Russian church

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ

 

Υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας Αλεξίου

 

Την Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2000, ανεχώρησε από το Κάιρο για τη Μόσχα, με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές, η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποτελουμένη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Ειρηναίον, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Αλέξιον, Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου. Στη Μόσχα προσετέθη και ο εκεί Έξαρχος του Πατριαρχείου μας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος.

 

Σκοπός της αποστολής ήταν η, κατόπιν προσκλήσεως του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλεξίου, συμμετοχή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στις εκδηλώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας για το Ιωβηλαίον.

 

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 11η πρωινή, έγινε η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων με εισαγωγική ομιλία του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, στην αίθουσα των Εκκλησιαστικών Συνόδων του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού, και αντιφωνήσεις όλων των Προκαθημένων και των αρχηγών των αντιπροσωπειών όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ακολούθησε συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής. Όλες οι Εκκλησίες – και η Αλεξανδρινή – πρόσφεραν δώρα στον Πατριάρχη Μόσχας. Εν συνεχεία παρατέθηκε δεξίωση από τον Δήμαρχο Μόσχας κ. Γ. Μ. Λουζκώφ.

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε κατά το Ρωσικό τυπικό ιερά αγρυπνία (Εσπερινός και Όρθρος της επομένης) στον υπό εγκαινιασμόν Ιερόν Ναόν του Σωτήρος Χριστού.

 

Το Σάββατον, 19 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το παλαιό), πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η ακολουθία των εγκαινίων (συνολικής διάρκειας επτά ωρών) του Ναού του Σωτήρος, που ανοικοδομήθηκε με βάση το σχέδιο του παλαιού.

 

Συλλειτούργησαν όλοι οι Προκαθήμενοι (Γεωργίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Αλβανίας, Τσεχίας), οι αντιπροσωπείες των λοιπών Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και περίπου τριακόσιοι Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας, ως και δεκάδες άλλοι κληρικοί.

Ακολούθησε επίσημη στρατιωτική παρέλαση έξω από τον Ιερό Ναό και δεξίωση.

 

Το απόγευμα οι Άγιοι Πηλουσίου, Κυρήνης και Νιτρίας μετέβησαν στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα και προσκύνησαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.

 

Την επομένη ημέρα έγινε με λαμπρότητα στον ίδιο Ναό η Θεία Λειτουργία και η τελετή ανακηρύξεως της Αγιοκατατάξεως, από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, πλειάδος Αγίων και Μαρτύρων (από το κομμουνιστικό καθεστώς) του 20ου αιώνος, αλλά και προηγουμένων αιώνων. Ακολούθησε επίσημο γεύμα σε αίθουσα του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Ναού του Σωτήρος, ευχαριστήριες και αποχαιρετιστήριες προσφωνήσεις – αντιφωνήσεις και προσφορά αναμνηστικών των εκδηλώσεων δώρων προς τους επισκέπτες.

 

Στο επίσημο γεύμα παρεκάθησε η Μεγάλη Πριγκίπισσα Μαρία Βλαντιμίροβνα Ρομανώφ και ο υιός της Μέγας Πρίγκηψ Γεώργιος, εξ αφορμής της Αγιοκατατάξεως και της Τσαρικής οικογενείας, του Τσάρου Νικολάου, της Τσαρίνας Αλεξάνδρας και των τέκνων τους.

 

Ακολούθως τους Προκαθημένους και όλους τους Αρχιερείς δέχθηκε στα Ανάκτορα του Κρεμλίνου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Εξοχώτατος κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.

 

Το προγραμματισμένο κονσέρτο και το εορταστικό πυροτέχνημα αναβλήθηκαν λόγω του πένθους της Ρωσίας για το θλιβερό ατύχημα του υποβρυχίου στη Βαλτική (Μούρματσκ).

 

Την Δευτέρα, 21 Αυγούστου, την τριμελή αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δέχθηκε ο πρόεδρος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, με τον οποίον συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, ενώ ο αρχηγός της αντιπροσωπείας ανέπτυξε επ’ αυτών τις θέσεις της Α.Θ.Μ. και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας.

 

Τόσον κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, όσον και σε κάθε άλλη ευκαιρία ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Ειρηναίος, διεβίβασε τις συγχαρητήριες ευχές και την αγάπη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρου προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιον και την περί Αυτόν και Ιεράν Σύνοδον, ενώ ιδιαίτερη συνομιλία είχε με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας και τον Αγιώτατο και Μακαριώτατο Καθολικό Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία στο αεροδρόμιο λίγο προ της αναχωρήσεως του τελευταίου και της Αλεξανδρινής αντιπροσωπείας.

 

Οι δύο Αρχιερείς ανεχώρησαν για Κάιρο και Αλεξάνδρεια την Δευτέρα, 21 Αυγούστου, όπου ο Σεβ. κ. Ειρηναίος ανέφερε καθηκόντως στην Α.Θ.Μ. λεπτομερώς τα της εκπροσωπήσεως.

 

Ο Νιτρίας Αλέξιος