Hroniko tafis makaristou Patriarhou Petrou - 15/09/04 (Greek)

Παναγιώτης Τζουμέρκας

Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

Με τιμές αρχηγού κράτους και σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη τελετή πραγματοποιήθηκε η κηδεία του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ΄, ενός εκ των μεγάλων πατριαρχών που εκλέησε και λάμπρυνε τον παλαίφατο θρόνο του αγίου Μάρκου, παρά το σύντομο της πατριαρχίας του.

Η κηδεία του μακαριστού Πατριάρχου τελέσθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου ε. ε. στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο Κάιρο με αεροσκάφος C 130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Πριν από την άφιξή του στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με ειδική πτήση κατέφθασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και από ικανό αριθμό ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αφίχθηκε στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, την Υπουργό Παιδείας κ. M. Γιαννάκου-Κουτσίκου, η οποία παράλληλα εκπροσωπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση, τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιο Σούρλα, τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκη και τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη. Επίσης τον κ. Στεφανόπουλο συνόδευαν βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ.κ. Χ. Οικονόμου, πλήθος ιεραρχών και υπηρεσιακών παραγόντων. Τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υποδέχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μάγκεντ Ζορζ.  Ακόμη με ειδική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου ο Δημήτρης Χριστόφιας πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου και εξάδελφος του μακαριστού Πατριάρχου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης,   ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Π. Γεωργιάδης. Την κυπριακή αντιπροσωπεία πλαισίωναν και ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Ναυκρατίας Κύριλλος και ο Κυρήνης Αθανάσιος και ικανός αριθμός κληρικών και συγγενών του μακαριστού Πατριάρχου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αιγυπτιακές αρχές, προς υποδοχή των υψηλών επισκεπτών, άνοιξαν, για πρώτη φορά, την προεδρική αίθουσα του αεροδρομίου και παρείχαν αμέριστη φιλοξενία και συμπαράσταση, προβαίνοντας παράλληλα στην παροχή πολλαπλών υπηρεσιών και διευκολύνσεων. Την όλη προσπάθεια υποδοχής συντόνιζαν οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Π. Βαλασσόπουλος και της Κύπρου κ. Φ. Αναστασίου, περιστοιχιζόμενοι από πλήθος διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων

Μετά την άφιξη του αεροσκάφους C 130, όλοι οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο όπου αυτό στάθμευσε και υποδέχθηκαν την σορό του μακαριστού Πατριάρχου, το φέρετρο της οποίας καλύπτετο με την ελληνική και αιγυπτιακή σημαία. Κατά την διάρκεια της υποδοχής, άγημα των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου απέδιδε τιμές αρχηγού κράτους, στον μεταστάντα πνευματικό ηγέτη των ορθοδόξων της αφρικανικής ηπείρου. Ύστερα από την υποδοχή όλοι μαζί εν πομπή μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Σε ολόκληρη την διαδρομή η αιγυπτιακή Κυβέρνηση είχε διακόψει την κυκλοφορία και δεξιά και αριστερά της οδού είχαν παραταχθεί στρατιωτικά και αστυνομικά αγήματα τα οποία απέδιδαν τιμές στην διερχόμενη σορό του Πατριάρχου.

Στην Μονή του Αγίου Γεωργίου από νωρίς είχαν συρρεύσει χιλιάδες ανθρώπων, από την Αίγυπτο, την Αφρική και από κάθε γωνιά του πλανήτη για να αποδώσουν το ύστατο χαίρε στον πνευματικό τους πατέρα, έναν πατέρα ο οποίος διέσχιζε την Αφρική από άκρη σ’ άκρη για να αφουγκρασθεί τους κτύπους της πονεμένης καρδιάς τους, να τους ενισχύσει και να απαλύνει τον πόνο τους, να τονώσει το πληγωμένο ηθικό τους, να τους κάμει δυνατούς και ικανούς να ανορθώσουν το ανάστημά τους. Κατά την διάρκεια εισόδου στην Ιερά Μονή, η μαθητιώσα νεολαία και οι πρόσκοποι (ελληνόφωνοι και αραβόφωνοι) πλαισίωσαν το φέρετρο και εισήλθαν μέσα στο ναό ως τιμητική συνοδεία του. Την όλη τελετή συντόνιζε ο επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος, ενώ τα της ταφής είχε αναλάβει ο επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος.

*  *  *

Η εξόδιος ακολουθία άρχισε στις 5 μ.μ. προεξάρχοντος του έχοντος τα πρεσβεία μητροπολίτου γέροντος Μέμφιδος Παύλου, με την συμμετοχή ολοκλήρου της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το πένθος έφεραν οι επίσκοποι Νιγηρίας Αλέξανδρος, Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, Νειλουπόλεως Γεώργιος και Ζάμπιας Ιωακείμ. Στην εξόδιο ακολουθία από εκκλησιαστικής πλευράς παρέστησαν: ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ενώ παρέστησαν αντιπροσωπείες από τις ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας και Φιλανδίας. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄, ο καρδινάλιος Walter Kaspar, ως εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Λατίνος επίσκοπος Αλεξανδρείας, επίσης εκπρόσωποι της Αρμενικής, Συροιακωβιτικής, Αγγλικανικής, Προτεσταντικής, Ευαγγελικής και Μελχιτικής Εκκλησίας, καθώς και θρησκευτικοί υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Ισλάμ.     

Από πολιτικής πλευράς, εκτός από τους υψηλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο, συμμετείχαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου και πλήθος διπλωματικών και προξενικών αρχών. Ακόμη τις ορθόδοξες κοινότητες εκπροσώπησαν οι πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας κ. Χ. Κατσιμπρής, και Καΐρου κ. Χ. Καβαλής καθώς και ο πρόεδρος των αραβοφώνων ορθοδόξων κ. Rober Hosni. Επίσης παρέστησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης και ο συντονιστής Ασίας –Αφρικής κ. Βασίλειος Μαγδαληνός, όλα τα προεδρεία των συλλόγων και σωματείων Αιγύπτου και ορθοδόξων κοινοτήτων της Αφρικής. Τέλος, παρέστησαν άπαντες οι οφικιάλιοι, άρχοντες και μεγάλοι ευεργέτες του Πατριαρχείου. 

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Στην ομιλία του ο πολιός μητροπολίτης αναφέρθηκε στο πλούσιο και πολύπλευρο έργο του μακαριστού Πατριάρχου σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, τονίζοντας ιδιαίτερα, την μέγιστη συμβολή του στην προβολή της Ορθοδοξίας και στις πιο μακρινές γωνιές της Αφρικής. Παράλληλα ευχήθηκε να αναδειχθεί άξιος διάδοχος του, ο οποίος με την ίδια ζέση, ένταση και δύναμη θα συνεχίσει το πολύπλευρο αυτό έργο. Λόγο εκφώνησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο τελευταίος περιέγραψε τον ακάματο αγώνα του μακαριστού Πατριάρχου για την διάδοση του Ευαγγελίου σε ολόκληρη την Αφρική, τονίζοντας ότι προσέφερε τα μέγιστα και στην ενότητα των Εκκλησιών αλλά και στην αποφυγή φανατισμών. Τελειώνοντας εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να βρεθεί ικανός διάδοχος ο οποίος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με ζήλο προς το Πατριαρχείο και το ποίμνιο.  Ακόμη λόγους εκφώνησαν η Υπουργός Παιδείας της Ελληνικής Κυβερνήσεως  οι πρόεδροι των Κοινοτήτων:  Αλεξανδρείας, Καΐρου και των Αραβοφώνων. Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης Ιωανουπόλεως Σεραφείμ ευχαρίστησε στα ελληνικά και στα αγγλικά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄.    

Αφού περατώθηκαν οι επικήδειοι λόγοι, και ενώ οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου έψαλλαν την φήμη του μακαριστού Πατριάρχου, το φέρετρο με την σορό του, βασταζόμενο από κληρικούς του Πατριαρχείου, οδηγήθηκε εκτός ναού και τοποθετήθηκε σε ειδική κρύπτη δίπλα στους τάφους των άλλων Πατριαρχών Αλεξανδρείας κάτω από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατά την διάρκεια εναποθέσεώς του εντός της κρύπτης, το πλήθος του κόσμου, φανερά συγκινημένο, έψαλλε, με δάκρυα στα μάτια το «Χριστός Ανέστη», αποχαιρετώντας έτσι τον Πατριάρχη του, τον ποιμένα του, τον δικό του άνθρωπο.

Στη συνέχεια και στο αρχονταρίκι της Μονής, η οποία σημειωτέον ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με τις ενέργειες του μακαριστού, προσφέρθηκε καφές, μετά τον οποίο οι υψηλοί επισκέπτες από την Ελλάδα και Κύπρο αναχώρησαν με τις ειδικές πτήσεις των Ολυμπιακών και Κυπριακών αερογραμμών.

Τέλος το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παρέθεσε επίσημο δείπνο για να τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Πατριάρχου, στο οποίο παρεκάθησαν, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όλες οι αντιπροσωπείες των ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και πλήθος άλλων εκπροσώπων θρησκευτικών, πολιτικών, διπλωματικών και παροικιακών αρχών. Τον παρηγορητικό λόγο εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.  

Κλίνοντες το γόνυ έμπροσθεν της σεπτής αυτού μορφής, δεόμαστε εις τον πάντων Δεσπότην και Κύριον όπως «τον αποβιώσαντα υπέρ των Αυτού νόμων δούλος Αυτού, εις αιώνιον ζωήν αναστήσει»

ΠΕΤΡΟΥ

του Μακαριωτάτου Θειοτάτου τε και Παναγιωτάτου

Πατρός ημών και Ποιμενάρχου, Πάπα και Πατριάρχου

της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως

Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής,

Πατρός Πατέρων, Ποιμένος Ποιμένων, Αρχιερέως Αρχιερέων,

Τρίτου και Δεκάτου τε των Αποστόλων και Κριτού της Οικουμένης

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ !

Updated 01/10/04