Αύγουστος  2002

Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ συνοδευόμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτο και Νειλουπόλεως κ. Γεώργιο καθώς και τον Αλεξανδρινό κλήρο παρακολούθησε την Τρίτη 6 Αυγούστου ε.ε. στον προαύλιο χώρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης την συναυλία που έδωσε με την ευκαιρία των εγκαινίων της, η γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη. Μετά το πέρας της συναυλίας ο Μακαριώτατος συνεχάρη την κα. Φαραντούρη και τους συνεργάτες της για την πολύ ωραία βραδιά που χάρισαν στους Αλεξανδρινούς καθώς και την κα. Μυλοπούλου που φρόντισε για την οργάνωση και την επιτυχία της όλης εκδηλώσεως.

Την συναυλία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Πρέσβυς κ. Βασίλειος Παπαιωάννουυ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής, άλλοι Διπλωματικοί και Κοινοτικοί παράγοντες, σύσσωμη η παροικία και πλήθος Αιγυπτίων.   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της  Θεοτόκου   στο   Πατριαρχείο  Αλεξανδρείας   και   στον ομώνυμο Ιερό Ναό της κοινότητος των Αραβoφώνων Ορθοδόξων.

Την παραμονή της  εορτής, τελέστηκε  Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο   χοροστάτησε    η  Α.Θ.Μ.    ο Πάπας     και    Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του Πατριαρχείου.

Την επομένη, τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ελληνική και Αραβική.

Με    τον    Μακαριώτατο    συλλειτούργησαν    οι  Σεβ.   Μητροπολίτες Πηλουσίου κ.Ειρηναίος    και  Ερμουπόλεως  κ. Νικόλαος  και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος  Νειλουπόλεως  κ. Γεώργιος,  περιστοιχιζόμενοι από τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου.

Για  το  νόημα  και  τη  σημασία  της  εορτής   αλλά   και το πρόσωπο της Παναγίας, μίλησε  στην  Αραβική,  ο   Σεβ.  κ. Νικόλαος

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε πλήθος πιστών της κοινότητος των Αραβοφώνων, καθώς και αρκετοί  Έλληνες.

Μετά   το   πέρας   της   Θείας  Λειτουργίας   ακολούθησε  δεξίωση στην αίθουσα του  Ναού   κατά  την  οποία ο Μακαριώτατος   ευχήθηκε στους πιστούς,  τόνισε  τη   σημασία   της   ενότητας    των    Ορθοδόξων της Αλεξάνδρειας  καθώς  και   της ειρηνικής  συνύπαρξης    Χριστιανών και Μουσουλμάνων.  Επίσης   αναφέρθηκε   στον αλληλοσεβασμό  των  δύο θρησκειών  και  τέλος  ευχαρίστησε  την   κοινότητα   για  την οργάνωση της εορτής.

Ακολούθησε εορταστικό Γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------