Φεβρουάριος  2002

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ποιμαντική περιοδεία στην  Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής πραγματοποιεί από την 1η μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ.  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, τον Αρχιμ. Δημήτριο Ζαχαρέγκα και τον Ιεροδ. Νεκτάριο Κοντογιώργο έφτασε στην πρωτεύουσα της Λαικής Δημοκρατίας του Κογκό, Κινσάσα ,το πρωί της Παρασκευής, 1ης Φεβρουαρίου. 

Στο αεροδρόμιο τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος, το ιερατείο της περιοχής, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Leonard She Okitundu, ο Κυβερνήτης της Κινσάσα κ. Samuel Loka Ne Kongo, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Abdel Khalil Farrag, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κινσάσα κ. Αντ. Παπαδόπουλος, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Λουμπουμπάσι κ. Θ. Ντούνης, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος του Κογκό - Μπραζαβίλ κ. Ν. Πέρρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας κ. Κων. Σοφιάδης, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί, μαθητές των Ελληνικών Σχολείων και πλήθος Ελλήνων και Ιθαγενών Ορθοδόξων.

Ο Μακαριώτατος στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, έδωσε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. η οποία προβλήθηκε στα μεσημβρινά και βραδινά δελτία ειδήσεων της χώρας, τονίζοντας την μεγάλη σπουδαιότητα της επισκέψεως του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας της Αφρικής στη Δημοκρατία του Κογκό.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα προς τιμήν του που παρέθεσε ο Έλληνας Πρέσβυς στην πρεσβευτική κατοικία και παρεκάθησαν όλοι οι προαναφερόμενοι. Μετά την ανταλλαγή προσφωνήσεων ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Πρέσβυ ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία με τον Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και το βράδυ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι και Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου κ. Θ. Ντούνης στην οικεία του στην Κινσάσα στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι προαναφερομένοι. Ο Πατριάρχης μετά την ανταλλαγή των προσφωνήσεων προσέφερε ως αναμνηστικό της επισκέψεώς του ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ποιμαντορική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στην Κινσάσα της Λαικής Δημοκρατίας του Κογκό.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την μεγαλύτερη αρτοβιομηχανία της χώρας (UPAK) η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του κ. Θ. Ντούμη, Μεγάλου Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής. Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις , έτυχε θερμής υποδοχής και ευλόγησε τους 450 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος έδωσε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. και είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλο και τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο του Κονγκό - Μπραζαβίλ κ. Ν. Πέρρη και το μεσημέρι παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος στο ελληνικό εστιατόριο La Pascine.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από εκατοντάδες ιθαγενών Ορθοδόξων κατά την επίσκεψη του στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μάρκου. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία, στην προσφώνησή του ο Σεβ. κ. Τιμόθεος, καλωσόρισε τον Πατριάρχη και εξέφρασε την χαρά και συγκίνησή του για την ευλογία της επισκέψεώς μετά από πολλά χρόνια του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Ι.Μ. Κεντρώας Αφρικής.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Τιμόθεο για την θερμή υποδοχή, εξέφρασε την συγκίνηση του για την μεγάλη συγκέντρωση, τον παλμό, την πίστη και την σταθερότητα των ιθαγενών στην Ορθόδοξη πίστη και διαβεβαίωσε τον Προιστάμενο του Ναού π. Δαυίδ Katalay ότι το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης θα βρίσκεται πάντοτε κοντά στους ιθαγενείς Ορθοδόξους.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος, ο Γενικός Πρόξενος στην Κινσάσα, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος στο Κογκό - Μπραζαβίλ, παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας και πλήθος ιθαγενών Ορθοδόξων.

Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από τους νέους της ενορίας με αφρικανική μουσική και χορούς. Δείγματα της χαράς για την μεγάλη ευλογία της επισκέψεως του διαδόχου του Αποστόλου Μάρκου ήταν τα αυτοσχέδια τραγούδια που συνέθεταν και τραγουδούσαν οι ιθαγενείς προς τον Μακαριώτατο. 

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας προς τιμήν του στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων της Κοινότητας. Τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κ. Σοφιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ευλογία της επισκέψεώς του και τόνισε ότι ένα όνειρο όλων έγινε πραγματικότητα μετά από σχεδόν 30 χρόνια ευλογήθηκαν από τον Πατριάρχη τους, αυτοί, οι οικογένειές τους και η χώρα που τους φιλοξενεί. Ακολούθως ο Σεβ. κ. Τιμόθεος για μια ακόμη φορά εξέφρασε την χαρά και ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη και ονόμασε τον Μακαριώτατο "Άγγελο ειρήνης" σε μια περίοδο πολυτάραχη για την περιοχή.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για τον σεβασμό και την αφοσίωση προς τον Πατριάρχη, τόνισε τον διπλό σκοπό της επισκέψεώς του που είναι γνωριμία με το ποίμνιο αλλά και διαβεβαίωση προς όλους ότι το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης είναι και θα είναι πάντοτε κοντά τους. Τέλος, ο Μακαριώτατος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον Πρόεδρο κ. Σοφιάδη και τους Ι. Παντελίδη  και Β. Σείτη για την προσφορά τους προς την Εκκλησία. Στην δεξίωση παρέστησαν Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες καθώς και άπαντες οι Έλληνες της Κινσάσα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ 

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ.  ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην πρωτεύουσα Κινσάσα της Λαικής Δημοκρατίας του Κογκό (πρώην Ζαίρ), συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και Πηλουσίου κ. Ειρηναίο.

Στην ιστορική αυτή ευχαριστηριακή σύναξη, που τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά από σχεδόν 30 χρόνια, παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Ρωσίας και πλήθος ιθαγενών Ορθοδόξων από διάφορες πόλεις του Κογκό.

Ο Σεβ. κ. Τιμόθεος συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μεγάλη ευλογία της παρουσίας του στην ευλογημένη γη της Κεντρικής Αφρικής και αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής και στους ιεραποστόλους που διακόνησαν και διακονούν στα ιεραποστολικά κλιμάκια.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης αφού αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διδάσκει την Ευαγγελική αλήθεια σε όλους τους λαούς της Αφρικανικής ηπείρου, εξήρε το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στα δύο ιεραποστολικά κλιμάκια αλλά και στην Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας, ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, την τιμή και αγάπη και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ανδρέα Kayaya, βασικό συνεργάτη του ιεραποστολικού κλιμακίου της Κανάγκας. 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και ευχαρίστησε για την αγάπη και την αφοσίωση των εκεί Ελλήνων και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να εργάζονται και να προοδεύουν στην φιλόξενη χώρα του Κογκό παρ' όλες τις δυσκολίες.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ορθόδοξης Νεολαίας Κινσάσας όπου αφού άκουσε τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα σχέδια, τις ελπίδες αλλά και την χαρά τους για την παρουσία του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο για αυτούς, ζήτησε να παραμείνουν ενωμένοι και να εργαστούν για την αύξηση της ιεραποστολικής δραστηριότητας στην περιοχή από τον Επίσκοπό τους και τους ευχήθηκε πλούσια την χάρη και την ευλογία του Θεού στις σπουδές τους και στην χριστιανική τους πορεία.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν του η οικογένεια Βασιλείου και Ευτυχίας Σείτη.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΣΑΣΑ

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η περιοδεία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄, στην Κινσάσα. 

Το πρωί της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ελλάδος, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κογκό κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος, ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Αντ. Παπαδόπουλος και το προσωπικό της Πρεσβείας. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή και την άριστη οργάνωση της επισκέψεώς του από πλευράς πολιτείας, συνεχάρη για την αγαστή συνεργασία της Πρεσβείας με την Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, η συνοδεία του και ο Πρέσβυς κ. Θεοχαρόπουλος επισκέφθηκαν τον Κυβερνήτη της Κινσάσα κ. Samuel Loka Ne Kongo. Ο Πατριάρχης στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε  τόσο για την υποδοχή κατά την άφιξή του στη χώρα, όσο και κατά την επίσκεψη στο Κυβερνείο. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επίσης και για την προστασία που παρέχει η χώρα του Κογκό στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τέλος, τόνισε την προσφορά των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κλιμακίων προς τον λαό του Κογκό που τα τελευταία χρόνια πέρασε πολλές δοκιμασίες και σημείωσε την ευεργετική παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών στην χώρα και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Ο Κυβερνήτης στην αντιφώνησή του εξήρε την προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, επαίνεσε την συμβολή των Ορθοδόξων Κλιμακίων στην επίλυση των τεραστίων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας και τόνισε πως γνωρίζει πολύ καλά το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού πριν την Κινσάσα ήταν Κυβερνήτης της Κανάγκα, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτελεί ένα τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Κύπριος επιχειρηματίας κ. Ανδρ. Φασουλής. Ο Πατριάρχης,  τίμησε τον κ. Φασουλή για την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δεξίωση που έδωσε προς τιμήν του ο Πρέσβυς της Ελλάδος και στην οποίαν παραβρέθηκαν ο Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνήτης της Κινσάσα, πολλά μέλη του Διπλωματικού Σώματος που υπηρετούν στην Κινσάσα και κοινοτικοί παράγοντες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδιο για τις θρησκευτικές υποθέσεις κ. Deo Ngele Masudi, είχε κατά την διάρκεια της 5ης ημέρας της ιεραποστολικής του περιοδείας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την ελευθερία ιεραποστολικής δράσεως της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και για την προστασία και τις διευκολύνσεις που παρέχονται σε αυτήν, ανέπτυξε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κλιμακίων και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου. 

Στην αντιφώνησή του ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Ορθόδοξη Εκκλησία για την συμβολή τους στην ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και για την επίτευξη της ειρήνης και τόνισε με έμφαση πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά το Υπουργείο.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το εργοστάσιο αρτοποιίας του κ. Αναστάσιου Παυλόπουλου, όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ευλόγησε τους εργαζόμενους, τους παρότρυνε να παραμείνουν και να συμβάλουν και αυτοί στην ανασυγκρότηση της χώρας και τόνισε ότι αυτός είναι ο σκοπός της επισκέψεώς του, η ενθάρρυνση για παραμονή και εργασία.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Aziz Farrag στην πρεσβευτική κατοικία, στο οποίο παρεκάθησαν η συνοδεία της Α.Θ.Μ., ο Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος και ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Πρέσβυς εξήρε την προσωπικότητα του Μακαριωτάτου και την συμβολή του στην πρόοδο της χώρας της Αιγύπτου και τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού Ελλάδος και Αιγύπτου. Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον κ. Πρέσβυ για την υποδοχή αλλά και την διαρκή παρουσία του στις εκδηλώσεις και τόνισε με ευγνωμοσύνη την προστασία που τυγχάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αίγυπτο και προσέφερε ως αναμνηστικό της επισκέψεώς του ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τους ιθαγενείς κληρικούς της περιοχής στους οποίους, αφού άκουσε τα σχέδια, τα προβλήματα και τις προοπτικές, έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για ιεραποστολική δράση και συνεργασία με τον Μητροπολίτη τους.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε ο Σεβ. Μητρ. κ. Τιμόθεος προς τιμήν του και στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί Υπουργοί, Διπλωμάτες, Πολιτειακοί και Κοινοτικοί παράγοντες και πολλοί ομογενείς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Μακαριώτατο για την ευλογία της  παρουσίας του και τόνισε την μεγάλη συμβολή της επισκέψεως του για την ειρήνη στην χώρα. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους, ανέπτυξε το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα και τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου μετά αστέρος τον επιχειρηματία κ. Θωμά Ντούνη και με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλο και τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο στο Κογκο - Μπραζαβίλ κ. Ν. Περρή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ

Συνεχίζοντας την ιεραποστολική περιοδεία του για 6η ημέρα στη περιοχή της Κινσάσα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, είχε συνάντηση με τον Πρέσβυ του Ιράν κ. Reza Montazami το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου ε.ε.

Ο κ. Πρέσβυς συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το μήνυμα ειρήνης που μεταφέρει στην χώρα και τόνισε την προσπάθεια που κάνει το Ιράν για την προστασία των θρησκειών. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την επίσκεψη, επαίνεσε τις προσπάθειες για ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και ευχήθηκε πρόοδο και ευημερία στους πολίτες του Ιράν.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα με τους ιερείς, διακόνους και υποδιακόνους της περιφέρειας της Κισνάσας, στους οποίους έδωσε οδηγίες, κατευθύνσεις και ευχήθηκε ιεραποστολική καρποφορία. 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαικής Δημοκρατίας του Κογκό κ. Joseph Kabila, όπου έτυχε θερμής υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πατριάρχης, Αφού ανέπτυξε στον κ. Πρόεδρο το πρόγραμμα της επισκέψεώς του και το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κογκό και σε όλη την Αφρικανική επικράτεια, ευχήθηκε ειρήνη, πρόοδο και πλούσια την ευλογία του Θεού στην χώρα και του προσέφερε την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψη και το μήνυμα ελπίδας και ειρήνης που μεταφέρει στον λαό του Κογκό, τον παρακάλεσε να προσευχηθεί για την ειρήνη στην πολύπαθη πατρίδα του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την μεγάλη ιεραποστολική περιοδεία που θα πραγματοποιήσει και τόνισε την μεγάλη επιτυχία της μέχρι τώρα περιοδείας και την εκτενή κάλυψη από τα Μ.Μ.Ε.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στο μαυσωλείο όπου είναι τοποθετημένη η σωρός του δολοφονηθέντος τελευταίου Προέδρου του Κογκό κ. Laurent Desiree Kabila και κατέθεσε στέφανο.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα δελτία ειδήσεως και οι εφημερίδες της χώρας γράφουν και προβάλουν καθημερινά τον Μακαριώτατο, αποκαλώντας τον "Άγγελο Ειρήνης" και τονίζουν την ελπίδα ότι η ευλογία του Αγίου Μάρκου την οποία κομίζει ο διάδοχός του Πατριάρχης Πέτρος Ζ΄, θα φέρει την ποθητή ειρήνη στην χώρα.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας και στο οποίο παρεκάθησαν οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για το δείπνο και τους εκπαιδευτικούς για το μεγάλο εθνικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελούν προς τα παιδιά που είναι το μέλλον της Εκκλησίας και της Πατρίδας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ

Ιστορικό γεγονός χαρακτηρίστηκε η άφιξη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ στην Κανάγκα, πρωτεύουσα του Δυτικού Κασάι στο Κογκό, αφού για πρώτη φορά Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέπτεται την περιοχή.

Ο Μακαριώτατος έφτασε στο αεροδρόμιο της Κανάγκας την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου ε.ε. συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και την Πατριαρχική του συνοδεία εξ Αλεξανδρείας.

Τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου υποδέχτηκαν ο επικεφαλής του Ιεραποστολικού Κλιμακίου στην Κανάγκα Αρχιμ. Ιγνάτιος Μανδελίδης, εκπρόσωπος του Κυβερνήτη, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Florent Ngalamulume, ο κλήρος του Δυτικού Κασάι, άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ιεραποστολής όπου χιλιάδες Ορθοδόξων ιθαγενών, μεταξύ αυτών και 900 μαθητές των Ορθοδόξων Σχολείων τη Ιεραποστολής "Φως Εθνών", του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου και εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία. Στην προσφώνησή του ο π. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά, την ευλογία, τον ενθουσιασμό και την συγκίνηση για αυτήν την ευλογημένη επίσκεψη και τόνισε ότι γνωρίζοντας την αγάπη του Πατριάρχου για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε κάθε γωνιά της Αφρικής, ήταν βέβαιοι ότι θα τους επισκεφθεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για την τιμή και τον σεβασμό, διαβεβαίωσε τους αφρικανούς αδελφούς μας ότι θα είναι πάντοτε κοντά τους γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συνεχάρη τόσο τον π. Ιγνάτιο όσο και τις Ελληνίδες νοσοκόμες, διδασκάλισσες και καθηγήτριες που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια ιεραποστολικώς στην Κανάγκα.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συνάντηση στην ιεραποστολή με τους ιθαγενείς κληρικούς του Δυτικού Κασάι όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, να συνομιλήσει και να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις για την καλύτερη οργάνωση και δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΣΑΙ

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συναντήθηκε με τονΚυβερνήτη του Δυτικού Κασάι κ. Claudel Andre Lubaya.

O Μακαριώτατος κατά την άφιξή του στο μέγαρο του Κυβερνείου, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Κυβερνήτη και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τόσο στην Κανάγκα όσο και στην υπόλοιπη Αφρική και προσέφερε ως ανάμνηση της επισκέψεώς του, ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Στην αντιφώνησή του ο Κυβερνήτης εξήρε την μεγάλη συμβολή του Μακαριωτάτου για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή και ευχαρίστησε για το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρει η Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κανάγκα με τα σχολεία, την κλινική και τις υποτροφίες. 

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Κανάγκα όπου και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του ιθαγενούς διακόνου Νικοδήμου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού. 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τα σπίτια των ιθαγενών ιερέων όπου έγινε δεκτός με εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής. Ο Πατριάρχης ευλόγησε τις οικογένειες των ιερέων και τους προέτρεψε να ζουν με υποδειγματική ζωή και να γίνονται φως για τους Αφρικανούς αδελφούς τους που ψάχνουν να βρουν την αλήθεια. 

Κατόπιν ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων καθώς και το Γυμνάσιο & Λύκειο Αρρένων των Ορθόδοξων Σχολείων ‘Φως Εθνών’, όπου αφού ευλόγησε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, τους παρότρυνε να ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και την διδασκαλία της Εκκλησίας, να προοδεύουν και να μελετούν για το συμφέρον τους και το καλό της χώρας και τους μοίρασε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου. Οι μαθητές με την σειρά τους έψαλαν ύμνους και το Πολυχρόνιο του Μακριωτάτου προκαλώντας συγκίνηση. 

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε συνάντηση με τα μέλη των Κύκλων Αγίας Γραφής Γυναικών. Μία κυρία ως εκπρόσωπος των 500 περίπου μητέρων που ήταν παρούσες, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευλογία της επισκέψεώς του και τον παρακάλεσε να ευλογήσει την χώρα για να έλθει η ποθητή ειρήνη, η πνευματική πρόοδος και η ευημερία.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την υποδοχή και τον ενθουσιασμό, εξήρε το ρόλο της μητέρας και συζύγου στην διαμόρφωση μιας χριστιανικής κοινωνίας, τις προέτρεψε να ζουν με προσευχή, εξομολόγηση και συχνή Θεία Κοινωνία και προσέφερε σε όλες εικόνες του Αγίου Μάρκου και στα παιδιά τους γλυκά. 

Ακολούθησε ο Αγιασμός που τελέστηκε από τον Μακαριώτατο στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της Ορθοδόξου Ιεραποστολής με την επωνυμία ‘Φωνή της Ορθοδοξίας’. Ο Πατριάρχης ευχήθηκε ο σταθμός να στέλνει το φως του Χριστού σε όλη την περιοχή και συνεχάρη όσους συνέβαλαν οικονομικά κυρίως από την Ελλάδα για την πραγμάτωση αυτού του μεγάλου και σπουδαίου έργου.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος είχε και πάλι συνάντηση με τους ιθαγενείς κληρικούς με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες και τα προβλήματα τις διαδώσεις του λόγου του Θεού στην περιοχή.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΚΑΝΑΓΚΑΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ε.ε. παρακολούθησε εορταστική εκδήλωση στην Κανάγκα που παρουσίασαν οι μαθητές των Σχολείων της Ορθοδόξου Ιεραποστολής "Φως Εθνών" στο αμφιθέατρο του Ιεραποστολικού Κλιμακίου.

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε η δ. Αντωνία Απατσίδου, Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου αρρένων, η οποία τον ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας του και παρακάλεσε να εύχεται ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να πετύχουν στην πραγματοποίηση του υψηλού σκοπού της μάθησης.

Ακολούθησε θεατρική παράσταση με θέμα την ζωή και το έργο του Εθνικού Ευεργέτου Ζώη Καπλάνη, πλαισιωμένη από τραγούδια και ποιήματα που παρουσίασαν τα Δημοτικά Σχολεία Αρρένων και Θηλέων και το Γυμνάσιο - Λύκειο Αρρένων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους πατρικούς λόγους του Μακαριωτάτου προς τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς όπου μεταξύ άλλων συγκινημένος τους συνεχάρη για το πρόγραμμα, χαρακτήρισε τους νέους χρυσή ελπίδα του Πατριαρχείου  και της Αφρικής, ευχήθηκε να γίνουν το φως της Αφρικής για την Ορθοδοξία και αυριανοί ιεραπόστολοι της αγάπης, διαβεβαίωσε για το ανύστακτο ενδιαφέρον, την στοργή και την μέριμνα του Πατριαρχείου και προσέφερε στους 900 μαθητές και του 45 εκπαιδευτικούς εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στο κενοτάφειο που υπάρχει στο χώρο της Ιεραποστολής και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ  των ψυχών των ιεραποστόλων Όλγας Παπασαράντου και Άννης Μαντζουρίδου, που επί πολλά χρόνια εργάστηκαν στην Κανάγκα.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων τις αίθουσες διδασκαλίας, συσσιτίου και πρώτων βοηθειών και ευχήθηκε σε όλους πρόοδο και χριστιανική ζωή.

Κατόπιν ο Πατριάρχης είχε συνεργασία με τον Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και τον επικεφαλή του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Αρχιμ. Ιγνάτιο Μανδελίδη για θέματα της Ιεραποστολής, όπου έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της ιεραποστολικής προσπάθειας στην Κανάγκα και γενικότερα στο Δυτικό Κασάι.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος εχοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Χαραλάμπους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στη Κανάγκα και στη συνέχεια στην αυλή της ιεραποστολής, με την παρουσία πλήθους Ορθοδόξων ιθαγενών και όλου του κλήρου έκανε συμβολική δενδροφύτευση τροπικού δέντρου λέγοντας ευχόμενος μεταξύ άλλων η σκιά του δέντρου αυτού να γίνει τόπος πνευματικής ανάπαυσης και αναψυχής των κοπιόντων Αφρικανών αδελφών μας κληρικών και λαικών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ

Με τη συμμετοχή πολυμελούς χορωδίας και χιλιάδων ιθαγενών Ορθοδόξων, τελέστηκε για πρώτη φορά στην Κανάγκα του Κογκό, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και στον Ι.Ν. του Αποστόλου Ανδρέα, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Της ιστορικής αυτής ευχαριστηριακής σύναξης προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμοθέου και Πηλουσίου κ. Ειρηναίου, των κληρικών της συνοδείας του και πολλών ιθαγενών ιερέων και διακόνων.

Ο Σεβ. κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μεγάλη ευλογία προς το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα και τους Ορθοδόξους (περίπου 45.000) του Δυτικού Κασάι, αναφέρθηκε στην 30χρονη πορεία του κλιμακίου και στους αειμνήστους πρώτους ιεραποστόλους Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και Χαρίτων Πνευματικάκη και στις Όλγα Παπασαράντου και Άννα Μαντζουρίδου.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος αφού αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή μεταξύ άλλων συνεχάρη τους εργαζομένους στο κλιμάκιο ιερείς και λαικούς, Έλληνες και Ιθαγενείς, εξήρε την αξία της απλότητας και της σταθερότητας στη ζωή του Χριστιανού, ευχήθηκε πλούσια πνευματική καρποφορία και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Αγαθόνικο Bishiyaya, Οικονόμο τον π. Παύλο και Σακελλάριο τον π. Θεοφάνη Ntumba

Ακολούθως ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των αειμνήστων Ιεραποστόλων Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου και Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε από τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Μανδελίδη στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών ‘Άγιος Παντελήμων’ της Ιεραποστολής καθώς και στα εργαστήρια και λοιπές εγκαταστάσεις.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Κυβερνήτης Κανάγκας και Δυτικού Κασάι κ. Claudel Andre Lubaya και η σύζυγός του στην Κυβερνητική Κατοικία. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την ευγένεια και την τιμή στο πρόσωπό του αλλά και την προστασία προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και ευχήθηκε ειρήνη, πρόοδο και ευημερία στον λαό του Δυτικού Κασάι. Στην αντιφώνησή του ο Κυβερνήτης συνεχάρη τον Μακαριώτατο για το μεγάλο έργο που επιτελεί σε όλη την Αφρική, τον παρακάλεσε να εύχεται για την ειρήνη και τον προσκάλεσε να τους επισκεφθεί πάλι σύντομα, αφού το νεαρό της ηλικίας του, όπως είπε, τον βοηθά να περιοδεύει για να εμψυχώνει και να χαρίζει ελπίδα στους λαούς της Αφρικής.

Στο δείπνο μεταξύ άλλων παρεκάθησε η συνοδεία του Μακαριωτάτου, ο Σεβ. κ. Τιμόθεος, ο Αρχιμ. Κ. Ιγνάτιος, οι συνεργάτιδες του κλιμακίου και άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ

Στις ενορίες γύρω από την πόλη της Κανάγκας περιόδευσε την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε πρώτα την ενορία της Ζωοδόχου Πηγής την πόλη Tsiluba, όπου έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από πλήθος ιθαγενών Ορθοδόξων της περιοχής. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα δώρα, επισήμανε την μεγάλη ευλογία να ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, προέτρεψε να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για τα παιδιά που είναι το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μοίρασε σε όλους ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε από τον π. Ιγνάτιο Μανδελίδη στον γύρω χώρο όπου ετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν σύντομα οι κατασκηνώσεις της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στην πόλη Lukonga, όπου υπάρχει  Ναός - καλύβη της Αγίας Σοφίας και των Θυγατέρων αυτής, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας και του Αγίου Νικολάου. Οι Ορθόδοξοι ιθαγενείς της περιοχής, παρά το γεγονός ότι ο τόπος τους μαστίζεται από τον πόλεμο και την εσωτερική αναταραχή, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τους ευχαρίστησε, τους υποσχέθηκε ότι σύντομα με την βοήθεια του Θεού ο Ναός τους θα είναι πραγματικότητα και τους διαβεβαίωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αγαπά και φροντίζει τους νεοφώτιστους.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης τοποθέτησε ένα μεγάλο σταυρό στον τόπο όπου θα κτιστεί ο νέος Ναός και ευλόγησε τους εργαζομένους υπό τους ήχους της Δοξολογίας που έψαλλε το πλήθος στην τοπική διάλεκτο.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος γευμάτισε στον χώρο της Ιεραποστολής με τους ιθαγενείς κληρικούς και μοναχούς. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων συνεχάρη τον Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και τον Αρχιμ. Ιγνάτιο Μανδελίδη για την πνευματική εργασία που επιτελείται στην Κανάγκα και το Δυτικό Κασάι, εξήρε τον καταρτισμό, την ιερατική συνείδηση και τον φόβο Θεού των ιθαγενών κληρικών, διαβεβαίωσε ότι η σκέψη και η προσευχή του θα βρίσκεται κοντά τους ιδιαίτερα τώρα που γνώρισε από κοντά τις δυσκολίες της περιοχής και προσέφερε ως ευλογία επιστήθιους σταυρούς.

Εκπρόσωπος των ιθαγενών κληρικών στην αντιφώνησή του διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι η προσευχή και η προσοχή τους τώρα πια θα είναι στραμμένη προς την Αλεξάνδρεια και τον Πατριάρχη της Αφρικής, εξήρε την μεγάλη ευλογία της παρουσίας του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αλλά και την δύναμη που πήραν όλοι οι κληρικοί για να γίνουν καλύτεροι ποιμένες και να εργαστούν με μεγαλύτερες δυνάμεις για το έργο της ιεραποστολής.

Ο π. Ιγνάτιος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον διαβεβαίωσε ότι οι ευχές και τα βιώματα κοντά του τους δυνάμωσαν και πως το πλησίασμά του προς τους κληρικούς και τους ιθαγενείς Ορθοδόξους που έγινε με αγαθή προσέγγιση και καταδεκτικότητα, τους έκανε να νιώσουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα με μεγαλύτερο κουράγιο και αυτοθυσία.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Σεβ. κ. Τιμόθεος ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και υποσχέθηκε εκ μέρους όλου του κλήρου ότι θα εργάζονται τώρα με μεγαλύτερο ζήλο για την εξάπλωση και την ανάπτυξη της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην περιοχή.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος ευλόγησε τα 400 περίπου μέλη του Ανώτερου Κατηχητικού Σχολείου Αρρένων Κανάγκας και του Κύκλου Αγίας Γραφής Ανδρών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και αγάπη προς τους συνανθρώπους τους, να προσεύχονται για τους ιεραποστόλους και τους κληρικούς Έλληνες και ιθαγενείς, ευχήθηκε πνευματική πρόοδο και ειρήνη στην χώρα και μοίρασε εικόνες του Αγίου Μάρκου. 

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο στο χώρο της Ιεραποστολής όπου παρεκάθησαν και οι, ιεραποστολικώς εργαζόμενοι στο κλιμάκιο της Κανάγκας, νοσοκόμες Ευαγγελία Καλομοίρη, Ιωάννα Στεφανίδου και Αλεξάνδρα Σταμούλη και οι Εκπαιδευτικοί Αντωνία Απατσίδου, Ανδριανή Ηρειώτου, Ολυμπία Χρυσσίκου, Δέσποινα Τσιαντουκά και Φωτεινή Γιάννη.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την μεγάλη προσφορά τους στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συνεχάρη τις εθελόντριες ιεραποστόλους που είναι όλες μέλη των συνεργαζομένων Αδελφοτήτων του ‘Σωτήρος’, για το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό έργο που επιτελούν και προσέφερε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου. Τέλος τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τα εκπαιδευτήρια ‘Φως Εθνών’ και την Κλινική ‘Άγιος Παντελεήμων’.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επέστρεψε στην Κινσάσα.

Αναχωρώντας ο Μακαριώτατος από τις εγκαταστάσεις της Ιεραποστολής στην Κανάγκα πλήθος ιθαγενών Ορθοδόξων και ανάμεσά τους οι 900 μαθητές των Ορθοδόξων Σχολείων ‘Φως Εθνών’ συγκεντρώθηκαν  για να τον αποχαιρετίσουν.

Στο αεροδρόμιο της Κανάγκας τον Μακαριώτατο προέπεμψαν ο Αρχιμ. Ιγνάτιο Μανδελίδης, όλοι οι συνεργάτες του εξ Ελλάδος, εκπρόσωπος του Κυβερνήτη, οι ιθαγενείς κληρικοί και άλλοι παράγοντες του τόπου.

Στην Κινσάσα τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος κ.α. Το ίδιο απόγευμα το Ίδρυμα ‘Isidore Bakanja’ τίμησε τον Μακαριώτατο με το δίπλωμα τιμής για την προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τα παιδιά της Αφρικής. Το δίπλωμα παρέδωσε διαχριστιανική επιτροπή. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση και ευχήθηκε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούν για να μην υποφέρει κανένα παιδί πάνω στην γη.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης δέχτηκε την Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Κινσάσας των ιθαγενών Ορθοδόξων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ευλογία της προστασίας του αλλά και τη συνάντηση και παρουσίασε τα προγράμματα ανάπτυξης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με την δημιουργία αίθουσας συγκεντρώσεων, ιατρείου, σχολείου και βιβλιοθήκης.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του συνεχάρη την Επιτροπή για τον ζήλο και το ενδιαφέρον για καλύτερη οργάνωση και πνευματική ανάπτυξη της ενορίας, τους προέτρεψε να ξεκινήσουν από τον ευπρεπισμό του χώρου και την διευθέτηση αυτού, υποσχέθηκε υποτροφίες για τους καλύτερους μαθητές με συνεργασία πάντοτε με την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και ευχήθηκε σύντομα όλα τα προγράμματα να γίνουν πραγματικότητα για μεγαλύτερη ιεραποστολική καρποφορία αλλά και την πρόοδο της χώρας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ αφίχθη στην πόλη Λουμπουμπάσι συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κεντρώας αφρικής κ. Τιμόθεο, τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Θεοχαρόπουλο και την συνοδεία του εξ Αλεξανδρείας.

Στο αεροδρόμιο του Λουμπουμπάσι τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Επικεφαλής του Ιεραποστολικού Κλιμακίου στο Κολουέζι Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης, οι Μοναχοί Κύριλλος και Νικόλαος, δεκάδες ιθαγενείς κληρικοί, ο Κυβερνήτης της πόλης κ. Ngoie Mukena, ο Δήμαρχος κ. Kaseba Makunko, ο Διευθυντής Αστυνομίας κ. Kabulo Matanda, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Θ. Ντούνης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γερασ. Ντούνης, ο Διευθυντής Ασφάλειας κ. Sylvestre Muganga, ο Βασιλιάς – Φύλαρχος κ. Kyenge, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι κ. Γ. Ζουρντός, ο Επίτιμος Πρόεδρός της κ. Χαραλ. Ευαγγελάτος, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και μαθητών των Ελληνικών Σχολείων και άλλοι εκκλησιαστικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της περιοχής.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Θ. Ντούνης.

Η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου έγινε το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία παρουσία του Πρέσβυ της Ελλάδος και άλλων διπλωματικών και κοινοτικών παραγόντων. Στην προσφώνησή του ο Σεβ. κ. Τιμόθεος συγκινημένος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξήρε την μεγάλη ευλογία της ιστορικής αυτής επίσκεψης αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται την περιοχή ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων συνεχάρη τον οικείο ποιμενάρχη για το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην περιοχή, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι οι Έλληνες παρά τις δυσκολίες, παραμένουν στην πόλη και τους παρότρυνε να μην εγκαταλείψουν τη χώρα που δημιούργησαν και πέτυχαν, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα επανέλθει η ειρήνη και η πολιτική ομαλότητα στην χώρα.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε το πλήθος των πιστών, ενώ η πολυμελής Βυζαντινή χορωδία των ιθαγενών Ορθοδόξων έψαλε ύμνους σε τοπικές διαλέκτους.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Χαραλ. Ευαγγελάτος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ'

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενταετίας από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’ εις τον Πατριαρχικό Θρόνο, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2002 θα τελεστεί Αρχιερατική Λειτουργία εις τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

- Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία 8 π.μ.

- Δοξολογία 10 π.μ.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα. Απουσιάζοντος του Μακαριωτάτου εις ποιμαντορική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας θα δέχεται τις ευχές, εκ προσώπου της Α.Θ.Μ., ενώ ταυτοχρόνως θα υπάρχει ειδικό βιβλίο ευχών.

Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου τις ευχές θα δέχεται εκ προσώπου της Α.Θ.Μ., ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου, όπου και θα υπάρχει αντίστοιχο ειδικό βιβλίο ευχών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ

Τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια του Λουμπουμπάσι επισκέφτηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄. Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές οι οποίοι του παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα. Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, τόνισε την αξία της διατήρησης και μετάδοσης της Ορθοδόξου πίστεως και του Ελληνικού πολιτισμού, ευχήθηκε πρόοδο και πνευματική καρποφορία και προσέφερε σε όλους τους μαθητές ως ευλογία επιστήθιους σταυρούς.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Κυβερνείο της πόλης όπου είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη κ. Ngoie Mukena. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο Κυβερνείο, ανέπτυξε το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περιοχή και ιδιαίτερα την κοινωνική προσφορά με σχολεία, κλινικές και υποτροφίες σπουδών, ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στη χώρα και προσέφερε ως ευλογία εικόνα του Αγίου Μάρκου. Ο Κυβερνήτης στην αντιφώνησή του εξήρε τη συμβολή των Ελλήνων αλλά και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην περιοχή σε δύσκολες στιγμές, τόνισε ότι ουδέποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία απασχόλησε τις αρχές σε αντίθεση με άλλες ομολογίες, που συνεχώς δημιουργούν προβλήματα και ευχαρίστησε για την ευλογία και την προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή.

Ακολούθως ο Πατριάρχης μετέβη στο Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον πρώτο πολίτη του Λουμπουμπάσι κ. Kaseba Makunko. Στον Μακαριώτατο επεφύλαξαν θερμή υποδοχή το Δημοτικό Συμβούλιο, η φιλαρμονική και η χορωδία νέων του Δήμου. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την τιμή και την αγάπη, ανέπτυξε τις μελλοντικές προοπτικές επέκτασης του ιεραποστολικού έργου στην περιοχή, συνεχάρη για το μεγάλο έργο που επιτελείται για να ξαναβρεί η πόλη την παλιά της όψη και προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος κ. Θ. Ντούνης και ο Επίτιμος Πρόξενος κ. Γ. Ντούνης. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον Νέο Επίτιμο Πρόξενο κ. Γ. Ντούνη, ευχήθηκε ειρήνη στην χώρα και ευημερία και πρόοδο στους Έλληνες παροίκους.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Α. Παπαζαχαρίου στην οικία του.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης μετέβη στην πόλη Katumba. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου τον υποδέχτηκαν χιλιάδες ιθαγενών Ορθοδόξων μεταξύ αυτών και οι 300 μαθητές του Ορθόδοξου Σχολείου της ενορίας. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία οι εφημέριοι καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο, ευχαρίστησαν για την μεγάλη ευλογία της επίσκεψης και προσέφεραν αναμνηστικά χειροτεχνήματα.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, συνεχάρη όλα τα μέλη της ενορίας για το αξιόλογο έργο που επιτελείται στο σχολείο, τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση των νέων αιθουσών διδασκαλίας, τους ευχήθηκε πνευματική πρόοδο και τους προσέφερε εικόνες της Θεοτόκου.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Θ. Ντούνης στην οικεία του και στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κυβερνήτης της πόλης, Διπλωματικοί, Εκκλησιαστικοί, Πολιτικοί και Πολιτειακοί παράγοντες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΚΑΣΙ

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε την πόλη Λικάσι.

Καθ' οδόν, ο Μακαριώτατος έκανε πρώτα σταθμό στον τόπο όπου σκοτώθηκε σεαυτοκινητικό δυστύχημα ο μακαριστός ιεραπόστολος Αρχιμ. Κοσμάς Γρηγοριάτης (Ασλανίδης) όπου και ετέλεσε τρισάγιο και ακολούθως στην πόλη Κατάνγκα όπου τον υποδέχτηκαν με θερμές εκδηλώσεις και τραγούδια οι Ορθόδοξοι της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Σε σύντομη ομιλία του ο Μακαριώτατος στο τόπο που απεβίωσε ο π. Κοσμάς, εξήρε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε ο π. Κοσμάς αλλά και την θυσία του για την Ορθοδοξία και τους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την υποδοχή και την τιμή, τόνισε την μεγάλη σημασία της παρουσίας όλων των χριστιανικών δογμάτων στην υποδοχή, ευχήθηκε ειρήνη και πρόοδο στην χώρα του Κόγκο και ευλόγησε όλους τους παρευρισκομένους.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Λικάσι συνοδευόμενος από τον Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλο, τον Επίτιμο Πρόξενο κ. Θ. Ντούνη και τους άλλους ομογενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αφρική επισκέπτεται αυτή την πόλη.

Στην είσοδο της,  υποδέχτηκαν τον Πατριάρχη ο Δήμαρχος κ. Magende Kanfwa, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λικάσι κ. Χαραλ. Γεωργίου και οι περίπου 20 ομογενείς που ζουν εκεί και πλήθος κόσμου.

Ακολούθως εν πομπή ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου όπου ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία. Ο Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ευλογία της παρουσίας του, εξήρε την αγάπη του για την ιεραποστολή και χαρακτηριστικά τον ονόμασε ‘Πατριάρχη Ιεραπόστολο’.

Ο Μακαριώατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την υποδοχή, εξήρε την προσφορά των Ελλήνων και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην περιοχή και ευλόγησε το πλήθος των ιθαγενών.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στο Δημαρχείο όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ορθοδόξων ιθαγενών και ιεραποστόλων, ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στην περιοχή και προσέφερε ως ευλογία ασημένιο έμβλημα του Πατριαρχείου.

Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας του διαδόχου του Αγίου Μάρκου στην πόλη του Λικάσι, εξήρε την συμβολή των Ελλήνων στην πρόοδο της πόλεως και τόνισε το ενδιαφέρον και την μέριμνα των Ορθοδόξων Ιεραποστολών για τα κοινοτικά προβλήματα της περιοχής.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Λικάσι.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης είχε στο Λουμπουμπάσι συνάντηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με τους ιθαγενείς Ορθοδόξους σπουδαστές και φοιτητές. Ο Σεβ. Μητρ. κ. Τιμόθεος παρουσίασε τους νέους στον Μακαριώτατο, επαίνεσε την προσπάθεια όλων για επιτυχία σε διάφορους τομείς και τόνισε πως 80 από αυτούς είναι υπότροφοι της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τους νέους, τόνισε πως αυτό που προέχει είναι η πνευματικότητα δηλ. το δίπλωμα του Ορθόδοξου Χριστιανού, σημείωσε ότι είναι υπεύθυνοι για το μέλλον των ιεραποστολικών προγραμμάτων στην χώρα για την εξάλειψη της πείνας και της αρρώστιας, ευχήθηκε πρόοδο και επιτυχίες και έδωσε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι κ. Γεώργιος Ζουρντός. Μετά το δείπνο, ο Μακαριώτατος τίμησε τον κ. Ζουρντό με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ 

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε στο Λουμπουμπάσι τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών Ηλία Ψαρρομάτη (PSARO), Γ. Ζουντού (RELACOM), Ι. Γεωργαντά (AERATHEM), Χ. Χατζηγεωργίου (VAP), Θωμά και Γεράσιμου Ντούνη (SINTEXKIN).

Από όπου πέρασε, ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους ιδοκτήτες και εργαζομένους, εξήρε την μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της χώρας και τους παρότρυνε να παραμείνουν στην χώρα όπου πήραν και έδωσαν πολλά.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα στην οικία του κ. Δ. Μαντζουράνη, επιχειρηματία και θερμού συμπαραστάτη του ιεραποστολικού έργου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος εχοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην συνέχεια μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας όπου παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα Λουμπουμπάσι και περιχώρων. Τον Μακαριώτατο προσφώνησαν ο Πρόεδρός της κ. Γ. Ζουρντός, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος και ο Σεβ. Μητρ. κ. Τιμόθεος.

Στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την τιμή και την αγάπη προς το Πατριαρχείο, παρότρυνε τους Έλληνες να κρατήσουν καλά στην καρδιά τους την αγάπη για την Ορθοδοξία και την πατρίδα, συνεχάρη τον νέο Επίτιμο Πρόξενο κ. Γ. Ντούνη, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους Κοινοτικούς παράγοντες για το άριστο έργο που επιτελούν και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην δεξίωση παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της Κοινότητας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τέλεσε την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά από 30 χρόνια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λουμπουμπάσι, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και Πηλουσίου κ. Ειρηναίο και πολλών κληρικών.

Ο Σεβ. κ. Τιμόθεος για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευλογία της παρουσίας του, εξήρε την αγάπη του για την Ιεραποστολή και τους αφρικανούς και ευχήθηκε σύντομα να είναι και πάλι κοντά τους.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Τιμόθεο για την αγάπη και την αφοσίωσή του στον Θρόνο, συνεχάρη τους Έλληνες για την αγάπη τους προς την Εκκλησία, διαβεβαίωσε τους αφρικανούς ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανοιχτή την αγκαλιά της και τους περιμένει και χειροθέτησε Οικονόμο τον π. Χαρίτωνα Kabengele

Στην ευλογημένη αυτή σύναξη παραβρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουμπουμπάσι κ. Θ. Ντούνης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γερ. Ντούνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι κ. Γ. Ζουρντός, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος ελλήνων και ιθαγενών Ορθοδόξων.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας και οι εκπαιδευτικοί. Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την τιμή προς τον διάδοχο του Αγίου Μάρκου, συνεχάρη την Κοινότητα για την άριστη οργάνωση και την προσήλωση στην Ορθοδοξία και τον ελληνικό πολιτισμό και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη στην πόλη Kipusi προκειμένου να ευλογήσει τους ιθαγενείς Ορθοδόξους της περιοχής και να επιβλέψει τις εργασίες ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας που επιμελείται ο Μοναχός Κύριλλος Γρηγοριάτης.

Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις οι αρχές της πόλης, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και πλήθος κόσμου. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή, τόνισε την ευλογία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την περιοχή, διαβεβαίωσε ότι συν καιρό θα δημιουργηθεί ένα πλήρες ιεραποστολικό κέντρο με κοινωνική προσφορά προς την ευρύτερη περιοχή, φύτεψε ένα δέντρο ως ανάμνηση της ευλογημένης επισκέψεώς του και τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον αρχιτέκτονα και θερμό συμπαραστάτη της ιεραποστολής κ. Πυθαγόρα Μανωλιάδη.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Γ. Ψαρομμάτης. Κατά την διάρκεια του δείπνου τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον επιχειρηματία κ. Ηλία Ψαρομμάτη για την προσφορά του προς την Εκκλησία.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ

Την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ τίμησε με τον σταυρό του Αγίου Μάρκου τον κ. George Forest για την συμπαράστασή του στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής και στην συνέχεια επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των Έλλήνων επιχειρηματιών Ν. Χρυσοχού, Στ. Σπανιόλα και Ε. Γερακιού, όπου ευλόγησε τους ιδιοκτήτες και εργαζομένους και τους προέτρεψε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται για την πρόοδο της χώρας. 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος αναχώρησε με ιδιωτικό αεροπλάνο, ευγενή προσφορά ομογενών φίλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για το Κολουέζι.

Στο αεροδρόμιο του Κολουέζι τον Μακαριώτατο και την συνοδεία του υποδέχτηκαν ο επικεφαλής του ιεραποστολικού κλιμακίου Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης και οι συνεργάτες του Αρχιμ. Αντώνιος Ρωμαίος και Μοναχοί Δαμασκηνός, Νικόλαος και Κύριλλος, οι ιθαγενείς κληρικοί, η κ. Θεανώ Μουσδελεκίδου, ο ιατρός κ. Μ. Βρεττός, ο Νομάρχης του Κολουέζι κ. Andrean Nawezi, η Δήμαρχος κ. Jacky, εκκλησιαστικές, πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι όλων των δογμάτων, στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της πόλεως.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους προαναφερόμενους και αστυνομική δύναμη μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου όπου τον υποδέχτηκαν η ιθαγενής Μοναχή Θέκλα και οι δόκιμες μοναχές. Ο Μακαριώτατος προσκύνησε στο καθολικό και μετά από σύντομη παραμονή αναχώρησε εν πομπή για το ιεραποστολικό κέντρο.

Πριν την είσοδο του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Μακαριώτατος ανέβηκε σε ειδική εξέδρα, όπου τον προσφώνησε ο Νομάρχης τονίζοντας την μεγάλη ευλογία από την παρουσία του διαδόχου του Αγίου Μάρκου στην πόλη, εξήρε το κοινωνικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή και ευχήθηκε καλή διαμονή.

Ακολούθησε η Δοξολογία στον κατάμεστο Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, ενημέρωσε για την πορεία του ιεραποστολικού έργου και ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία της ιστορικής επισκέψεως αφού είναι ο πρώτος Πατριάρχης που επισκέπτεται  το Κολουέζι.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή, συνεχάρη τους ιεραποστόλους για το αξιόλογο έργο που επιτελούν και ευχήθηκε σύντομα η Ορθόδοξη Εκκλησία να αυξάνει σε ποσότητα αλλά και να προοδεύει κυρίως σε ποιότητα.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος παρέστη σε εκδήλωση του Οικοτροφείου της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, όπου η 50μελής χορωδία των παιδιών απέδωσε βυζαντινούς ύμνους στα ελληνικά, γαλλικά και στην τοπική διάλεκτο, σουαχίλι.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τα παιδιά για την άριστη απόδοση των ύμνων και το Ορθόδοξό τους βίωμα και προσέφερε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου και γλυκά.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΕΖΙ

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συναντήθηκε στο Διοικητήριο της πόλης με τον Νομάρχη του Κολουέζι κ. Andrean Nawezi.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κ. Νομάρχη για την υποδοχή στο αεροδρόμιο και την παρουσία του στην Δοξολογία, και αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κογκό και ιδιαίτερα στο Κολουέζι και την ευρύτερη περιοχή, ευχήθηκε ειρήνη και πρόοδο στη χώρα και προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

Ο κ. Νομάρχης στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας του διαδόχου του Αγίου Μάρκου, εξήρε την ιστορικότητα της επισκέψεως, αφού είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου επισκέπτεται την περιοχή και ευχήθηκε όπως η προσευχή και η ευλογία του να φέρουν την ειρήνη στην χώρα.

Ακολούθως ο Πατριάρχης μετέβη στα Ορθόδοξα Σχολεία ‘Φως Χριστού’ όπου παρακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε προς τιμήν του, και περιλάμβανε παρέλαση των σχολείων, ποιήματα τραγούδια και γυμναστικές επιδείξεις.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για την άριστη παρουσίαση, ευχήθηκε πρόοδο και πνευματική προκοπή και τους ευλόγησε. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τις αίθουσες διδασκαλίας τόσο των σχολείων όσο και της Τεχνικοαγροτικής Σχολής και εγκαινίασε έκθεση χειροτεχνημάτων των σπουδαστών και σπουδαστριών.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή αγίου Νεκταρίου όπου μετά από θερμή υποδοχή και την καθιερωμένη Δοξολογία, η ιθαγενής Μοναχή Θέκλα ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής και παρακάλεσε τον Πατριάρχη να ευλογήσει τις δόκιμες μοναχές καθώς και τα 20 κορίτσια που διαμένουν στο οικοτροφείο της Μονής και προσέφερε αρχιερατική στολή.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα δώρα της αγάπης, ευχήθηκε κάθε ευλογία και πνευματική προκοπή στην αδελφότητα και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Μάρκου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων στο νέο σταθμό Πρώτων Βοηθειών της Μονής, επισκέφτηκε τους θαλάμους νοσηλείας και ευλόγησε τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις ενοριακές ομάδες γυναικών και νεανίδων, εγκαίνια εκθέσεως με έργα των αδελφών της Μονής και δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το τεράστιο αγρόκτημα που διαθέτει η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κολουέζι επισκέφτηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν οι εργάτες με τις οικογένειές τους καθώς και πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή. Μετά την τέλεση αγιασμού ο Πατριάρχης περιηγήθηκε στα 1.300 στρέμματα με καλλιέργειες καλαμποκιού και πατάτας και στη συνέχεια προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Κηρύκου που βρίσκεται εντός του αγροκτήματος.

Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από τους εργάτες αλλά και τους μαθητές του Ορθόδοξου σχολείου που λειτουργεί στο αγρόκτημα για τα παιδιά τους. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή, ευλόγησε τον κόπο τους, εξήρε την εργατικότητά τους και τους προσέφερε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέστη σε γεύμα στον χώρο της Ιεραποστολής στο οποίο παρεκάθησαν και όλοι οι ιθαγενείς κληρικοί και Έλληνες ιεραπόστολοι. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων συνεχάρη τόσο τους Έλληνες ιεραποστόλους για την μεθοδικότητα της εργασίας τους και την αυτοθυσία, όσο και τους ιθαγενείς για τον ζήλο και την πνευματική τους πρόοδο, προσέφερε ως ευλογία στον Αρχιμ. Μελέτιο Γρηγοριάτη την εικόνα του Αγίου Μάρκου και τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου της επί 15 χρόνια ιεραποστολικά εργαζομένη στο κλιμάκιο κ. Θεανώ Μουσδελεκίδου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά όπου μετά την θερμή υποδοχή και την τέλεση αρτοκλασίας μιλώντας προς το πυκνό εκκλησίασμα ευχαρίστησε για την τιμή και την αγάπη, τόνισε την ανάγκη για Ορθόδοξο βίωμα και πνευματική πρόοδο όλων των ανθρώπων και εξήρε την προσφορά του Επίτιμου Γενικού Προξένου στο Λουμπούμπασι κ. Θ. Ντούνη για την κάλυψη των δαπανών ανέγερσης του ναού και του παρακείμενου Ορθόδοξου Σχολείου με 400 μαθητές και προσέφερε ως ευλογία εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Σχολείου και συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το βράδυ ο Πατριάρχης είχε συναντήσεις με τις οικογένειες των κληρικών και τους μαθητές Λυκείου των Ορθόδοξων Σχολείων ‘ Φως Χριστού’ της ιεραποστολής στους οποίους έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για χριστιανική ζωή, πνευματική πρόοδο και προσφορά.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ 5η ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΠΕΤΡΟΥ Ζ'

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η 5η επέτειος της εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ’ στον Πατριαρχικό Θρόνο, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2002. Της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας προέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Γρηγόριο Στεργίου και Σάββα Αμίρχομ.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πόσο σημαντική ήταν η εκλογή του από Καμερούν Πέτρου στον Πατριαρχικό Θρόνο αφού κλήθηκε να οδηγήσει την Αλεξανδρινή Εκκλησία σε μέρες αναγέννησης καθώς και στην νέα χιλιετηρίδα άξια και επάξια ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών αλλά και συνεχίζοντας συγχρόνως το θεάρεστο έργο των σεβαστών και αγίων προκατόχων του.

Επίσης έκανε συνοπτική αναφορά στο ποιμαντορικό, πολιτειακό και φιλανθρωπικό έργο του Πατριάρχη Πέτρου στην Αφρική και στον υπόλοιπο κόσμο,  αναφέρθηκε στον μεγάλο του ζήλο για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του κεντρικού Πατριαρχικού Οίκου, την δημιουργία υπερσύγχρονου μουσείου και βιβλιοθήκης, την εκ θεμελίων ανακατασκευή τόσο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα όσο και του Πατριαρχικού Ναού, την ανακαίνιση πολλών ναών και κτιρίων στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο καθώς και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, τη δημιουργία μουσείου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, στην ανακατασκευή εκ θεμελίων του Ιερού Ναού της Παναγίας εντός του Κοιμητηρίου της παραπάνω Μονής και τη κρύπτης όπου κατέφυγε η Αγία Οικογένεια και τέλος στην εισήγησή του προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου με την οποία ζήτησε συγνώμη από τον Άγιο του αιώνα μας Νεκτάριο τον θαυματουργό αποκαθιστώντας πανηγυρικά την ιερή του μνήμη και στο άνοιγμα του προσωπικού διαμερίσματος του Αγίου στο Κάιρο για να μπορούν οι πιστοί να το επισκέπτονται και να λαμβάνουν την χάρη και την ευλογία του.

Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα. Λόγω της απουσίας του Μακαριωτάτου σε ποιμαντορική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής τις ευχές δέχτηκε ο Θεοφιλ. κ. Γεώργιος, ενώ ταυτοχρόνως υπήρχε ειδικό βιβλίο ευχών.

Της όλης εορτής συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Μ. Δαρατζίκης, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Β. Κυριακίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Δ. Βαφειάδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Χ. Κατσιμπρής, Ε. Κασιμάτης και Σ. Τσαμαδός, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι των Ελληνικών Σωματείων, Συλλόγων και Ιδρυμάτων Αλεξανδρείας, οι Πρόσκοποι και πλήθος κόσμου.

Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου τις ευχές δέχτηκε εκ προσώπου της Α.Θ.Μ., ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Αλέξιος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου, όπου και εκεί υπήρχε αντίστοιχο ειδικό βιβλίο ευχών.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 5Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ

Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι η 5η επέτειος της εκλογής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου ε.ε.

Ο Μακαριώτατος προεξήρχε της ευχαριστηριακής συνάξεως συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεο και Πηλουσίου κ. Ειρηναίο και πολλών κληρικών. Ο Σεβ. κ. Τιμόθεος συνεχάρη τον Πατριάρχη για την ευλογημένη επέτειο και την παρουσία του στο Κολουέζι και έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως. Ο υπεύθυνος του ιεραποστολικού κλιμακίου Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης τόνισε την χαρά και την συγκίνηση για την διπλή εορτή δηλ. της επετείου συμπληρώσεως 5 ετών από της αναρρήσεώς στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου αλλά και της ιστορικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε για πρώτη φορά στο Κολουέζι και προσέφερε στον Μακαριώτατο ποιμαντορική ράβδο και εγκόλπια από ελεφαντόδοντο.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων δοξολόγησε τον Θεό για την συμπλήρωση των 5 ετών Πατριαρχίας και εξήρε το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και σε όλη την επικράτεια του Πατριαρχείου ευχαρίστησε για την αγάπη και την τιμή.

Ακολούθησε τρισάγιο από τον Μακαριώτατο στον τάφο του μακαριστού ιεραποστόλου Αρχιμ. Κοσμά Γρηγοριάτη (Ασλανίδη) που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης παρέστη στην δεξίωση που παρετέθη στον χώρο της ιεραποστολής για όσους παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία. Παρόντες ήταν ο Νομάρχης, η Δήμαρχος, οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι δογμάτων, δεκάδες Ρωμαιοκαθολικών μοναζουσών και πλήθος πιστών.

Το μεσημέρι τα στελέχη του ιεραποστολικού κλιμακίου διοργάνωσαν μικρή γιορτή προς τιμήν του Μακαριωτάτου για την ευλογημένη επέτειο της εκλογής. Ο Σεβ. κ. Πηλουσίου συγκινημένος συνεχάρη τον Μακαριώτατο, εξήρε το τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί στα 5 αυτά χρόνια της Πατριαρχίας του και ευχήθηκε υγεία και δύναμη για ολοκλήρωση του έργου του.

Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την αγάπη, εξήρε την άριστη συνεργασία αλλά και την συνεισφορά όλων των συνεργατών του Μητροπολιτών, Επισκόπων και κληρικών στο μεγάλο έργο που έχει επιτελεστεί και ζήτησε την προσευχή όλων για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο για το καλό της Εκκλησίας.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης δέχτηκε εκ νέου επίσκεψη του Νομάρχη και της συζύγου του και στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τις πρεσβυτέρες, τα ενοριακά εκκλησιαστικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς των Ορθοδόξων Σχολείων ‘Φως Χριστού’, τους κατηχητές, τους εκπροσώπους της Ορθοδόξου νεολαίας, τους εργάτες της ιεραποστολής και τους υποτρόφους της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η δημιουργία της κατ’ οίκον Εκκλησίας και πως όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να ζουν την κατά Χριστόν ζωή και να εκπέμπουν φως Χριστού.

Αργότερα ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τους κληρικούς στους οποίους μεταξύ άλλων εξήρε την μεγάλη ευλογία της ιεροσύνης, τόνισε την αξία των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, προέτρεψε σε συνεχή μελέτη, ιεραποστολική εργασία, αγάπη για την Εκκλησία και τους πιστούς, συζήτησε μαζί τους τις δυσκολίες και τα προβλήματα και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για καλύτερη και μεθοδικότερη οργάνωση του ιεραποστολικού έργου της περιοχής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ

Το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έδωσε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. και στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Κογκό, όπου μεταξύ άλλων εξήγγειλε τα νέα προγράμματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος ανήγγειλε την ίδρυση Θεολογικού και Παιδαγωγικού Σεμιναρίου, την δημιουργία Οικοκυρικής Σχολής, την ολοκλήρωση των έργων της Σχολής Κωφαλάλων και την αύξηση του αριθμού των υποτροφιών για σπουδαστές και φοιτητές.

Ακολούθως ο Πατριάρχης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των Σχολείων, Καθηγητές των Πανεπιστημίων Κολουέζι και Λουμπουμπάσι, Ιατρούς και Διευθυντές Νοσοκομείων της περιοχής.

Στην συνέχεια, πραγματοποίησε συμβολική δεντροφύτευση στο χώρο της ιεραποστολής ως ανάμνηση της ιστορικής επισκέψεώς του, αφού για πρώτη φορά επισκέφτηκε την περιοχή Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Το μεσημέρι, παρέστη σε γεύμα στον χώρο της ιεραποστολής όπου ο Αρχιμ. Μελέτιος Γρηγοριάτης ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία της επισκέψεως του ‘Πατριάρχου της Ιεραποστολής και της αγάπης’, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων εξήρε το μεγάλο έργο που επιτελείται και συνεχάρη τους ιεραποστόλους και τους συνεργάτες τους.

Ακολούθως ο Πατριάρχης μετέβη στο αεροδρόμιο του Κολουέζι προκειμένου να μεταβεί με ιδιωτικό αεροπλάνο στο Λουμπουμπάσι.

Στο αεροδρόμιο προέπεμψαν τον Μακαριώτατο οι  ιεραπόστολοι, οι ιθαγενείς κληρικοί, ο Νομάρχης, η Δήμαρχος, ο Στρατηγός, άγημα του στρατού, η φιλαρμονική που απέδωσε τιμές, πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Στο αεροδρόμιο του Λουμπουμπάσι τον Πατριάρχη υποδέχτηκε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Θ. Ντούνης.

Το ίδιο απόγευμα ο Μακαριώτατος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον

Μοναχό Κύριλλο Γρηγορίατη, ιεραποστολικά εργαζόμενο στην περιοχή και με παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και παροίκους. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ

Το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, επέστρεψε στην Κινσάσα μετά την ολοκλήρωση της ποιμαντορικής του περιοδείας στην περιοχή της Κατάγκα (Λουλουμπάσι, Λικάσι και Κολουέζι).

Στο αεροδρόμιο του Λουλουμπάσι τον Μακαριώτατο προέπεμψαν με τιμές, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουπουμπάσι κ. Θ. Ντούνης, ο Επίτιμος Πρόξενος κ. Γ. Ντούμης, οι ιθαγενείς κληρικοί, παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών σχολείων, μεγάλη αστυνομική δύναμη και πλήθος πιστών.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας και ακολούθως παρέστη σε αποχαιρετιστήρια δεξίωση που παρέθεσε η κοινότητα προς τιμήν του.

Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την φιλοξενία, την τιμή και την αγάπη, εξήρε την πίστη και την φιλοπατρία των Ελλήνων του Κογκό και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντοτε στη σκέψη και την προσευχή του.

Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Β. Τσεκούρας τον οποίο ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε για την αγάπη, την προσφορά και τη συμπαράστασή του προς το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, του προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Ολοκληρώνοντας την ποιμαντορική του περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής (Κογκό, 1- 24 Φεβρουαρίου ε.ε.) η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ε.ε. ανεχώρησε από το αεροδρόμιο της Κινσάσας για το Ναιρόμπι, πρωτεύουσα της Κένυας.

Στο αεροδρόμιο της Κινσάσα τον Μακαριώτατο προέπεμψαν ο Σεβ. Μητρ. Κεντρώας Αφρικής κ. Τιμόθεος, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Α. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Κ. Σοφιανίδης, ιθαγενείς κληρικοί, οι εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων και άλλοι εκκλησιαστικοί και κοινοτικοί παράγοντες.

Στο Ναιρόμπι τον Πατριάρχη και την συνοδεία του υποδέχτηκαν ο Σεβ. Μητρ. Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Γ. Κορίνθιος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Κ. Ηλιάδης, ιθαγενείς κληρικοί, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας και πολλοί ιεροσπουδαστές.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή ‘Μακάριος Γ΄’, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές και τους ιεροσπουδαστές. Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία ο Σεβ. κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ευλογία της επισκέψεως στην σχολή.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε για την υποδοχή, αναφέρθηκε στην ποιμαντορική περιοδεία του στο Κογκό και στο αξιόλογο έργο που επιτελείται εκεί, τόνισε στους ιεροσπουδαστές την ανάγκη για πνευματική εργασία και καταρτισμό και ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο τόσο στον Σεβ. Μητρ. Μακάριο όσο και στους καθηγητές ώστε να εκπληρώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο του.

Το βράδυ ο Πατριάρχης παρέστη σε δείπνο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σεβ. Μητρ. Μακάριος και στο οποίο παρεκάθησαν μεταξύ άλλων και οι καθηγητές της Σχολής.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας μετέβη την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ε.ε. μετά από πολύωρη διαδρομή η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

Ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στην Αρούσα συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητρ. Κένυας Μακάριο και την εξ Αλεξανδρείας συνοδεία του. Εκεί έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νταρ ες Σαλάαμ κ. Προτέριο, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στο Νταρ ες Σαλαάμ κ. Γ. Φερεντίνο, τον Πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων Τανζανίας κ. Ν. Εμμανουήλ, ιθαγενείς κληρικούς και παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας Αρούσας.

Μετά από σύντομη δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τις παρακείμενες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος περιηγήθηκε στο Ελληνικό Σχολείο "Αγίου Κωνσταντίνου", όπου οι ιθαγενείς εκπαιδευτικοί και μαθητές του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, το οικοτροφείο του σχολείου, την αίθουσα εκδηλώσεων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την αγροκτηνοτροφική μονάδα.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Σεβ. Προτέριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη κλήρου και λαού για την ευλογημένη επίσκεψη, εξήρε την προσωπικότητα αλλά και την ισχυρή παρουσία του Μακαριωτάτου που έχει σαν αποτέλεσμα όπως είπε: "να εμπνέονται και να ενισχύονται όλοι στον πνευματικό αγώνα και ιδιαίτερα οι Έλληνες ώστε με αισιοδοξία και αφοβία να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα".

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης συνεχάρη τόσο τον Σεβ. Προτέριο για το ιεραποστολικό του έργο όσο και τους Έλληνες για τον αγώνα να κρατήσουν ότι Ελληνικό υπάρχει στην Τανζανία, εκδήλωσε την συμπαράστασή και την αγάπη της Εκκλησίας στον αγώνα τους και προσέφερε σε όλους εικόνες του Αγίου Μάρκου.

Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος επέστρεψε στο Ναιρόμπι.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μετά από 28ημερη ποιμαντική περιοδεία σε ιεραποστολικές Μητροπόλεις του Θρόνου, επέστρεψε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην έδρα του Αλεξάνδρεια η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ'.

Την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Πατριάρχης είχε συνάντηση συνεργασίας με τον Σεβ. Μητρ. Κένυας κ. Μακάριο. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της ιεραποστολής στην Κένυα και ο Μακαριώτατος έδωσε κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις για την εξάπλωση και την καλύτερη οργάνωση του έργου.

Ακολούθως ο Πατριάρχης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους καθηγητές και του ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής ‘Μακάριος Γ΄’, με ιθαγενείς κληρικούς, με κατηχητές και Ορθόδοξους πιστούς.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Σχολής όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές και τους ιεροσπουδαστές και επιθεώρησε τις αίθουσες διδασκαλίας, την βιβλιοθήκη και το εργαστήριο ιεροραπτικής. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη όλους για την προθυμία και πρόοδο και συνέστησε να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο για την πρόοδο της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Κατόπιν ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος, το Κέντρο εκπαίδευσης ‘Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας’ όπου λειτουργούν προγράμματα δωρεάν εκμάθησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ραπτικής και βρεφοκομίας καθώς και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο κέντρο του Ναιρόμπι.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος παρέστη σε γεύμα στην Πατριαρχική Σχολή όπου απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς και τους ιεροσπουδαστές ευχαρίστησε για τις προσπάθειες και τον ζήλο και συνέστησε πνευματική αφύπνιση, περισσότερη μελέτη και αξιοποίηση του πολύτιμου χρόνου.

Ακολούθως ο Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβη στο αεροδρόμιο όπου και αναχώρησε για το Κάιρο. Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος αφίχθηκε στο αεροδρόμιο του Καίρου όπου και τον υποδέχτηκαν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Αλέξιος (Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου) και Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, ο κλήρος του Καίρου καθώς και διπλωματικοί και κοινοτικοί παράγοντες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------