Ιανουάριος 2002

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄, στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα λόγω των ανακαινιστικών εργασιών που συνεχίζονται στο Πατριαρχικό κτίριο.

 Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου ε.έ., παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής και ξεκίνησε με το απολυτίκιο και το κοντάκιο του Αγίου Βασιλείου και την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Μακαριώτατο.

 Στην τελετή παρευρέθηκαν η Εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου Αλεξανδρείας κ. Ειρ. Βουδούρη-Μοσχονά, ο Συντονιστής Εκπαίδευσεως κ. Γ. Ρεπούσης, παράγοντες της Ελληνικής και της Αραβικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2001 αφού απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους τις καθιερωμένες ευχές, αναφέρθηκε στις επισκέψεις κατά το 2001 στο Πατριαρχείο του Διοικητού της Αλεξάνδρειας κ. Μωχάμαντ Μαχγκούμπ, του νέου Πατριάρχου των Μελχιτών κ. Γρηγορίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος (της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων) κ. Στεφάνου, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, στην συμφωνία με την Κοπτική Εκκλησία σχετικά με τους μικτούς γάμους, στις ποιμαντικές επισκέψεις που πραγματοποίησε στις Μητροπόλεις Καμερούν, Πηλουσίου, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, Ζιμπάμπουε, Ερμουπόλεως, Λεοντοπόλεως και στην Επισκοπή Νιγηρίας, στην σύγκλιση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου όπου μεταξύ άλλων ιδρύθηκε η Ιερά Επισκοπή Ζάμπιας και εξελέγησαν:

-Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ο κ. Σεραφείμ.

-Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως ο κ. Μακάριος.

-Μητροπολίτης Χαρτούμ ο κ. Καλλίνικος.

-Μητροπολίτης Ερμουπόλεως ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αντωνίου.

-Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Οικονομόπουλος.

-Μητροπολίτης Νταρ Ες Σαλαάμ ο Αρχιμανδρίτης Προτέριος Παυλόπουλος.

-Επίσκοπος Ζάμπιας ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Καρατρούπκος και

-Επίσκοπος Νειλουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας  ο

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βλαδιμήρου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα εγκαίνεια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, στις ειρηνικές επισκέψεις στις Αγιώτατες Εκκλησίες της Ελλάδος, της Πολωνίας, στις Ιερές Μητροπόλεις Μυτιλήνης, Ρόδου και Δημητριάδος, στην Μεγαλόνησο Κύπρο και στην Αρμενία, στην παρουσία του στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου στο Αμμάν, στην συμμετοχή στους εορτασμούς της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά, στην 4η Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και στην συνάντηση των Αρχηγών των Μονοθειστικών Θρησκειών στις Βρυξέλλες.

Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θυρανοίξια του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Καίρου, στην ανακαίνιση των Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ιβραημίας Αλεξανδρείας και Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Καίρου, στην εντός ολίγου αποπεράτωση και την αγιογράφηση του Πατριαρχικού Ναού Αγίου Σάββα, στην ανακατασκευή των Μητροπολιτικών Μεγάρων των Ιερών Μητροπόλεων Λεοντοπόλεως στην Ισμαηλία και Μέμφιδος στην Ηλιούπολη Καίρου, στην αποπεράτωση των ανακατασκευαστικών έργων του Πατριαρχικού Μεγάρου, στην μελλοντική αξιοποίηση του οικοπέδου παραπλεύρως της Ι.Μ. Αγίου Σάββα, στην αύξηση κατά 10% των μισθών των κληρικών, στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου και στην ανάγκη για καλύτερη κατάρτιση των ιθαγενών εργατών του Ευαγγελίου.

Τελειώνοντας τον απολογισμό του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους το νέον έτος να είναι καλό, αίσιο, δημιουργικό, ευλογημένο και μεστό έργων αγαθών και δικαίων.

(Ολόκληρη η ομιλία του Μακαριωτάτου θα δημοσιευθεί εντός των προσεχών ημερών).

Τέλος οι παρευρισκομένοι τραγούδησαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την βασιλόπιτα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001

Μετά πολλής συγκινήσεως, και χαράς εν ταυτώ, ευρισκόμεθα και σήμερον ενώπιον υμών, Ιεραρχών του Θρόνου, κλήρου, προξενικών αρχών και των τα πρώτα φερόντων της ενταύθα ελληνικής ομογενείας, προς απολογισμόν όσων, θεία συνάρσει, εποιήσαμεν κατά το διαρεύσαν έτος, το πρώτον της  τρίτης χιλιετίας.

Είναι γνωστόν τοις πάσιν ότι, εν φόβω Θεού ανελάβομεν προ πενταετίας ήδη την διακυβέρνησιν του σκάφους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Έχοντες ως γνώμονα αείποτε ‘τα πάντα διά το συμφέρον και την δόξαν της Εκκλησίας’, ειργάσθημεν ομού μετά του περί ημάς κλήρου εν συναίσει, προκειμένου σήμερον, καυχώμενοι εν Κυρίω, να τολμώμεν να ομιλώμεν δι’ εν έργον, αν μη τι μεγάλον, τουλάχιστον καρποφόρον και πολύπλευρον. 

Είναι παγκοίνως γνωστόν το τι παρελάβομεν ότε ανήλθομεν εις τον θρόνον του Αγίου Μάρκου και σήμερον ομιλούμεν διά την επίτευξιν αρκετών εκ των στόχων και των προτεραιοτήτων του Πατριαρχείου. 

Η Αλεξανδρινή Εκκλησία σήμερον καυχάται, ότι πορεύεται ομού μετά των λοιπών πρεσβυγενών Εκκλησιών, εν ισοτίμω δόξη, τιμή και αναγνωρίσει υφ’ απάντων. 

Βεβαίως, δεχόμεθα και ημείς τας προκλήσεις των καιρών και θα πρέπει να επαγρυπνώμεν, ‘τα μεν οπίσω επιλανθανόμενοι, τα δε έμπροσθεν επεκτεινόμενοι’ κατά τον Απόστολον Παύλον. Δεν θα πρέπει να εφησυχάζωμεν, διότι η αφρικανική ήπειρος, όσον ωραία είναι ως χώρα, άλλο τόσον είναι απρόβλεπτος εις πολιτικάς και κοινωνικάς εναλλαγάς.

Οφείλομεν να ιστάμεθα, όπερ και πράττομεν, νυχθημερόν παρά τω πλευρώ των αφρικανών αδελφών μας, οι οποίοι διέρχονται δεκαετίας τώρα δια πυρός και ύδατος.

Αναμένομεν περισσότερα κατά την νέαν ενιαύσιον περίοδον υφ’ απάντων, των συγκροτούντων την πνευματικήν δύναμιν της Εκκλησίας μας. Θα πρέπει να δώσωμεν απαξάπαντες τον καλύτερον εαυτόν, διά την μετάδοσιν και εμπέδωσιν της διδασκαλίας του Ιερού Ευαγγελίου και δη εις την εξωτερικήν Ιεραποστολήν, διότι αύτη αποτελεί τον ακρογωνιαίον λίθον της υπάρξεως και της περαιτέρω πορείας του Πατριαρχείου μας.

Αυτήν την προσπάθειαν και τα αποτελέσματα της μερίμνης ημών θα αναλύσωμεν εις την αγάπην σας ευθύς αμέσως.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Κατά το διαρεύσαν έτος 2001 επεσκέφθησαν το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και την ημετέραν Μετριότητα εκατοντάδες ανθρώπων. Μνημονεύομεν του Διοικητού της Αλεξανδρείας Στρατηγού Μωχάμαντ Μαχγκούμπ, ο οποίος μας επεσκέφθη δι’ υποβολήν ευχών κατά την διάρκειαν της θείας λειτουργίας των Θεοφανείων, της Α.Μ. του νέου Πατριάρχου των Μελχιτών κ. Γρηγορίου και του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αχρίδος (της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων) κ. Στεφάνου, ο οποίος επιθυμεί την επαναφοράν της Εκκλησίας του εις την κανονικήν τάξιν.

Επίσης, συνηντήθημεν με τον Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκον Κληρίδην εις την Ιεράν Μονήν του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, κατά την ιδιωτικήν επίσκεψιν του εις Αίγυπτον, και με πολλούς άλλους. 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΤΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ 

Εις τα πλαίσια των συχνών επαφών ημών μετά του Πατριάρχου Σενούντα, συνυπεγράψαμεν την 5ην Απριλίου 2001 μίαν ιστορικήν κοινήν συμφωνίαν, μεταξύ Ορθοδόξου και Κοπτικής Εκκλησίας, σχετικά με τους μικτούς γάμους.

Επιτραπείτω να σταθώμεν δι’ ολίγον εις το σοβαρόν τούτο θέμα και να δώσωμεν ενίας διευκρινήσεις, διότι επεκρίθη η συμφωνία αύτη από τινας υπερορθοδόξους, οίτινες καλόν έχουν τον ζήλον, αλλά δεν γνωρίζουν την εν Αιγύπτω επικρατούσαν κατάστασιν.

Δυστυχώς, λόγω της συρρικνώσεως του ορθοδόξου στοιχείου, οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρώτατον πρόβλημα εξευρέσεως συντρόφου και αναγκάζονται να έρχωνται εις γάμου κοινωνίαν με κοπτορθοδόξους. Μέχρι την υπογραφήν της εν λόγω συμφωνίας συνέβαινε το εξής τραγελαφικόν: Εγίνετο ο γάμος, επί παραδείγματι, εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και εξερχόμενοι του ναού, μετέβαινον εις ναόν της Κοπτικής Εκκλησίας και ετέλουν έτερον ‘γάμον’. Διά να εκλείψη η απαράδεκτος αύτη κατάστασις, συναπεφασίσθη και συνυπεγράφη συμφωνία, διά της οποίας, οι μέλλοντες να έλθουν εις γάμου κοινωνίαν προεπιλέγουν την Εκκλησίαν εις την οποίαν θα ανήκουν και εις την οποίαν θα τελέσουν το μυστήριον του γάμου των. Επίσης κάθε Εκκλησία διατηρεί το δικαίωμά της, να μην τελή τα μυστήριά της εις άτομα που φαίνεται ότι δεν πληρούν τας προυποθέσεις των ιερών κανόνων. 

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 

Εις τα πλαίσια των ποιμαντικών επισκέψεων ημών εις τας επαρχίας του Θρόνου, επεσκέφθημεν μεταξύ 9 και 19 Φεβρουαρίου την Ιεράν Επισκοπήν Νιγηρίας και την Ιεράν Μητρόπολιν Καμερούν.

Επίσης, επεσκέφθημεν κατά την διάρκειαν του έτους τας Ιεράς Μητροπόλεις Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, Ζιμπάμπουε, Πηλουσίου, Ερμουπόλεως και Λεοντοπόλεως.

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ – ΙΔΡΥΣΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Την 22αν και 23ην Φεβρουαρίου συνεκαλέσαμεν την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, κατά τας συνεδριάσεις της οποίας, μεταξύ άλλων θεμάτων, ιδρύσαμεν νέαν επαρχίαν υπό τον τίτλον Ιερά Επισκοπή Ζάμπιας και εν συνεχεία προέβημεν εις εκλογάς αρχιερέων διά τας κενάς θέσεις του Θρόνου ως εξής:

-Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ο από Κένυας και Ειρηνουπόλεως Σεραφείμ.

-Κένυας και Ειρηνουπόλεως ο από Ζιμπάμπουε Μακάριος.

-Χαρτούμ ο από Μαρεώτιδος Καλλίνικος.

-Ερμουπόλεως ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αντωνίου.

-Ζιμπάμπουε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Οικονομόπουλος.

-Νταρ Ες Σαλαάμ ο Αρχιμανδρίτης Προτέριος Παυλόπουλος.

-Πρώτος Επίσκοπος Ζάμπιας ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Καρατρούπκος και,

-Επίσκοπος Νειλουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας  ο

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βλαδιμήρου. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Την Κυριακήν 1η Απριλίου εγκαινιάσαμεν το Εκκλησιαστικόν Μουσείον της εν Παλαιώ Καίρω Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου.

Το μεγάλο τούτο έργον της ανακατασκευής του Μουσείου επετεύχθη χάρις εις την δωρεάν του εξ Ελλάδος Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Αποτελεί δε δια την Μονήν και το Πατριαρχείον κόσμημα και πόλον έλξεως πολλών επισκεπτών. Κατά τα εγκαίνια παρέστησαν, εκτός της πολυμελούς ομάδος του Ιδρύματος Βουδούρη, πλήθος κόσμου εκ Καίρου και αλλαχού.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Από 17 έως 25 Μαίου επραγματοποιήσαμεν ειρηνικήν επίσκεψιν εις την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος. Επεσκέφθημεν τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν κ. Χριστόδουλον και την Ιεράν Σύνοδον και εξεφράσθη και πάλιν η από μέρους αυτών εγκάρδια συμπαράστασις εις το έργον της ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εις την αφρικανικήν ήπειρον και η υποστήριξης της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία υλοποιείται δι’ αποστολής εμπείρων και ικανών κληρικών, δια την στελέχωσιν των υπηρεσιών του Πατριαρχείου και δι’ υλικής συμπαραστάσεως, διά της προσφοράς χρημάτων, φαρμάκων, εκκλησιαστικών ειδών και άλλων πραγμάτων, διά την κάλυψιν των αναγκών της ιεραποστολής.

Εις τα πλαίσια της επισκέψεως ταύτης, είχομεν συναντήσεις με τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνον Στεφανόπουλον, τον Πρωθυπουργόν κ. Κωνσταντίνον Σημίτην, υπουργούς και άλλους πολιτικούς παράγοντας, εις τους οποίους εξεθέσαμεν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Ομογενείας της Αφρικής.

Η ειρηνική επίσκεψις αύτη είχε μεγάλην επιτυχίαν και επανεβεβαιώθη η αρίστη συνεργασία των δύο Εκκλησιών μας εις όλους τους τομείς.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Ετέραν ειρηνικήν επίσκεψιν επραγματοποιήσαμεν εις την Αγιωτάτην αδελφήν Εκκλησίαν της Πολωνίας από 17 έως 22 Αυγούστου, προσκεκλημένοι της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα. Έσχομεν την ευκαιρίαν να θαυμάσωμεν την βαθείαν πίστιν του ορθοδόξου ποιμνίου της Πολωνίας, την ζέσιν της καρδίας του και να συμμετάσχωμεν εις πλείστας πνευματικάς και λατρευτικάς εκδηλώσεις, διατηρούντες έως σήμερον χαραγμένας εν τη καρδία ημών αρίστας εντυπώσεις.

Εκτός των επισκέψεων εις μνημεία, ναούς και μονάς, συνηντήθημεν και με τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργόν και άλλους κυβερνητικούς παράγοντας.

ΑΛΛΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Εκτός των ανωτέρω ταξειδίων, επεσκέφθημεν τας εν Ελλάδι Ιεράς

Μητροπόλεις Μυτιλήνης και Ρόδου, ένθα οι ποιμενάρχαι αυτών κ.κ. Ιάκωβος και Απόστολος αντιστοίχως επεδαψίλευσαν ημίν φιλόφρονα υποδοχήν και φιλοξενίαν.

Εν τοις πλαισίοις των διοργανωθέντων εκδηλώσεων, αφιερωμένων εις τους αιγυπτιώτας και εκ Μαγνησίας έλκοντας την καταγωγήν Αφούς Αχιλλοπούλους, μετέβημεν εις Βόλον, ένθα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής όλων των τοπικών φορέων, επεφύλαξεν εις τον Προκαθήμενον της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αλλά και εις όλους τους συρρεύσαντας αιγυπτιώτας, θερμάς εκδηλώσεις αγάπης και τιμής. 

Εκτός της πόλεως του Βόλου, επεσκέφθημεν την Νέαν Ιωνίαν και το όμορφον Πήλιον όρος και εθαυμάσαμεν, εκτός της φυσικής ωραιότητος της περιοχής και των ανθρώπων, το πολυσχιδές πνευματικόν και κοινωνικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ανάλογαι πανηγυρικαί εκδηλώσεις διά τους Αφούς Αχιλλοπούλους επραγματοποιήθησαν, υπό την αιγίδα ημών, κατά μήνα Νοέμβριον και εν Καίρω, τη μερίμνη της Ελληνικής Κοινότητος, με αρίστην επιτυχίαν.

Ωσαύτως, κατά το διαρεύσαν έτος επεσκέφθημεν δις την Μεγαλόνησον Κύπρον, καθώς και την Αρμενίαν, διά τας εορτάς της συμπληρώσεως 1700 ετών από τον εκχριστιανισμόν της υπό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού.

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, μετά από μακρά χηρείαν του Θρόνου αυτής, λόγω του θανάτου του μακαριστού Πατριάρχου Διοδώρου, απέκτησε νέον άξιον Προκαθήμενον, τον από Ιεραπόλεως Ειρηναίον, άνδρα ικανόν και δραστήριον. Την 2αν Οκτωβρίου μετέβημεν εις Αμμάν της Ιορδανίας, ίνα παραστώμεν εις την ενθρόνισιν αυτού. Κατά την διάρκειαν της παραμονής ημών εν Αμμάν, συνηντήσαμεν τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιον και την Α. Μεγαλειότητα τον Βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντάλλα.

Την 7ην και 8ην Δεκεμβρίου συνεωρτάσαμεν εις την Ιεράν Μονήν Σινά την συμπλήρωσιν 3.300 ετών από της παραδόσεως του Μωσαικού Νόμου και 2000 ετών από την γέννησιν του Θεανθρώπου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και πολλών άλλων επισήμων.

Εν συνεχεία μετέβημεν εις Θεσσαλονίκην και ελάβομεν μέρος εις τας εργασίας της 4ης Γενικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, εις τα πλαίσια του οποίου έσχομεν την δυνατότητα να συναντηθώμεν με αρκετούς κυβερνητικούς και ομογενειακούς παράγοντας και να ανταλλάξωμεν απόψεις διά τα μείζονα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού.

Τέλος, μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου, μετέβημεν εις Βρυξέλλας και μετέσχωμεν της συναντήσεως των Αρχηγών των τριών Μονοθειστικών Θρησκειών και απηυθύναμεν χαιρετισμόν με θέμα ‘Η ειρήνη του Θεού εις τον κόσμον’. 

ΕΡΓΑΣΙΑΙ

Με εκκλησιαστικήν λαμπρότητα ετελέσαμεν την 23ην Νοεμβρίου τα θυρανοίξια του εν Παλαιώ Καίρω Ι. Κοιμητηριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος εκ θεμελίων ανακατασκευάσθη δαπάναις ευσεβούς οικογενείας εκ Ζιμπάμπουε.

Επίσης, εντός του 2001 εγένετο ανακαίνισις του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιβραημίας, τη φροντίδι του προισταμένου αυτού αρχιμ. Ιωακείμ και ευγενεί χορηγία ανωνύμου παροίκου και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα τελειώνει κατ’ αυτάς. Με την βοήθειαν του Θεού και την αγάπην του πιστού λαού αρχίζει και η αγιογράφησις, ήτις θα περατωθή μετά δύο έτη.

Επίσης, ήρχισαν αι οικοδομικαί εργασίαι εις το οικόπεδον της Ισμαηλίας, ένθα παλαιότερον ευρίσκετο το βομβαρδισθέν κατά τον πόλεμον Μητροπολιτικόν Μέγαρον της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως.

Τέλος, ανακατεσκευάσαμεν το εν Ηλιουπόλει άλλοτε Μητροπολιτικόν Μέγαρον της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος με όλους τους γύρω χώρους και εκοικιάσαμεν όλον το κτίριον εις το Αμερικανικόν Σχολείον. Ο δε παραπλεύρως κείμενος Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου εξωραίσθη εξωτερικώς τη χορηγία των ευεργετών του Πατριαρχείου Κυριάκου και Στέλλας Κυριάζη.

2002

Κατά το νέον έτος 2002, συν Θεώ, θα συνεχισθούν αι εργασίαι της ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Μεγάρου.

Επίσης, ελπίζομεν ότι θα τελειώση η διαδικασία των τίτλων του οικοπέδου και θα ανοικοδομήσωμεν μικρόν εμπορικόν κέντρον παραπλεύρως του Αγίου Σάββα, προς κουφισμόν των οικονομικών ημών προβλημάτων.

Από την 1ην του έτους αναπροσαρμόζομεν τους μισθούς των κληρικών δι’ αυξήσεως της τάξεως του 10% και νενομισμένης τοιαύτης δια τους άλλους υπαλλήλους του Πατριαρχείου.

Τέλος, θα συνεχίσωμεν τας ειρηνικάς ημών επισκέψεις εις τας αδελφάς ορθοδόξους Εκκλησίας και τας ποιμαντικάς ημών περιοδείας εις τας Ιεράς Μητροπόλεις και Επισκοπάς του Θρόνου.  

Υπεράνω όλων των στόχων ημών θέτομεν την διακονίαν του ανθρώπου και εις ταύτην επικεντρώνομεν το ενδιαφέρον ημών. Η πνευματική κατάρτισις και αύξησις του ποιμνίου ημών είναι άμεσος προτεραιότης και απώτερος σκοπός και προσευχόμεθα και εργαζόμεθα αόκνως δια την επίτευξίν του.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Το νέον έτος 2002 είναι πλέον γεγονός. Δεν απομένουν, ει μη μόνον ολίγες ώρες δια να εισέλθωμεν εις αυτό. Είμεθα γεμάτοι ελπίδες, όνειρα, φιλοδοξίας. Τι από ό,τι επιθυμεί ο καθείς θα πραγματοποιηθεί, είναι άγνωστον.

Ας εναποθέσωμεν τα προσδοκίας μας εις τας χείρας του Θεού. Και ας ευχηθώμεν Εκείνος, ο οποίος γνωρίζει τα κρύφια των καρδιών ημών και τι το συμφέρον, να δώση ενί εκάστω κατά την καρδίαν αυτού.

Καλόν, αίσιον, δημιουργικόν και ευλογημένον το νέον έτος 2002, μεστόν έργων αγαθών και δικαίων. Αμήν.

---------------------------------------------------------------------------

 

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με την ευκαιρία του νέου έτους,  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Τρίτη 1 Ιανουαρίου ε.έ.τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον Κλήρο του Θρόνου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Στεργίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Δοξολογίας επί τη ενάρξη του νέου έτους και μιλώντας καταλλήλως ευχήθηκε μεταξύ άλλων υγεία και δύναμη σε όλους και η ειρήνη του Θεού να βασιλεύει στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και τον κόσμο όλο. Στην Δοξολογία παραβρέθηκαν Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Ακολούθως ο Πατριάρχης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Ιερού Ναού και την μοίρασε στο εκκλησίασμα.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος μετέβη στην Αθλητική Ένωση Αλεξανδρείας όπου στο προσφάτως ανακαινισμένο εντευκτήριο, ευλόγησε την βασιλόπιτα της Ενώσεως και ευχήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων, η νέα χρονιά να είναι πλούσια πνευματικών καρπών, ο Θεός να χαρίζει σε όλους υγεία και επιτυχίες  ώστε να δοξάζεται το Άγιο Όνομά του αλλά και η Ελλάδα μας, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό του για την μεγάλη συμμετοχή των ομογενών και ευχήθηκε πάντοτε να προχωρούν οι Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης, αδελφωμένοι και ενωμένοι.

Τέλος ενώ ο Πατριάρχης μοίραζε την βασιλόπιτα οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τα κάλαντα και διάφορα επίκαιρα τραγούδια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤHΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, η κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητος  και  του Ελληνικού Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας,  με την παρουσία  της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Η πρώτη τελέσθηκε στην αίθουσα υποδοχής της Ελληνικής Κοινότητος, όπου παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Β. Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Στ. Ταμβάκης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες  και πολλοί πάροικοι.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των ομογενών στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξήρε την προσφορά της Κοινότητος προς την μαθητιώσα νεολαία και τους ηλικιωμένους και τόνισε την ανάγκη για ενότητα και αγάπη που πρέπει να υπάρχει για να επιτελείται το θεάρεστο και εθνικό έργο της Κοινότητος.

Ακολούθησε η κοπή και το μοίρασμα της πίτας από τον Μακαριώτατο, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης μετέβη στον Ελληνικό Μικρασιατικό Σύλλογο όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας στον χώρο εκδηλώσεων του Συλλόγου και παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Μ. Σολομωνίδης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες  και πολλοί πάροικοι.

Ο Μακαριώτατος σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Συλλόγου και στην γενικότερη προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι ειρηνική, δημιουργική και μεστή πνευματικών καρπών.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχη ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και άλλα εορταστικά τραγούδια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΑ AΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία,  προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, τελέσθηκε ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, στον Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων και αφού ευχήθηκε μια ευλογημένη χρονιά, ευλόγησε το εκκλησίασμα με τον Αγιασμό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και πλήθος πιστών.

Ακολούθως ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα όπου στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Διοικητή Αλεξανδρείας, Στρατηγό κ. Μοχάμετ Μαχγκούμπ.

Στον χαιρετισμό του προς τον κ. Διοικητή ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την προστασία, την βοήθεια και τις διευκολύνσεις που προσφέρει τόσο προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο όσο και προς τους Έλληνες που διαβιούν στην ιστορική πόλη, συνεχάρη για το μεγάλο και πολύπλευρο έργο που επιτελείται στην Αλεξάνδρεια, ζήτησε να μεταφέρει στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αιγύπτου τις θερμές του ευχαριστίες και ευχήθηκε η άριστη αυτή συνεργασία να συνεχιστεί για το καλό της πόλεως του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Διοικητής εξέφρασε τη χαρά του που για μία ακόμη φορά βρίσκεται κοντά στον πνευματικό ηγέτη της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας και τους Έλληνες, συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το μεγάλο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο τόσο με την παρουσία του στην Αλεξάνδρεια όσο και για την συμβολή του στον ευπρεπισμό της πόλεως με την ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, των Ιερών Ναών και Μονών, ευχήθηκε σε όλους τους χριστιανούς υγεία, προκοπή και δύναμη και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Στο Κάιρο μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου ε.έ. συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Γκολφινόπουλο και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου όπου τον υποδέχθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας και Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου κ. Αλέξιος και ο Κλήρος της Επιτροπείας, με τους οποίους στην συνέχεια είχε συνεργασία για υπηρεσιακά θέματα της Επιτροπείας και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επικεφαλής αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου, μετέβη στο Πατριαρχείο των Κοπτών, όπου πραγματοποίησε ανταποδοτική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Κοπτών κ. Σενούντα με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων (παλαιό ημερολόγιο).

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης μετέβη στον Σύλλογο Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής όπου αφού ευλόγησε την βασιλόπιτα, ευχήθηκε σε όλους μεταξύ άλλων υγεία, δύναμη και η νέα χρονιά να είναι μεστή πνευματικών και επαγγελματικών επιτυχιών.

Στην εκδήλωση και στην δεξίωση που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο κ. Α. Ιερομονάχου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Καίρο κ. Β. Παπαιωάννου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρ. Καβαλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Άρχων Μέγας Εκκλησιάρχης του Θρόνου κ. Γ. Βαλλάς, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Την επομένη, Τρίτη 8 Ιανουαρίου ε.έ. ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, επέβλεψε τις εργασίες που επιτελούνται, ενημερώθηκε από τον Προιστάμενο της Ιεράς Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο για τα τρέχοντα θέματα και έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες.

Ο Μακαριώτατος επέστρεψε στην έδρα του το μεσημέρι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Κανισκερείου Οίκου Ευγηρίας και του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία  της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Η πρώτη κοπή τελέσθηκε το πρωί, στην αίθουσα αναψυχής του Οίκου, όπου παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Β. Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Στ. Ταμβάκης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται κοντά τους αδελφούς της τρίτης ηλικίας, υπενθύμισε το χρέος όλων των νεοτέρων προς αυτούς που κράτησαν την παροικία σε δύσκολους χρόνους, συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα διότι ανταποδίδει αυτό το χρέος, διαβεβαίωσε όλους τους ηλικιωμένους ότι η Εκκλησία θα είναι πάντοτε κοντά τους και ευχήθηκε αγάπη Χριστού, υγεία και ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα.

Ακολούθησε η κοπή και το μοίρασμα της πίτας από τον Μακαριώτατο, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε όλους τους κλινήρεις ηλικιωμένους και τους  μοίρασε τη βασιλόπιτα. Η χαρά, η ευχαρίστηση και η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια των μοναχικών γερόντων από την παρουσία του πνευματικού τους πατέρα, του Πατριάρχη τους, διότι πάντοτε με αληθινή και ανυπόκριτη αγάπη βρίσκεται κοντά τους.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας όπου στον χώρο διανομής του συσσιτίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλεξανδρείας και στην οποία  παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως, ο Κλήρος του Θρόνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόξενος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Μαστουρίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Στ. Τσαμαδός, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς και πολλοί πάροικοι.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων συνεχάρη αντίστοιχα τους εκπαιδευτικούς για την μεγάλη τους προσφορά και τους μαθητές για την μεγάλη τους πρόοδο και ευχήθηκε σε όλους να συνεχίσουν να εργάζονται με χαρά και τον ίδιο ζήλο για πρόοδο και προκοπή.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχη ευλόγησε, έκοψε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι μαθητές και οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και άλλα εορταστικά τραγούδια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ MΕΛΧΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο της νέας περιοδεία του στην Αίγυπτο ο Πατριάρχης των Μελχιτών Γρηγόριος Ε΄ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το πρωί της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, δέχθηκε στο γραφείο τον Μελχίτη Πατριάρχη και την συνοδεία του.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνηση του αφού καλωσόρισε τον Πατριάρχη Γρηγόριο, τόνισε τις άριστες σχέσεις του προκατόχου του με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στο μεγάλο ιεραποστολικό έργο που πραγματοποιείται σήμερα σε όλη την Αφρική αλλά και στην προοπτική για διεύρυνσή του και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι ειρηνική στην ταραγμένη περιοχή της Μ. Ανατολής και πνευματικά καρποφόρα.

Ο Μελχίτης Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την αγάπη και την υποδοχή, εξεδήλωσε τον θαυμασμό του για τα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιούνται στους ναούς και τις μονές της Αιγύπτου και συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το μεγάλο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο Αλεξανδρινός Θρόνος σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Ως αναμνηστικό της επισκέψεως ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Πατριάρχη των Μελχιτών ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Τον Μελχίτη Πατριάρχη συνόδευαν ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Δαμιέττης κ. Josef Zerey και οι εκπρόσωποι των Κληρικών και της Μελχιτικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ

Με λαμπρότητα  εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας η 4η επέτειος της Συγνώμης που εξέφρασε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, τον Ιανουάριο του 1998, προς τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως τον θαυματουργό.

Οι εορτασμοί, που σημειωτέον έλαβαν χώρα σε όλη την επικράτεια του Πατριαρχείου, ξεκίνησαν με τον Μεγάλο Εσπερινό την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ε.ε. στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα, όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς το πυκνό εκκλησίασμα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον βίο, την ταπείνωση, τις πολλές αρετές αλλά και τον μεγάλο αγώνα του Αγίου Νεκταρίου, τόνισε ότι η επέτειος της Συγνώμης εορτάζεται σε όλη την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, όπου τελέσθηκαν αντίστοιχα οι χειροτονείες του Αγίου σε Ιερέα και Επίσκοπο, μέχρι το μακρινό Κέηπ-Τάουν και ευχήθηκε η χάρις του Αγίου να ευλογεί τον κλήρο και τον λαό όλης της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ανήμερα, οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Μακαριωτάτου και συμπαραστατουμένου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο.

Ακολούθησε δεξίωση στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ KENΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (1-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος θα φθάσει στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ε.έ. όπου θα τον υποδεχθούν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος, Εκκλησιαστικοί, Πολιτειακοί, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες,  ο Κλήρος και οι πιστοί της πόλεως.

Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί εκτός από την πρωτεύουσα Κινσάσα και τις πόλεις Κανάγκα, Κολουέζι, Λουμπουμπάσι και Λικάσι, όπου υπάρχουν Ιεραποστολικά Κλιμάκια καθώς και παρακείμενες πόλεις όπου υπάρχουν Ενορίες ιθαγενών Ορθοδόξων και Ιεραποστολικοί πυρήνες.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα προεξάρχει σε Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες που θα τελεσθούν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ε.έ. στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κινσάσας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου ε.έ. στον Ι.Ν. Αναλήψεως Κανάγκας, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου ε.έ. στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λικάσι και την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ε.έ. στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κολουέζι.

Ο Πατριάρχης κατά την παραμονή του στο Κονγκό θα έχει επίσημες συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, τους Κυβερνήτες της Κανάγκα και Λουμπουμπάσι, τους Πρέσβεις της Ελλάδος και Αιγύπτου, τους Έλληνες Ιεραποστόλους και τα Μέλη των Ιεραποστολικών Κλιμακίων, τους ιθαγενείς Κληρικούς και άλλους Εκκλησιαστικούς, Διπλωματικούς και Πολιτειακούς παράγοντες.

Ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου θα επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια μέσω Ναιρόμπι, πρωτεύουσας της Κένυας, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ε.έ..

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Ζαχαρέγκας και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ USAID 

Στο Κάιρο μετέβη η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου ε.έ. συνοδευόμενος από τον Οικονομικό Επόπτη του Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Καραίσκο.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου όπου τον υποδέχθηκαν ο Επιτροπεύων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και ο Κλήρος του Καίρου, με τους οποίους αργότερα είχε συνεργασία για θέματα της Επιτροπείας.

Την επομένη, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ε.έ. ο Μακαριώτατος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μετέβη στο Πατριαρχείο των Μελχιτών, όπου πραγματοποίησε ανταποδοτική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Μελχιτών κ. Γρηγόριο με την ευκαιρία της αφίξεώς του στην Αίγυπτο.

Ακολούθως ο Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη αγάπης στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καίρου όπου συναντήθηκε με  τους νοσηλευομένους και ιδιαίτερα με την ευεργέτιδα του Πατριαρχείου κ. Ελένη Σιδερέλλη.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της USAID (U.S. Agency for International Development) κ. Andrew Natsios, ελληνικής καταγωγής και την τριακονταμελή συνοδεία του, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν αμερικανοί και αιγύπτιοι συνεργάτες του.

Μετά την παρουσίαση φωτεινών διαφανειών που αφορούσαν την ιστορία αλλά και την σημερινή πορεία της Ιεράς Μονής, ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κ. Natsio για την συμπαράσταση και την μεγάλη προσπάθεια που γίνετε από την USAID για την διάσωση ενός πραγματικά μεγάλου μνημείου της Αιγύπτου και γενικότερα του χριστιανικού κόσμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έργα θα προχωρήσουν με εντατικό ρυθμό και του προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Ο κ. Natsios ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, διαβεβαίωσε πως η USAID και οι συνεργάτες του στην Αίγυπτο θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του Πατριαρχείου και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια γιά την συντήρηση, αλλά κυρίως για την διάσωση του μεγάλου αυτού ιστορικού μνημείου.

Mετά την συνάντηση ο κ. Natsios και η συνοδεία του αφού προσκύνησαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Γεωργίου και επέβλεψαν τις εργασίες, στην

Συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, στο παραπλεύρως Ελληνικό Κοιμητήριο καθώς και στον Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου βρίσκεται το αγίασμα και ο τόπος όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια κατά την φυγή της στην Αίγυπτο.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης μετέβη στο Ελληνικό Κέντρο Καίρου όπου αφού ευλόγησε την βασιλόπιτα, ευχήθηκε μεταξύ άλλων ειρήνη και ευλογία για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και όλη την ανθρωπότητα και συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πολίτη για το μεγάλο πολιτιστικό και εθνικό έργο του Κέντρου.

Στην εκδήλωση και στο πλούσιο γεύμα που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου κ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο κ. Α. Ιερομονάχου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Καίρο κ. Β. Παπαιωάννου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρ. Καβαλής, ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Ν. Πολίτης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί πάροικοι.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καίρου και η οικογένειά του στο ξενοδοχείο Marriot.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, επέστρεψε στην έδρα του το Σάββατο 19  Ιανουαρίου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ «Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Ο Πτολεμαίος» πραγματοποιήθηκε και φέτος στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Συλλόγου το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ε.ε., με την παρουσία  της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία της συναντήσεως και της ανταλλαγής ευχών για υγεία, πρόοδο και ευτυχία, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ν. Παπαντώνη και το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανακαίνιση του κτιρίου, προέτρεψε όλα τα Μέλη με τον ίδιο ζήλο να συνεχίσουν την καλλιέργεια της σπουδής με την ιστορία και τον ελληνισμό και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως η Εκκλησία θα συμπαραστέκεται, θα ευλογεί, θα επαινεί και θα στηρίζει πάντοτε το μεγάλο έργο του Συλλόγου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου.

Στην κοπή παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Β. Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων κ. Ν. Παπαντώνης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες της Ελληνικής και της Αραβικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και πολλοί πάροικοι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (Ε.Ν.Ε.Α.)

Για πρώτη φορά και με την παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας  της "Ένωσης Νεολαίας Ελλήνων Αλεξανδρείας", το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου. 

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους νέους γι αυτή τους την πρωτοβουλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που δίδεται στην νεολαία μας για αλληλογνωριμία και καλύτερη οργάνωση, τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας για την οργάνωση στο μέλλον διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαιτέρως συνεχάρη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο κ. Διονύσιο Γκερετλύ και  προέτρεψε όλα τα Μέλη με ζήλο να συμμετέχουν στα προγράμματα της Ενώσεως και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για συνεργασία με άλλες Ενώσεις της Μεσογείου και Αφρικής.

Τέλος, ο Μακαριώτατος, διαβεβαίωσε τους νέους πως η Εκκλησία θα είναι πάντοτε κοντά τους και ευχήθηκε τα χαρίσματα, η εργατικότητα και η θυσιαστική προσφορά να γίνουν τα αίτια για να τιμάται το όνομα της Ελλάδος στην Αίγυπτο.

Ακολούθως οι νέοι τραγούδησαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας και πολλοί νέοι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ε.έ. θα τελεσθεί, σε όλη την επικράτεια του Αλεξανδρινού Θρόνου, το μνημόσυνο των εν Αφρική εργασθέντων  και τελειωθέντων αειμνήστων Μητροπολιτών, Ιερομονάχων, Μοναχών και των συνεργατών αυτών.

Στην Αλεξάνδρεια χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, το μνημόσυνο θα τελεσθεί στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα.

Κυριακή 27/1/2002

-Όρθρος και Θεία Λειτουργία,  8:15 π.μ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας πραγματοποιήθηκε και φέτος με την παρουσία της  Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, στην αίθουσα εστιάσεων του Ομίλου.

Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου ε.ε.  και σε αυτήν παρεβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Κλήρος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. M. Δαρατζίκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Σ. Ταμβάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κ. Ε. Κασιμάτης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Ο Μακαριώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του,  εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πραγματικά μεγάλη συμμετοχή των παροίκων, εξήρε την ανάγκη της ύπαρξης ομόνοιας και αλληλεγγύης για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, τόνισε ότι καθημερινή προσευχή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι η επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκε σε όλους μία δημιουργική χρονιά με έργα αγάπης και προόδου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και μοίρασε την βασιλόπιτα ενώ η χορωδία και η ορχήστρα των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας έψαλαν τα κάλαντα του Αγίου Βασιλείου και άλλα εορταστικά και ελληνικά τραγούδια.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α. απένειμε τιμητική πλακέτα  στον

Μακαριώτατο, για το μεγάλο αναγεννητικό και ανακαινιστικό έργο του στην Εκκλησία της Αλεξανδρείας, αλλά και για την μεγάλη του προσφορά και συμπαράσταση στο έργο του Ομίλου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΑΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και την τέλεση μνημοσύνου από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ε.έ. στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα, τιμήθηκαν οι εν Αφρική εργασθέντες και τελειωθέντες αείμνηστοι Ιεραπόστολοι:

-Νικόλαος Πατριάρχης

-Ισίδωρος Αρχιερεύς (Ιωαννουπόλεως)

-Κυπριανός Αρχιερεύς (Κεντρώας Αφρικής)

-Νικόδημος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως)

-Φρουμέντιος Αρχιερεύς (Ειρηνουπόλεως)

-Νικόδημος Ιερομόναχος (Σαρίκας)

-Χρυσόστομος Ιερομόναχος (Παπασαραντόπουλος)

-Αθανάσιος Ιερομόναχος (Ανθίδης)

-Κοσμάς Ιερομόναχος (Ασλανίδης)

-Χαρίτων Ιερομόναχος (Πνευματικάκης)

-Γαβριηλία Μοναχή

-Σίνα Μοναχή (Ταουλάμι-Φιλλανδία)

-Ανυσία Μοναχή (Πέξου)

-Όλγα (Παπασαράντου)

-Σταυρίτσα (Ζαχαρίου)

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του συγκινημένος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Εκκλησία του Αλεξανδρινού Θρόνου τιμά τους ανά την αφρικανική ήπειρο εργασθέντας και μαρτυρικώς κοιμηθέντας Ιεραποστόλους, εξήρε το έργο, την τεράστια προσφορά, την μεγαλοψυχία και την αυτοθυσία των Ιεραποστόλων και σημείωσε με έμφαση ότι αποτελεί χρέος και καθήκον ιερό η τιμή προς τους Ιεραποστόλους οι οποίοι ήταν και είναι οι συνεχιστές της αποστολικής παραδόσεως.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στ. Ταμβάκης, Κοινοτικοί παράγοντες, πλήθος παροίκων και 35μελής όμιλος προσκυνητών από την Αθήνα.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής όπου ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος κυρίως προς τους προσκυνητές αναφέρθηκε στην ιστορία, στη σύγχρονη παρουσία του Αλεξανδρινού Θρόνου αλλά και στην ιεραποστολική διακονία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τους αφρικανούς.

---------------------------------------------------------------------------