Enthronement of H.E. Herman - Washington 8/09/02 (Greek)

Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γερμανού ως Προκαθημένου της Εκκλησίας του OCA

Washington – 8 Σεπτεμβρίου 2002

Με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2002 μετέβηκα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να συμμετάσχω ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου μου στην τελετή ενθρονίσεως του Μητροπολίτου Γερμανού ως Προκαθημένου της Εκκλησίας του OCA.

Στο αεροδρόμιο της Washington με υποδέχθηκε αξιωματούχος κληρικός της Εκκλησίας του OCA και με συνόδευσε στο ξενοδοχείο Marriott, όπου είχαν  καταλύσει από νωρίς όλοι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον ίδιο κληρικό οδηγήθηκα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου ήδη είχε αρχίσει η ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου. Είναι παράδοση στις Σλαβωνικές Εκκλησίες ο Όρθρος να τελείται μαζί με τον Εσπερινό αντί να προηγείται της Θείας Λειτουργίας, όπως συνηθίζουμε εμείς.

Ο Καθεδρικός Ναός ήταν κατάμεστος από Αρχιερείς, κληρικούς και πιστούς. Μετά το πέρας των ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανός με καλωσόρισε θερμά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, που απέστειλε εκπρόσωπο στην ενθρόνισή του.

Ακολούθησε δείπνο προς τιμήν των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μεταξύ των εκπροσώπων ήταν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ο Σεβ.  Μητροπολίτης Μινσκ και Έξαρχος Λευκορωσίας Φιλάρετος και ο Αρχιεπίσκοπος Τόκυο και Μητροπολίτης Ιαπωνίας Δανιήλ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τρωάδος Σάββας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους προαναφερθέντες καθώς και με Ιεράρχες και κληρικούς του OCA. Λίγο αργότερα αφίχθηκε και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ιόππης Δαμασκηνός, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Την Κυριακή το πρωί στον Καθεδρικό Ναό τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γερμανού και συμμετασχόντων όλων των παρευρισκομένων Αρχιερέων (26 στο σύνολο). Μετά την μεγαλοπρεπέστατη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η τελετή της ενθρονίσεως του Μητροπολίτου Γερμανού που διαδέχθηκε τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο, παραιτηθέντα για λόγους υγείας. Στην τελετή έλαβαν μέρος οι Αρχιερείς που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας του OCA συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολίτου Θεοδοσίου. Στην συνέχεια παρετέθη δεξίωση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Paul Sambanis και ο επίσης ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος της USAID Andrew Natsios, πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων και πλήθος πιστών. 

Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Marriott. Ο γράφων και στα δύο επίσημα γεύματα παρεκάθησε στο κεντρικό τραπέζι των επισήμων. Κατά την διάρκεια του γεύματος αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις και στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών διάβασαν τα μηνύματα των Προκαθημένων τους. Δεύτερος στη σειρά διάβασα το μήνυμα του Πατριάρχου μου στο οποίο μεταξύ άλλων ο Διάδοχος του Αγίου Μάρκου εξέφραζε τα θερμά και ειλικρινή συγχαρητήριά του προς τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του OCA και συγχρόνως την ευγνωμοσύνη του για την μεγάλη προσφορά του OCA στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου ανά την Αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα για το προσωπικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Θεοδοσίου. Ολόκληρο το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ είχε ως εξής: ‘Your Eminence, beloved brother in Christ, It is with great joy that We heard about your worthy election as successor to H.E. Theodosius, who is a venerable and outstanding Hierarch. The ancient Patriarchate of Alexandria and All Africa, along with Us, count upon cooperation with your beloved Eminence. In the past we have experienced this love and cooperation through the support and assistance that our Patriarchate has received for its mission work in Africa from the OCMC where your Diocese has an active role and a positive presence. On this special day We take this opportunity to express our heartfelt wishes and appreciation along with our Patriarchal satisfaction not only to you, but to the members of the Board of the above mentioned mission center, for the valuable contribution of all of you to the mission efforts of our Patriarchate within the African continent. We would also like to thank you for the 5-year assignment of clergy from the USA to the Holy Diocese of Johannesburg and Pretoria to help us achieve our mission. We look forward to this admirable cooperation and apprehension between us continuing in the future. And now my beloved brother, We wish with all our heart and soul that our Lord Jesus Christ, Who has chosen you for this important task, grant you strength so that you may be a worthy successor to the esteemed Hierarch H.E. Theodosius. Your struggle will be tough and long. May our Lord, the founder and maintainer of His Church, grant you health in spirit and body so that you may bring a favorable beginning to the new mission that you are starting today, for the glory of God and the Orthodox Church. 'Πολλά τα έτη σας!' In Christ and with a brotherly embrace, + PETROS VII Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa.’

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος εκ μέρους του Πατριάρχου μου προσέφερα στον Μητροπολίτη Γερμανό ασημένιο εγκόλπιο αντίγραφο παλαιού εγκολπίου που φυλάσσεται στο μουσείο του Πατριαρχείου μας.

Αργά το απόγευμα συναντήθηκα ιδιαιτέρως με τον Μητροπολίτη Γερμανό. Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Πρωτοσύγκελλος της Εκκλησίας του OCA π. Robert Kondratick. Ο Μητροπολίτης Γερμανός για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε για την εκεί παρουσία μου και ζήτησε να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Πατριάρχη μου τόσο για την συμμετοχή του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην τελετή ενθρονίσεώς του όσο και για το δώρο της αγάπης του. Τέλος εκ μέρους του Πατριάρχου μου παρέλαβα αναμνηστικά δώρα.

Την Δευτέρα το πρωί, 9 Σεπτεμβρίου ε.ε. παρετέθη αποχαιρετιστήριο πρόγευμα. Κατά την διάρκεια του προγεύματος ο Μητροπολίτης Γερμανός ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την συμμετοχή τους στην ιστορική αυτή τελετή της Εκκλησίας του OCA και ζήτησε από τον καθένα ξεχωριστά να πάρει τον λόγο και να μεταφέρει τις προσωπικές του σκέψεις. Ο γράφων στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται από το Πατριαρχείο μας σήμερα στην Αφρική καθώς και για το θεάρεστο έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Πέτρος από την ημέρα της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο αναφερόμενος πάντοτε τόσο στον ιεραποστολικό τομέα όσο και στην ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, των Εκκλησιών και των Εκκλησιαστικών κτιρίων της Αιγύπτου και αλλαχού. Αυτή ήταν και η τελευταία εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί επί την ευκαιρία της ενθρονίσεως του Μητροπολίτου Γερμανού.