Δεκέμβριος  2002

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ αφίχθη εις το Κάιρο συνοδευόμενος από τον φιλοξενούμενο Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Καββαδία της Ιεράς Μονής Θάρρι της Μητροπόλεως Ρόδου. Εδέχθη εις το γραφείο του τους νεόνυμφους Μαρία και Ραφίκ Μπασίλι και στη συνέχεια εδέχθη τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων του Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Ιωάννη Παλληκάρη και δημοσιογράφους της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης και του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και έδωσε την προγραμματισθείσα συνέντευξη στο πλαίσιο του προγράμματος και της αποστολής του Οικουμενικού Ελληνισμού στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ποιμαντικό και Ιεραποστολικό έργον του Πατριαρχείου, αλλά και στο ρόλο του στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και αλλού. Επίσης, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Κοπτική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα, στην προσπάθεια για την κτιριακή ανασυγκρότηση, αναστήλωση και συντήρηση των ιερών μνημείων και ανέλυσε τη μελέτη της μεταφοράς της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ από την Κένυα εις την Αίγυπτο.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας και όλους τους Ιερείς μετέβη εις το Ελληνικό Κέντρο Καίρου και παρέστη στην επίσημη παμπαροικιακή εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητος προς τιμήν του με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, αλλά και της αναχώρησης της αποστολής του Οικουμενικού Ελληνισμού. Παρέστησαν οι Διπλωματικές, Προξενικές και Κοινοτικές Αρχές, φορείς και σύλλογοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν οι επικεφαλής της αποστολής και τιμήθησαν με αναμνηστικές πλακέτες, εκτός του προέδρου της κοινότητος κ. Χρήστου Καβαλή, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Αλέξιος και Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος για την συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος της αποστολής. Την εκδήλωση έκλεισε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε άπαντες τους διοργανωτές και υπευθύνους της αποστολής, αλλά και της εκδήλωσης, με μεστή ομιλία, αναφέρθηκε στη στενή σχέση του Πατριαρχείου και των Ελλήνων της Αιγύπτου, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, στον παλμό και στην Ελληνικότητα που χαρακτηρίζουν τους αποδήμους μας στην Αίγυπτο, αλλά και στην ιστορία και στην παράδοση των Ελλήνων της Αφρικής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα που παρουσίασαν τα σχολεία του Καίρου.

Την Κυριακή, ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και ακολούθως εδέχθη το εκκλησίασμα στην αίθουσα του Θρόνου. Στη συνέχεια, εδέχθη σε συνεργασία τον οικονομικό ελεγκτή κ. Γ. Καραίσκον, τον επιβλέποντα μηχανικό των έργων του Πατριαρχείου κ. Saber Hakim και τον εργολάβο μηχανικό κ. Sammi Yanni. Έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τα  ανακαινιστικά έργα του Ναού και του κτιρίου της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, που αναμένεται σύντομα να αρχίσουν, καθώς και για το έργο στην Ισμαηλίαν. Τέλος,  μετά την Πατριαρχική Τράπεζα ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου όπου και επέβλεψε τις εργασίες που επιτελούνται εκεί για την αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και ανεχώρησε για την έδρα του.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Σάββα την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ε.ε., στον εορτάζοντα Πατριαρχικό Ναό στην Αλεξάνδρεια.

Την προηγουμένη 4 Δεκεμβρίου ε.ε. εψάλλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, περιστοιχιζόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο  Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον κλήρο του Πατριαρχείου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Σάββα στον Οσιακό του βίο και στα Θαυμάσια όπου αξιώθηκε από το Θεό να επιτελέσει.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Την Ακολουθία του Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου με το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου, πλήθος παροίκων και προσκυνητών από την Κύπρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης μετέβη στην Ιμπραημία  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό. Ο Μακαριώτατος στο τέλος της ακολουθίας απηύθυνε λόγους εγκωμιαστικούς προς τον Άγιο Νικόλαο. Τέλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού και Αρχιγραμματεύοντα του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοντοβά για την ανακαίνιση του Ναού αλλά και όλους όσοι βοήθησαν σε αυτό. Ακολούθησε δεξίωση.

Ανήμερα της εορτής ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας.      

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου ε.ε., έφτασε από την Αλεξάνδρεια στην Πατριαρχικήν Επιτροπεία Καίρου  η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης       Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος υπό του Πατριαρχικού Διακόνου Νεκταρίου Κοντογιώργου, προκειμένου να προστεί της πανηγύρεως για την εορτή του Αγίου Νικολάου, η οποία με απόφασή του μετεφέρθη, προς διευκόλυνση των πιστών στις 8       Δεκεμβρίου.

Μετά από σύντομη ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, ο Μακαριώτατος επεσκέφθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο Καίρου και την νοσηλευομένη κυρία Ελένη Σιδερέλλη.

Το απόγευμα, χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφιλ. Επισκόπων Βαβυλώνος Θεοφυλάκτου και Νιτρίας Αλεξίου και των κληρικών του Καίρου. Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον βίο και την προσωπικότητα του Αγίου και τόνισε τον τρόπο με τον οποίον αυτός αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και πώς όλοι πρέπει να       θεωρούν μία τέτοια εορτή ορόσημο και αφετηρία για μια νέα αρχή και διόρθωση των σφαλμάτων τους. Τέλος,  δεξιώθηκε όλους στην       αίθουσα του Θρόνου.

Την επομένη το πρωί προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ερμουπόλεως Νικολάου, των Θεοφιλ. Επισκόπων Βαβυλώνος και Νιτρίας και του Ιερού Κλήρου. Ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείον Λόγο και αναφέρθηκε απλά, αλλά με Θεολογικό βάθος, στη δύναμη της πίστη και την αδυναμία να δίνει κάποιος σημασία εις τον τύπον και όχι την ουσία. Τελειώνοντας, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι: "δια τον απόδημον Ελληνισμόν, τον «μικρόν» αριθμητικώς, «πολύν» όμως ψυχικώς και πνευματικώς,  η πίστις έχει ιδιαιτέραν σημασίαν και τον κρατά ενωμένον και συμπαγή,  δυναμικόν και ισχυρόν."

Στην ευχαριστηριακή σύναξη παρέστησαν ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Χατζημιχελάκης, ως εκπρόσωπος του       Πρέσβεως, ο εμπορικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Παντ. Χαραλάμπους, ως εκπρόσωπος του Πρέσβεως της Κύπρου, ο Α΄       Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Βασίλειος Σαραντινός, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και εκπρόσωποι της       εκπαιδευτικής κοινότητος. Μετά την διανομή του αντιδώρου ο Μακαριώτατος δεξιώθηκε το πλήθος των πιστών στην αίθουσα του       Θρόνου. Μετά την Πατριαρχική Τράπεζα ο Μακαριώτατος αναχώρησε για την έδρα του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

Το Γενικό Ελληνικό Προξενείο σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Ιωάννα Μυλωνά Κατσούλη και το Λύκειο Ελληνίδων Γραφείο Αλεξανδρείας, διοργάνωσαν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ε.ε. έκθεση ζωγραφικής και Χριστουγεννιάτικη δεξίωση στον χώρο του Προξενείου και στην αίθουσα «Κ. Καβάφης». Την έκθεση και την δεξίωση, τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος από το Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο. 

Καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο και τους προσκεκλημένους,  η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κ. Αθανασιάδου είπε: «Απόψε έχουμε δύο σημαντικές εκδηλώσεις, εδώ στην Αίθουσα 'Καβάφη'. Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο τσάι του Λυκείου των Ελληνίδων το οποίο με χαρά φιλοξενούμε και τα εγκαίνια της εκθέσεως με τίτλο 'Πρόσωπα και Τοπία Ελλάδας και Αιγύπτου' της κ. Μυλωνά Κουτσούλη, γνωστής Αλεξανδρινής Ζωγράφου.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης και η Γενικός Πρόξενος εγκαινίασαν την έκθεση και ξεναγήθηκαν από την καλλιτέχνιδα.

Ακολούθως ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, η Γενικός Πρόξενος  Αλεξανδρείας και όλοι οι προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και οι Πρόξενοι Γαλλίας, Τουρκίας, Λιβάνου, Φιλανδίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α κ. Ε. Κασιμάτης, κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου θα λάμβανε χώρα το Χριστουγεννιάτικο τσάι. Εκεί, τους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Αλίκη Αντωνίου η οποία μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Γενική Πρόξενο για το ενδιαφέρον τους προς το Λύκειο των Ελληνίδων.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαρίστησε για όλα την κ. Αθανασιάδου, συνεχάρη την κ. Αντωνίου και ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

Ακολούθησε δεξίωση με Ελληνική μουσική από Αιγυπτιώτες μουσικούς.

Την επομένη 12 Δεκεμβρίου, ο Πατριάρχης δέχθηκε στο γραφείο του τους Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας.

Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του Πατριαρχείου, του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας και στην Ιεραποστολή. Εκ μέρους όλων, τον Πατριάρχη ευχαρίστησε  για την φιλοξενία ο Δήμαρχος Πορταριάς κ. Κοντορίζος.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Στο Κανισκέρειο Γηροκομείο μετέβη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως  Διονύσιο, Πηλουσίου Ειρηναίο και τον κλήρο του Πατριαρχείου, όπου παρακολούθησε την Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση που διοργάνωσε ο ‘Όμιλος Κυριών’ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας για να ψυχαγωγηθούν οι ηλικιωμένοι ένοικοι και να αισθανθούν για λίγο τη ζεστασιά που προσφέρουν οι εορτές των.

Τον Μακαριώτατο και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους καλωσόρισε η κ. Άρτεμις Ταμβάκη, η οποία και είχε την ευθύνη της εκδήλωσης και ακολούθως, κάλεσε τον Μακαριώτατο να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο Πατριάρχης, ο οποίος πριν από την εκδήλωση χαιρέτισε έναν, έναν όλους τους ηλικιωμένους, δίνοντάς τους ιδιαίτερη χαρά, απηύθυνε μήνυμα αγάπης προς όλους, ευχαρίστησε τις κυρίες για το ενδιαφέρον στην τρίτη Ηλικία, μίλησε για την αγάπη που προσφέρουν οι εορτές των Χριστουγέννων και ευχήθηκε σε όλους  καλές γιορτές.

Στην συνέχεια απηύθυναν μηνύματα η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κ. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας  κ. Χ. Κατσιμπρής, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στ. Ταμβάκης, οι οποίοι ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα και ευχαρίστησαν τον ‘Όμιλο Κυριών’  της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Ακολούθησε πρόγραμμα με Ελληνική μουσική, τραγούδια και χορούς που απόδωσαν μαθήτριες του Ελληνικού Λυκείου υπό την καθοδήγηση δασκάλου και μουσικού του Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρείας.

Στο τέλος της εκδήλωσης και μετά την διανομή δώρων από τον Άγιο Βασίλη, ενθουσιασμένος ο Μακαριώτατος από την απόδοση και την μελωδία των Ελληνικών τραγουδιών καταχειροκρότησε τον δάσκαλο και τις μαθήτριες και τους ευχαρίστησε για αυτή την προσπάθεια και προσφορά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων, πολλοί πάροικοι και Κοινοτικοί Επίτροποι.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκε, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ε.ε., ο Πρέσβυς της Φιλανδίας κ. Hannu Mantylaaka, συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόξενο της Φιλανδίας στην Αλεξάνδρεια κ. Omar Hadidid. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Mantylaaka, ήταν να δει από κοντά τους Φιλανδούς επιστήμονες που εργάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός του Πατριαρχείου, για τη συντήρηση, αποκατάσταση, φωτογράφηση και αρχειοθέτηση σε ψηφιακούς δίσκους, των χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Τον κύριο Πρέσβη υποδέχθηκε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου που απουσίαζε στο Κάιρο, ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής και οι Φιλανδοί επιστήμονες.

Μετά την σχετική φιλοξενία ο Σεβ. Μητρ. Πηλουσίου οδήγησε τον κ. Mantylaaka στο χώρο όπου συντηρούνται τα χειρόγραφα.

Οι Φιλανδοί συντηρητές, κ. Mika Hakkarainen, κα. Tuija Kantell και κα. Erja Salmen Kivi, ξενάγησαν τον κ. Mantylaaka στο χώρο όπου εργάζονται, του εξήγησαν την διαδικασία και του παρουσίασαν δείγματα της αποκατάστασης των χειρογράφων. Ο κ. Mantylaaka έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θαύμασε τα χειρόγραφα του 15ου αιώνα και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους συντηρητές.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία και τους Φιλανδούς επιστήμονες για την ξενάγηση. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙΡΟΥ

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’, έφθασε στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Διονύσιο και τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου  Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και οι κληρικοί της Επιτροπείας Καίρου. Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους προαναφερομένους, παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της ονομαστικής τους γιορτής το ζεύγος Νικολάου και Αικατερίνης Πολίτου στο Ελληνικό Κέντρο Καίρου. Στο δείπνο παρευρέθηκαν Πρεσβευτικές, Προξενικές και Κοινοτικές Αρχές και πλήθος φίλων.

Την Κυριακή ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως.

Στη συνέχεια δεξιώθηκε το εκκλησίασμα στην αίθουσα του Θρόνου και δέχθηκε τους μηχανικούς κ. Νικόλαο Πολίτη και Mr. Saber Hakim. Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, όπου έδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση και διακόσμηση των καινούργιων αιθουσών. Κατά την διαδρομή της επιστροφής ο Μακαριώτατος επεσκέφθηκε την νοσηλευομένη κ. Ελένη Σιδερέλλη και όλους τους Έλληνες ασθενείς του Ελληνικού Νοσοκομείου Καίρου και τους ευχήθηκε καλή ανάρρωση και κουράγιο.

Το απόγευμα δέχθηκε στο γραφείο του τον Άρχοντα Μέγα Τελετάρχη του Θρόνου κ. Βασίλειο Σαραντινό και τους Ιερείς της Επιτροπείας.

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φαίδωνα Αναστασίου, με τον οποίον είχε εγκάρδια συνομιλία. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Εξοχώτατο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Πρέσβεως την Κυπριακή κυβέρνηση για την ενίσχυση, που προσφέρει στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ακολούθως επισκέφθηκε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Ηρακλή Αστεριάδη, με τον οποίον είχε επίσης εγκάρδια συνομιλία, εξαίροντας την συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας και την αρμονική συνεργασία των δύο μερών στην Αίγυπτο.

Τέλος, η ΑΘΜ με τη συνοδεία του επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάϊρο όπου τον υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της, Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος και οι Ιερείς της Μονής. Επιθεώρησε τις εργασίες, έδωσε οδηγίες και μετά το γεύμα επέστρεψε στην Πατριαρχική Επιτροπεία, όπου το απόγευμα εδέχθη την κυρία Ελένη Τσέππα και τον μηχανικό Mr. Saber Hakim.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ ως Πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής μετέβη στο Κοπτικό Πατριαρχείο στο Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Μέσης Ανατολής Dr. Rev. Riad Jarjour και τους εν ενεργεία και πρώην Προέδρους των υπόλοιπων οικογενειών.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Σενούντα, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Προχαλκηδονίων, ο Πατριάρχης της Εκκλησίας των Συρορθοδόξων Ιγνάτιος Zakka, ο πρώην Πατριάρχης των Αρμενοκαθολικών Kasparian, ο Dr. Salim Sayouni, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Προτεσταντών, ο Μητροπολίτης Κύριλλος Bustros, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Καθολικών και ο πρώην Επίσκοπος Ιερουσαλήμ της Αγγλικανικής Εκκλησίας Samir Kafayati. Παρόντες επίσης ήταν ο Μητροπολίτης Δαμιέτης Bishoy, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Σενούντα Johannes, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ελ Σαμαά, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου στην Αίγυπτο Guirgis Saleh.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν μεταξύ άλλων διάφορα θέματα που αφορούν το μέλλον του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά του και καθορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιανουάριο. Τέλος αποφασίστηκε να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα μελετήσει τις προτάσεις των μελών Εκκλησιών για το μέλλον και την αναδιοργάνωση που χρειάζεται να γίνει στην διοίκηση και στους σκοπούς του Συμβουλίου εν όψει των προκλήσεων των καιρών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων τόνισε πως το Συμβούλιο από την ημέρα της ιδρύσεώς του το 1974 έχει πετύχει ως επί το πλείστον τους βασικούς σκοπούς του που δεν είναι άλλοι από την συσπείρωση των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας παρέθεσε γεύμα στο Πατριαρχείο και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Πέτρος, επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

(μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο)

Αριθμ. Πρωτ. P.V./296

Προς: τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Αιγύπτου

Mohamed Hosni Moubarak

Κάιρο, Αίγυπτος

Εξοχώτατε,

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την ανακήρυξη της εορτής των Χριστουγέννων ως επισήμου αργίας της ευλογημένης χώρας της Αιγύπτου, της οποίας ο Θεός σας όρισε ηγέτη.

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Η Εξοχότητά σας πάντοτε εργάζεται για να κτίσει μια χώρα χωρίς βία, ένα έθνος που αγαπά την ζωή, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Για αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς η Αίγυπτος πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

Λαμβάνουμε αυτή την ευκαιρία να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας για την προστασία και την βοήθεια που προσφέρουν οι πολιτειακές Αρχές  προς το Πατριαρχείο μας και τους Ελληνορθόδοξους πιστούς.

Εύχομαι ο Παντοδύναμος Θεός να χαρίζει σε σας υγεία και δύναμη και στον ευλογημένο λαό της Αιγύπτου ειρήνη και ευημερία.

Με τις ευχές μας,

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Αλεξάνδρεια, 19 Δεκεμβρίου 2002

---------------------------------------------------------------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ  

 

Αριθμ. Πρωτ. 784

Τω Εξοχωτάτω

Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας

κ. Γλαύκω Κληρίδη

Εις Λευκωσίαν

Εξοχώτατε και αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Μετά πολλής χαράς επληροφορήθημεν υπό των μέσων μαζικής ενημερώσεως την μεγάλην επιτυχίαν της Κυπριακής Κυβερνήσεως διά την ένταξιν της Μεγαλονήσου εις τους κόλπους της Ευρωπαικής Ενώσεως.

Εκφράζοντες από μέσης καρδίας τα θερμά συγχαρητήρια ημών τε και απάντων των μελών της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου, ευχόμεθα πάντοτε η μικρά αλλά ένδοξος ημών Πατρίς να έχη επιτυχίας, τόσον εντός της επικρατείας, όσον και εν τω διεθνεί πολιτικώ στερεώματι.

Παρακαλούντες, όπως μεταβιβάσητε τοις υμετέροις συνεργάταις τας ευχάς ημών επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, διατελούμεν μετά πολλής αγάπης και τιμής ιδιαζούσης.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 14η Δεκεμβρίου 2002       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ 

 

Αριθμ. Πρωτ. 783

Τω Εξοχωτάτω

Προέδρω της Ελληνικής Κυβερνήσεως

κ. Κωνσταντίνω Σημίτη

Εις Αθήνας

Εξοχώτατε και αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Μετά πολλής χαράς επληροφορήθημεν υπό των μέσων μαζικής ενημερώσεως την μεγάλην επιτυχίαν της Ελληνικής Κυβερνήσεως διά την ένταξιν της Κυπριακής Δημοκρατίας εις τους κόλπους της Ευρωπαικής Ενώσεως.

Εκφράζοντες από μέσης καρδίας τα θερμά συγχαρητήρια ημών τε και απάντων των μελών της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου, ευχόμεθα πάντοτε η μικρά αλλά ένδοξος ημών Πατρίς να έχη επιτυχίας, τόσον εντός της ελληνικής επικρατείας, όσον και εν τω διεθνεί πολιτικώ στερεώματι.

Παρακαλούντες, όπως μεταβιβάσητε τοις υμετέροις συνεργάταις τας ευχάς ημών επί ταις εορταίς των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, διατελούμεν μετά πολλής αγάπης και τιμής ιδιαζούσης.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 14η Δεκεμβρίου 2002       

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ           

 

Αριθμ. Πρωτ. 782

Τη Εριτίμω

κα. Ντόρα Μπακογιάννη

Εις Αθήνας

Αγαπητή κα. Μπακογιάννη,

Μετά συνοχής καρδίας επληροφορήθημεν υπό των μέσων μαζικής ενημερώσεως την απρόκλητον δολοφονικήν επίθεσιν, την οποίαν εδέχθητε κατ’ αυτάς υπό τινός ψυχοπαθούς προσώπου έχοντος έμμονας ιδέας. 

Εκφράζομεν την βαθείαν συμπάθειαν ημών, δοξάζοντες άμα τω ονόματι του Παναγίου Θεού, διότι εν τη κυριολεξία ‘εγλυτώσατε από του χάρου τα δόντια’. 

Δεόμενοι πατρικώς, όπως ο Πανάγιος Θεός σας προστατεύη πάντοτε και κατευθύνη τα βήματα υμών εις οδούς ασφαλείς και σωτηρίους, ευχόμεθα καλά Χριστούγεννα, ο δε νέος χρόνος να αποβή δι’ υμάς και τους οικείους σας αίσιος και ειρηνικός, δημιουργικός και καρποφόρος. 

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 14η Δεκεμβρίου 2002       

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αριθμ. Πρωτ.  715

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ

ΠΕΤΡΟΣ Ζ΄

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩι ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΜΩΝ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΕΧΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

‘Αυτός  γαρ εστίν η ειρήνη ημών, ο ποιήσας τα αμφότερα εν και το     μεσότοιχο του φραγμού λύσας’ (Εφεσ. β΄ 14)

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Ιστάμεθα, λοιπόν, και πάλι ενώπιον της υπερφυούς θεοφανείας του Κυρίου, της Γέννας του Χριστου!

Είμεθα μάρτυρες του γεγονότος ή θλιβεροί μεταφορείς μια κενής παραδόσεως, που στολίζει απλώς με πρόσκαιρα επιθήματα την ροήν του χρόνου?

Και εάν η ειρήνη αποτελεί το ζητούμενον, πως ο περιβάλλων ημάς κόσμος δύναται να υπερβεί την ακοσμίαν του, αποτέλεσμα της καταδιώξεως και του αφανισμού της ειρήνης και να αναχθή εις το ύψος των περιστάσεων, εργαζόμενος υπέρ αυτής?

Δύσκολος και τεταραγμένη η εποχή που διανύομεν. Διαίρεσης πάσης αποχρώσεως, με εξέχουσες αυτές τις θρησκευτικές. Αναστατώσεις παγκοσμίου εμβελείας, πάθη, μίση, βία, συρράξεις πολεμικές και εις το αποκορύφωμα η διεθνής τρομοκρατία, λαμβάνουν καθημερινώς απειλητικές διαστάσεις, ακόμη και δια τους μέχρι τώρα ανεπηρεάστους, βλέποντας τον δαιμονούντα πέλεκυν μίας νέας τάξεως πραγμάτων, έτοιμον προς αποκοπήν και φίμωσιν κάθε υγιούς φωνής, κραυγαζούσης υπέρ της ειρήνης.

Οι πολεμικές εστίες αυξάνονται, οι πυρηνικοί εξοπλισμοί καραδοκούν. Οι ανισότητες μεταξύ των λαών της γης και η διάσπασίς των εις επιμέρους «κόσμους» αφήνουν αγεφύρωτο το χάσμα, που συθέμελα κλυδωνίζει το πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες, όταν αυτές γίνονται σκύβαλα, κωφεύουν ενώπιον του ανθρωπίνου πόνου, της πείνας, της δυστυχίας και του θανάτου. Τα πρόσωπα των παιδιών που υποφέρουν από ασιτία στην αφρικανική ήπειρο και τα δάκρυα που κυλούν από τα βαθουλομένα μάτια τους ερωτούν «γιατι?».

Εν τοιαύτη περιπτώσει «που εστίν που εστίν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων, η ελπίς και η ειρήνη ημών»?

Απλά και με σαφήνεια η απάντησις θα ευρεθή, όταν καθελις εξ ημών  αναλογισθή την ιδίαν ευθύνην και άρη τον Σταυρόν της ειρήνης επ ώμων, ώστε, πρώτον εν εαυτώ και εν συνεχεία προς τους αδελφούς του απολαύση την «τελειωτάτην των ευλογιών» (Μ. Βασίλειος)

Μακράν των παχέων λόγων και των ανουσίων φωνασκιών, μακράν του ψεύδους που κυοφορείται σε κινήματα και συστήματα ειρηνιστικά, αποσκοπούντα εν τέλει προς το ίδιον όφελος, όστις επιθυμεί την ειρήνην, ας καταφύγη εις τον «άρχοντα» της ειρήνης αυτής ( Ησαΐας 9, 6), τον «τους ζητούντας αλλήλους εις ειρήνην συνάξαντας» (Μ. Αθανάσιος).

Η ειρήνη του Θεού εν ταις καρδίες ημών, ζέουσα και δωροφορούσα τας αρετάς, «ου μόνον προς τους έξω ειρηνεύειν πείθει, αλλά και προς εαυτούς».

Το ειρηνοφόρον ευαγγέλιον, όπλον κατά του διαβόλου, αποδιώκει τας προελάσεις του κακού, καταλλάσσει τας ψυχάς, θεραπεύει τας πληγάς της ανομίας.

Μεγίστη ευθύνη των ταγών της Εκκλησίας, και δη και ήμών των καθοδηγούντων ψυχάς ευλογημένας εν τη νεοτεύκτω ποίμνη της ιεραποστολής προς τα έθνη της Αφρικής, αποτελεί η παγίωσις του αγαθού της ειρήνης, ως βιώματος εν αυτοίς. Ο Χριστός μέσω της οικογενείας εκτείνεται εις την κοινωνίαν, όπου οικοδομεί τον νόμον της αγάπης και της δικαιοσύνης. Καταλύει την βασιλεύουσαν αδικίαν και επαναφέρει την φυγαδευθείσαν περιστεράν της ειρήνης, ως συνεκτικόν ιστόν της ζωής και πλήρωμα της ευτυχίας.

Τέκνα αγαπητά και ευλογημένα,

Γλυκύφθογγος ακούεται η φωνή του Θεού «ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην» (Ρωμ. ι΄, 15 ).

Χριστός γεννάται, η ειρήνη ημών. Κηρύξατε ειρήνην, αγαπήσατε την ειρήνην, αγωνίζεσθε υπέρ της ειρήνης και η ευδοκία του Θεού εί    η μεθ’ υμών.

Από της καθέδρας ημών του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, πατρικώς ευχόμεθα, όπως ο Θεός της ειρήνης δώη υμίν εκ των ακενώτων αυτού δωρεών πάσαν ευλογίαν και χαράν, ώστε «η παρα του Κυρίου ειρήνη τω αιώνι παντί παρεκτείνεται, απεριόριστος ούσα και ατερμάτιστος» ( Μ. Βασίλειος ).

Διάπυρος υπέρ πάντων υμών ευχέτης προς Θεόν Τεχθέντα.

+ ο Αλεξανδρείας Πέτρος

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2002

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, ότι η τελετή της κοπής της καθιερωμένης βασιλόπιτας του Πατριαρχείου μας, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Μεγάλη Αίθουσα της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2002, στις 6 μ.μ.

Την βασιλόπιτα θα ευλογήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, ο οποίος στη συνέχεια θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του με απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2002, καθώς και τον προγραμματισμό για το 2003.

Εκ των Πατριαρχικών Γραφείων

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.
Πέτρος Ζ΄ εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά και
Ευλογημένα.

Αλεξάνδρεια, Χριστούγεννα 2002


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Την Τρίτη, παραμονή των Χριστουγέννων, έφτασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας
και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρος Ζ΄ συνοδευόμενος
από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο και τον κ. Steven
Andreou από τη Νότιο Αφρική. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία τον υποδέχτηκαν
όλοι οι Κληρικοί με επικεφαλής τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ.
Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιο. Πριν από το δείπνο ο Μακαριώτατος είχε
συνεργασία με τον Επίτροπο του και δέχτηκε την επίσκεψη του Σεβ.
Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου και του Διακόνου Αντωνίου-Χάνυ
Γκαράνα.

Ανήμερα της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων προέστη της Θείας
Λειτουργίας στον Καθεδρικό και Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου
συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο
και Νιτρίας κ. Αλέξιο, τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Μόσχας Πρωθιερέα
Δημητρίου Νετσβετάγιεφ και όλους τους Πρεσβύτερους και Διάκονους.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, εκπρόσωποι του Προέδρου της Αιγύπτου
και της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, οι οποίοι και διεβίβασαν τις ευχές του
Προέδρου για την Θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων, καθώς και εκπρόσωποι
της Ελληνικής και Κυπριακής Πρεσβείας Καίρου, του Γενικού Προξενείου και
της Ελληνικής Κοινότητος και πλήθος πιστών. Κατά την Θεία Λειτουργία ο
Επίτροπος ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή της Θείας
Ενανθρωπήσεως. Στο τέλος, και αφού ανεγνώσθη το εορταστικό μήνυμα του
Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μαγκριώτη από τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας
κ. Χατζημιχελάκη, η Α.Θ.Μ. ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και
τους εκάλεσε στην εορταστική δεξίωση, που θα επακολουθούσε στην αίθουσα
του Θρόνου.

Μετά την διανομή του αντιδώρου ο Πατριάρχης υποδέχθηκε τον Πατριάρχη των
Κοπτών κ. Σενούντα με την συνοδεία του, που πραγματοποίησε εθιμοτυπική
επίσκεψη στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με την ευκαιρία των
Χριστουγέννων. Αντηλλάγησαν εκατέρωθεν ευχές και εορταστικές προσρήσεις.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο και
όλους τους Κληρικούς επισκέφθηκε το Γηροκομείο και το Νοσοκομείο της
Ελληνικής Κοινότητος Καίρου και, μαζί με την έκδηλη πατρική του αγάπη
και τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες, μοίρασε δώρα στους γέροντες και
τους ασθενείς.
Τέλος ευλόγησε την Χριστουγεννιάτικη τράπεζα του γηροκομείου και τους
απηύθυνε λόγια αγάπης. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης παρέστη στο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, όπου και
ευχήθηκε τα δέοντα τονίζοντας την σημασία της τηρήσεως της παραδόσεως
αυτές τις σημαντικές εορταστικές ημέρες για όλους τους Έλληνες.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου
Παλαιού Καίρου και το βράδυ παρέστη με την συνοδεία του στο δείπνο που
παρέθεσε το ζεύγος Στεφάνου και Χριστίνας Αργυρίου στο σπίτι τους.

Την Δευτέρα των Χριστουγέννων δέχθηκε στο γραφείο του τον διευθυντή της
Εθνικής Τραπέζης στο Κάιρο κ. Mohsen Ayad και τον οικονομικό ελεγκτή του
Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Καραίσκο, με τον οποίον είχε υπηρεσιακή
συνεργασία. Το βράδυ μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας,
όπου μετά την ακολουθία της αρτοκλασίας παραβρέθηκε στην
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Πνευματικού
Κέντρου Σούμπρας. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ.
Νικόλαος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου, εκπρόσωποι των Αρχών και
φορέων του Καίρου, Ιερείς και πλήθος λαού. Η εκδήλωση έκλεισε με τη
μεστή προσλαλιά του Πατριάρχη, στην οποία ετονίσθη το νόημα των ημερών
και η αξία της αγάπης του Γεννημένου Χριστού, ως οδοδείκτου της ζωής
μας. Τέλος μίλησε για την αγάπη και την ενότητα των Ελλήνων της
διασποράς στο όνομα του Χριστού και συνεχάρη όλους, όσοι συμβάλλουν στη
θετική προσφορά του Πατριαρχικού κέντρου Σούμπρας.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Μακαριώτατος ανεχώρησε οδικώς για την έδρα
του.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΚΑΝΙΣΚΕΡΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Το Κανισκέρειο Γηροκομείο Αλεξανδρείας επισκέφθηκε την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. κ. Πέτρος Ζ΄ με την ευκαιρία των εορτών του Δωδεκαημέρου και την Δύση του 2002, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο, τον Αρχιμανδρίτη Σάββα Χειμωνέττο και τον Ιερομόναχο Μάρκο Θεοδοσίου. Ο Μακαριώτατος έδωσε την ευλογία του στους γέροντες και στους υπαλλήλους του Γηροκομείου, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και πρόσφερε στον καθ' ένα συμβολικό οικονομικό βοήθημα.

Τον Μακαριώτατο, ο οποίος συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στο Γηροκομείο, υποδέχθηκαν στην είσοδο του Κανισκερείου Γηροκομείου, ο Διευθυντής, οι Γέροντες, οι Γερόντισσες, οι νοσηλεύτριες και όλοι οι υπάλληλοι με αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού.

Ο Πατριάρχης τους πλησίασε έναν έναν, τους μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη και στοργή και ακολούθως, όλοι πήραν την ευλογία του Μακαριωτάτου ο οποίος τους μοίρασε ως ευλογία, το ημερολόγιο τσέπης του 2003.

Στην συνέχεια ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού θρόνου επισκέφθηκε τους θαλάμους και τους κοιτώνες του Γηροκομείου όπου βρίσκονται οι κατάκοιτοι γέροντες, μίλησε με τον κάθε ένα ξεχωριστά τους έδωσε κουράγιο και τους ευχήθηκε Καλή Χρονιά.

Ακολούθως  ο Πατριάρχης είδε τους υπαλλήλους, τους ευχήθηκε και τους μοίρασε ως δώρο ένα χρηματικό ποσό για την αγάπη που προσφέρουν στους ηλικιωμένους.

Πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή της αναχώρησης του Μακαριωτάτου όπου όλοι μαζί έψαλαν τα κάλαντα και τον αποχαιρέτισαν φωνάζοντάς του το  "Άξιος".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με πολλά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα περισσότερα να έχουν αρχίσει, χάρη στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρου του Ζ΄, προς αναγέννηση και αναμόρφωση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποχαιρέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 2002.

Την τελευταία μέρα του χρόνου, έψαλαν στον Μακαριώτατο τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, το Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τους κληρικούς που υπηρετούν στα γραφεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να του ευχηθούν Καλή Χρονιά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δέχθηκε τους κληρικούς της πόλεως της Αλεξανδρείας, οι οποίοι του έψαλαν τα κάλαντα και του ευχήθηκαν επίσης Καλή Χρονιά.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος διένειμε τα καθιερωμένα δώρα στους κληρικούς, στους υπαλλήλους του Πατριαρχείου και σε όλους εκείνους που βοηθούν το έργο του.

Μετά τον Εσπερινό ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Πατριαρχικούς Επιτρόπους και τον κλήρο του Πατριαρχείου, κατευθύνθηκε στην Μεγάλη αίθουσα της Μονής του Αγίου Σάββα όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια κ. Δημήτρης Διαμαντής, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτριος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αραβορθοδόξων κ. Gabriel Naccahe, και πάρα πολλοί πάροικοι.

Μετά την σχετική ακολουθία και την ευλογία της Βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2002, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιγνατίου Δ΄, του Διοικητού της Αλεξανδρείας Στρατηγού κ. Μωχάμετ Μαχγκούμπ και του Πατριάρχου των Μελχιτών κ. Γρηγορίου καθώς και στις επισκέψεις Ελλήνων και Κυπρίων Υπουργών, Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων.

Ακολούθησε η αναφορά του στις διάφορες Ποιμαντικές του επισκέψεις στις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές του Θρόνου και στις Ειρηνικές επισκέψεις στις Εκκλησίες της Κύπρου, της Σερβίας, της Γεωργίας και στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και στη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου, στην πλήρωση της κενωθείσας Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν με την εκλογή του Αρχιμ. Δημητρίου Ζαχαρέγκα.

Επίσης για τον προγραμματισμό του 2003 αναφέρθηκε στις επικείμενες επισκέψεις στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, των Μακαριωτάτων Αρχηγών των Εκκλησιών Πολωνίας και Τσεχίας, στην επικείμενη επίσκεψη του στο Μαρόκο,
δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στην Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης, εάν το επιτρέψουν οι εκεί καταστάσεις.

Ο Μακαριώτατος, τόνισε την αναστήλωση Ναών και Μητροπολιτικών Μεγάρων
στις Μητροπόλεις Μέμφιδος και Λεοντοπόλεως και στις πόλεις του Καίρου και της Αλεξάνδρειας και στα υπό εξέλιξη έργα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καιρου, Αγίου Νικολάου Hamzawi καθώς και των κτιρίων της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου.

Τελειώνοντας τον απολογισμό του 2002 και τον προγραμματισμό του 2003 ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα ευλογημένο ειρηνικό, δημιουργικό, γεμάτο αγάπη, μεστό έργων αγαθών και δικαίων έτος.

Την ομιλία μετέφραζε στα Αραβικά ο Αραβόφωνος εφημέριος του Αγίου Αντωνίου π. Πέτρος Μάζγαρ.

Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τα κάλαντα και ο Μακαριώτατος μοίρασε την Βασιλόπιτα.

Την πρώτη του Νέου Έτους, ο Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας περιστοιχούμενος από τους, Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιερομόναχος π. Μάρκος Θεοδοσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Το Ελληνικό Προξενείο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Διαμαντής και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ο Αντιπρόεδρός της κ. Δημήτριος Βαφειάδης.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής.

Κατόπιν ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο και τον κλήρο του Θρόνου, μετέβη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την κοπή της πίτας.

Η τελετή έλαβε χώρα στο Εντευκτήριο της Ε. Κ. Α. και σε αυτήν παραβρέθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελληνικών Προξενικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη προσευχή και τις ευχές του Μακαριωτάτου για το Νέο Έτος ακολούθησε η κοπή της πίτας και η διανομή της σε όλους από τον Πατριάρχη. Το μεσημέρι, στην Πατριαρχική Τράπεζα, ο Μακαριώτατος έκοψε την πίτα για τους κληρικούς και τους υπαλλήλους του Πατριαρχείου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------