Ιούνιος  2002

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ 

Το Σάββατο 1 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Σεβ. Μητροπολίτη Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Προτέριο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Γ. Φερεντίνο, ιθαγενείς κληρικούς και κοινοτικούς παράγοντες.

Το μεσημέρι, ο επιχειρηματίας κ. Αλέξανδρος Δεμπενιώτης, παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη στο οποίο παρεκάθησαν κοινοτικοί παράγοντες και άλλοι ομογενείς.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την τιμή και το σεβασμό που τρέφουν προς τον Παλαίφατο Πατριαρχικό Θρόνο αλλά και για την συμπαράσταση προς την προσπάθεια οργάνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως από τον νέο Μητροπολίτη. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον νέο άνεμο που πνέει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και στην ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου στην περιοχή της Μπουκόμπας και τόνισε την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη ιεραποστολική δράση και προσφορά κοινωνικού έργου προς τους ιθαγενείς αδελφούς μας. Τέλος, τίμησε για την προσφορά τους προς την Εκκλησία με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τους Αλέξανδρο Δεμπενιώτη, Δημήτριο Ζημπαρά, Αχιλλέα Ευσταθίου και Κωνσταντίνο Σαμαρά.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τους Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου (Εκκλησίας Κύπρου) κ. Χρυσόστομο και Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Προτέριο, όπου αποφασίστηκε, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Κιτίου, η ανέγερση Ιερού Ναού των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην πόλη IRIGA. Την δαπάνη της ανεγέρσεως με πρωτοβουλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Κυριάκου Παναγιώτου θα καλύψει η κοινότητα Ξυλοτύμπου της Επαρχίας Λάρνακος της Κύπρου.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα και η Πανταγκανική Ένωση Ελλήνων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Εμμανουήλ Μαρανγκάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, ευχαρίστησε για την τιμή της επισκέψεως, για την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νταρ Ες Σαλαάμ και την εκλογή του νέου Μητροπολίτου. Τόνισε επίσης την προσφορά του Πατριαρχείου σε όλη την Αφρική αλλά και την προσπάθεια των Ελλήνων παρά τις δυσκολίες να κρατήσουν ό,τι Ελληνικό και Ορθόδοξο και εξήρε την σπουδαιότητα της συναντήσεως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τανζανίας.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την αγάπη και την αφοσίωση στο Πατριαρχείο, τόνισε τις δυνατότητες των Ελλήνων όταν εργάζονται με ενότητα και διάθεση για επιτυχία, ανεξάρτητα από την σημαντική μείωσή τους και διαβεβαίωσε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους αρκεί να εργαστούν με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Στο δείπνο μεταξύ άλλων παρεκάθησαν η Πρέσβειρα της Αιγύπτου κα. NAGLA EL HUSSEINY,  και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γ. Φερεντίνος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ

Την Κυριακή, 2 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, προέστη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Νταρ Ες Σαλαάμ, (Τανζανία) συμπαραστατούμενος από τον οικείο Μητροπολίτη,  την τιμία συνοδεία του και ιθαγενείς κληρικούς.

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Προτέριος εξήρε την ιστορικότητα της πρώτης αυτής επισκέψεως  Πατριάρχη, εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή όλων, τόνισε την μεγάλη ευλογία για τον Αλεξανδρινό Θρόνο να έχει τέτοιο Προκαθήμενο, και αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πενταετία της Πατριαρχίας του.

Στην αντιφώνησή του, ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε για την αγάπη όλων στον Αλεξανδρινό Θρόνο, εξήρε τον ρόλο, την αποστολή και την συνεχή και άγρυπνο επιστασία και καθοδήγηση του Πατριαρχείου τόσο προς τους απόδημους Έλληνες όσο και προς τους Άραβες και Αφρικανούς ως η πνευματική τροφός και μήτηρ πάντων. Ο Πατριάρχης, τόνισε την προσπάθεια ευαγγελισμού των διαφόρων φυλών της νεοσύστατης Μητροπόλεως Νταρ Ες Σαλαάμ και τα ευεργετικά αποτελέσματα της ελπίδος, της δυνάμεως, του αγιασμού και της χαριτώσεως από αυτήν την προσπάθεια για τους Αφρικανούς. Τέλος, ευχήθηκε πλούσια καρποφορία και πλούτο πνευματικό για τους νεοφώτιστους και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Στην ευχαριστιακή σύναξη παραβρέθηκαν η Πρέσβειρα της Αιγύπτου, Κοινοτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και πλήθος Ελλήνων, Ρώσων και Αφρικανών πιστών.

Ακολούθησε δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας, όπου ο Μακαριώτατος είχε δυνατότητα να επικοινωνήσει και να συνομιλήσει με όλους.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην πόλη KUDUSI, όπου επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το μεσημέρι η οικογένεια Μιχαήλ Καζαμία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και το βράδυ η οικογένεια Στέλλας Μαθεάκη δείπνο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη Πρεσβεία της Αιγύπτου στο Νταρ Ες Σαλαάμ, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την Πρέσβειρα κα. NAGLA EL HUSSEINY και από τους συνεργάτες της.

Στην προσφώνησή της η Πρέσβειρα, αφού ευχαρίστησε για την τιμή της επισκέψεως, εξήρε την σπουδαιότητα της  παραμονής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, τόνισε τα σημαντικά αποτελέσματα της επισκέψεως αυτής  για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και για την Αίγυπτο και την Ελλάδα και σημείωσε την μεγάλη προβολή που δόθηκε από τα μαζικά μέσα ενημερώσεως στην πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Τανζανία.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την διαρκή παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις, παρακάλεσε να διαβιβάσει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του τόσο προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου όσο και προς τον Υπουργό Εξωτερικών για την προστασία που τυγχάνει το Πατριαρχείο και προσέφερε ως ανάμνηση της επισκέψεώς του ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος κ. Φερεντίνο στο Προξενείο. Ο Μακαριώτατος, ακολούθως ξεναγήθηκε στους διάφορους χώρους και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το πλούσιο αρχείο που φυλάσσεται εκεί.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης παρέστη στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο οικείος Μητροπολίτης στην αίθουσα "Παρθενών" της Ελληνικής Κοινότητας.

Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος κ. Προτέριος ευχαρίστησε τον Μακαρίωτατο για την τόσο σημαντική ποιμαντική περιοδεία στην νεοσύστατη ιεραποστολική Μητρόπολη Νταρ Ες Σαλαάμ, τόνισε τα θετικά αποτελέσματα από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας και τον Δήμαρχο της πόλης για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, εξήρε  το μεγάλο έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Πέτρος σε όλη την Αφρικανική ήπειρο και έκλεισε με την αναφορά του στην αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον του για την ιεραποστολή.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, έκανε αποτίμηση των θετικών αποτελεσμάτων από την επίσκεψη και τις συναντήσεις, τόνισε την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησία και των Ελλήνων στην πρόοδο της χώρας, εμψύχωσε τους Έλληνες ώστε να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα, όπου έχουν να δώσουν αλλά και να πάρουν πολλά, τους προέτρεψε να παραμείνουν στην όμορφη χώρα της Τανζανίας όπου γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

Στο δείπνο παρέστησαν όλοι οι κοινοτικοί παράγοντες,  αντιπροσωπείες από άλλες πόλεις και σύσσωμη η Ελληνική παροικία του Νταρ Ες Σαλαάμ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Τρίτη 4 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' ολοκλήρωσε την ποιμαντορική του περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Νταρ Ες Σαλαάμ. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τανζανίας τον Μακαριώτατο προέπεμψαν μεταξύ άλλων, ο οικείος Μητροπολίτης, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου κα. NAGLA EL HUSSEINY και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γ. Φερεντίνος.

Ομάδα ιθαγενών της φυλής Μασάι με παραδοσιακές στολές καλωσόρισαν το απόγευμα στο Διεθνές αεροδρόμιο του Ναιρόμπι τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου. Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ιωάννης Κορίνθιος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κων/νος Ηλιάδης, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Αιγύπτου, ιθαγενείς κληρικοί και οι ιεροσπουδαστές του Θεολογικού Σεμιναρίου "Μακάριος Γ΄ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου".

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στην περιοχή Ριρούτας όπου είναι η Ιερά Μητρόπολη, η Πατριαρχική Σχολή και ο Ιερός Ναός του Αγίου Μακαρίου. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία στο ναό, ο οικείος Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την αγάπη και την ευλογία της συχνής παρουσίας του Πατριάρχου στην χώρα που κτυπά η καρδιά της ιεραποστολής, αφού στο Σεμινάριο φοιτούν ιεροσπουδαστές από όλη την Αφρική, και παρακάλεσε να ευλογήσει τους ιεροσπουδαστές, τους ιερείς και τους πιστούς ώστε να βαδίζουν στα ίχνη των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και των ασκητών της ερήμου.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή, αναφέρθηκε στην ποιμαντορική του περιοδεία στην Ανατολική Αφρική και στα θαυμάσια ιεραποστολικά αποτελέσματα για τους ιθαγενείς Ορθοδόξους, τόνισε την επιθυμία του για πνευματική πρόοδο αλλά και την υποχρέωση όλων να παραμείνουν πιστοί και αφοσιωμένοι στην Ορθόδοξη παράδοση και εξήρε την αγάπη του για τα μικρά παιδιά που ήταν παρόντες αλλά και την υποχρέωση όλων να μοιάσουν στις αρετές των παιδιών.

Το βράδυ, ο Πρέσβυς της Ελλάδος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου στο οποίο παρεκάθησαν η συνοδεία του Πατριάρχου, οι προαναφερόμενοι Μητροπολίτες, ο Σεβ. Μητρ. Καμπάλας κ. Ιωνάς, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Kalonzo Musioka, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ναιρόμπι κ. Ευάγγελος Σπυρόπουλος και πολλοί πάροικοι.

Ο κ. Πρέσβυς, αφού ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας του Πατριάρχου,  εξήρε το τεράστιο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται σε όλη την Αφρική χάρη στον άριστο πηδαλιούχο του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμή και την αγάπη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση της Ελλάδος στο έργο του Πατριαρχείου, παρακάλεσε να διαβιβασθούν οι ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος για την βοήθεια στο ιεραποστολικό έργο και προσέφερε ως αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου ε.ε. συνήλθε στη Ναιρόμπι της Κένυας, η Σχολική Εφορεία της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄’, υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ', για την ετήσια συνεδρία της, η οποία μεταξύ άλλων μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου ενέκρινε και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Τον κατάλογο των νέων σπουδαστών της Σχολής.

2. Τον καθορισμό της διάρκειας του Ακαδημαϊκού Έτους από την 1ην Σεπτεμβρίου έως και την 15ην Ιουνίου.

3. Την εξάσκηση των φοιτητών στην ομιλητική μόνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής.

4. Την δοκιμαστική πρόσληψη του θεολόγου κ. Ζακχαίου Ντζούγκε στη Σχολή.

5. Το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων και το πρόγραμμα λειτουργίας του Οικοτροφείου.

6. Την εισαγωγή των μαθημάτων της Αγιολογίας, Ιεραποστολικής, Εξομολογητικής και Ποιμαντικής.

7. Την τροποποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού της Σχολής.  

Στις εργασίες της Εφορείας συμμετείχαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομος, Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος, Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνάς, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Ιερομόναχος Ιννοκέντιος Μπιακατόντα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σιλουανός Γκιτσιάνγκα και οι Αρχιμανδρίτες Ιωακείμ Κοντοβάς και Δημήτριος Ζαχαρέγκας. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Το απόγευμα της Τετάρτη 5 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Ναιρόμπι και επέβλεψε την επισκευή του Πρεσβυτερίου και των γραφείων του ναού.

Το ίδιο βράδυ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Refaat Anshari στην πρεσβευτική κατοικία και στο οποίο παρεκάθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Υγείας της Αιγύπτου κ. Mamdouh Gabr, ο Πρέσβυς της Ρωσίας κ. Alexander Ignatief, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κων/νος Ηλιάδης, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Σομαλία κ. Salah Halimah και οι Πρόεδροι του Ερυθρού Σταυρού Αιθιοπίας, Σομαλία και Σουδάν.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμή και προσέφερε ως αναμνηστικό ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΚΕΝΥΑ

Το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ είχε διαδοχικές συναντήσεις για θέματα που αφορούν την ιεραποστολή με τους Σεβ. Μητρ. Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ και τους Αρχιμ. Ιωάννη Έκο και Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο.

Νωρίς το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Kisumu της Δυτικής Κένυας συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριο και την τιμία συνοδεία του.

Στο αεροδρόμιο του Kisumu τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν οι ιθαγενείς κληρικοί της περιοχής και πλήθος πιστών. Ο Μακαριώτατος αφού παρακολούθησε το εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν του στην συνέχεια ευχαρίστησε για την τιμή, την αγάπη και τον κόπο που έκαναν οι ιθαγενείς να μεταβούν από διάφορες περιοχές για να τον καλωσορίσουν. Ο Πατριάρχης συνεχάρη για την πνευματική πρόοδο και την ιεραποστολική εργασία που επιτελείται στην περιοχή και τόνισε πως θα χαίρεται πάντα να μαθαίνει ευχάριστα νέα τόσο για την πνευματική όσο και την βιοτική πρόοδό τους.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλεως.

---------------------------------------------------------------------------

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Η ποιμαντική περιοδεία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ' στην δυτική Κένυα, συνεχίζεται με επίσκεψη στην πόλη CHAVOGERE.

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου ε.ε., ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Χρυσόστομο και Κένυας κ. Μακάριο, την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του, τον Αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Μακρή και δεκάδες ιθαγενών κληρικών.

Κηρύσσοντας τον Θείο λόγο, ο Πατριάρχης, αφού έκανε ιστορική αναφορά στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, εξήρε την σημασία των εγκαινίων σε συνάρτηση με το γεγονός ότι από αυτή την περιοχή κατάγονταν και οι δύο πρώτοι αφρικανοί ιερείς της Κένυας. Ο Μακαριώτατος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους κτήτορες του ναού και τον 20μελή όμιλο εθελοντών νέων του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που βοηθούν την περιοχή κτίζοντας δύο σχολεία.

Ακολούθως, μαθητές, μητέρες και παιδιά παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους για την τιμή και την αγάπη προς το πρόσωπό του και συνεχάρη τους ιερείς και τους κατηχητές για το ιεραποστολικό τους έργο. Τέλος, προέτρεψε τα πλήθη των πιστών να αγωνίζονται για την πνευματική τους πρόοδο και να μείνουν κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των 2000 ετών που ίδρυσε ο Απόστολος Μάρκος.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στην πόλη IGONYI και στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου οι ιερείς και οι πιστοί της πόλης του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος πήγε στην πόλη KISUMU και αργά το βράδυ επέστρεψε αεροπορικώς στο Ναιρόμπι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Το Σάββατο 8 Ιουνίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της σχολής ‘Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄’.

Το πρωί, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου που βρίσκεται στον παρακείμενο χώρο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής σχολής.

Στο τέλος της Θείας Μυσταγωγίας, ο Μακαριώτατος  χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον π. Ιννοκέντιο Byakatonda και Οικονόμο τον π. Σιλουανό Cichanga ως ηθική ανταμοιβή για την προσφορά τους στη Σχολή και το ιεραποστολικό έργο.

Ακολούθησε η τελετή αποφοίτησης κατά την οποία ο Μακαριώτατος απένειμε τα διπλώματα στους ιεροσπουδαστές.

Απευθυνόμενος προς τους νέους εργάτες του Ευαγγελίου ο Πατριάρχης αφού αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Πατριαρχείου, τόνισε την παναφρικανική προσφορά της Σχολής στα 20 χρόνια λειτουργίας της, εξέφρασε την αγωνία του για την πνευματική τους κατάρτιση και προέτρεψε όλους να παραμείνουν υποστηρικτές της δυναμικής παρουσίας της Ορθοδόξου ζωής.

Ακολούθως, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ι Κορίνθιος απένειμε στους αποφοίτους την αναγνώριση του διπλώματος από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος ως πτυχίο Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Κένυας, ο Υπουργός Τουρισμού και Επικοινωνίας κ. Kalonzo Musyoka, εκπρόσωποι των τελειοφοίτων και των καθηγητών. Τέλος, δόθηκαν οι υποτροφίες στους αριστεύσαντες των τριών χρόνων και ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Kisumu, ο οποίος υποσχέθηκε την παραχώρηση  κεντρικού οικοπέδου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία για την ανέγερση Ναού. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και ανακοίνωσε πως εκτός του Ναού, θα ανεγερθεί σχολείο για τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής.

Το βράδυ, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Κένυα κ. Κ. Ηλιάδης, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη.

Ευχαριστώντας τον Πατριάρχη για την τιμή της επισκέψεως, ο κ. Ηλιάδης εξήρε την προσωπικότητα του Μακαριωτάτου και τον συνεχάρη για το κοινωνικό του έργο σε όλη την Αφρικανική επικράτεια.

Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ηλιάδη για τα καλά του λόγια και την συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Κύπρου-Αλεξανδρείας, τόνισε το φωτεινό παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ και τόνισε τον αγώνα που κάνει ως Κύπριος και ως Πατριάρχης με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Την Κυριακή 9 Ιουνίου ε.ε.,  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην πόλη Ναιρόμπι, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Στην ευχαριστιακή μυσταγωγία συμμετείχαν παράγοντες της Ελληνικής, Ρωσικής και Ρουμανικής κοινότητας και πλήθος ιθαγενών πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος ο οποίος μίλησε για την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία με τον Θεό, την πηγή του φωτός, και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους πιστούς ότι: ‘ο Πατριάρχης είναι πάντα κοντά σας ωσάν φανός και θα φωτίζει τον δρόμο της ζωής σας. Χωρίς φως Χριστού η ζωή είναι άδεια, χωρίς νόημα και σκοπό’.

Μετά την Θεία Λειτουργία, παιδιά των κατηχητικών σχολείων και μέλη των χριστιανικών ομάδων Νέων από διάφορες φυλές της Κένυας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους και τους διένειμε γραφική ύλη και τετράδια.

Το μεσημέρι, η Ελληνική κοινότητα πρόσφερε γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο ‘Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας’, όπου για τα ορφανά παιδιά εφαρμόζονται τα φιλανθρωπικά προγράμματα νηπιαγωγείου, καθημερινού συσσιτίου και μαθημάτων ραπτικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το βράδυ, ο Πατριάρχης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Κένυας και ιθαγενείς κληρικούς όπου έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για καλύτερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου στην Κένυα και ακολούθως ο Μητροπολίτης Κένυας παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Μακαριώτατο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ολοκλήρωσε την πολυήμερη ποιμαντική περιοδεία ειρήνης, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' στις ιεραποστολικές Μητροπόλεις Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, Νταρ Ες Σαλαάμ, Κένυας και Ειρηνουπόλεως και στην Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου ε.έ. ο Μακαριώτατος αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ναιρόμπι όπου τον προέπεμψαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος και Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνάς, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ιθαγενείς Κληρικοί, ιεροσπουδαστές και πολλοί πιστοί.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Καίρου οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Αλέξιος (Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου) και Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος, ο Κλήρος της Επιτροπείας Καίρου καθώς και διπλωματικοί και κοινοτικοί παράγοντες.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος με την τιμία συνοδεία του αναχώρησε για την έδρα του, την Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η A.Θ.Μ. ΣTΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου ε.έ. στην Αίθουσα "Ιουλία Σαλβάγου", η τελετή αποφοίτησης και απονομής απολυτηρίων και αριστείων των μαθητών του Αβερωφείου Γυμνασίου και Λυκείου Αλεξανδρείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτροu Ζ', ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ.  Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τους Αρχιμανδρίτες του  Θρόνου κ.κ. Σπυρίδωνα Μηλιώτη, Δημήτριο Ζαχαρέγκα και Σάββα Χειμωνέττο.

Παρέστησαν επίσης  η κ. Ν. Μανιδάκη, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Χ. Κατσιμπρής, Πρόεδρος της  Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, ο κ. Γ. Ρεπούσης, Συντονιστής Εκπαιδεύσεως Μέσης Ανατολής, Κοινοτικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί , μαθητές και πολλοί πάροικοι.

Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι προαναφερθέντες ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο τόσο για την μεγάλη συμβολή του στην άρτια οργάνωση και λειτουργία των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας (Ε.Ε.Α.), όσο και για την καλλιέργεια ήθους και ελληνοχριστιανικής συνείδησης προς τα παιδιά.

Ο Διευθυντής του Αβερωφείου κ. Στ. Συμεωνίδης, καλώντας στο βήμα τον Πατριάρχη για να απονείμει τους επαίνους αριστείων και να απευθύνει χαιρετισμό, δεν παρέλειψε να τονίσει την ευεργετική παρουσία και τον συντονιστικό ρόλο του Μακαριωτάτου στην διατήρηση της ιστορικής παράδοσης των Ελληνικών Εκπααιδευτηρίων Αλεξανδρείας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πατριάρχης εξήρε την προσφορά των εκπαιδευτικών, συνεχάρη όλους τους μαθητές αλλά ιδιαιτέρως τους αποφοίτους και τους αριστεύσαντες για την προσπάθεια, τόνισε την σπουδαιότητα του να παραμείνουν όλοι Έλληνες Ορθόδοξοι, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, το Γενικό Προξενείο, την Ελληνική Κοινότητα, τον Συντονιστή Εκπαιδεύσεως και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την απόσπαση εκπαιδευτικών και την οικονομική συμπαράσταση και ευχήθηκε στον αποχωρούντα Πρεσβύτερο Εμμανουήλ Μπαριτάκη, Διευθυντή του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου να παραμείνει σε όλη του την ζωή άνθρωπος της προσφοράς.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 

Στο Κάιρο μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, το Σάββατο 15 Ιουνίου ε.έ., συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Σάββα Χειμωνέττο .

Στην Επιτροπεία Καίρου όπου κατέλυσε, ο Πατριάρχης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο, τον προιστάμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο και τον κ. Γεώργιο Καραίσκο, Οικονομικό Επόπτη του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος παρέστη σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου, στο Θέατρο Salah El Din Citadel, όπου παρακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου και της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Β. Παπαιωάννου, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Στο χαιρετισμό του ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, μεταξύ άλλων συνεχάρη τόσο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρ. Καβαλή και την Κοινοτική Επιτροπή για την πρωτοβουλία όσο και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την άριστη παρουσία αλλά και την προσφορά τους προς την παράδοση και τον ελληνισμό, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στην πανάρχαιη σχέση φιλίας και πολιτισμού Ελλήνων και Αιγυπτίων αλλά και στον αλληλοσεβασμό χριστιανών και μουσουλμάνων.

Την επομένη, Κυριακή 16 Ιουνίου, ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε από το Άγιο Βήμα του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Νικολάου και στην συνέχεια μετέβη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου. Ο Μακαριώτατος επιθεώρησε τις εργασίες άντλησης των υπογείων υδάτων του Ιερού Ναού, έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για τις περαιτέρω εργασίες και παρέστη σε γεύμα της Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (22 - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002)

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Γεωργίας, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία.

Ο Μακαριώτατος θα φθάσει στην Τυφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, το Σάββατο 22 Ιουνίου ε.έ..

Οι δύο Προκαθήμενοι θα τελέσουν την Κυριακή της Πεντηκοστής, Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Svetitskhoveli Τυφλίδος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά την παραμονή του στην Γεωργία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Edward Shevardnadze κ.α.   

Επίσης θα επισκεφθεί τις πόλεις Μετσχέτη, παλαιά πρωτεύουσα της χώρας και Kakheti, τις Ιερές Μονές Αγίου Γεωργίου Shavnabada και Αγίας Νίνας Bodbe, τους Ιερούς Ναούς Αγίας Σιών και Αγίας Τριάδος στην Τυφλίδα και τα Ιδρύματα Ανατολικών και Ελληνογεωργιανών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδος.

Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος και Κένυας κ. Μακάριος, ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στην Κωνσταντινούπολη, έφτασε τις πρωινές ώρες της 21ης  Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, καθ’ οδόν για την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Πατριαρχείο Γεωργίας.

Στο αεροδρόμιο τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός με τον Μέγα Αρχιμανδρίτη κ. Αθηναγόρα και εκ μέρους της Αιγυπτιακής Πρεσβείας ο Πρόξενος κ. Ahnan Alan El Raad.

Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος και Κένυας κ. Μακάριος, ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Καγιάς και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του κατέλυσαν στο ξενοδοχείο “POLAT”.

Το μεσημέρι, η Α.Θ.Μ. μετέβη στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου αφού προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρέστη σε γεύμα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και Αρχιερείς του Θρόνου κατά την διάρκεια του οποίου πρόσφερε εις ανάμνηση της επισκέψεως του στον Οικουμενικό Πατριάρχη,  διπλό εγκόλπιο με σταυρό.

Το απόγευμα, οι δύο Προκαθήμενοι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποίαν αναφέρθηκαν σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά θέματα τονίζοντας την από κοινού συνεργασία και συναντίληψη. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η συνέχιση του θεολογικού Διαλόγου με την Καθολική Εκκλησία και η ήδη χαραχθείσα κοινή γραμμή των δύο Εκκλησιών για το θέμα της Εκκλησίας των Σκοπίων.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του αναχώρησε για την Γεωργία. 

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τυφλίδας, τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, Αρχιερείς του Γεωργιανού θρόνου, κληρικοί και εκπρόσωποι της κυβερνήσεως.

Ο Μακαριώτατος έδωσε συνέντευξη στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης τονίζοντας τον σκοπό της επισκέψεως του και την αδελφική συνεργασία των δύο Εκκλησιών.

Ακολούθως , ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του οδηγήθηκαν σε κρατική έπαυλη όπου κατέλυσαν ως φιλοξενούμενοι της Γεωργιανής κυβερνήσεως.

Την επομένη, Σάββατο 22 Ιουνίου, παρετέθη στην κρατική έπαυλη γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πέτρου, στο οποίο παρεκάθησαν Ιεράρχες και συνεργάτες του τμήματος των εξωτερικών Σχέσεων της εκκλησίας της Γεωργίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Το Πατριαρχικό Μέγαρο της Γεωργίας επισκέφθηκε το απόγευμα της 22ας Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ'.

Στην είσοδο του Μεγάρου, τον Μακαριώτατο ανέμεναν εκτός του Γεωργιανού Προκαθημένου και μελών της Ιεραρχίας, Ιεροσπουδαστές και πλήθος κόσμου.

Στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, οι δύο προκαθήμενοι μίλησαν για την πορεία των Εκκλησιών τους και τόνισαν την σημασία συνεργασίας και αλληλοκατανόησης προς επίλυση των συγχρόνων προβλημάτων. Οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν ασπασμούς αγάπης και αναμνηστικά δώρα.

Το βράδυ, οι δύο Πατριάρχες με τους συνοδούς τους έλαβαν μέρος στον πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής  στον καθεδρικό ναό της Τιφλίδας  «Σιών» με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Την επομένη, Κυριακή της Πεντηκοστής τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική λειτουργία στον καθεδρικό ναό της αρχαίας πρωτεύουσας της Γεωργίας Μιτσχέτας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Πατριάρχης Γεωργίας καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Πέτρος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Αύτη η αγάπη συνέχει τους λαούς των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αύτη συνήγαγε και ημάς όλους εν τω ιστορικώ διά την Εκκλησίαν της Γεωργίας ναώ τούτω. Αι γλώσσαι τας οποίας χρησιμοποιούμε ως γένη είναι διάφορες, όμως η κοινή αγάπη προς τον Κύριον, η κοινή πίστις εις τον Αναστάντα Χριστόν συνέχει όλους ημάς και καθιστά τον διαιρετικόν της ανθρωπίνης ενότητος πύργον της Βαβέλ σαθρόν οικοδόμημα».

Η Α.Θ.Μ. πρόσφερε στον Πατριάρχη Γεωργίας Σταυρόν ευλογίας και εικόνισμα του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ηλίας παρέθεσε επίσημο γεύμα στο εστιατόριο «Ημιρέτι» προς τιμήν του Πατριάρχη Πέτρου.

Του γεύματος προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προπόσεις των δύο Προκαθημένων.

Αργά το απόγευμα, ο Πατριάρχης Πέτρος συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Γεωργίας, την συνοδεία του και τον Μητροπολίτη Αβραάμ, επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Έντουαρτ Σιεβαρτνάτσε.

Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία, μίλησε για την δισχιλιετή πορεία του πατριαρχείου τονίζοντας την σημασία της εξωτερικής Ιεραποστολής.  Ο Μακαριώτατος ακολούθως εξήρε την προσωπικότητα του προέδρου Σιεβαρτνάτσε και την καθοριστική συμβολή του στην ανασυγκρότηση της  Γεωργίας.

Ο κ. Σιεβαρτνάτσε, σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση του, μίλησε για την προσωπική του μεταστροφή και βάπτιση σε μεγάλη ηλικία από τον ίδιο τον Πατριάρχη Ηλία που είναι και ο Ανάδοχος του. Ο κ. Πρόεδρος, τόνισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ορθοδοξία στην ελευθερία του Γεωργιανού λαού και ιδιαίτερα την σημασία της για την σημερινή κοινωνία όπου η μαρτυρία και ο λόγος της δίνει δύναμη και ελπίδα στην ανθρωπότητα. «Η Ορθόδοξη πίστη έσωσε το Έθνος μας, την χώρα μας, την Γεωργία. Και σήμερα που κτίζουμε ένα καινούργιο, ένα νέο κράτος, η Ορθοδοξία βοηθάει πολύ. Και το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε ανεξάρτητο κράτος, το οφείλουμε κατά μέγα μέρος στην Ορθοδοξία».

Στο τέλος της συνάντησης η. Α.Θ.Μ. πρόσφερε στον Πρόεδρο της Γεωργίας εικόνα της Παναγίας και ασημένιο δίσκο αντίγραφο παλαιού που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΤΥΦΛΙΔΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Γεωργίας και Αρχιερείς των δύο Θρόνων, επισκέφθηκε το κρατικό πανεπιστήμιο της Τυφλίδας. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο ο Πρύτανις, οι καθηγητές και οι φοιτητές.

Στην αίθουσα υποδοχής, καλωσορίζοντας τον καλεσμένο του ο Πρύτανις κ. Pion Mezesbeli χαρακτήρισε τον Πατριάρχη μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του κόσμου και αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του Πανεπιστημίου, απένειμε στον Μακαριώτατο το ανώτατο παράσημο-μετάλλιο του Ι. Δζαβαχισβίλι.

Ο κ. Πρύτανις είπε χαρακτηριστικά: «Ο Πατριάρχης Πέτρος είναι πολύ γνωστός σε όλο τον κόσμο και είμαστε ευτυχείς και συγκινημένοι που έχουμε κοντά μας έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο με παγκόσμια αναγνώριση και τεράστια προσφορά στον χώρο της Αφρικανικής ηπείρου.»

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κατασυγκινημένος, αφού ευχαρίστησε γιά την τιμή, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Πατριαρχείου τονίζοντας: «Έλαβα το θάρρος να σταθώ ενώπιόν σας κατόπιν της τιμητικής προσκλήσεως σας, ουχί ως φορέας εξαιρετικής γνώσεως, αλλά ως φορέας της πολυτίμου παρακαταθήκης, την οποίαν εδημιούργησαν ανά τους αιώνας άγιοι μάρτυρες και ασκηταί της Αλεξανδρινής γης, ως ποιμήν ψυχών διαβιουσών εν τω μέσω ενός μωσαικού πολιτισμών θρησκειών, ιδεολογιών κ.α. Το Ελληνικόν πνεύμα, ορθώς αξιοποιούμενον, αποτελεί δύναμιν πολιτισμού, παρακαταθήκην διά τον σύγχρονον κόσμον, ο οποίος στερείται σταθερών αξιών.»

Ο Μακαριώτατος πρόσφερε ως ευλογία εικόνα του Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε ξενάγηση του στους πανεπιστημιακούς χώρους και στο Βυζαντινό Μουσείο.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Ιουνίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, επισκέφθηκε την εθνική Πινακοθήκη όπου, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας, τέλεσε τα εγκαίνια έκθεσης Λαικής Τέχνης.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Μακαριώτατος κάλεσε τον Γεωργιανό λαό να μείνει πιστός στα ήθη και στις παραδόσεις του για να μπορέσει έτσι να διατηρήσει την γλώσσα, τα έθιμα και την καταγωγή του αυθεντική.

Αργά το απόγευμα, και μετά από διαδρομή δύο ωρών, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Γεωργίας και τα μέλη των δύο συνοδειών, έφθασε στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Νίνας Ισαποστόλου της Γεωργίας, όπου τέλεσε δέηση και προσευχήθηκε.

Στην ομιλία του προς τις μοναχές και το πλήθος που κατέκλεισε την Μονή, είπε μεταξύ άλλων: «Το μαρτύριον πίστεως της Αγίας Νίνας απετέλεσε έκτοτε τον λίθον επί τον οποίον οικοδομήθη το περικαλλές κτίσμα της Γεωργιανής Εκκλησίας. Την ρίζαν εκ της οποίας εβλάστησεν το αειθαλές δένδρον του Μοναχισμού εν τη ευλογημένη χώρα ταύτη. Ακολουθούντες το παράδειγμα της Αγίας Νίνας, οι μοναχοί ού μόνον ηρνήθησαν να λατρεύουν τα είδωλα της αθειστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας,  αλλ’ εν ταύτη κατέστησαν φάροι τηλαυγείς διά την σύγχρονον Γεωργιανήν κοινωνίαν».

Ακολούθησε δείπνο στην τράπεζα της Μονής, όπου ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε θερμά τον Νομάρχη για την παρουσία και τα θερμά λόγια της υποδοχής και πρόσφερε στην Ηγουμένη εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Οι δύο Προκαθήμενοι με τις συνοδείες τους κατέλυσαν στην κυβερνητική έδρα του Τσιναντάλι.

Την επομένη, Τρίτη 25 Ιουνίου ε.ε., κατά τη διάρκεια του προγεύματος, η Δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο με συγκινητικά λόγια. Ο Πατριάρχης, αφού την ευχαρίστησε, την συνεχάρη για την συμβολή και προσφορά της στην διατήρηση της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  της περιοχής καθώς και για την στενή και θετική συνεργασία με την Εκκλησία της Γεωργίας και ιδιαίτερα τον Πατριάρχη κ. Ηλία.  Η Α.Θ.Μ. πρόσφερε στην Δήμαρχο εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Ακολούθως, οι δύο Προκαθήμενοι με τους συνοδούς τους, την Δήμαρχο και τον Νομάρχη ξεκίνησαν μονοήμερη περιοδεία στην περιοχή.

Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε πρώτα τον υπό ανέγερση ιερό ναό των Αγίων Πάντων ευεργέτης και κτήτωρ του οποίου είναι η Δήμαρχος. Ακολούθως, πορεύτηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλαβέρτι όπου του έγινε θερμότατη υποδοχή από πλήθος πιστών. Πρώτος μίλησε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας και μετά ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δανιήλ. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Πέτρος  μεταξύ άλλων, τόνισε την σημασία της πίστεως στον Σωτήρα Χριστό που είναι η δύναμη για την σωτηρία της ανθρωπότητας και κάλεσε όλους να μείνουν κοντά στην Εκκλησία. Ο Μακαριώτατος προσκύνησε στον τάφο του Αγίου Ιωσήφ Αντιοχείας και ο Επίσκοπος Δανιήλ του πρόσφερε την εικόνα του Αγίου.

Γύρω στο μεσημέρι, ο Μακαριώτατος έφθασε στην γυναικεία Ιερά Μονή Νέας Σιών στην Σουάμπα. Μετά την θερμή υποδοχή από την Αδελφότητα της Μονής, ο επίσκοπος Δανιήλ μίλησε για την μεγάλη ευλογία  της επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος Πέτρος αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του μέσα στην Εκκλησία, που ξεκίνησε από την Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά στην Κύπρο, όπου έμαθε να αγαπά τον Θεό και τον άνθρωπο. Τόνισε την σημασία και τα ωφελήματα της μοναστικής ζωής και έκανε σύντομη αναδρομή στην γένεση του Μοναχισμού στην Αίγυπτο. Τέλος, πρόσφερε στην Ηγουμένη ως ευλογία εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε επίσκεψη σε παρακείμενη Σκήτη της Ιεράς Μονής.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που δόθηκε στην Μονή, έγιναν προπόσεις και ο Νομάρχης της περιοχής χάρισε στον Μακαριώτατο πολύτιμη εικόνα. Δεχόμενος το εικόνισμα, ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που οι πολιτειακές Αρχές της Γεωργίας συνεργάζονται στενά με την Εκκλησία, πράγμα που δηλώνει την πίστη και τον σεβασμό  τους προς την Ορθοδοξία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η επίσημη ειρηνική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ\' στο Πατριαρχείο Γεωργίας, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου ε.ε.

Το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Πέτρου.

Σε αυτό παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Ιεράρχες, Κλήρος, λαός, ο Διάδοχος του Γεωργιανού θρόνου με την οικογένεια του, καθηγητές Πανεπιστημίου, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου και μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, πρώτος μίλησε ο Πατριάρχης Γεωργίας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον προσκεκλημένο του είπε ότι ολόκληρη η Γεωργία πανηγυρίζει και χαίρει με την παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις παλαιές σχέσεις των δύο Εκκλησιών και αναφέρθηκε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Έδωσε μήνυμα ελπίδας λέγοντας ότι οι λαοί και ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούν, να κινηθούν από κοινού για την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων, τάχθηκε υπέρ του Διαλόγου και τόνισε ότι η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ενισχύει στον διάλογο λαών και πολιτισμών.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Πέτρος, αφού ευχαρίστησε για την αγάπη και φιλοξενία, τόνισε ότι η επίσκεψη του συνέβαλε στην καλύτερη γνωριμία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας και τον λαό της αλλά και την διατήρηση της στενής και αρίστης συνεργασίας με τον Πρόεδρο της χώρας και τους εν γένει κυβερνητικούς παράγοντες. Ο Μακαριώτατος Πέτρος, σημείωσε τη μεγάλη προσφορά της Γεωργιανής Εκκλησίας στο Έθνος και τον λαό και ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη και η ελευθερία, αγαθά τα οποία αποκτά κανείς όταν πιστεύει στον Θεό και στηρίζεται σε Αυτόν.

Την επομένη, Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Πέτρος επισκέφθηκε στην Τυφλίδα το τμήμα χειρογράφων στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών. Μετά την υποδοχή που έτυχε από τον Ακαδημαικό Διευθυντή κ. Ζ. Αλεξίνξε, η Α.Θ.Μ. ξεναγήθηκε και είδε παλαιά χειρόγραφα Γεωργιανής και Βυζαντινής προέλευσης. Ο Πατριάρχης συνεχάρη για το όλον έργο που επιτελείται και πρόσφερε εικόνα της Παναγίας.

Προηγουμένως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον υπό κατασκευήν μεγαλοπρεπή Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος όπου ξεναγήθηκε στους διάφορους χώρους από τον αρχιτέκτονα του οικοδομήματος.

Ακολούθως, στο Μέγαρο Νεολαίας, έγινε παράσταση καλλιτεχνικού παραδοσιακού προγράμματος από νέους και παιδιά. Ο Πατριάρχης συνεχάρη όλους, ευχήθηκε τα δέοντα και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.

Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. όπου απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο Πατριάρχης ανέπτυξε το θέμα της εξωτερικής Ιεραποστολής του πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική ήπειρο και τόνισε την σημασία της διαφύλαξης των παραδόσεων του Γεωργιανού λαού για την τήρηση της πίστης.

Γύρω στο μεσημέρι, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την ανδρώα Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Σαβναμσάντα. Μετά την υποδοχή από τον  Ηγούμενο και την Αδελφότητα της Μονής, ο Πατριάρχης μίλησε για την σημασία και την αποστολή του Μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο. Ακολούθησε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πατριάρχης Γεωργίας μίλησε για την προσωπικότητα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Πέτρου στον διορθόδοξον κόσμο και τόνισε την συμβολή του στην ενότητα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Πέτρος, απαντώντας ανέλυσε την σημερινή πορεία της Ορθοδοξίας και την συμβολή-ευθύνη όλων για την διατήρηση της ενότητας και καλής συνεργασίας.

Το βράδυ, παρετέθη δείπνο στην Πατριαρχική κατοικία κατά το οποίο ανταλλάγησαν προπόσεις και δώρα. Ο Μακαριώτατος κ. Πέτρος ευχαρίστησε θερμά για την Αβραμιαία φιλοξενία και ευχήθηκε πρόοδο και ευημερία στην Εκκλησία και στον λαό της Γεωργίας.

Τις πρωινές ώρες της 27ης  Ιουνίου, ο Πατριάρχης Πέτρος με τη συνοδεία του αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη όπου θα παραμείνει για ιδιωτική επίσκεψη φιλοξενούμενος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------