Tanta - February 2004 (Greek)

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΝΤΑ

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2004, με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄,  45 πάροικοι από την Αλεξάνδρεια υπό τη συνοδεία του γράφοντος και του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Μάρκου Θεοδόση, μετέβησαν οδικώς στην Τάντα με λεωφορείο της εταιρείας NASCO TOURS, το οποίο παρεχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου που πρόσφατα πανηγύρισε.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με καταρρακτώδη βροχή, χαλάζι και δυνατό αέρα, ακραία καιρικά φαινόμενα για τον τόπο, οι προσκυνητές δήλωσαν παρόντες το πρωί στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητας και επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο. Δόξα τω Θεώ. Η πίστη, η Παναγία και οι ευχές του Πατριάρχη μας, μας  βοήθησαν στο να μην ακυρωθεί το προσκύνημά μας.  

Λόγω της βροχής και της ολισθηρότητας του δρόμου το λεωφορείο δεν μπορούσε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα κι έτσι αφιχθήκαμε στην Τάντα με μεγάλη καθυστέρηση. Στην είσοδο του Ναού μας περίμενε ο οικείος Μητροπολίτης, ο Ερμουπόλεως Νικόλαος. Ο π. Μάρκος αφού ετοίμασε την προσκομιδή, πήρε ευχή από τον Σεβασμιώτατο και άρχισε η Θεία Λειτουργία. Στο ψαλτήρι, ο υπογράφων με την βοήθεια παροίκων και των λιγοστών Ελλήνων που ζουν στην Τάντα. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργία τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων, αφού το συγκεκριμένο Σάββατο ήταν το Ψυχοσάββατο.           

Πριν ο Σεβασμιώτατος διανείμει το αντίδωρο ως επισφράγισμα της τελέσεως της αναιμάκτου θυσίας, μας καλωσόρισε με λόγια θερμά που ζέσταναν τις ψυχές μας εκείνο το κρύο πρωινό, μιλώντας μας για την αγάπη του Χριστού που ενώνει όλους του Ορθόδοξους, Έλληνες και μη. Στον σύντομο λόγο του, τον οποίο εκφώνησε στην αραβική, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό ιδρύσεως της Ελληνικής Κοινότητας Τάντας και της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού. Επίσης μας ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσει η ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, της Κοινότητας των Αραβορθοδόξων. Ο υπογράφων ανταπαντώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τα καλά του λόγια, εξέφρασε την χαρά των προσκυνητών που βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής στην Τάντα, άλλοι για να συντηρήσουν τις μνήμες τους και άλλοι για να γνωρίσουν τους χώρους που άλλοτε έζησαν μεγάλες δόξες καθώς και για το χαρμόσυνο άγγελμα της ανακαίνισης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου αναφέροντας πως η ανακαίνιση αυτή αποτελεί μέρος του μεγάλου ενδιαφέροντας που δείχνει ο Πατριάρχης μας για την συντήρηση και ανακαίνιση όλων των ναών που μαρτυρούν την παρουσία της Ορθοδοξίας στην χώρα του Νείλου για δύο χιλιετίες τώρα και την σφραγίδα των Ελλήνων, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Μακαριώτατος. Τέλος εκ μέρους όλων, ευχήθηκε υγεία, δύναμη και καρποφόρα διακονία στον Σεβασμιώτατο που ποιμαίνει την Ιερά Μητρόπολη Ερμουπόλεως εδώ και τρία χρόνια.     

Στην συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα στην παρακείμενη αίθουσα και δόθηκε ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην πόλη. Μερικοί προσκυνητές επισκέφθηκαν το ελληνικό κοιμητήριο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους προγόνους τους που είναι ενταφιασμένοι εκεί.

Λίγο μετά το μεσημέρι επιβιβαστήκαμε και πάλι στο λεωφορείο και αναχωρήσαμε για την Αλεξάνδρεια. Κατά την διάρκεια της επιστροφής η δ. Ματούλα, υπάλληλος του Ελληνικού Προξενείου Αλεξανδρείας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τάντα, μας μίλησε για τα χρόνια που ο ελληνισμός ανθούσε στην Τάντα. Φτάνοντας στην Αλεξάνδρεια δοξάσαμε τον Θεό που μας αξίωσε να ολοκληρώσουμε το προσκύνημά μας χωρίς προβλήματα παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Μάρτιο.       

+ ο Νειλουπόλεως Γεώργιος

Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας

---------------------------------------------------------------------------

Updated 22/2/04