Διαθρησκειακή συνάντηση για την ειρήνη στην Ασίζη

ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

 

Διαθρησκειακή Συνάντηση στην Ασίζη

(24 Φεβρουαρίου 2002)

 

Υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

 

Με τη συμμετοχή 200 θρησκευτικών ηγετών απ' όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Ασίζη της Ιταλίας οι εκδηλώσεις υπό τον τίτλο "Ημέρα Προσευχής για την Ειρήνη", που οργάνωσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με πρωτοβουλία του Προκαθημένου της και Πάπα Ρώμης Ιωάννη Παύλου Β΄. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας συγκαλεί στην Ασίζη θρησκευτικούς ηγέτες του πλανήτη για να προσευχηθούν μαζί για την Ειρήνη. Συνέβη το 1986 και το 1993, όμως αυτή τη φορά ο Ποντίφικας θέλησε και μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογραμμίσει ότι εν ονόματι της θρησκείας και του Θεού δεν πρέπει να γίνονται πράξεις βίας και τρομοκρατίας. "Δεν πρέπει να σκοτώνονται στο όνομα του Θεού", με αυτή την θέση ως πυρήνα ο Ποντίφικας κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική του και να προστατεύσουν τους πιστούς από το θρησκευτικό φανατισμό που γεννά τους ιερούς πολέμους.

 

Στη διαθρησκειακή αυτή συνάντηση, ο Θεός ευδόκησε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ' να αποστείλει ως εκπρόσωπό του, τον γράφοντα.

 

Έτσι με την χάρη του Θεού και την ευχή του Πατριάρχη μου έφτασα στην Ιταλία την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης με υποδέχτηκε ο Msgr. John Mutiso Mbinda, Σύμβουλος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Εκκλησιών, ο οποίος και με συνόδευσε στο Βατικανό όπου και κατέλυσα στο Domus Sanctae Martha όπως και οι υπόλοιποι Χριστιανοί προσκεκλημένοι. Οι εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών κατέλυσαν εκτός των τοιχών του Βατικανού. Η φιλοξενία και η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και η οργάνωση άψογη.

 

Στη συνέχεια επισκέφθηκα την Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το ίδιο βράδυ συνάντησα τον Α΄ Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ιταλίας στο Βατικανό κ. Fransesco Ercolano. Ο κ. Πρέσβυς,  είναι προσωπικός φίλος του Πατριάρχου μας  όταν ο πρώτος υπηρετούσε στην Ιταλική Πρεσβεία στο Κάιρο και ο δεύτερος ήταν Επίσκοπος Βαβυλώνος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καίρου.

Το ζεύγος Ercolano είχε την καλή διάθεση λόγω των δεσμών του με το Πατριαρχείο μας να με καλέσει σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας μου και για να τιμήσουν έτσι το Πατριαρχείο μας και τον Προκαθήμενό του.

 

Ο Πρέσβυς και η κυρία Ercolano με υποδέχτηκαν θερμά στην εξοχική τους κατοικία που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης. Προσκεκλημένοι στο δείπνο ήταν οι ακόλουθοι: ο Επίσκοπος της Συροκαθολικής Εκκλησίας Mons. Mikhail Al Jamil, ο Mons. Celestino Migliore, Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βατικανού, η κα. Russudan Lortkiparnidze, Πρέσβειρα της Γεωργίας και ο σύζυγός της, ο κ. Espeche Gill, Πρέσβυς της Αργεντινής και η σύζυγός του,  ο κ. Vitaly Litvin, Πρέσβυς της Ρωσίας και η σύζυγός του, ο Πρέσβυς κ. Giovanni Ricciulli, Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας για θέματα Ευραπαικής Κοινότητας και η σύζυγός του, και η κα. Didi Ciolakova, Βουλγαρικής καταγωγής, Καθηγήτρια και Δημοσιογράφος στη Ρώμη.

 

Η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα και το κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η επικείμενη συνάντηση στην Ασίζη και η ειρήνη στον κόσμο. Μεταξύ επιδορπίου και του παραδοσιακού Ιταλικού καφέ ο Πρέσβυς κ. Ercolano με ευχαρίστησε που αποδέχτηκα την πρόσκλησή του και αναφέρθηκε στη στενή φιλία που τον συνδέει με τον Πατριάρχη μας. Στην αντιφώνησή μου ευχαρίστησα το ζεύγος Ercolano για την καλοσύνη τους και τη θερμή τους φιλοξενία, μετέφερα την ευλογία και την αγάπη του Πατριάρχου μας και εν συντομία αναφέρθηκα στην παρουσία και το έργο που επιτελείται σήμερα στο Πατριαρχείο μας κάτω από την καθοδήγηση του τόσο δραστήριου Πατριάρχου μας.

 

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου άρχισαν να καταφθάνουν και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι. Το πρωί, με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τριμυθούντος κ. Βασίλειο, Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου, επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Βατικανού, όπου θαυμάσαμε τόσο τα εκθέματα όσο και τις μοναδικές τοιχογραφίες. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Βασιλική της Santa Maria di Magiore στο κέντρο της Ρώμης για να δούμε από κοντά τα περίφημα ψηφιδωτά της πρωτοχριστιανικής περιόδου. Το απόγευμα αφίχθηκε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την σεπτή συνοδεία του. Το ίδιο βράδυ συνφάγαμε με τους υπόλοιπους εκπροσώπους χριστιανικών Εκκλησιών στο Domus Sanctae Martha. Στην ομάδα μας συμπεριλήφθηκε και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Οικονόμου. Το ίδιο βράδυ συναντήσαμε και τον Καρδινάλιο Walter Kasper, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Εκκλησιών, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία μας και συμμετοχή μας στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

Την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002, στις 8 π.μ. όλοι οι προσκεκλημένοι μεταβήκαμε στον σταθμό του τρένου του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται μέσα στο Βατικανό και επιβιβαστήκαμε στην ειδική αμαξοστοιχία που θα μας μετέφερε στην Ασίζη. Λίγο αργότερα επιβιβάστηκε με κάθε επισημότητα και ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄. Οι διοργανωτές θεώρησαν καλό όλοι οι προσκεκλημένοι να αφιχθούν και να αναχωρήσουν μαζί από την Ασίζη για να τονίσουν έτσι την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. Σε όλη τη διαδρομή πλήθη κόσμου και ιδιαίτερα νέων και μαθητών ήταν παρατεταγμένα κατά μήκος των γραμμών του τρένου και κρατώντας σημαίες του Βατικανού, επευφημούσαν φωνάζοντας pace – ειρήνη -. Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατούσε και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ασίζης. Χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί για να υποδεχτούν τους προσκεκλημένους του πνευματικού τους ηγέτη.

 

Ακολούθως, όλοι οι εκπρόσωποι πορευθήκαμε στην κεντρική πλατεία της Ασίζης, όπου και ο χώρος της τελετής και μόλις  οι παρευρισκόμενοι μας αντιλήφθηκαν, άρχισαν να χειροκροτούν δυνατά και να φωνάζουν ειρήνη. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι, οδηγήθηκαν σε ειδική εξέδρα στο κέντρο της οποίας προσήλθε και κάθησε ο οικοδεσπότης. Στην δεξιά του πλευρά παρατάχτηκαν οι εκπρόσωποι των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών δίνοντας πάντοτε τα πρεσβεία στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και στην αριστερή του πλευρά οι εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών δίνοντας τα πρεσβεία στους Ιουδαίους.

 

Από πλευράς Ορθοδόξων Εκκλησιών παραβρέθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο γράφων ως Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρου Ζ΄, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας καθώς και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών Κύπρου και Πολωνίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Ασσυρίας, Εκπρόσωποι της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, της Αρμενικής, της Αιθιοπικής, της Εκκλησίας του Μαλαμπάρ, της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Λουθηρανικής, των Μεταρρυθμιστών, των Μεθοδιστών, των Αποστόλων του Χριστού, των Βαπτιστών καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Dr. Konrad Raiser.

 

Εκ μέρους των άλλων θρησκειών παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι Ιουδαίων, Ισλαμιστών, Βουδιστών, Κονφουκιανιστών, Ινδουιστών, Ζωροαστρών καθώς και των παραδοσιακών θρησκειών της Αφρικής.

 

Εκ μέρους της πολιτείας παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Silvio Berlusconi με το επιτελείο του, όλοι οι Πρέσβεις στο Βατικανό, μεγάλος αριθμός Καρδιναλίων, Επισκόπων και Αξιωματούχων κληρικών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πάπα της Ρώμης. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ειρήνης στα Ελληνικά και ακολούθησαν εκπρόσωποι των άλλων θρησκειών. Τέλος το λόγο έλαβε και πάλι ο οικοδεσπότης και αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του κάλεσε τους προσκεκλημένους να κατευθυνθούν σε ειδικούς χώρους ανάλογα με τη θρησκεία τους για να προσευχηθούν. Όλες οι ομιλίες είχαν κύριο θέμα την ειρήνη στον κόσμο και την ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών. Όλοι δε οι ομιλητές καταδίκασαν τα εγκλήματα και τους πολέμους που διαπράττονται στο όνομα του Θεού.

 

Οι χριστιανοί οδηγηθήκαμε στην Βασιλική της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης με πανέμορφες αγιογραφίες Βυζαντινού χαρακτήρα, όπου σε σύντομη τελετή προσευχηθήκαμε για την ειρήνη στον κόσμο. Ο κάθε εκπρόσωπος διάβασε σύντομη περικοπή από τις επιστολές του Αγίου Παύλου που αναφέρονταν στην ειρήνη του Θεού οι δε τέσσερεις Προκαθήμενοι διάβασαν ειδικές ευχές για την ειρήνη. Τέλος όλοι μαζί είπαν την Κυριακή προσευχή. Την τελετή παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

 

Ακολούθησε γεύμα στην μοναστηριακή τράπεζα της μονής. Γύρω στις 3 μ.μ. συγκεντρωθήκαμε και πάλι στην κεντρική πλατεία της Ασίζης όπου για μια ακόμη φορά διαβάστηκαν σύντομα μηνύματα ειρήνης καθώς και το κοινό ανακοινωθέν. Αυτή τη φορά την πολιτεία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ιταλίας κ. Carlo Azeglio Ciampi. Στη συνέχεια οι Φραγκισκανοί μοναχοί έδωσαν από μια λυχνία στον κάθε εκπρόσωπο την οποία και τοποθετήσαμε σε ειδικό γυάλινο βάθρο στο κέντρο της πλατείας. Το τελικό μήνυμα ειρήνης διάβασε ο Καρδινάλιος Walter Gasper. Η όλη συνάντηση ολοκληρώθηκε με ψαλμωδίες από χορωδίες νέων και ζητωκραυγές των παρευρισκομένων οι οποίοι επευφημούσαν τον Ρωμαιοκαθολικό Προκαθήμενο για την πρωτοβουλία του καθώς και τους προσκεκλημένους του για την παρουσία τους.

 

Κάτω από δυνατή βροχή οδηγηθήκαμε και πάλι στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ασίζης όπου μετά από δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης επιβιβαστήκαμε και πάλι στο τρένο της ειρήνης που μας οδήγησε στο Βατικανό.

 

Την επόμενη ημέρα, ο Ποντίφικας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων του στην αίθουσα Ducal του Αποστολικού Παλατιού στο Βατικανό. Η αίθουσα Ducal είναι από τις πιο όμορφες αίθουσες του Παλατιού με πανέμορφες τοιχογραφίες του 15ου αιώνος. Προς σεβασμό των εκπροσώπων των άλλων θρησκειών δεν παρουσιάστηκε στο τραπέζι κρασί και κρέας. Κατά την διάρκεια του γεύματος είχα την χαρά να κάθομαι δίπλα από τον Καρδινάλιο Francois Xavier Nguyen Van Thuan, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Δικαιοσύνη, ο οποίος κατάγεται από το Βιετνάμ και παρέμεινε 18 χρόνια  σε φυλακές της χώρας του επειδή ήταν χριστιανός και αγωνιστής για το δικαίωμα της ελευθερίας της πίστεως στο Βιετνάμ.

 

Στο μήνυμά του ο οικοδεσπότης τόνισε πως ότι έγινε στην Ασίζη θα μείνει για πάντα στις καρδιές όλων. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την καλοσύνη τους να συμμετάσχουν στην συνάντηση της Ασίζης, να τονίσουν την ανάγκη της ειρήνης στον  κόσμο και το κουράγιο τους να καταδικάσουν την βία σημειώνοντας πως βία και θρησκεία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. "Παρά τις διαφορές μας καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να προωθήσουμε την ειρήνη για το καλό του κόσμου. Αυτό θέλει και ο Θεός από εμάς, αυτό θέλει και ο κόσμος από τους ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί στην θρησκεία. Αυτή η υπόσχεση είναι η ελπίδα που μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη στιγμή", τόνισε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας.

 

Με αυτήν την ελπίδα αναχωρήσαμε όλοι οι προσκεκλημένοι από το Βατικανό. Με την ελπίδα της ειρήνης. Με την ελπίδα του τερματισμού των πολεμικών διενέξεων. Με την ελπίδα να σταματήσει κάθε αιματοχυσία και δολοφονία αθώων θυμάτων. Με την ελπίδα οι πολεμοχαρείς ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού για να δικαιολογούν τις πράξεις τους. Με την ελπίδα η ειρήνη του Θεού να βασιλεύσει στις καρδιές όλων των ανθρώπων, όπως ακριβώς τόνισε και ο Πατριάρχης μας στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.