Μάρτιος  2002

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της προπαρασκευαστικής ομάδος Ορθοδόξων Βουλευτών για την τελική παγκόσμια συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ρουμανία.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε την ευχαριστηριακή σύναξη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον Κλήρο του Θρόνου. Τον θ. λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τόνισε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου για τους λαούς της Αφρικής και εξήρε την προσπάθεια του Πατριαρχείου ώστε να τους μετάδοση το φως της Ορθοδοξίας.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής όπου ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του για την έλευση τους στην Έδρα του Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στην διοικητική αναδιοργάνωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και στην προσπάθεια ανακαίνισης και ανακατασκευής ναών και κτιριακών συγκροτημάτων, τόνισε την ανάγκη ηθικής και οικονομικής συμπαραστάσεως αυτού του μεγάλου έργου το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα κάποιοι αγνοούν και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην αντιφώνησή του ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Στυλιανός Παπαθεμελής εξήρε την προσωπικότητα, την εργατικότητα, την   προσφορά και την αυτοθυσία του Μακαριωτάτου  αλλά και το χάρισμα της μεταδοτικότητας και πολλαπλασιασμού όλων αυτών των χαρισμάτων προς τους συνεργάτες του και γενικότερα σε όλο τον Κλήρο της Αφρικής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τους αγώνες που προυποθέτει η φύλαξη και διατήρηση των ιερών προσκυνημάτων της Αιγύπτου.

Στην ευχαριστιακή σύναξη και την δεξίωση παραβρέθηκαν πολλοί Βουλευτές από την Ελλάδα, την Παλαιστίνη, την Αυστραλία και την Ανατολική Ευρώπη, ο δημοσιογράφος κ. Ι. Χατζηφώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, οι Πρόξενοι της Ρωσίας και του Λιβάνου, Κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος πιστών.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο νέος Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Φαίδων Αναστασίου με την σύζυγό του και ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αλεξάνδρεια κ. Γ. Κυριακίδης.

---------------------------------------------------------------------------

 

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ' θα μεταβεί την Τρίτη 5 Μαρτίου ε.ε.  στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα: "Διάλογος μεταξύ Θρησκειών και Πολιτισμών", το οποίο οργανώνει με πρωτοβουλία του Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου  το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου σε συνεργασία με τον Τομέα Πολιτισμού του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Παντείου Πανεπιστημίου και το Πολιτιστικό Κέντρο "Μεσόγειος 2002".

Την Κυριακή 10 Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου.

Ο Μακαριώτατος θα παραμείνει στην ιδιαίτερή του πατρίδα μέχρι την Δευτέρα 11 Μαρτίου ε.ε. και θα συνοδεύεται από τον Σεβ. Μητρ. Κένυας κ. Μακάριο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Κυρήνης κ. Αθανάσιο (Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Μόσχα) και Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο και τον Πατριαρχικό Διάκονο κ. Νεκτάριο Κοντογιώργο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφτασε το πρωί της Τρίτης, 5 Μαρτίου ε.ε. στην Κύπρο, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανχδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κένυας κ. Μακάριο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλατκο και τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυρήνης και Εξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα κ. Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής πρεσβείας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου κ. Συμεών, άλλοι κληρικοί και λαικοί.

Το απόγευμα, η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Μαχαιρά, όπου του επιφυλάχθηκε από τον Ηγούμενο κ.Αρσένιο και την Αδελφότητα της Μονής, θερμότατη υποδοχή. Ακολούθως εψάλη δοξολογία και ανταλλάγησαν προσφωνήσεις και δώρα.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου και πάλι έτυχε θερμότατης υποδοχής εκ μέρους της Ηγουμένης και της Αδελφότητος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Τον Πατριάρχη στην είσοδο της Μονής υποδέχτηκε ο Ηγούμενος π. Αθανάσιος με τα μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας. Ο Μακαριώτατος στην σύντομη ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πορεία της ιεραποστολής του Πατριαρχείου και ο Ηγούμενος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη και τόνισε ότι η Αδελφότητα θα προσεύχεται για το έργο του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας όπου του επεφυλάχθη θερμοτάτη υποδοχή. Ακολούθησε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συναντήσεις και επαφές με φίλους,  συνεργάτες και υποστηρικτές του έργου του Πατριαρχείου στην αφρικανική ήπειρο.

Στην συνέχεια είχε συνεργασία με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου Επίσκοπο Νικηφόρο σε θέματα της ιεραποστολής του Πατριαρχείου.

Τέλος δέχτηκε τον πρώην Υπουργό κ. Ν. Παττίχη και εκπροσώπους του Intercollege Κύπρου, με τους οποίους συζήτησε εκπαιδευτικά θέματα που σχετίζονται με το Πατριαρχείο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συναντήθηκε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερύνειας κ. Παύλο της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα επαρχίας της Κύπρου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν διάφορα θέματα της ιεραποστολής και της κατεχόμενης επαρχίας .

Το μεσημέρι και μετά από πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, επισκέφθηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Μετά από σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο Προκαθήμενο, ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος με την συνοδεία του.

Αργά το απόγευμα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου όπου του επιφυλάχθη θερμότατη υποδοχή από τον Προιστάμενο π. Συμεών και τα μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας.

Το βράδυ, η Α.Θ.Μ. τίμησε με την παρουσία του το δείπνο που πρόσφερε προς τιμή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος. Στο δείπνο, παρεκάθησαν ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Χριστόφιας, οι Δημοτικές και Επαρχιακές Αρχές, ο Διοικητής της Αστυνομίας της πόλεως, κληρικοί και συνεργάτες του έργου της Μητρόπολης Κιτίου.

Ο Μακαριώτατος, πέρα από τις επαφές και συνεργασίες της ημέρας, είχε την ευκαιρία να παραχωρήσει συνεντεύξεις προς διάφορα μέσα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την πορεία της Ορθοδοξίας στην Αφρική και την σημασία του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες.

Την επομένη, Παρασκευή 8 Μαρτίου, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρύτανη και τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της υπό ανακατασκευή Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είχε μακρά συνεργασία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πατριάρχης Αντιοχείας τον ερχόμενο μήνα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΗΝ ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ

Στην παρουσία εκπροσώπων όλων σχεδόν των Εκκλησιών, Δογμάτων και Θρησκειών, κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων, κληρικών, πολιτικών, Διπλωματικών και πλήθος λαικών απ΄ ολόκληρη την υφήλιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Γλαύκος Κληρίδης, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κήρυξαν την Παρασκευή 8 Μαρτίου ε.ε. την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου  Συνεδρίου με θέμα: "Διάλογος μεταξύ Θρησκειών και Πολιτισμών", το οποίο οργάνωσε με πρωτοβουλία του Θεοφιλ. Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου  το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου σε συνεργασία με τον Τομέα Πολιτισμού του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Παντείου Πανεπιστημίου και το Πολιτιστικό Κέντρο "Μεσόγειος 2002".

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε μεταξύ άλλων: ‘Δεν αποκρύπτομεν το γεγονός, ότι εις ορισμένας περιοχάς της γης υπάρχει ή καλλιεργείται πνεύμα εχθρότητος, καχυποψίας και φανατισμού μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Καταβάλλονται εξ όσων γνωρίζομεν προσπάθειαι εκ μέρους κυβερνήσεων, εκκλησιαστικών ηγετών και ατόμων, ώστε να επικρατήση ειρήνη και κατανόησις, σεβασμός και αλληλοπαραχώρησις και να υπάρχη δυνατότης δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και ανοικτού διαλόγου προς αποφυγήν των λαθών του παρελθόντος........Καλούμεν τους θρησκευτικούς ηγέτας, χριστιανούς και μη, εισέτι δε εκείνους οίτινες ζουν ακόμη και κινούνται βασιζόμενοι εις πολιτισμόν των ηθών και της καταγωγής των, όπως από κοινού συναντώνται συχνώτερον εν διαλόγω, ίνα τονισθή εντονώτερον το ανθρώπινον πρόσωπον ως ιερόν και θείον, πολύτιμον και σπουδαιότατον, ίνα ενθυμηθώμεν τους λόγους Γρηγορίου του Θεολόγου ‘παρ΄ημίν ανθρωπότης μία, το γένος άπαν’’.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο, ιερείς και διακόνους.

Στον Μακαριώτατο επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή από την μαθητιώσα νεολαία και στην είσοδο του Ιερού Ναού τον ανέμεναν πλήθος πιστών και οι Αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Βλίττη.

Ο κ. Βλίττης καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τον παρακάλεσε να προσευχηθεί στον Ύψιστο σύντομα να απελευθερωθούν τα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την υποδοχή, ευχήθηκε όπως στην επόμενη επίσκεψη του στο νησί να λειτουργήσει στα κατεχόμενα μοναστήρια και Εκκλησίες.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο και μεταξύ άλλων είπε: ‘Η μεγάλη αυτή κοινότης του Παραλιμνίου τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει πρόοδον και ευημερίαν αξιοπρόσεκτον, αλλά και πνευματικόν πλούτον, όστις αναπαύει και αναπλάθει τον λαόν του οποίου η πίστις και το Ορθόδοξον φρόνημα, το ήθος και η ψυχική

καλλιέργεια κοσμούν άπαντας και ιδιαιτέρως τους νέους. Σήμερον όσον ποτέ άλλοτε, η ανθρωπότης έχει ανάγκη πνευματικών ανθρώπων, αφοσιωμένων εργατών, ζηλωτών, ιεραποστόλων, ανθρώπων της θυσίας και του καθήκοντος.’

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον π. Ευέλθοντα Χαραλάμπους, προιστάμενο του Ιερού Ναού, για την προσφορά και την στήριξη του στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και σε αναγνώριση της προσφοράς του αυτής τον χειροθέτησε εις Πρωτοπρεσβύτερο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο για τους δύο νέους, Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη στην επίσημη λήξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου ‘Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών’.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κένυας κ. Μακάριο επισκέφθηκε την Κυπριακή Βουλή, όπου στην είσοδο τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Τάσος Παπαδόπουλος και βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης οδηγήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού. Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα ο κ. Χριστόφιας υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο στο ιδιαίτερό του γραφείο όπου και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Μακαριώτατο στην εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου πρώην Προέδρου εκπροσώπησε ο Σεβ. κ. Μακάριος.

Αργά το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Πατριάρχης αναχώρησε για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια. Κατά την άφιξή του στο Κάιρο τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός  Επίτροπος Καίρου και Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος, ο κλήρος του Καίρου, οι κ.κ. Β. Σαραντινός και ο Γ. Καραίσκος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κορυφώθηκαν την Κυριακή 24 Μαρτίου ε.έ., οι εορτασμοί για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου με την σχολική εορτή και την παρέλαση των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και του 1ου και 2ου Λυκείου Χολαργού, Αθηνών. Ακολούθως, παρετέθη γεύμα στον Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας όπου ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Εδμόνδος Κασιμάτης τίμησε τον Πατριάρχη για την προσφορά του προς τον Ελληνισμό.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρέστη στην διάλεξη που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας με ομιλητή τον αλεξανδρινό συγγραφέα και ερευνητή κ. Ιωάννη Χατζηφώτη και με θέμα «Η προσφορά των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στον αγώνα του 1821».

Την Κυριακή 24 Μαρτίου, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία η οποία τελέσθηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και στην παρουσία πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα και την Κύπρο, προεξήρχε ο Μακαριώτατος συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο, τους Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ Κοντοβά, Σπυρίδωνα Μηλιώτη, Γρηγόριο Στεργίου και Δημήτριο Ζαχαρέγκα, τον Οικονόμο Εμμανουήλ  Μπαριτάκη και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος.

Στη συνέχεια τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο των προέδρων, ευεργετών και δωρητών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, ακολούθησε η λιτάνευση των αγίων εικόνων σύμφωνα με το τυπικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και τέλος η καθιερωμένη Δοξολογία.

Στην ευχαριστιακή αυτή σύναξη παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και η κα Μ. Δαρατζίκη, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αλεξάνδρεια κ. Β. Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας  και η κα Στ. Ταμβάκη, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠ.ΕΞ. κ. Π. Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φ. Κοσσένας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας κ. Σπ. Καμαλάκης, η Πρόεδρος των Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής κ. Α. Μηλοπούλου, ο πρ. Υπουργός Εργασίας κ. Χ. Παπαμάργαρης, ο κ. Γ. Ξενουδάκης, ο κ. Ι. Χατζηφώτης, ο κ. Γ. Φλωρεντής, Κοινοτικοί και Διπλωματικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, πρόσκοποι και πλήθος κόσμου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου, με την καθιερωμένη ανοιχτή δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, στην Προξενική Κατοικία και με την παρουσία του Μακαριωτάτου, όλων των προαναφερθέντων επισήμων και πολλών Κοινοτικών και Διπλωματικών παραγόντων της Αλεξάνδρειας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Κυριακή 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας. Στη συνέλευση παρέστη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από Αρχιερείς και Ιερείς του Θρόνου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης ανέγνωσε την ετήσια έκθεση πεπραγμένων, τον ισολογισμό και τον προυπολογισμό της Κοινότητος. Ακολούθως, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την αγαστή συνεργασία και την αγάπη με την οποία περιβάλει όλους τους Κοινοτικούς παράγοντες, συγκινημένος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κοινοτική διοίκηση μετά από 18ετή θητεία και κάλεσε τον Πατριάρχη στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων συνεχάρη τόσο τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα του διαρρεύσαντος έτους, όσο και τον αποχωρούντα Πρόεδρο για την 12ετή επιτυχημένη προεδρική θητεία και του προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας που παρόλη την συρρίκνωσή του αγωνίζεται και διατηρεί τους Συλλόγους, τα Σχολεία και τα Ιδρύματα του και τόνισε την ανάγκη για ενότητα, συνεργασία και ειρηνική συμβίωση όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής η πίστεως.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που επιτελείται από το Πατριαρχείο, σε όλη την Αίγυπτο, με την ανακαίνιση των Ναών, των Μονών και του Πατριαρχικού Μεγάρου και τέλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους υποψηφίους και συνέχιση της άριστης συνεργασίας του τριγώνου Εκκλησίας - Κοινότητος - Ελληνικής Πολιτείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, επισκέφθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου ε.έ., ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου κ. Δημήτριος Χριστόφιας.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα, συνοδευόμενος από τον Πρέσβυ της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Φ. Αναστασίου, τον Πρόξενο της Κύπρου στην Αλεξάνδρεια κ. Β. Κυριακίδη, την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κ. Εύη Χατζηγιάννη, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου και ανώτατους αξιωματικούς της Αιγυπτιακής Αστυνομίας.

Αφού ξεναγήθηκε στον προσφάτως ανακαινισθέντα Πατριαρχικό Ναό, ο κ. Χριστόφιας οδηγήθηκε στην συνέχεια στο Πατριαρχικό Γραφείο.

Τον κ. Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος πλαισιούμενος από τον  Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκη, τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρή και τον Κλήρο του Θρόνου.

Στην συνάντηση που ακολούθησε ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Πατριαρχείου στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού, αναφέρθηκε στο ανακαινιστικό έργο που επιτελείται σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Μονές στην Αίγυπτο, ευχαρίστησε τον Κυπριακό λαό και την Εκκλησία της Κύπρου για την οικονομική συμπαράσταση προς τις ανάγκες του Πατριαρχείου και ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Πρόεδρος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και τις ευχές, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το μεγάλο ανακαινιστικό έργο που πραγματοποιήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ευχήθηκε σύντομα να ολοκληρωθούν όλα τα προγράμματα του Πατριαρχείου για το καλό της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού αλλά και των αφρικανών αδελφών μας.

Τέλος ο Πατριάρχης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Προέδρου, στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προαναφερόμενοι.

Την επομένη, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής συναντήθηκε με τον Διοικητή της Αλεξάνδρειας κ. Mohamed Mahgoub, επισκέφθηκε τα Προξενεία της Ελλάδος και Κύπρου, την Ελληνική Κοινότητα και τέλος τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο όπου παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Πατριαρχείου και του Ελληνισμού στην Αίγυπτο, αλλά και στην σημερινή προσπάθεια που καταβάλλεται από το Πατριαρχείο, τις Κοινότητες και τα Σωματεία ώστε να κρατηθούν όλες οι εστίες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού ανοικτές, ευχήθηκε σύντομα να χτυπήσουν οι καμπάνες των σκλαβωμένων σήμερα εδαφών της Μεγαλονήσου ώστε να δικαιωθεί ο κόπος και η υπομονή του Κυπριακού λαού και του προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αλεξανδρινού Αγίου Νεκταρίου.

Ο κ. Χριστόφιας στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και την αγάπη, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την επίσκεψη στην έδρα του Πατριαρχείου, εξήρε την σεμνότητα και την δραστηριότητα του Μακαριωτάτου, αναφέρθηκε στην πολιτιστική παράδοση των Ελλήνων της Αιγύπτου αλλά και στην ιστορία και τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον αγώνα του Πατριαρχείου για την διατήρηση και διαφύλαξη κάθε τι Ορθόδοξου και Ελληνικού.

Στο γεύμα παρεκάθησαν επίσης ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο,  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόξενος της Κύπρου στην Αλεξάνδρεια, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Βουλής της Κύπρου, ανώτερα στελέχη του Υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε.κ. Στ. Ταμβάκης, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Ζαχαρέγκας, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, και πολλοί Κοινοτικοί και Διπλωματικοί παράγοντες.

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος και η συνοδεία του ανεχώρησαν για το Κάιρο, προκειμένου να επιστρέψουν στην Κύπρο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ"

Με την παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ' πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29 Μαρτίου ε.ε., η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Αλεξανδρινού Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄».

Τον Μακαριώτατο  συνόδευσαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Ζαχαρέγκας και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Παπαντώνης αφού ανέγνωσε τον απολογισμό, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την την άριστη συνεργασία και την αγάπη και τον συνεχάρη τόσο για την συμπλήρωση πέντε ετών Πατριαρχίας όσο και για το μεγάλο ανακαινιστικό έργο που έχει επιτελέσει στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μακαριώτατος, συνεχάρη τον κ. Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για το μεγάλο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος και για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τόνισε το χρέος όλων για την διατήρηση κάθε ελληνικής εστίας πολιτισμού, διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο θα είναι πάντοτε αρωγός για να τονώνει και να ευλογεί κάθε καλή προσπάθεια και ευχήθηκε επιτυχία στον προγραμματισμό των εορτασμών της Εκατονταετηρίδος του Συλλόγου.

Νωρίς το απόγευμα ο Πατριάρχης παρέστη στην εορταστική εκδήλωση των Αραβοορθοδόξων Προσκοπικών Τμημάτων Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------