεργασία με τον κ. Hakim, για την πορεία του όλου έργου. Τέλος,  επεσκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου τον υπεδέχθη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος, Προιστάμενος της Μονής. Εκεί, μετά από προσκύνημα στο καθολικό της Μονής, είχε συνεργασία με τον τελευταίο, ως και με τον μηχανικό των έργων κ. Hakim για την πορεία των εργασιών.

Ο Μακαριώτατος, το απόγευμα είχε συνάντηση με τον οικονομικό ελεγκτή των Πατριαρχείων κ. Γεώργιον Καραίσκον και τον δικηγόρο κ.Guirgis Mounir και το πρωί της Πέμπτης ανεχώρησε για την έδρα του.

---------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιόρτασε το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας τα ονομαστήρια του σεπτού Προκαθημένου του κ.κ. Πέτρου  Ζ΄ στις 24 Νοεμβρίου  ε.ε. ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πέτρου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Την προηγουμένη, 23 Νοεμβρίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο, Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο και Ερμουπόλεως Νικόλαο τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου. Το εσπερινό παρακολούθησαν πολλοί πάροικοι και φίλοι του Πατριαρχείου οι οποίοι ταξίδευσαν στην Αλεξάνδρεια ειδικά για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος μετέβη στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο όπου απηύθυνε μήνυμα προς τους συνέδρους του  Εμπορικού  Επιμελητηρίου. Μηνύματα απηύθυναν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, ο Βουλευτής Κώστα Καράς ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Γενική Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαρ. Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Πανουσόπουλος, και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Αγγελόπουλος. Όλοι εξήραν την προσωπικότητα του Πατριάρχη,  αναφέρθηκαν στο έργο του και την νέα πνοή που έδωσε στο Πατριαρχείο και στις σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος και ομάδα Βουλευτών από την Ελλάδα που έφτασαν ειδικά  για την εορτή του Πατριάρχη στην Αλεξάνδρεια.

Ακολούθησε δείπνο μετά την ολοκλήρωση του οποίου ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ομίλου και ευχήθηκε στον Πατριάρχη.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης απηύθυνε σύντομο μήνυμα προς τον Μακαριώτατο και του πρόσφερε συμβολικά εγκόλπιο με την παράσταση της Ανάστασης, θεωρώντας τον ως τον άνθρωπο που ανάστησε και έδωσε νέα πνοή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 

Ακολούθησαν σύντομα μηνύματα των Βουλευτών κ. Θεοχάρη Τσιόκα και Πέτρου Τατούλη.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους, αναφέρθηκε  στην προσφορά του Ελληνισμού της Αιγύπτου στην Μητέρα Ελλάδα, στην Ιεραποστολή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τέλος ευχαρίστησε όλους για την θυσία που έκαναν να έρθουν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στην ονομαστική του εορτή και ευχαρίστησε τον κ. Ε. Κασιμάτη και την Γενική Πρόξενο Αλεξανδρείας για την καλή συνεργασία.

Την επομένη 24 Νοεμβρίου ε.ε. τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Τον Μακαριώτατο ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοίχιζαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος, Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος, Κενύας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος και Ερμουπόλεως Νικόλαος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νιτρίας Αλέξιος και Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο κλήρος του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας Δ. Κωνσταντίνου, ο Πρέσβυς της Κύπρου Φ. Αναστασίου, ομάδα Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου απαρτιζομένη από τους Β. Γερανίδη, Θ. Τσιόκα, Γ. Παπαγεωργίου, Πέτρο Τατούλη, Α. Ζαίμη και Μ. Παπαδόπουλο, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας Κ. Αθανασιάδου, ο Γενικός Πρόξενος Καίρου Η. Αστεριάδης, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου Χ. Κατσιμπρής και Χ. Καβαλής, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβοορθοδόξων G. Naccahe, ο κ. Πάτροκλος Παπαστεφάνου και πλήθος παροίκων και εκδρομέων από την Ελλάδα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές του κόσμου στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Στη συνέχεια ο προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρέθεσε γεύμα στο ξενοδοχείο Hilton σε όλους τους φιλοξενουμένους καθώς και στα μέλη των κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου μεταξύ των οποίων ήταν  εκπρόσωποι  της  Βουλής των Ελλήνων και του Αρχαίου Τάγματος των Παραβαλαναίων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε μήνυμα προς τους φιλοξενουμένους, ακολούθησαν σύντομες ομιλίες όλων των προαναφερομένων επισήμων. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Πανουσόπουλος πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα στον Πατριάρχη και ο Αρχηγός της Τάξεως των Παραβαλαναίων κ. Σ. Καμαλάκης αναμνηστικό δώρο.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε όλους για την τιμή της παρουσίας τους και προσέφερε στους Βουλευτές και εκπροσώπους ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου, Αγίου Αθανασίου και της Θεοτόκου.

Όλοι οι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ανακαινιστικά έργα που επιτελούνται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης σε σύντομο μήνυμα του αποκάλεσε τον Μακαριώτατο αναμορφωτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ όλοι οι Βουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του και θα βοηθούν το έργο του Πατριαρχείου με όποιον τρόπο μπορούν.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το απόγευμα της 24ης Νοεμβρίου συνήλθε, προσκλήσει της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ εις την Αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα εν Αλεξανδρεία η ενδημούσα Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίο, Καρθαγένης Χρυσόστομο, Κενύας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο και Ερμουπόλεως Νικόλαο και ασχολήθηκαν με θέματα τα οποία απασχολούν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ελήφθησαν αποφάσεις.

Εν συνεχεία η Α.Θ.Μ αναφέρθηκε εις το θέμα των προσφάτων εξελίξεων του Κυπριακού και κατόπιν λεπτομερούς συζητήσεως ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

Το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ίσταται εις το πλευρό του Κυπριακού Λαού και τις Κυπριακής Κυβερνήσεως δια την επίλυσιν των δικαίων της Κύπρου εις τα πλαίσια μιάς ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία οι Έλληνες Κύπριοι και οι Τούρκοι Κύπριοι θα διαβιούν εν ειρήνη, ομόνοια και ευημερία. Δεν αποδέχεται λύσιν  η οποία αποβλέπει στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Τιθεται  αλληλέγγυον εις το πλευρόν του Προέδρου Κληρίδη και εύχεται οι διαπραγματεύσεις βάσει του σχεδίου Κόφι Ανάν  να στεφθούν με επιτυχία προς όφελος των δύο λαών.    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ

Tην Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2002 θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 8.30 π.μ. εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα επί τη εορτή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, προεξαρχούσης της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ε.ε, θα τελεστεί Μέγα Εσπερινός μετά αρτοκλασίας στις 6 μ.μ. χοροστατούντος του Μακαριωτάτου.

---------------------------------------------------------------------------