Iran

Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝ

 

Υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

 

Συνεδρίασε η Διαχειριστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εκκλησιών Mέσης Ανατολής στην Τεχεράνη από 26 μέχρι 27 Απριλίου 2001. Πρόεδρος της Επιτροπής των Εκκλησιών που απαρτίζουν την Ορθόδοξη οικογένεια είναι η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ’ ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη φετινή συνεδρία λόγω του ότι το ίδιο διάστημα πραγματοποιούσε ποιμαντορική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.

 

Τον Μακαριώτατο στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής εκπροσώπησε ο γράφων, ο οποίος είναι μέλος της εν λόγω επιτροπής.

Η φετινή συνεδρία της επιτροπής ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Τεχεράνη μετά από πρόσκληση της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Ιράν και του Οργανισμού για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

 

Οι σύνεδροι αφίχθηκαν στην Τεχεράνη τα ξημερώματα της Πέμπτης, 26 Απριλίου. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν ο Επίσκοπος Τεχεράνης της Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κ. Sebouh Sarkissian, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Οργανισμού Διαθρησκευτικού Διαλόγου και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Τεχεράνης. Οι σύνεδροι κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Amadi (πρώην Hilton) ως φιλοξενούμενοι της κυβερνήσεως της χώρας.

 

Οι εργασίες της Επιτροπής, ξεκίνησαν το ίδιο απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σεργίου της Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρού Διοδώρου. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Rev. Dr. Riad Jarjour ανέγνωσε την ετήσια αναφορά του προς την Διαχειριστική Επιτροπή δίνοντας έμφαση στα πεπραγμένα του 2000 και στη συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε στο Λίβανο τον Νοέμβριο του 2000.  Ακολούθως και αφού εγκρίθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας ξεκίνησαν οι εργασίες της επιτροπής όπου και συζητήθηκαν διαχειριστικά και διοικητικά θέματα.

Το βράδυ, οι σύνεδροι παρεκάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους η Σύνοδος των Ευαγγελικών Εκκλησιών του Ιράν.

 

Την Παρασκευή το πρωί συνεχίστηκε η συνεδρία της επιτροπής, που ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την ενότητα των Εκκλησιών, το Παλαιστινιακό πρόβλημα καθώς και οικονομικά θέματα και το μεσημέρι, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των συνέδρων από την Αρμενική Κοινότητα. Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι εργασίες της επιτροπής όπου και εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός για το 2000 καθώς και ο προυπολογισμός για το 2001. Επίσης οι υπεύθυνοι των διαφόρων υποεπιτροπών του Συμβουλίου έκαναν αναφορές στα πεπραγμένα των επιτροπών τους για το 2000. Τέλος συζητήθηκαν οι μελλοντικές δραστηριότητες του Συμβουλίου και ορίστηκε η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2002.

 

Το βράδυ, οι σύνεδροι παρακολούθησαν κονσέρτο που παρουσίασε η Αρμένικη Κοινότητα στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού της κέντρου επί τη ευκαιρία της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού κέντρου. Την όλη εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν Πρεσβευτές χωρών που συμπαρίστανται στον αγώνα των Αρμενίων συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

 

Το Σάββατο το πρωί ξεκίνησε για πρώτη φορά ο διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και των Θρησκευτικών αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Η συνάντηση των δύο μερών έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων της Τεχεράνης. Οι εργασίες της συναντήσεως ξεκίνησαν με ανάγνωση από το Κοράνι του χωρίου που αναφέρεται στην άσπιλη σύλληψη του Ιησού από τη Θεοτόκο. Εκ μέρους του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Rev. Dr. Riad Jarjour, ο Επίσκοπος Τεχεράνης της Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Sebouh Sarkissian, ο Πρόεδρος της Οικογένειας των Ευαγγελικών Εκκλησιών Rev. Dr. Salim Sahuimi και ο Επίσκοπος της Εκκλησίας των Μελχιτών. Εκ μέρους των θρησκευτικών εκπροσώπων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν μίλησαν ο κ. Mohammad Masjed Jamei, συνεργάτης του Προέδρου της χώρας και πρώην Πρέσβυς του Ιράν στο Βατικανό καθώς και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας. Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο θρησκειών και περισσότερο στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης ιδιαίτερα στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

 

Το απόγευμα οι σύνεδροι συναντήθηκαν με τον Ayatollah Kashani, έναν από τους πιο συντηρητικούς θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας. Η συνάντηση έγινε στην σχολή την οποία διδάσκει ο προαναφερόμενος Ayatollah και σε κλίμα πολύ φιλικό.

 

Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν των συνέδρων από τον Οργανισμό Διαθρησκευτικού Διαλόγου στις εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων της Τεχεράνης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός παρά τω Προέδρω κ. Tahti. Στο δείπνο μεταξύ άλλων παρακάθησαν όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου απευθύνθηκαν προπόσεις και αντηλλάγησαν δώρα.

 

Την Κυριακή 29 Απριλίου οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στην Αρμένικη Εκκλησία και ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του ναού. Η ομάδα των Ορθοδόξων, στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ελληνική και την Ρωσική Εκκλησία. Η Ελληνική Εκκλησία δεν έχει τακτικό εφημέριο. Τις ανάγκες του προσωπικού της Ελληνικής και της Κυπριακής πρεσβείας καλύπτει ιερέας που αποστέλλεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.

 

Στη Ρωσική Εκκλησία τους Ορθοδόξους υποδέχθηκε ο εφημέριός της π. Alexander Zarkeshev ο οποίος και τους ξενάγησε στην Εκκλησία, στην Βιβλιοθήκη και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού. Ο π. Alexander υπηρετεί στην Τεχεράνη τα τελευταία 3 χρόνια και συχνά ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις γιατί οι Ρώσοι πιστοί είναι διασκορπισμένοι σε πολλά μέρη.

 

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα από την Αρμένικη κοινότητα στο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο ‘Αραράτ’. Ο χώρος που φιλοξενεί το αθλητικό αυτό κέντρο παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Αρμενίων. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στις πλούσιες εγκαταστάσεις του Κέντρου και αξίζει να σημειωθεί πως στο Ιράν σήμερα ζουν περί τις 100.000 Αρμενίων. Δυστυχώς όμως χρόνο με το χρόνο ο αριθμός αυτός συρρικνώνεται αφού περισσότεροι από 3.000 Αρμένιοι μεταναστεύουν κάθε χρόνο ως επί το πλείστον στην Αμερική.

 

Το απόγευμα, ο Επίσκοπος της Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Τεχεράνης Sebouh Sarkissian, ο Μελχίτης Επίσκοπος Kyrillos Salim Bustros, ο Κόπτης Επίσκοπος Δαμιέτης Bishoy, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευαγγελικών Εκκλησιών Συρίας και Λιβάνου Rev. Dr. Salim Sahiouny, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής Rev. Dr. Riad Jarjour και ο γράφων έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Seyed Mohammad Khatami, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτη η μοναδική προσωπικότητα του Προέδρου Khatami. Αρχικά ο κ. Πρόεδρος καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και ευχήθηκε καλή παραμονή στη φιλόξενη χώρα του Ιράν. Στη συνέχεια τόνισε την προσπάθεια της χώρας του για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και δήλωσε πως οι πολίτες του Ιράν, μουσουλμάνοι, χριστιανοί και ιουδαίοι, απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους που είναι άλλωστε κατοχυρωμένα από το σύνταγμα. Οι θρησκευτικές μειονότητες είναι ελεύθερες να ασκούν τα της λατρείας τους, στους δικούς τους χώρους, να διδάσκουν και να ιδρύουν σχολεία. Με δική του πρωτοβουλία, κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 2001 ως ‘έτος διαπολιτισμικού διαλόγου’ και πως ο διάλογος των θρησκειών είναι η υψηλότερη έκφραση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Τέλος ο Πρόεδρος Khatami ευχήθηκε να βασιλεύει πάντα η ειρήνη στο κόσμο και ειδικά στη Μέση Ανατολή. Εκ μέρους του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής προσφέρθηκαν στον Πρόεδρο του Ιράν αναμνηστικά δώρα.

 

Το ίδιο βράδυ οι σύνεδροι παρακολούθησαν συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την χορωδία της Αρμενικής Κοινότητας που δόθηκε στον κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ναό της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακολούθησε δεξίωση στο Επισκοπικό Μέγαρο.

 

Την Δευτέρα, 30 Απριλίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στα θερινά και χειμερινά ανάκτορα του Σάχη της Περσίας καθώς και στο σπίτι του Ayatollah Homeini, αρχηγού της Ισλαμικής επαναστάσεως στο Ιράν και για αρκετά χρόνια θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη της χώρας.

 

Το ίδιο βράδυ ο Πρέσβυς κ. Mohammad Masjed Jamei παρέθεσε εκ μέρους της κυβερνήσεως επίσημο δείπνο προς τιμήν των συνέδρων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στο δείπνο προσκεκλημένοι ήταν και οι Πρέσβεις διαφόρων χωρών, μεταξύ αυτών και ο Πρέσβυς της Κύπρου στο Ιράν κ. Μάριος Ιερωνυμίδης και ο ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Μιχάλης Μιχαήλ. Ο Πρέσβυς της Ελλάδος δεν παρεκάθησε στο δείπνο λόγω απουσίας του εκτός χώρας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο κ. Jamei ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους συνέδρους που επισκέφθηκαν το Ιράν και ευχήθηκε όπως φιλική και ειρηνική ήταν η επίσκεψή τους έτσι ειρηνικά και φιλικά να συμβιώνουν οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.

 

Την Τρίτη, 1 Μαίου, οι σύνεδροι με φροντίδα της κυβερνήσεως ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Εσφαχάν για μονοήμερη εκδρομή. Αρχικά ξεναγήθηκαν στο μεγάλο τζαμί της πόλης που είναι και το αρχαιότερο της χώρας καθώς και στην παραδοσιακή αγορά. Το μεσημέρι ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Ιράν παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών στο Αγγλικανικό Επισκοπείο. Η Αγγλικανική Εκκλησία σήμερα διατηρεί τρεις ενορίες σε όλη τη χώρα.  Δύο στο Εσφαχάν και μία στη Τεχεράνη. Ο Αγγλικανός Επίσκοπος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας του και στη συνέχεια αντηλλάγησαν δώρα.

 

Μετά το γεύμα η ξενάγηση συνεχίστηκε στον κατανυκτικό Καθεδρικό Ναό και στο αξιόλογο Μουσείο της Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η μοναδικότητα του Ναού αυτού που αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης είναι η ιστορικότητά του (ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα) και οι αγιογράφησή του που καλύπτει όλους τους χώρους του ναού.

 

Αργά το βράδυ οι σύνεδροι επέστρεψαν στην Τεχεράνη και τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Μαίου αναχώρησαν για τις χώρες τους παίρνοντας μαζί τους τις καλύτερες των εντυπώσεων από το φιλόξενο Ιράν, τη γνωστή σε όλους Περσία και ελπίζοντας τα όσα ειπώθηκαν από τα χείλη των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων να εφαρμοστούν και στη πράξη τόσο στο Ιράν όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολή.