Ιούλιος  2002

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από 27 μέχρι 3 Ιουλίου ε.ε.

Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρθαγένης κ. Χρυσόστομος και Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος, ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος.

Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του ο Πατριάρχης Πέτρος επισκέφθηκε ιερούς ναούς και αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων.

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, οι δύο Προκαθήμενοι μελέτησαν από κοινού την σημερινή κατάσταση των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, συμφώνησαν επί πολλών θεμάτων πανορθοδόξου και πανχριστιανικού χαρακτήρα και χάραξαν κοινή γραμμή συνεργασίας και ενότητος της Ορθοδοξίας.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Φερίκοι. Στο παρακείμενο κοινοτικό κέντρο παρετέθη πρόγευμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν προπόσεις και αναμνηστικά δώρα. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του εξήρε θερμά το επιτελεσθέν έργο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από την στιγμή που ανέλαβε την διαποίμανση ο Μακαριώτατος κ. Πέτρος και τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή του στην ανάπτυξη και πρόοδο του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική. Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε το έργο αυτό ιστορικό και ανεπανάληπτο γεγονός γιατί ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «οργώνει τις χώρες και τις φυλές της Αφρικής μεταφέροντας το μήνυμα της σωτηρίας απ’ άκρου σ’ άκρη της Μαύρης Ηπείρου».

Το βράδυ, οι δύο Πατριάρχες, παρέστησαν σε παράκληση στο αγίασμα των Αγίων Αποστόλων δίπλα από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής. Σε ομιλία του προς τους ομογενείς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την προσωπικότητα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, τονίζοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες του για διαφύλαξη και συντήρηση των ιερών χώρων και προσκυνημάτων του Παλαιφάτου Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Την Δευτέρα, 1η Ιουλίου, οι δύο Πατριάρχες επισκέφθηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου τους υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος, Μητροπολίτης Μοσχονήσων κ. Απόστολος. Μετά το γεύμα στην τράπεζα της σχολής, έγινε ξενάγηση στους χώρους της Ι. Μονής και της Σχολής.

Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέθεσε στο Βόσπορο αποχαιρετιστήριο γεύμα στον φιλοξενούμενο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τα μέλη της συνοδείας του με την παρουσία και του Διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Γραφείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου.

Στους λόγους που ακολούθησαν, επαναλήφθηκε η από κοινού συνέχιση της καλής συνεργασίας και της θετικής προσέγγισης των Εκκλησιών Κωνσταντινούπολης και Αλεξανδρείας προς όφελος και οικοδομής του όλου Σώματος της Ορθοδοξίας.

Το βράδυ, παρετέθη δείπνο στην Ιερά Πατριαρχική Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή, όπου τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκίας κ. Κύριλλος και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας.

Η Α.Θ.Μ. προσκύνησε στον ιερό ναό και στο αγίασμα και επισκέφθηκε τους τάφους των Πατριαρχών.

Τα μεσάνυκτα, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για το Κάιρο. Στο αεροδρόμιο, προέπεμψαν τον Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Σελευκίας κ. Κύριλλος και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έφτασε στο Κάιρο τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Ιουλίου και επέστρεψε στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι την Κυριακή 14 Ιουλίου ε.έ. θα τελεσθεί το μνημόσυνο των αειμνήστων Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Γ΄, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα.

Κυριακή 14/7/2002

-Όρθρος και Θεία Λειτουργία, 8:00 π.μ.

-Μνημόσυνο, 9:45 π.μ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το μνημόσυνο των αειμνήστων Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Γ΄, τελέσθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου ε.έ., προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, εξήρε την προσφορά των αειμνήστων Πατριαρχών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την συμβολή τους στους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους και την προσπάθεια δημιουργίας των πρώτων ιεραποστολικών πυρήνων και κέντρων στην Αφρική.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαρ. Κατσιμπρής, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

O ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ

Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, έφτασε στην Κύπρο, προκειμένου να προστεί της νεκρώσιμης ακολουθίας του Επίτιμου Πρέσβυ της Κύπρου στην UNESCO και Προέδρου του ομίλου Εταιριών " Λεβέντη", Κωνσταντίνου Λεβέντη. Ο θάνατος του μεγάλου ευεργέτη της Ορθοδοξίας, Κωνσταντίνου Λεβέντη επήλθε το βράδυ της 11ης Ιουλίου στο Λονδίνο μετά από γενναία μάχη με την επάρατη νόσο.

Στο πρόσωπό του, η Κύπρος, ο Ελληνισμός και ολόκληρη η Ορθοδοξία χάνουν ένα μεγάλο υποστηρικτή του πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας καθώς μεγάλη υπήρξε η προσφορά του στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στην αρχαιολογία, στη δημιουργία μουσείων, στην αποκατάσταση εκκλησιαστικών μνημείων, στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, στην χορηγία υποτροφιών και στον εκδοτικό τομέα.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Μακαριώτατος είπε μεταξύ άλλων ότι θεώρησε ηθικό του καθήκον  να παραστεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Λεβέντη, ενός ευπατρίδη χαμηλών τόνων που υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτέλειας και πραγματικής αρχοντιάς.

Η εξόδιος ακουλουθία τελέστηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στην Λευκωσία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Παρέστησαν δε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος  εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθομολαίου, εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος, εκπρόσωποι κομμάτων, διπλωμάτες, πολιτειακοί και οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών και πολλοί εκτιμητές του έργου του.  

Στον επικήδειο λόγο του ο Πατριάρχης Πέτρος είπε ανάμεσα σε άλλα: "Ως Μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής θυμόμαστε με πόσον ζήλον συμπαραστεκόταν στο έργο του Πατριαρχείου μας και την ιεραποστολή γενικώς. Οι Αφρικανοί αδελφοί μας της Γκάνας, της Νιγηρίας και πολλών άλλων περιοχών της μαύρης ηπείρου ομιλούν με τους πλέον θερμούς λόγους και πολλήν αγάπην για τον Απόστολον της αγάπης Κωνσταντίνο Λεβέντη. Εκτός όμως της ηθικής και υλικής συμπαραστάσεως κατά τα παλαιότερα έτη στο έργο μας, ιδιαιτέρως προώθησε με τη βοήθεια του και ενίσχυσε και το έργο του Πατριαρχείου μας από της αναλήψεως των καθηκόντων μας, ως Πατριάρχου στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου. Διαπιστώσαμε εντονότερα την τελευταία πενταετία ότι ο όμιλος εταιρειών Λεβέντη, ήταν στην διάθεση του Ιεραποστολικού μας έργου. Η Αφρική, η ιδιαίτερη πατρίδα του, που δεν αξιώθηκε να δει ελεύθερη, η Αγγλία, η Ιερά Μονή Σινά και πολλά άλλα μέρη ευγνωμόνως μόνον μπορούν να θυμούνται το πρόσωπον του μεταστάντος."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ', ολοκλήρωσε την 5νθήμερη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Μεγαλόνησο, προέστη στην εξόδιο ακολουθία του Πρεσβευτή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κωνσταντίνου Λεβέντη, συναντήθηκε με πολιτικούς, πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες και είχε διάφορες συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς και στελέχη που βοηθούν και εργάζονται για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, τον οποίο συνόδευε ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος, έφτασε στο Κάιρο τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 20 Ιουλίου και αναχώρησε γιά την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ – ΤΣΑΝΑΚΛΗ

Το Σάββατο, 20 Ιουλίου ε.ε. πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου της περιοχής Τσανακλή στην Αλεξάνδρεια.

Την παραμονή τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας συμπαραστατούμενος από τον Αλεξανδρινό κλήρο. Ο Επίσκοπος Γεώργιος μετέφερε στο εκκλησίασμα την Πατριαρχική ευλογία και πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, αναφέρθηκε στον βίο του Προφήτου Ηλιού και την θερμή του πίστη προς τον Θεό και τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια Βαφειάδη που φροντίζει πάντοτε για τον ευπρεπισμό και τη συντήρηση του εν λόγω ναού καθώς και τον π. Βασίλειο Καπετανάκη, εφημέριο του ναού για την επί μακρά έτη προσφορά του στην Αλεξανδρινή Εκκλησία και δη στον πανηγυρίζοντα ναό. Μετά το πέρας της ακολουθίας η οικογένεια Βαφειάδη παρέθεσε δεξίωση.       

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του παραπάνω Ιεράρχου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέτος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Την Παρασκευή, 26 Ιουλίου ε.ε. πανηγύρισε ο Πατριαρχικός Ναός Αγίας Παρασκευής Αλεξανδρείας.

Την παραμονή τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τον Αλεξανδρινό κλήρο. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς το πυκνό εκκλησίασμα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Παρασκευής και ευχήθηκε η Αγία να είναι φωτεινό παράδειγμα στη ζωή μας και προστάτης όχι μόνο των πασχόντων αλλά όλων των Χριστιανών. Επίσης ευχαρίστησε τον εφημέριο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Μελέτιο Γιαννιό που για πολλά χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πατριαρχείο ευχόμενος ο Κύριος να του χαρίζει πάντα υγεία και χρόνια πολλά για να συνεχίσει να είναι ‘φρουρός’ του Πατριαρχικού Ναού Αγίας Παρασκευής.  

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.     

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Σάββατο, 27 Ιουλίου ε.ε. εορτάστηκε για μια ακόμη χρονιά η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Κανισκερείου Ιδρύματος.

Την παραμονή τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας συμπαραστατούμενος από τον Αλεξανδρινό κλήρο. Ο Επίσκοπος Γεώργιος μετέφερε στους παρευρισκομένους πιστούς  την Πατριαρχική ευλογία και πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, αναφέρθηκε στον βίο και την μεγάλη προσφορά του Αγίου προς τους πάσχοντες αδελφούς του και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπο Κατσιμπρή και την σύζυγό του για την πρωτοβουλία να ετοιμάσουν καινούργια καλύμματα για το ιερό του ναού καθώς και τις εθελόντριες κυρίες που φρόντισαν για τον ευπρεπισμό του. Επίσης εκ μέρους του Πατριάρχου ευχήθηκε στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Κανισκέρειο Ίδρυμα αλλά και στους εργαζομένους, ο Κύριος να τους χαρίζει δύναμη, υπομονή, κουράγιο και υγεία.      

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Το μνημόσυνο του αειμνήστου Δικηγόρου Μιχαήλ Μιχαηλίδη τελέσθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου ε.έ στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον Αλεξανδρινό κλήρο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στην οικογένεια του αειμνήστου Δικηγόρου εξήρε μεταξύ άλλων και την μεγάλη προσφορά του προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ελληνική παροικία.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν Εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Χαρ. Κατσιμπρής, άλλοι Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------