Orthodox/Reformed Theological Dialogue (Greek)

8η Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παγκοσμίου Συνδέσμου Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών

Sambata de Sus, Ρουμανία 4 – 11 Σεπτεμβρίου 2003

Υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Η Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ διόρισε τον υπογράφοντα ως εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Μικτή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παγκοσμίου Συνδέσμου Μεταρρυθμισμένων Εκκλησιών. Έτσι, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής, Σεβ. Μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβα μέρος στην 8η συνάντηση της εν λόγω επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία από τις 5 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Μετά από πρόσκληση του οικείου ποιμενάρχου, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σιμπίου και Τρανσυλβανίας Αντωνίου Plamadeala, οι εργασίες της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Brancoveanu στην περιοχή Sambata de Sus, κοντά στην πόλη Sibiu της Τρανσυλβανίας στην Ρουμανία.

Την ίδια περίοδο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας πραγματοποιούσε επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρουμανίας. Έτσι ο υπογράφων αφίχθηκε στο Βουκουρέστι μαζί με τον Πατριάρχη και την συνοδεία του. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία επί τη αφίξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Βουκουρέστι, που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, αναχώρησα οδικώς για την Τρανσυλβανία μαζί με τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αρσινόης Γεώργιος (Εκκλησία  Κύπρου) και τον Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερο και Καθηγητή της Θεολγοικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης π. Γεώργιο Δράγα (Οικουμενικό Πατριαρχείο). Μετά από διαδρομή 6 ωρών, αφιχθήκαμε αργά το βράδυ στο μοναστήρι, όπου και μας υποδέχτηκε ο διοργανωτής της συναντήσεως Διάκονος Dorin Oancea, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ρουμανίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Μητροπόλεως Σιμπίου.

Ο διάλογος επίσημα ξεκίνησε το 1988 με κύριο θέμα το Σύμβολο της Νίκαιας/Κωνσταντινουπόλεως έχοντας πάντοτε υπ’ όψιν τις διδασκαλίες των Πατέρων της Εκκλησίας πριν από την διάσπασή της. Η 8η συνάντηση ασχολήθηκε με ένα από τα τελευταία άρθρα του Συμβόλου και συγκεκριμένα με το: ‘Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν’, με ειδικότερη έμφαση στην Αγιότητα της Εκκλησίας.

Την έναρξη της συναντήσεως κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, ο οποίος μετέφερε στους συνέδρους τις ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και έκανε σύντομη αναφορά στο θέμα του διαλόγου, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει την Εκκλησία της Ρουμανίας και ειδικότερα τον Μητροπολίτη Αντώνιο για την φιλοξενία.

Οι βασικές εισηγήσεις έγιναν στην αγγλική γλώσσα, με πρώτο εισηγητή τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστο Βούλγαρη (Εκκλησία της Ελλάδος) με θέμα ‘η Αγιότητα της Εκκλησίας’ και ακολούθησαν ο Dr. Michael Weinrich (Paderborn, Γερμανία) με θέμα ‘Αγιασθήτω το όνομά Σου’, ο Διάκονος Dorin με θέμα ‘Η Αγιότητα ως θεικό δώρο’, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Βλάσιος Φειδάς (Εκκλησία της Ελλάδος) με θέμα ‘Η αγιοσύνη ως ανθρώπινο πνευματικό καθήκον’, ο Dr. Yong Bock Kim (Seoul, Korea) συμπρόεδρος της επιτροπής από την πλευρά των Μεταρρυθμιστών, με θέμα ‘Η Αγιότητα της Εκκλησίας ως ανθρώπινο καθήκον από την όψη των Μεταρρυθμιστών’, ο π. Γεώργιος Δράγας  (Οικουμενικό Πατριαρχείο) με θέμα ‘οι Άγιοι στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία’ και τέλος, ο Dr. Moros Ruano (El Escorial, Ισπανία) με θέμα ‘οι άγιοι – τοποθέτησης των Μεταρρυθμιστών’.

Μετά τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, ο π. Γεώργιος Δράγας και ο Dr. Karel Blei (Haarlem, Ολλανδία) έκαναν εκτίμηση του μέχρι σήμερα διαλόγου.

Από πλευράς Ορθοδόξων συμμετείχαν στην επιτροπή εκτός των προαναφερθέντων, ο Ιερομόναχος David Perovic (Πατριαρχείο Σερβίας), ο π. Andrej Minko (Εκκλησία της Πολωνίας), ο Jan Holonic (Εκκλησία Τσεχίας & Σλοβακίας) και ο Pekka Metso (Εκκλησία Φιλανδίας). Από πλευράς Μεταρρυθμιστών ο Dr. Habib Badr (Βηρυτός, Λίβανος), ο Dr. Carnegie Samuel Calian (Pittsburg, ΗΠΑ), ο Dr. Tamaw Juhasz (Cluj, Ρουμανία), o Dr. Phee Seng Kang (Hong Kong), o Dr. Gottfried W. Locher, ως παρατηρητής (Bern, Ελβετία) και ο Dr. Odair Pedrosos Mateus (Γενεύη, Ελβετία).

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου ε.ε. όλα τα μέλη της επιτροπής εκκλησιάσθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Σιμπίου. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν την Θεολογική Σχολή και το μεσημέρι παρεκάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος. Το απόγευμα επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό των Μεταρρυθμιστών και λίγο αργότερα τον τάφο του π. Aurel Jivi (πρώην εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας) και γραμματέα της επιτροπής. Το βράδυ η πρεσβυτέρα του προσφάτως αποβιώσαντος π. Aurel παρέθεσε δείπνο  προς τιμή των μελών της επιτροπής σε αίθουσα του νεόδμητου Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου.

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, τα μέλη της επιτροπής παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Brasov και στην συνέχεια επισκέφτηκαν την ‘Μαύρη’ Εκκλησία καθώς και τον Ελληνικό Ναό της πόλης. Το μεσημέρι παρεκάθησαν σε γεύμα σε αίθουσα του Ναού των Μεταρρυθμιστών.

Οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου ε.ε. με την σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος για τα αποτελέσματα την 8ης συνεδριάσεως και για την πορεία του διαλόγου. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής ορίστηκε για το 2005 και θα πραγματοποιηθεί, μετά από πρόσκληση του Dr. Habib Badr, στην Βηρυτό.