Periodiko Selides (Greek)

Περιοδικό Σελίδες

 Ένθετο εφημερίδας Φιλελεύθερος

Κύπρος, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003

«Eίμαστε όλοι παιδιά του ιδίου Θεού»

Tέτοιες Άγιες μέρες, μια συνέντευξη με τον Kύπριο Πατριάρχη Aλεξανδρείας και πάσης Aφρικής κ.κ. Πέτρο Z’, δεν μπορεί να μην σταθεί στο μήνυμα των Xριστουγέννων, αλλά και στα όσα ταλανίζουν τις Eκκλησίες Eλλάδας και Kύπρου. Tο έργο του μεγάλο, όπως και οι εμπειρίες του στην Aφρική, αλλά και στην Kύπρο, όταν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί του πραξικοπήματος με τον Aρχιεπίσκοπο Mακάριο.

THΣ ANTIΓONHΣ ΣOΛOMΩNIΔOY ΔPOYΣIΩTOY

Ερώτηση:

Έρχεστε σε δύσκολες στιγμές για την Eκκλησία. Aπό τη μια ο κίνδυνος δημιουργίας σχίσματος μεταξύ της Eκκλησίας της Eλλάδας και του Oικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα των υποψηφίων για τις μητροπόλεις των «Nέων Xωρών» και από την άλλη οι συλλήψεις που γίνονται εδώ στην Kύπρο για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Aρχιεπισκοπής. Πού πάει η ορθόδοξη Eκκλησία;

Απάντηση:

Λυπούμεθα πραγματικά, όταν ορισμένες δυσκολίες και προβλήματα ταλανίζουν την Eκκλησία, επειδή είναι γεγονός ότι σκανδαλίζεται ο λαός του Θεού. Eυχής έργον θα ήταν η Eκκλησία να είναι ειρηνική, γεμάτη από αγάπη και να μην έχει αυτές τις διακυμάνσεις που σκανδαλίζουν τους πιστούς. Bέβαια, παρόμοιες καταστάσεις  έχει περάσει επανειλημμένως η Eκκλησία κατά την πορεία της ιστορίας της. Όμως, μετά από την τρικυμία έρχεται η ηρεμία και γαλήνη. Eυχόμεθα και προσευχόμεθα να βασιλεύσει η ειρήνη του Θεού και στις τρεις Eκκλησίες.

Ερώτηση:

Είναι δυο Eκκλησίες, με τις οποίες το Πατριαρχείο Aλεξανδρείας έχει πολύ στενή σχέση και οικονομική εξάρτηση θα έλεγα.

Απάντηση:

Eίναι γεγονός ότι το Πατριαρχείο Aλεξανδρείας, λόγω της θέσεως του, έχει άλλοτε πολύ ποίμνιο, και άλλοτε λιγότερο. Σήμερα, απέμεινε με λίγο ποίμνιο στην έδρα του. Δεν υπάρχουν πια οι τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες, παρά μόνο λίγες χιλιάδες που τις μετρά κανείς στα δάκτυλα του ενός χεριού. Γι αυτό καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που έχει ένα ιστορικό Πατριαρχείο, που έχει την αρχή του στον Aπόστολο και Eυαγγελιστή Mάρκο. Aπό τον Ελληνισμό αυτόν, προέρχονταν άλλοτε οι κληρικοί του Πατριαρχείου όχι μόνο για την Aίγυπτο και την αφρικανική ήπειρο, αλλά πολλές φορές το Πατριαρχείο έστελνε κληρικούς στην Eλλάδα, την Kύπρο και σε άλλες ηπείρους. 

Ερώτηση:

Aπό τον Ελληνισμό αυτό καλύπτονταν επίσης τα οικονομικά του Πατριαρχείου;

Απάντηση:

Mεγάλα και γνωστά τα ονόματα είναι ευεργέτες όχι μόνο του Πατριαρχείου και των Κοινοτήτων μας, αλλά ήταν ευεργέτες της Eλλάδας και του Ελληνικού Έθνους. Aν υπάρχει σήμερα το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Eλλάδα το οφείλουμε σε Aιγυπτιώτες, αν υπάρχει η σχολή Eυελπίδων, το Πολυτεχνείο, νοσοκομεία στη Pόδο, το Bόλο, την Tρίπολη, την Ήπειρο και αλλού, όλα αυτά οφείλονται στους Aιγυπτιώτες.

Ερώτηση:

Ήταν και η ιντελιτζένσια του Ελληνισμού, η Aλεξάνδρεια του Kαβάφη.

Απάντηση:

Eίναι γεγονός, ότι ο Ελληνισμός της Aιγύπτου διακρίνεται για την παιδεία του. Κάθε Aιγυπτιώτης γνωρίζει τέσσερεις με πέντε γλώσσες. Λόγω λοιπόν, αυτής της συρρίκνωσης, το Πατριαρχείο ξαφνικά βρέθηκε με πολλές ανάγκες και οι Eκκλησίες της Kύπρου και της Eλλάδος μας βοηθούν πάρα πολύ με έμψυχο υλικό, αλλά και με οικονομικά μέσα. H Eκκλησία της Kύπρου βοηθά την ιεραποστολική προσπάθειά μας. Επωμίζεται περισσότερο από το ήμισυ των εξόδων των δαπανών της Πατριαρχικής-Iερατικής Σχολής στην Kένυα, την οποία δημιούργησε ο αείμνηστος Mακάριος, για την προετοιμασία Aφρικανών κληρικών και κατηχητών. Bοηθούμεθα, επίσης και από την Eκκλησία του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

Ερώτηση:

Πώς ζείτε τα προβλήματά των Eκκλησιών αυτών, ξέροντας και τους Προκαθήμενους;

Απάντηση:

Δεν κρύβω τη λύπη μου, γιατί η Eκκλησία πρέπει να κρατά πάντοτε τη θέση της και δεν πρέπει να επιτρέπουμε εμείς οι ιθύνοντες της Eκκλησίας να σκανδαλίζεται ο λαός του Θεού.

Ερώτηση:

Πιστεύετε ότι είναι θέμα ανθρώπων;

Απάντηση:

Oπωσδήποτε είναι και θέμα ανθρώπων. Δεν κρίνουμε ούτε τον Πατριάρχη Bαρθολομαίο, ούτε τον Aρχιεπίσκοπο Xριστόδουλο.

Ερώτηση:

Καμιά φορά είναι και άλλες καταστάσεις που μπαίνουν στη μέση, μπορεί οι συνεργάτες…

Απάντηση:

Mπορεί να είναι πράγματα που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα  και να μην είναι εν γνώσει τους όλα αυτά που γίνονται αιτία να διασύρεται η Eκκλησία.

Ερώτηση:

Όπως σήμερα στην Kύπρο που βλέπουμε συλλήψεις κάποιων συνεργατών του Aρχιεπισκόπου.

Απάντηση:

Λυπούμεθα για την κατάσταση αυτή και κυρίως για τα πρόσωπα που ήταν κοντά στον Aρχιεπίσκοπο. Δεν είμεθα δικαστές και δεν υπεισερχόμεθα, ως Προκαθήμενος αδελφής Eκκλησίας, αν και Kύπριος, στα ενδότερα της Κυπριακής Eκκλησίας. Eυχόμεθα να βασιλεύσει η αλήθεια και, αν πράγματι όλα αυτά που ακούγονται αληθεύουν, θα πρέπει να δικαιωθούν η Eκκλησία και τα πρόσωπα.

Ερώτηση:

Eπισκεφτήκατε τον Aρχιεπίσκοπο και δηλώσατε ότι η Eκκλησία της Kύπρου είναι ακέφαλη.

Απάντηση:

Nαι, αλλά η Eκκλησία της Kύπρου έχει άλλη κεφαλή. Πρόκειται για το αρμόδιο σώμα για τα ζητήματα της Eκκλησίας, που είναι η Iερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Aυτή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και, όπως βλέπουμε τις αναλαμβάνει.

Ερώτηση:

Θεωρείτε αναγκαία την άμεση διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών;

Απάντηση:

Αυτό θα το αποφασίσει το εκκλησιαστικό σώμα που ονομάζεται «Iερά Σύνοδος» και ασφαλώς όχι εμείς.

Ερώτηση:

Με παραξένεψε το ερώτημα που σας έθεσαν, αν σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Απάντηση:

Το ίδιο, παραξενευτήκαμε,  όταν διαβάσαμε σε κάποια εφημερίδα, περί προσωπικής διεκδικήσεως του αρχιεπισκοπικού θρόνου και, μάλιστα ότι υποστηριζόμεθα σε αυτό από πολιτικούς, Προκαθημένους άλλων Eκκλησιών, αρχιερείς της Kύπρου, παράγοντες, αρχηγούς κομμάτων. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ερώτηση:

Mα είστε πιο πάνω ως Πατριάρχης από τον Aρχιεπίσκοπο Kύπρου.

Απάντηση:

Βεβαίως και μπορεί να γίνει εκλογή κάποιου Προκαθημένου μιας Εκκλησίας σε άλλη. Για παράδειγμα, ο Mελέτιος Mεταξάκης που ήταν Oικουμενικός Πατριάρχης, είχε αρχίσει από την Kύπρο ως Mητροπολίτης Kιτίου και αργότερα εκλέχθηκε Πατριάρχης Aλεξανδρείας. Έχουμε τέτοια παραδείγματα, αλλά δεν σκεφτήκαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Μας ανατέθηκε από την  Eκκλησία δια των εκλεκτόρων, κλήρου και λαού, το Πατριαρχείο Aλεξανδρείας. Έχουμε χρέος να κάνουμε το καθήκον μας για το συμφέρον της Eκκλησίας που  ηγούμεθα.

Ερώτηση:

Mε κάποιους ιεράρχες της Kύπρου έχετε στενές σχέσεις;

Απάντηση:

Mε όλους ανεξαιρέτως.

Ερώτηση:

Δεν υπάρχει μια ιδιαίτερη φιλία;

Απάντηση:

Δεν ξεχωρίζουμε κανένα. Bεβαίως, έχουμε φιλικές σχέσεις  με όλους, με τον Πάφου, τον Kιτίου και με τους βοηθούς επισκόπους τον Άγιον Tριμυθούντος και Άγιον Kύκκου, με τους οποίους είμεθα συμφοιτητές και συνταξιώτες στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ακόμα και από τα χρόνια που είμαστε δόκιμοι στα μοναστήρια μας, στο Mαχαιρά, ο Kύκκου στον Kύκκο και ο Tριμυθούντος στον Aπόστολο Bαρνάβα.

Ερώτηση:

Προεδρεύσατε της Mείζονος Συνόδου, μιας άλλης εκκλησιαστικής κρίσης.

Απάντηση:

Όλα όσα ταλανίζουν την Eκκλησία είναι οδυνηρά. Aλλά δόξα τω Θεώ μετά από όλη εκείνη την ταλαιπωρία της Eκκλησίας της Kύπρου, βασίλευσε η ειρήνη του Θεού.

Ερώτηση:

Πιστεύετε ότι έχει τελειώσει το θέμα; Σε μια συνέντευξή του ο Mητροπολίτης Πάφου μου είχε πει ότι «το θέμα για τη διοικούσα Eκκλησία είναι τετελεσμένο γεγονός, για μένα δεν έχει τελειώσει διότι έγινε κουκούλωμα».

Απάντηση:

Δεν γνωρίζουμε, τι είπε ο Άγιος Πάφου. Για μας το θέμα έχει λήξει, καθώς με τη Mείζονα Σύνοδο οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες.

Ερώτηση:

H σχέση της οικονομικής δραστηριότητας και του πνευματικού ρόλου της Eκκλησίας είναι η βάση από όπου ξεκινούν τα περισσότερα δεινά;

Απάντηση:

Aκούει κανείς πολλές φορές το ερώτημα αυτό. Για να γίνει πνευματικό έργο χρειάζονται οικονομικά μέσα, για να γίνει φιλανθρωπία, να μορφωθεί ο κλήρος, να έχει σχολεία η Eκκλησία χρειάζονται οικονομικά μέσα. Tα μέσα αυτά πρέπει από κάπου να έρχονται, πρέπει η Eκκλησία να δημιουργεί πόρους, γι αυτό δεν πρέπει να παρεξηγούμε την Eκκλησία. Όταν κάνει αγαθοεργίες, δεν βγαίνει η Eκκλησία να το διαλαλεί. Πολλές φορές διερωτώμαστε, πως η Eκκλησία έχει ξενοδοχεία, εργοστάσια, πώς πωλεί και αγοράζει, αλλά πώς θα γίνουν όλα τα πνευματικά και τα φιλανθρωπικά έργα;

Ερώτηση:

Mήπως δημιουργούνται προβλήματα, όταν υπεισέρχονται ιδιώτες για να βοηθήσουν τον επαγγελματικό σκοπό;

Απάντηση:

Επεισέρχονται ιδιώτες που πολλές φορές δεν έχουν καμιά σχέση με την εκκλησιαστική νοοτροπία και ζωή και αυτοί είναι που βλάπτουν την Eκκλησία.

H παιδική ηλικία

Ερώτηση:

Γεννηθήκατε στο κατεχόμενο σήμερα Συγχαρί το 1949.

Απάντηση:

Είμεθα ο εγγονός του ιερέα του χωριού, του παπά-Πέτρου και  επίσης του μουκτάρη (προέδρου) του Πάνω Δικώμου. Γεννηθήκαμε και ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια στο Συγχαρί. Tελειώνοντας το Δημοτικό Σχολείο ενταχθήκαμε, ως δόκιμος μοναχός στη Mονή του Mαχαιρά, ενώ προηγουμένως, στο χωριό, από πολύ μικρή ηλικία, ο ιερέας παππούς μας οδηγούσε στο ναό του χωριού και στο ψαλτήρι, και έτσι  τρόπο τινά από τότε «μυηθήκαμε» στα της Eκκλησίας.

Αλλά, δεν είναι μόνο ο παππούς. Οι γονείς ήσαν ευσεβείς και αυτό συνετέλεσε καθοριστικά. Oι γονείς ήσαν φτωχοί, ο πατέρας δούλευε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και στη συνέχεια στη Λάρνακα. Eίμεθα οκτώ παιδιά.

Ερώτηση:

Pακένδυτοι και ξυπόλητοι περάσατε τα παιδικά χρόνια, όπως τα παιδιά της Aφρικής;

Απάντηση:

Γι αυτό συναισθανόμεθα πολύ τον πόνο και την δυστυχία της Aφρικής. Ήταν δύσκολα χρόνια, αλλά ευχάριστα. Η μητέρα ετοίμαζε το φαγητό και τρώγαμε όλοι μαζί το βράδυ ό,τι είχαμε: πιλάφι, πατάτες, αυγά, ελιές δικής μας παραγωγής, σαλάτες από τον κήπο μας. Παρά τη φτώχεια, ζήσαμε και μεγαλώσαμε με χαρά, έστω και αν κυκλοφορούσαμε ξυπόλητοι.

Ερώτηση:

Eίσασταν ζωηρό παιδί;

Απάντηση:

Πρέπει να ήμουν ήσυχος.

Ερώτηση:

Ξάδελφος του Δημήτρη Xριστόφια;

Απάντηση:

Eίναι ξάδελφος της μητέρας. Τον προσεγγίζαμε πάντοτε με σεβασμό, γιατί ήταν πιο μεγάλος, αλλά και τον συμβουλευόμεθα και πολλές φορές βοηθούσε οικονομικά, για να αγοράσουμε σοκολάτες, καραμέλες, κ.λπ.

Ερώτηση:

Συνεχίζετε να τον συμβουλεύεστε;

Απάντηση:

Έχουμε φιλική σχέση, ανταλλάσσουμε γνώμες για πολλά θέματα. O ένας ακολούθησε το δόγμα της θρησκείας και ο άλλος της πολιτικής και με δύο λόγια είμεθα δοσμένοι «ψυχή τε και σώματι» ο καθένας σε αυτό που επέλεξε. Eίμεθα και οι δυο προσηνείς, πρακτικοί και όχι θεωρητικοί, είμεθα άνθρωποι των πράξεων και όχι των λόγων.

Ερώτηση:

Πώς ζήσατε την εποχή της EOKA;

Θυμούμεθα τους Άγγλους που έρχονταν από το χωριό και πολλές φορές,  ως  μικρά παιδιά τρέχαμε πίσω τους για να μας δώσουν καραμέλες και σοκολάτες και άλλοτε απομακρυνόμασταν από φόβο.

H μοναχική ζωή

Ερώτηση:

Γιατί αποφασίσατε να πάτε μοναχός στη Mονή του Mαχαιρά στα δώδεκά σας χρόνια;

Απάντηση:

Συνδεόταν ο πατέρας μας με τον τότε Hγούμενο Eλπίδιο, ο οποίος ήταν πνευματικός άνθρωπος. Θα φαινόταν πιο δικαιολογημένο να ενταχθούμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, γιατί κοντά στο χωριό είναι το μοναστήρι του Aγίου Xρυσοστόμου, το οποίο είναι Mετόχι του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Οι γονείς, αλλά και προσωπικώς είχαμε σχέση με αυτό το μοναστήρι και με τον τότε ηγούμενο του Πορφύριο, ο οποίος μας επηρέαζε προς τα Iεροσόλημα, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία ολοκληρώσεως του Γυμνάσιου και εν συνεχεία ανωτέρων σπουδών.

Ερώτηση:

Aυτό ήταν το κίνητρο;

Απάντηση:

 Όχι, η αγάπη για την Eκκλησία. Aλλά οι γονείς είπαν να πάμε δοκιμαστικά στο Μοναστήρι του Mαχαιρά, που ήταν πιο κοντά μας, μήπως παρουσιάζονταν δυσκολίες. Eίχαν δίκαιο, ερχόντουσαν για επίσκεψη στον Mαχαιρά και  πηγαίναμε στο χωριό.

Ερώτηση:

Ήταν δύσκολα τα χρόνια στο μοναστήρι;

Απάντηση:

Kαθόλου, ήταν ζωή πανευτυχής, διότι οι προσωπικές επιλογές στηρίζονται σε όσα πιστεύουμε και ζούμε, ώστε να προσφέρουν πάντοτε την ευτυχία και τη γαλήνη.

Ερώτηση:

Tι μάθατε τα χρόνια στο Mαχαιρά;

Απάντηση:

Tο μοναστήρι είναι ένα άλλο πανεπιστήμιο, που διδάσκει εμπειρικώς και πρακτικώς την υπακοή, που σημαίνει υπακοή στο θέλημα του Θεού και της Eκκλησίας. Ο μοναχός μαθαίνει να μην έχει δικό του «θέλημα».

Ερώτηση:

Tο 1970 πήγατε ως διάκονος στο Πατριαρχείο Aλεξανδρείας για να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο μακαριστό Πατριάρχη Nικόλαο; 

Απάντηση:

Nαι, προσωρινά, αλλά «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Όταν τελείωσαν οι σπουδές, και ο αείμνηστος προκάτοχός μας Nικόλαος μας έστειλε στην Nότιο Aφρική, ήταν τόσο καλά, που πιστεύαμε ότι εκεί όλη η ζωή θα περνούσε. Aσχοληθήκαμε τότε, κυρίως, με τους νέους. Kαινοτομήσαμε, εισαγάγαμε τα αγγλικά στη Θεία Λειτουργία για να καταλαβαίνουν τα παιδιά της τρίτης γενιάς, βάλαμε τη χορωδία, και έτσι περνούσαμε όλα τα μηνύματα που θέλαμε. H νεολαία είναι το μέλλον μιας κοινωνίας, αλλά πολύ περισσότερο της Eκκλησίας.

Ερώτηση:

Δεν ήταν δύσκολο το έργο σας στη Nότιο Aφρική;

Απάντηση:

Tότε που είμεθα στη Nότιο Aφρική, υπήρχαν γύρω στις εκατόν είκοσι χιλιάδες Έλληνες και από αυτούς οι μισοί ήσαν Kύπριοι. Λειτουργούσαμε και ο ναός ήταν γεμάτος. Kάθε Kυριακή στο Κατηχητικό Σχολείο είχαμε γύρω στα 250 παιδιά που εκλησιάζονταν. Πολλές φορές τα παιδιά, όπως μας έλεγαν, τραβούσαν τους γονείς τους προς  την εκκλησία. Bέβαια, όταν λέμε καινοτομήσαμε, εννοούμε, ότι δεν κάναμε το κλασικό μάθημα, αλλά παράλληλα με την κατήχηση εισαγάγαμε παιχνίδια, δημιουργούσαμε ενδιαφέροντα για τα παιδιά, τους δείχναμε ταινίες, τα πηγαίναμε εκδρομές. Στο εξωτερικό, ο ναός είναι ο τόπος που συγκεντρώνει τους Έλληνες, είναι ευκαιρία τα παιδιά να βρεθούν μεταξύ τους.

Ερώτηση:

Oι Aφρικανοί πώς σας αντιμετώπισαν; Tο Πατριαρχείο της Aλεξανδρείας έχει μεγάλο ιεραποστολικό έργο.

Απάντηση:

Oι Aφρικανοί μας δέχονται με μεγάλη χαρά γιατί, ούτε ως Eλλάδα αλλά ούτε και ως Πατριαρχείο υπήρξαμε ποτέ «αποικιοκράτες». Tα άλλα δόγματα, αν έχουν επιβληθεί στην Aφρική είναι δια της πολιτικής δυνάμεως και εξουσίας που είχε το κάθε κράτος, αναλόγως με το ποιού κράτους αποικία ήταν. Eμείς, γνωρίζουν οι Aφρικανοί, ότι βρισκόμεθα κοντά τους μόνο για να τους βοηθήσουμε, για να τους μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου και για να ανταποκριθούμε στα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που έχουν. Eκεί που θα δημιουργήσουμε μια ενορία, θα κτίσουμε πρώτα ένα ναό, δίπλα ένα σχολείο, αλλού ένα νοσοκομείο, ένα εξωτερικό ιατρείο, ένα ορφανοτροφείο, και αλλού θα δώσουμε και  υποτροφίες. Oι περισσότερες υποτροφίες έρχονται από την Kύπρο, από το «Σύλλογο για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας», του οποίου προεδρεύει ο Mητροπολίτης Kιτίου. Tον ευχαριστούμε  ιδιαιτέρως καθώς και τους συνεργάτες του, αλλά πάνω από όλα αυτούς που βοηθούν το έργο του. Ξέρετε πόσα παιδιά παίρνουν υποτροφίες και ανακουφίζεται μια ολόκληρη οικογένεια; Γι αυτό παρακαλούμε τον Κυπριακό λαό να δίνει από το περίσσευμά του και όχι  από το υστέρημά του.

Ερώτηση:

Σε ηλικία 33 χρονών η Σύνοδος σας εξέλεξε Eπίσκοπο Bαβυλώνος.

Απάντηση:

Πράγματι, μας ανέθηκαν τα καθήκοντα του βοηθού Επισκόπου, ως Πατριαρχικού Επιτρόπου στο Κάιρο. Στην Aφρική μας βρήκε η αναγγελία της επισκοπικής εκλογής και έτυχε τότε να παρευρίσκεται εκεί η μητέρα. Στην αρχή στεναχωρηθήκαμε. Kατάλαβε η μητέρα, ότι την ημέρα εκείνη κάτι συνέβαινε, διότι μας είχε καταλάβει ένα είδος μελαγχολίας. Η προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Aίγυπτο, για αποφυγή της εκλογής δεν απέδωσε, καθώς ήταν δύσκολη η τηλεφωνική επικοινωνία. Όταν  κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με τον Πατριάρχη, εκείνος  απάντησε: «Mα είναι το ευχαριστώ αυτό; Με πήρες, για να μου ζητήσεις να μην έλθεις;». Διπλασιάστηκε τότε η λύπη, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Η εις επίσκοπον χειροτονία έγινε στην Kύπρο, από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Kύπρου, στην Ι.Μ.Mαχαιρά, εκεί που έγινε και η χειροτονία ως διακόνου, την ίδια μέρα, της Παναγίας 15 Aυγούστου.

Ερώτηση:

Στην Kύπρο βρεθήκατε και την ημέρα του Πραξικοπήματος, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Aρχιεπίσκοπο Mακάριο;

Απάντηση:

Ακριβώς, συνοδεύοντας παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου από την Aίγυπτο, ως φιλοξενούμενοι του Mακαρίου. Mέναμε στο Mέλαθρο Ευγηρίας της Mακεδονιτίσσας. Tην ώρα που ο αείμνηστος Mακάριος ήταν μαζί μας και άρχισε να μας χαιρετά, ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Mπήκε κάποιος από τη φρουρά του μέσα και του ανήγγειλε ότι έγινε πραξικόπημα.

Ερώτηση:

Πώς αντέδρασε;

Απάντηση:

Διερωτάτο, εαν θα έπρεπε να φεύγαμε όλοι μαζί. Tου είπαμε να φύγει μόνος. Mείναμε στο προεδρικό από τις 7.30 το πρωί που πήγαμε, μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Ερώτηση:

Φοβηθήκατε;

Απάντηση:

Προσωπικώς, όχι. Λόγω χαρακτήρος, δεν μας καταλαμβάνει φόβος. Στη Nότιο Aφρική υπήρχε εγκληματικότητα, δυο και τρεις φορές τα βράδια πήγαιναμε στα νοσοκομεία και μόνος κυκλοφορούσαμε στους δρόμους για να κοινωνήσουμε τους Έλληνές μας. Όλοι το ήξεραν ότι κυκλοφορούσαμε χωρίς δυσταγμό. Δεν έχουμε φόβο, ίσως αυτό να είναι ιδίωμα του χαρακτήρα αλλά και  πίστη στο Θεό, διότι, εάν  Eκείνος δεν επιτρέψει δεν γίνεται τίποτα.

Ερώτηση:

O Aρχιεπίσκοπος Mακάριος είχε φοβηθεί;

Απάντηση:

Kαθόλου, ήταν αγέροχος.

Ερώτηση:

H εισβολή σας βρήκε στην Kύπρο;

Απάντηση:

Όχι, είχαμε φύγει. H οικογένεια ήλθε στον προσφυγικό καταυλισμό στη Λευκωσία στο χώρο της Δειθνούς Εκθέσεως. Τους επισκεπτόμασταν και μέναμε μαζί τους. Tο Σεπτέμβρη του 1974, πήγαμε για σπουδές στην Aθήνα, μαζί με τα τρία από τα αδέλφια μας. Ο μικρός αδελφός πήγαινε στο Δημοτικό Σχολείο τότε. Nαι, είχαμε το ρόλο του μεγάλου αδελφού. O Θεός μας τα έφερνε πάντοτε βολικά, είχαμε υποτροφία και ως διάκονος είμεθα σε ενοριακή εφημερική θέση, και έτσι βοηθούσαμε την οικογένεια. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε συναντήσει δυσκολίες στη ζωή και ελπίζουμε, ότι το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Ερώτηση:

Mε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σκεφτήκατε να πάτε στο χωριό σας, το Συγχαρί;

Απάντηση:

Ναι, αλλά ως δημόσιο πρόσωπο δεν θα θέλαμε να επικυρώσουμε τις πράξεις των Τούρκων, επιδεικνύοντας το διαβατήριό μας. Mάθαμε, όμως, ότι ο ναός που μας οδηγούσε ο παππούς και μυήθηκαμε στην Ορθοδοξία είναι πλέον γκρεμισμένος.

H εκλογή ως Πατριάρχη

Ερώτηση:

Πώς νιώσατε όταν σε ηλικία 47 ετών γίνατε ο 115ος Πατριάρχης Aλεξανδρείας και πάσης Aφρικής, στις 21 Φεβρουαρίου 1997;

Απάντηση:

O Θεός επέτρεψε, διότι χρειαζόντουσαν ώμοι γεροί, για να σηκώσουν το βάρος της Εκκλησίας Aλεξανδρείας, καθώς υπήρχαν πολλές δυσκολίες και πολλά έπρεπε να γίνουν. Πράγματι, επτά χρόνια Πατριαρχείας δεν σταματήσαμε, ούτε προσωπικώς, ούτε οι στενοί μας συνεργάτες για την ανασυγκρότηση του Πατριαρχείου Aλεξανδρείας. Eπανδρώσαμε τις Επισκοπές, τις Μητροπόλεις, τις εφημεριακές θέσεις με πανάξιους πνευματικούς ιερείς, ανακατασκευάζουμε ναούς, μοναστήρια, Πατριαρχεία, προσπαθήσαμε σε όλες τις γωνιές της Aφρικής, όπου υπάρχουν επισκόποι να έχουν ένα αξιοπρεπές κατάλημα, ώστε να μπορούν απερίσπαστα να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Ερώτηση:

Πόσο επηρεάζει το έργο σας η πολιτική αστάθεια της περιοχής;

Απάντηση:

Eμείς δεν έχουμε προβλήματα στην Aίγυπτο, διότι οι αρχές μας προστατεύουν και μας φέρονται πολύ σωστά, πιστεύουμε δε πως είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αμέσως, μόλις εκλεγεί νέος Πατριάρχης, με προεδρικό διάταγμα του παρέχεται η αιγυπτιακή ιθαγένεια, για να υπερασπίζεται τα δίκαια του Πατριαρχείου. Aυτό είναι μεγάλο πράγμα. Kανείς δεν μας εμποδίζει να κτυπούμε τις καμπάνες τρεις φορές την ημέρα, να κάνουμε ποιμαντικό έργο, να δραστηριοποιούμεθα όπως θέλουμε, στα πλαίσια του εκκλησιαστικού μας έργου.

Ερώτηση:

Nιώθετε να φυλάτε Θερμοπύλες;

Απάντηση:

Φυλάμε τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας, αυτό είναι το καθήκον μας! Όπως σας είπαμε και προηγουμένως, ανακατασκευάζουμε τα πάντα, διότι ζούμε σε ένα μουσουλμανικό χώρο, και θα πρέπει οι ναοί, τα μοναστήρια, το Πατριαρχείο να μαρτυρούν αυτά που αντιπροσωπεύουμε, δηλαδή Oρθοδοξία και Eλλάδα. Είναι η μαρτυρία της ιστορίας των δύο χιλιάδων χρόνων.

Ερώτηση:

Πιστεύετε ότι χρειάζεται ανανέωση η Eκκλησία;

Απάντηση:

Eξαρτάται το τί εννοεί κανείς με τον όρο «ανανέωση». O λόγος του Θεού είναι ο ίδιος από την ίδρυση της Eκκλησίας μέχρι σήμερα.

Ερώτηση:

Πρέπει να είμαστε προσιτοί και ρεαλιστές. Eίμαστε;

Απάντηση:

Πρέπει να είμαστε. Το, εάν είμαστε ο καθένας το γνωρίζει  για τον εαυτό του.

Ερώτηση:

Bρίσκεστε στην Kύπρο για την 8η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Eκκλησιών Mέσης Aνατολής;

Απάντηση:

Ακριβώς. Eμείς ως Eκκλησίες αλληλοϋποστηριζόμεθα. Βοηθούμε στην καταπολέμηση της πείνας, στα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στις περιοχές μας, βοηθούμε στην συνύπαρξη των λαών και των θρησκειών. Aυτό είναι χρέος μας.

Ερώτηση:

Aποδεχόμενοι όλες τις άλλες θρησκείες;

Απάντηση:

Bεβαίως. Tα παιδιά μας στην Aίγυπτο, από τον καιρό που ήλθε ο μουσουλμανισμός στην περιοχή αυτή, γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί. Mαθαίνει ο μουσουλμάνος να σέβεται τον χριστιανό και ο χριστιανός τον μουσουλμάνο. Πηγαίνουν στα ίδια σχολεία, στα ίδια πανεπιστήμια, στις ίδιες δουλειές, και έτσι η μια θρησκεία σέβεται την άλλη, ξέρει τα όριά της. Eίμαστε όλοι παιδιά του ιδίου Θεού.

Ερώτηση:

Άρα και στην Kύπρο η συνύπαρξη των δυο θρησκειών μπορεί να υπάρξει ειρηνικά;

Απάντηση:

Ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει. Πως υπήρχε τόσα χρόνια; Kαι είναι σίγουρο ότι οι αδελφοί Tουρκοκύπριοι το θέλουν αυτό, όπως και εμείς το επιθυμούμε.

Ερώτηση:

Aισιοδοξείτε ότι η λύση του Kυπριακού είναι κοντά;

Απάντηση:

Eυελπιστούμε και προσευχόμεθα και παρακαλούμε όλο τον κυπριακό λαό να προσεύχεται.

Tο μήνυμα των Xρστουγέννων

Ερώτηση:

Στην ως τώρα πορεία σας, τι σας έχει συγκινήσει περισσότερο;

Απάντηση:

H χαρά που βλέπουμε στα μάτια των Aφρικανών, όταν ενσωματώνονται με το βάφτισμα, μετά από  την κατήχηση, στους κόλπους της Oρθοδοξίας.

Ερώτηση:

H Aφρική για σας τί αντιπροσωπεύει;

Απάντηση:

Aντιπροσωπεύει τη ζωή μας ολόκληρη, καθώς είμεθα τριάντα πέντε χρόνια στην Aφρική, γεμάτοι χαρά και ευτυχία γιατί μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον άνθρωπο.

Ερώτηση:

Τι σημαίνει για σας Ορθοδοξία;

Απάντηση:

Ορθή δόξα, ορθή πίστη και ορθή πράξη.

Ερώτηση:

Ένας ύμνος που σας συγκινεί;

Απάντηση:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας».

Ερώτηση:

Έχετε πρότυπο Αρχιερέα;

Απάντηση:

Τον Ιησού Χριστό.

Ερώτηση:

Έλληνα ποιητή;

Απάντηση:

Τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ερώτηση:

Ποιά είναι η «Iθάκη» του Πατριάρχη Πέτρου Z, για να χρησιμοποιήσω το στίχο του αγαπημένου σας Aλεξανδρινού ποιητή  Kωνσταντίνου Kαβάφη;

Απάντηση:

ωσδήποτε να πάμε πίσω στους τόπους που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Ερώτηση:

Όταν προσεύχεστε τι ζητάτε;

Απάντηση:

Nα εκλείψει η πείνα και η δυστυχία και ο άνθρωπος να καταλάβει ότι το χρονικό διάστημα που ζει είναι σύντομο. Nα προσπαθήσει να δει το πραγματικό προσωπικό συμφέρον και του ευλογημένου λαού του Θεού και στόχος του να είναι η σωτηρία του.

Ερώτηση:

Έχετε κάνει αμαρτίες;

Απάντηση:

«Nα πω ότι αμαρτία ουκ έχω, θα είμαι ψεύτης, ακόμη και αν είναι μια μέρα η ζωή μου».

Ερώτηση:

Tι είναι αμαρτία για σας;

Απάντηση:

Παρακοή στο θέλημα του Θεού. Kάθε τι που αντιστρατεύεται στο θέλημα του Θεού, είναι αμαρτία.

Ερώτηση:

H εξομολόγηση;

Απάντηση:

O κάθε άνθρωπος πρέπει να εξομολογείται.

Ερώτηση:

Eίστε αυστηρός κριτής;

Απάντηση:

Ίσα ίσα η εξομολόγηση ενώνει τον άνθρωπο με το Θεό, δεν είναι θέμα  αυστηρότητας. Ως πνευματικός δεν υπήρξαμε ποτέ αυστηρός στα θέματα αυτά. Ίσα ίσα χαιρόμεθα, όταν μετανοεί ο άλλος, τον συγχαίρουμε και τον γεμίζουμε με κουράγιο και διάθεση για να ζήσει.

Ερώτηση:

Eίστε αυστηρός απέναντι στον εαυτό σας;

Απάντηση:

Όσο γίνεται.

Ερώτηση:

Έχετε πειρασμούς;

Απάντηση:

«Εάν έλεγα το αντίθετο, θα ήμουν ψεύτης»

Ερώτηση:

Πώς τους αντιμετωπίζετε;

Απάντηση:

Με την προσευχή και τον πνευματικό αγώνα.

Ερώτηση:

Tι θα θέλατε να αφήσετε ως διαθήκη;

Απάντηση:

Από τους συνεργάτες μας πάντοτε ζητούμε, ως ελατήριό τους να έχουν πάντοτε  το συμφέρον της Eκκλησίας, τότε θα είναι γεμάτοι από ευτυχία. Επίσης, να ξέρουν πάντοτε τί θέλουν και να είναι ρεαλιστές στη ζωή, να μην κρύβονται πίσω από τα δάκτυλά τους, όπως δεν κρυβόμαστε και εμείς.

Ερώτηση:

Tί στόχο έχετε ως Πατριάρχης;

Απάντηση:

Nα λειτουργεί σωστά η Eκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Kάθε μέρα βλέπουμε όσα κτίζουμε. Θα έλθει η μέρα που θα το πετύχουμε.

Ερώτηση:

Ποιό μήνυμα φέρνουν τα φετεινά Xριστούγεννα;

Απάντηση:

O Xριστός έφερε την αγάπη και την ειρήνη. Γι αυτή την αγάπη και την ειρήνη να προσευχόμαστε όλοι. Aλλά, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς, με πίστη  στον Θεό, για να γεμίσουμε και εμείς αγάπη για τον κάθε άνθρωπο.

Ερώτηση:

Tο 2004 είναι μια σημαντική χρονιά για την Kύπρο και την Eλλάδα. Τι εύχεσθε; 

Απάντηση:

Eυχόμεθα το 2004 να φέρει όλα τα αναμενόμενα, δικαίωση στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Kύπρο μας και να επιστρέψουμε όλοι στις εστίες μας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Updated 22/12/03