Visit of Minister I. Magkriotis - June 2003 (Greek)

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΟΣ  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΙΩΑΝ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΪΡΟ

Υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Δρ. Καλλιστράτου Οικονόμου

Ο εξοχώτατος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ιωάννης Μαγριώτης, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, πραγματοποίησε από 13 έως 15 Ιουλίου 2003 επίσημη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Στην Αλεξάνδρεια

Το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουνίου, ο κ. Υφυπουργός αφίχθηκε στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους του Μακαριωτάτου ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβ. Μητροπολ. Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκ. Νειλουπόλεως Γεώργιος και ο ιερός κλήρου του Πατριαρχείου. Παρόντες ήσαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημοσθένης Κωνσταντίνου, η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κων. Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Χαρ. Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκης, και πολλοί δημοσιογράφοι ελληνικών ΜΜΕ, οι οποίοι και συνόδευαν τον Έλληνα πολιτικό.

Μετά από σύντομη ξενάγηση στον Πατριαρχικό Ναό, ο κ. Υφυπουργός και οι συνοδοί του έγιναν δεκτοί από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ στην Μεγάλη Αίθουσα Υποδοχής της Μονής. Ο Πατριάρχης κατά την προσφώνησή του, αφού καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της πόλεως της Αλεξάνδρειας, έδρα του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στο σεβασμό που επιδεικνύουν οι Αιγυπτιακές αρχές και ο λαός της Αιγύπτου προς αυτό, στην προσφορά των εξ Αιγύπτου ευεργετών της Ελλάδος και, τέλος,  ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματούχο να ενσκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον στα προβλήματα της σημαντικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Η ομιλία του Πατριάρχου έχει ως εξής:

Εξοχώτατε κ. Υφυπουργέ εξωτερικών της Ελλάδος, Αξιότιμε κ. Πρέσβυ, Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων, Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννου Μαγκριώτη, υπευθύνου για θέματα αποδήμου ελληνισμού και εκκλησιαστικών υποθέσεων στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελεί τιμή και ευχαρίστηση για όλους μας.

Τιμή μεν, διότι ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας επισκέπτεται την όμορφη και ιστορική πόλη της Αλεξανδρείας με τα πολλά μνημεία υψηλής αρχαιοελληνικής, χριστιανικής και μουσουλμανικής τέχνης. Η Αλεξάνδρεια, και μόνο δια του ονόματός της φανερώνει ότι η ίδρυση της είναι αποτέλεσμα του πρώτου εκφραστή της αυτοκρατορικής Ελλάδος, Αλεξάνδρου του Μεγάλου.

Ευχαρίστηση δε, επειδή η παρουσία ενός υψηλόβαθμου Κυβερνητικού στελέχους δηλώνει εμπράκτως ότι η Μητροπολιτική Ελλάδα, όπως και κατά το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της, μεριμνά για όσους διαβιούν, εργάζονται και συχνά μεγαλουργούν και εκτός του συνόρων του Ελληνικού Κράτους.

Οι σπουδαίοι Έλληνες πρόγονοί μας, ήδη από την αρχαιότητα, ουδέποτε προέβησαν στην διάκριση μεταξύ των κατοίκων της Μητροπώλεως και των αποδήμων. Η ίδια αντίληψη ενότητας και αλληλοϋποστηρίξεως διασώζεται στην Εκκλησία, όπου όλοι αποτελούμε «μέλη εκ μέρους»,σύμφωνα με βασικότατη αγιογραφική διδασκαλία.         

Η Αλεξάνδρεια, από της ιδρύσεώς της, αποτελεί τον σημαντικότερο συνδετικό κρίκο του Αιγαίου Πελάγους με την Αφρικανική Ήπειρο. Για το λόγο δε τούτο, η έδρα του Πατριαρχείου αναβιβάστηκε αμέσως στην δεύτερη θέση της οικουμενικής αδιάσπαστης Εκκλησίας, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η ιστορία όμως του Αλεξανδρινού Θρόνου αποδεικνύει ότι η αίγλη  του δεν περιορίστηκε και δεν μειώθηκε η ακμή του,  παρά τις κατά καιρούς χαλεπές περιστάσεις.  Ως συνεχιστές δε και διάδοχοι τοιαύτης παραδόσεως, κατανοούμε ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες και ότι οι υποχρεώσεις στέκουν προκλητικά ενώπιον μας.

Το Πατριαρχείο μας με την υπερδισχιλιετή ιστορία του και προσφορά του προς την εκκλησία και τον κόσμο, όπως είναι σε όλους γνωστό, κοσμείται με θαυμαστά μνημεία, σιωπηλοί και συγχρόνως πολύφθογγοι μάρτυρες του μεγαλείου του παρελθόντος, τα οποία χρειάζονται την μέριμνα και απαιτούν την υποστήριξη όλων μας.  Είναι δε τόσο σημαντικό, διότι μερικά από αυτά είναι εφάμιλλα των όσων οι εξ  Αλεξανδρείας μεγάλοι ευεργέτες προσέφεραν στην Μητροπολιτική Ελλάδα, αληθινά κοσμήματα τέχνης στην Αθήνα και αλλού.

Επίσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ένεκα του κύρους του και των έργων των παλαιοτέρων, αλλά και των συγχρόνων τέκνων του, απολαμβάνει της υποστηρίξεως εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών και του σεβασμού του μουσουλμανικού κόσμου.  Οι ενταύθα τοπικές αρχές προστατεύουν το Πατριαρχείο και τους Χριστιανούς με υποδειγματική ευπρέπεια.  Δεν ενοχλούνται, όταν οι καμπάνες κτυπούν καθημερινά για τις ιερές ακολουθίες, αναγνωρίζοντας την μακρά  προσφορά του χριστιανισμού ενταύθα. Ακόμη, δεν αρνούνται την κοινή συμβίωση, αλλά με σταθερότητα και κατανόηση μουσουλμάνοι και χριστιανοί φοιτούν στα ίδια σχολεία και μοιράζονται τις αυτές θέσεις εργασίας, ενώ οι αργίες της Παρασκευής και της Κυριακής συνυπάρχουν αρμονικά.

Κύριε Υφυπουργέ, η ποικιλία της ιστορίας και η σύγχρονη πραγματικότητα, υπό την καταλυτική  πνευματική υποστήριξη του Αποστολικού μας Πατριαρχείου, δεν ίστανται μόνο ως συνέχεια μακραίωνης παραδόσεως, αλλά, αντιθέτως, καλούν σε επανεκκίνηση των δυνάμεων και στήριξη  των υφισταμένων δυνατοτήτων.

Το Πατριαρχείο μας ενεργοποιεί τις  υπάρχουσες πατρογονικές μας καταβολές για ανακαίνιση του κόσμου και πνευματική ανάταξή του.  Στο έργο αυτό αλληλοσυμπληρούμεθα και από κοινού πορευόμεθα.  Όπλο μας είναι η λογική ελπίδα και όχι η ανεδαφική χίμαιρα, στήριγμά μας είναι η αληθινή αγάπη διακονίας του κόσμου και όχι η μετά ισχύος επιβολή, όραμα μας είναι η ανάδειξη της ιστορίας μας και όχι η υποταγή των αδυνάτων.  Τέλος, ως κραταίωμα ισχυρότατο, σταθερό και αδιαμφισβήτητο έρχεται η Θεία Χάρις, που χαρίζεται από τον Κύριο των Άνω Δυνάμεων και Ποιητή  Βασιλέα πάσης μορφής ζωής.

Δια των συνοπτικών αυτών εμπειρικών προσανατολισμών, σας αποδεχόμεθα μετά αγάπης πολλής και μεγίστης  ικανοποιήσεως στην ιερή Καθέδρα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Σας ευχόμεθα καλή διαμονή στη φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου και σας παρακαλούμε να ενσκύψετε ευμενώς στα από των ενταύθα προσώπων, φορέων και θεσμικών εκφραστών πολλά και επείγοντα ζητήματα που θα σας παρουσιάσουν.

Υπεράνω όμως πάντων θέσατε τις προτεραιότητες του Πατριαρχείου, διότι η περαιτέρω αναβάθμιση του επιστρέφει προς το ποίμνιο του στην Αίγυπτο και στην Αφρική. Παραλλήλως δε, το πολύμορφο έργο του Πατριαρχείου αντιπροσφέρεται στην Εκκλησία και σε όλο τον ορθόδοξο και χριστιανικό κόσμο και, φυσικά, στον μουσουλμανικό πολιτισμό προς δόξα της φιλτάτης πατρίδος μας, της γλυκιάς μητρός μας Ελλάδος. Καλώς ορίσατε !!!

Στην αντιφώνησή του ο κ. Υφυπουργός με μεστό και άμεσο λόγο μίλησε για την θέση της Αλεξανδρείας στην ιστορία, για την νοητή, αλλά διακριτή γραμμή που συνδέει τις ιστορικές πόλεις της Αλεξανδρείας και της Θεσσαλονίκης (από όπου κατάγεται ο ίδιος) και τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:  

Είμαι ευγνώμων για τη θερμή υποδοχή σας, Μακαριώτατε. Η νοητή γραμμή που συνδέει για χιλιετίες το ιστορικό κέντρο του Ελληνισμού, την Αλεξάνδρεια, με το μητροπολιτικό κέντρο, μας φέρνει όλους εδώ, προσκυνητές της λαμπρής ιστορίας της και των μοναδικών δημιουργημάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Θα θέλαμε πολύ στο κατώφλι του 21ου αιώνα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του Ελληνισμού. Τα κίνητρα υπάρχουν, με όχημα το "επιχειρείν" και τον πολιτισμό θα ξανασυναντηθεί ο Ελληνισμός με την ιστορική Αλεξάνδρεια, την αδελφή της Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τον φιλόξενο Αιγυπτιακό λαό.

Μετά την ανταλλαγή δώρων, ο κ. Υφυπουργός και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν υπό του Μακαριωτάτου, τον οποίο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπ. Πηλουσίου και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως, στο υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο και στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου επιθεώρησαν τις εν εξελίξει εργασίες.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος και ο κ. Υφυπουργός παρέστησαν στην τελετή λήξεως του σχολικού έτους και απένειμαν από κοινού τα ενδεικτικά, απολυτήρια και βραβεία στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και παρακάθησαν στο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας προς τιμήν του κ. Υφυπουργού, ενώ το βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στην προξενική κατοικία η Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Κ. Αθανασιάδου.

Στο Κάϊρο

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Ιουνίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ έφθασε στο Κάιρο τόσο για την Πατριαρχική Παρρησία της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, όσο και εξ αφορμής της επισκέψεως στο Κάϊρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος. Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου διαμένει προσωρινώς λόγω των εργασιών στην Πατριαρχική Επιτροπεία, την Α.Θ.Μ. υπεδέχθησαν ο Προϊστάμενος της Μονής Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος και οι Κληρικοί του Καίρου.

Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, μετέβη στην Ελληνική Πρεσβεία, όπου συμμετέσχε σε κοινή σύσκεψη όλων των διπλωματικών, προξενικών και κοινοτικών αρχών Καϊρου και Αλεξανδρείας, προέδρων των επιμελητηρίων και των εμπόρων, και του κ. Στεφ. Ταμβάκη, Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ. Η συνάντηση με τον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του κ.κ. Π. Κωνσταντινοπούλου και Α. Αργυριάδη έγινε με στόχο να συζητηθούν προβλήματα και να εκφρασθούν απόψεις σε θέματα που αφορούν το ιεραποστολικό και εθνικό έργο του Πατριαρχείου και τις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στον χώρο του αποδήμου Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο Μακαριώτατος μίλησε εμπνευσμένα και με παρρησία για την Εκκλησία μας και ζήτησε από την μητέρα πατρίδα να συνεχίσει και να ενισχύσει την συμπαράσταση  προς το έργο του Πατριαρχείου, ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια, την οποία έχει από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Πατριάρχης αναλάβει για τη διατήρηση των μνημείων, τη βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση του εμψύχου υλικού διά ικανών στελεχών. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση του όλου Πατριαρχικού έργου στην Αφρικανική Ήπειρο.

Μετά το πέρας της συσκέψεως ο Πατριάρχης παρεκάθησε με τους επισκόπους του και τον ιερό κλήρο σε δεξίωση στο Ελληνικό Κέντρο, που παρετέθη από την Ελληνική Κοινότητα Καίρου με σκοπό την συνάντηση του Υφυπουργού με όλον τον παροικιακό Ελληνισμό.

Την Κυριακή το πρωί, ο Μακαριώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας της Πεντηκοστής και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό του Αγίου Πνεύματος (της Γονυκλισίας) στον Ι. Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και πολλούς άλλους κληρικούς. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, όλη η συνοδεία του (συνεργάτες και δημοσιογράφοι), οι Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Δ. Κωνσταντίνου και Φ. Αναστασίου, οι λοιπές προξενικές και κοινοτικές Αρχές, ο κ. Σ. Ταμβάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μακαριώτατος ομίλησε καταλλήλως εμβαθύνοντας στο νόημα της εορτής και τονίζοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας. Τέλος δε, τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου (Α΄ τάξεως ) τον κ. Ι. Μαγκριώτη και συγχρόνως με λόγους θερμούς ευχαρίστησε για την βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσφορά του ζεύγους Κυριάκου και Στυλιανής Κυριάζη στην ενορία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Οι ως άνω ευεργέτες του Πατριαρχείου προσέφεραν για την ανακαίνιση και βελτίωση των αιθουσών πλησίον του Ναού, ενώ η Κοινοτική Επιτροπή εργάσθηκε για τον εξοπλισμό των χώρων. Ακολούθως κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων από τον κ. Υφυπουργό και τον Πατριάρχη και παρεσχέθη δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα. Η πλήρη πατριαρχική ομιλία κατά τη Θεία Λειτουργία έχει ως ακολούθως: 

Καί εγώ ερωτήσω τον Πατέρα και άλλον Παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ' υμών εις τόν αιώνα, το Πνεύμα της αληθείας ... εκείνος υμάς διδάξει πάντα..." (Ιωάν. ιδ' 16, 26).

Εξοχώτατε κ. Υφυπουργέ, Εξοχώτατοι κ.κ. Πρέσβεις, Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά της περιοχής Καίρου,

Η ολόλαμπρη εορταστική ατμόσφαιρα της σημερινής ημέρας είναι άμεσο αποτέλεσμα της αύρας του Παναγίου Πνεύματος.  Η εκπλήρωση των επαγγελιών στέκει ενώπιόν μας ως η μέγιστη δωρεά, το υψηλότερο, αλλά και το  πλέον αναφαίρετο χάρισμα.  Ο «άλλος Παράκλητος», που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα ήλθε στον κόσμο. Χορηγήθηκε στην Εκκλησία δια του Υιού από τον Θεό Πατέρα.  Ουδείς δύναται να αφαιρέσει από την Εκκλησία την πολυτιμότερη και καταστατική κληρονομία της, δηλαδή τις δωρεές και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Πνεύμα συνετέλεσε στην δημιουργία του κόσμου, περιέλαμψε τους προφήτες, ενήργησε τα μυστήρια της σαρκώσεως του Ιησού Χριστού,  εκπλήρωσε την ελπίδα των Αγίων  Αποστόλων και, έκτοτε, κατευθύνει την Εκκλησία στην αλήθεια του Θεανθρώπου.  Η παροχή του Αγίου Πνεύματος στηρίζει την βεβαιότητά μας και την πίστη μας στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού.   Γι' αυτό και η αγωνία των αγίων υπήρξε πάντοτε η σωστή και αδιαπραγμάτευτη πίστη στον Μεσσία του κόσμου, την οποία κατανοούσαν ως άμεσο έργο και αποτέλεσμα  της επενεργείας του Αγίου Πνεύματος.

Η εμμονή της Εκκλησίας στην ορθή πίστη δεν είναι ηθικό κατασκεύασμα, αλλά η πεμπουσία της σωτηρίας, κυρίως σε περιπτώσεις αμφισβητήσεως ή και κακοδόξου προσεγγίσεώς της, καθώς αποτελεί το πρώτο δημιούργημα του Θεού, σύμφωνα με τη διδασκαλία των Αλεξανδρινών Αγίων Πατέρων και Διδασκάλων Κλήμεντος, Αθανασίου και Κυρίλλου, οι οποίοι στα έργα τους τονίζουν την αοιδιότητα και αιωνιότητα της.

Συνεπώς, η Εκκλησία είναι ο πνευματικός χώρος της χορηγήσεως των Θείων χαρισμάτων, στην προσερχόμεθα εκζητώντας την αποκατάσταση των σχέσεών μας με τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο, εφ’ όσον είναι υπερκείμενο μέγεθος, το πρώτο δημιούργημα του Θεού.  Τα δε χαρίσματα του Θεού λειτουργούν στην ευχαριστιακή κοινότητα και ουδέποτε αποκεκομμένα από αυτόν. 

Η χάρις του Αγίου Πνεύματος είναι ο ενωτικός δεσμός για όλους τους πιστούς και η ποικιλία των χαρισμάτων ενεργοποιείται για να διακονηθεί η Εκκλησία. Οποιαδήποτε πρόθεση εξουσιαστικής εκμεταλλεύσεως ή και σφετερισμού της Θείας Χάριτος αντιστρατεύεται την Εκκλησία με τον πιο απόλυτο τρόπο και συνεπάγεται την τιμωρία της αποστερήσεως των θείων  υποσχέσεων. 

Αγαπητά μου τέκνα,

Η πατριαρχική παρρησία της Πεντηκοστής κατ' εξαίρεσιν εφέτος πραγματοποιείται στον περικαλλή τούτο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, αντί του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου, λόγω των εκεί εργασιών αναπαλαιώσεως.

Ο εξωτερικός χώρος του Ναού, στον οποίο τώρα προσευχόμεθα, έχει αναπλασθεί με την ευγενή χορηγία της οικογένειας Κυριάζη.  Εγκαυχόμεθα εν Κυρίω, επειδή ο Θεός κατευθύνει τέτοιες αξιομίμητες προθέσεις και πράξεις και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί και ο εσωτερικός χώρος του Ναού, τον οποίο και παλαιότερα η ίδια οικογένεια φρόντισε.  Εκτός δε τούτων, μετά το πέρας της Γονυκλισίας θα εγκαινιάσουμε την αίθουσα, όπου δια της προσφοράς της ως άνω οικογενείας διαμορφώθηκαν η αίθουσα υποδοχής και άλλοι βοηθητικοί χώροι, ενώ ο εξοπλισμός τους έγινε υπό του Πατριαρχείου και άλλων χορηγών που αγαπούν την εκκλησία, ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη λειτουργία του ναού.

Οι προς την εκκλησία δωρεές γίνονται με σκοπό να έλθει η Χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος όχι μόνον στους δωρητές, αλλά προς όλη την εκκλησιαστική κοινότητα.  Υπό την έννοια αυτή, οικονομούνται οι κατά καιρόν αμαρτίες των πιστών, χωρίς να περιορίζεται η πρόοδος και η προώθηση του όλου πνευματικού και ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας στο χρόνο.

Η χαρά μας σήμερα πολλαπλασιάζεται, επειδή ανάμεσά μας ίσταται ο εξοχώτατος Υφυπουργός Εξωτερικών της μητέρας πατρίδος Ελλάδος κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος ως αρμόδιος Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Θεμάτων από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Αλεξανδρινό Θρόνο και την Θεία Χάριτι Προκαθήμενό του. Το ενδιαφέρον του για μας, που ζούμε στην είσοδο της Αφρικανικής Ηπείρου, αποβαίνει τελικός γέφυρα προσφοράς προς όλο το πολυπληθές ποίμνιό μας, σε κάθε γωνιά της Αφρικής.

Γι' αυτό, ως ένδειξη της αγάπης του και της προσφοράς του,  απονέμουμε μετά πάσης τιμής στον κ. Υφυπουργό τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Μάρκου (Α' Τάξεως) και τον καλούμε, μετά το πέρας της ακολουθίας, τιμητικώς να κόψει την κορδέλα της  εγκαινιαζομένης αιθούσης, δείγματα πάντα ταύτα της χαράς μας για την παρουσία του.

Ευχαριστούντες τον εξοχώτατο Υφυπουργό για την παρουσία του και παράλληλα την οικογένεια Κυριάζη για την υλοποίηση της προς την Εκκλησία αγάπης της, προσευχόμεθα υπέρ υγείας πάντων και ευχόμεθα το Πανάγιο και Ζωοποιό Πνεύμα να κατευθύνει τα διαβήματά σας προς τα αγαθά έργα της του Κυρίου ευαρεσκείας, ώστε από κοινού να απολαύσουμε την ερχόμενη Βασιλεία του Θεού.  Αμήν.-

Μετά από σύντομη ξενάγηση του Υφυπουργού στα Ελληνικά Σχολεία της Ηλιουπόλεως και τη  συνάντησή του με τους Προέδρους Συλλόγων και Σωματείων, παρεσχέθη από τον Μακαριώτατο γεύμα προς τιμήν του κ. Μαγκριώτη στην αίθουσα LE PALAIS του πλωτού εστιατορίου LE PACHA. Στο γεύμα παρεκάθησαν όλες οι Αρχές και φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου πολιτικού, αλλά και του Μακαριωτάτου και κατ΄ αυτό αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις. Ο Μακαριώτατος προσφώνησε τον υψηλό προσκεκλημένο του διά των επομένων: 

Εξοχώτατε  κ. Υφυπουργέ των Εξωτερικών της Ελλάδος, Αξιότιμοι κ.κ. Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου, Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου, Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η σημερινή εορτή, κατά την οποία πανηγυρίζουμε την αποστολή του Παναγίου Πνεύματος στον κόσμο,  ονομάζεται «γενέθλιος ημέρα» της Εκκλησίας. Πιστεύουμε, όπως μας διδάσκουν οι Πατέρες της πίστεως,  ότι η Εκκλησία καθοδηγείται από το Άγιον Πνεύμα «εις πάσαν την αλήθειαν». Συνεπώς,  η Εκκλησία  είναι ο πνευματικός χώρος της αλήθειας, της ζωής και της χαράς, ενώ ως καταφύγιο ψυχών, αναδεικνύεται σε Πνευματικό Φάρο, ο οποίος φωτίζει τους εγγύς και τους μακράν αδελφούς με το ανέσπερο φως του.

Η Εκκλησία δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά  όρια, αλλά επεκτείνεται στο χώρο και στο χρόνο, χωρίς στενότητα και δεσμεύσεις.  Αυτό άλλωστε ορίζει ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της, δηλαδή την οικουμενικότητα του κηρύγματός και της αποστολής της.  Η σημερινή εορτή φανερώνει το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τον κόσμο, διότι, το έργο της δεν περιορίζεται μόνο σε όσους πιστεύουν στο όνομα του Χριστού, αλλά δια της Εκκλησίας απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο και σε όλη την κτίση.

Η εορτή της Πεντηκοστής  αποκτά σήμερα ειδικό βάρος και εξαιρετικό περιεχόμενο για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, λόγω της παρουσίας του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ιωάννου Μαγκριώτη, της λίαν αγαπητής  Εξοχώτητος σας.  Χαιρόμεθα ειλικρινώς, διότι  στο αγαπητό πρόσωπό σας, κ. Υφυπουργέ, βλέπουμε την μητέρα πατρίδα και τους αγαπητούς συμπαπριώτες μας. Η παρουσία σας δε ανάμεσά μας, υποδηλώνει το ενδιαφέρον και την μέριμνα της φιλτάτης μητέρας πατρίδος προς τους αποδήμους Έλληνες, το οποίο είναι και το αντικείμενο της αμέσου αρμοδιότητάς σας.

Παρακαλώ, κρατήστε στο νου σας τη χαρά και την ικανοποίηση που είναι φανερά αποτυπομωμένες στις καρδιές και στους οφθαλμούς των παρευρισκομένων, οι οποίοι μεταφέρουν την συνείδηση όσων κατοικούμε στην Αίγυπτο, και κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κάϊρο, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, έδρα του Πατριαρχικού μας Θρόνου.

Κατά το τριήμερο της παραμονής σας στις δύο αυτές πόλεις, είμεθα απολύτως βέβαιοι, ότι οι εκδηλώσεις τιμής των ομογενών μας, αλλά και οι διάλογοι μετά των εκπροσώπων των διαφόρων Κοινοτικών και Ομογενειακών φορέων θα έδωσαν στην Εξοχώτητά σας τη δυνατότητα να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες. Παραλλήλως δε, να αποκομίσει τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε το συντελούμενο έργο που οργανώνεται και σχεδιάζεται στην μητροπολιτική Ελλάδα να γίνει αποδοτικότερο, αρτιότερο και πληρέστερο.

Κατά την παραμονή σας στην Αλεξάνδρεια και στο Κάϊρο, διαπιστώσατε προσωπικώς τον νέο άνεμο που πνέει στο παλαίφατο Πατριαρχείο μας. Το έργο μας είναι σύνθετο και πολύπλοκο, αλλά και τα οράματά μας είναι πολλά και οι προσδοκίες μας περισσότερες.  Δεν είναι δυνατόν να μην δει και να μην ομολογήσει ο φιλαλήθης παρατηρητής τα έργα ανασυγκροτήσεως και ανασυστάσεως των μνημείων, μνημείων παλαιών και σπουδαίων, που μαρτυρούν Ορθοδοξία, μαρτυρούν Ελλάδα και διαλαλούν την αίγλη του παρελθόντος, αλλά και ως πρόκληση για αποκατάσταση και ανακαίνιση  στέκουν ενώπιόν μας. 

Σε εμάς έλαχε, κ. Υφυπουργέ, το χρέος και η ευθύνη για την αναστήλωση  και  την ανάδειξή τους σε όλο τον χριστιανικό, αλλά και τον μουσουλμανικό  κόσμο, της πνευματικής μας δικαιοδοσίας.  Οι αγώνες μας όμως δεν περιορίζονται στα άψυχα αντικείμενα, αλλά επεκτείνονται και στην παρουσία νέων προσώπων, κυρίως νεαρών στην ηλικία που με αυταπάρνηση και όρεξη εντάσσονται στη δύναμη του Πατριαρχείου μας. 

Η χαρά της ενταύθα παρουσίας σας, όμως, θα μεταμορφωθεί σε πραγματική συγκίνηση και βαθύτατη ευγνωμοσύνη, εάν η γενναιοδωρία της μητροπολιτικής Ελλάδας συμπαρασταθεί, ώστε οι προσπάθειές μας να επαναφωτίσουν και να ενδυναμώσουν το λαμπρό φως του Φάρου της ορθοδοξίας, τον οποίο διακονούμε με πιστότητα και ακρίβεια.

Ελπίζουμε, ότι το Φως του Χριστού δια του Πατριαρχικού Φάρου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας θα φθάσει σε κάθε γωνιά της Αφρικής. Δεν θα επιτρέψουμε να σβησθεί το Φως αυτό με την υπερδισχιλιετή ιστορική μαρτυρία. Μέσα του, κρύβει την ευαισθησία, αλλά και την πνευματική ισχύ πλειάδος αγίων Πατέρων, εκκλησιαστικών Συγγραφέων και, κυρίως έχει στερεωθεί με τα δάκρυα των οσίων και ταπεινών αναχωρητών της ερήμου.

Ευχαριστούντες και πάλι για την επίσκεψή σας αυτή και εκ μέρους όλων των παρισταμένων, σας ευχόμεθε καλή επάνοδο στην μητέρα πατρίδα. Επίσης, σας παρακαλούμε να δείτε με πνεύμα αδελφικό και με ευμενή  διάθεση, αλλά και διάκριση τα ζητήματα που απασχολούν την Αιγυπτιακή και Παναφρικανική ομογένεια.  Άλλωστε, αυτός είναι ο πληρέστερος τρόπος για να παραμείνει το κοινό  έργο, όπως και το ομοειδές όραμά μας καταθύμιο στους νεωτέρους.

Είθε, η ευγνωμοσύνη που οφειλετικώς αποδίδουμε προς τους ικανούς πατέρες μας να συνεχιστεί και στα παιδιά μας, και οι διάδοχοί μας να υπερηφανεύονται για μας, όπως και εμείς για τους προγόνους μας. Αμήν. - 

Ακολούθησε προσκυνηματική επίσκεψη του κ. Υφυπουργού και της συνοδείας του στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου, όπου ξεναγήθηκε από τον Μακαριώτατο, καθώς και στους χώρους της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καίρου, όπου είδε τα έργα ανακαινισμού του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου και του κτιρίου. Εν συνεχεία ο Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον κ. Υφυπουργό και αναχώρησε για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια οδικώς, ενώ το ίδιο βράδυ εκπροσωπήθηκε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο του Πρέσβεως της Ελλάδος κ. Δ. Κωνσταντίνου προς τιμήν του κ. Μαγκριώτη από τον Πατριαρχικό Επίτροπο  Καίρου Θεοφιλ. Επισκ. Νιτρίας Αλέξιο.

Η Ελληνική Κοινότητα Καίρου ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό να στηρίξει το μέλλον της και συγκεκριμένως στους παρακάτω τέσσερεις πυλώνες: α) στο θέμα των Αιγυπτιακών Ταυτοτήτων, β) στο θέμα της διαδόσεως του Ελληνικού Πολιτισμού, γ) στο θέμα του Γηροκομείου-Νοσοκομείου, και δ) στο θέμα του Παροικιακού Τύπου. 

Παράλληλα με το πρόγραμμα: «Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια» πρόκειται να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια.  Όπως όμως δήλωσε, πολλάκις, ο κ. Υφυπουργός οι προτάσεις των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καίρου δεν είναι  δυνατόν να εξετασθούν αποκεκομμένες από την συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας προς το  Πατριαρχείο και της στηρίξεως του όλου Πατριαρχικού έργου, το οποίο συντελείται υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Υπό την έννοια αυτή, το ταξίδι του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, εφόσον οι πρωτοβουλίες και οι σχεδιασμοί πρόκειται να εκδηλωθούν συντόμως διά πραγματικών έργων.-

---------------------------------------------------------------------------