Enthronement of H.G. Dr. Rowan WIlliams - Canterbury 27/02/03 (Greek)

Ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας Dr. Rowan Douglas Williams, Προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας 

Canterbury – 27 Φεβρουαρίου 2003

 Υπό του Θεοφιλ.Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003 μετέβη στην Αγγλία για να συμμετάσχω ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου μου στην τελετή ενθρονίσεως του Dr. Rowan Douglas Williams, ως 104ου Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας και Προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας. 

Αργά το βράδυ της ιδίας ημέρας αφίχθηκα στο Canterbury, όπου και κατέλυσα στο ξενοδοχείο County, μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Την επομένη το πρωί περιηγήθηκα μαζί με τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τριμυθούντος κ. Βασίλειο, Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αχαίας, Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ιστορική πόλη, όπου βρίσκεται και η Καθέδρα της Αγγλικανικής Εκκλησίας.  

Το μεσημέρι ο Revd. Canon Jonathan Gough, Γραμματέας του νέου Αρχιεπισκόπου για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Αγγλικανικής Εκκλησίας με τις άλλες Εκκλησίες, παρέθεσε γεύμα στο ξενοδοχείο, στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι εκπρόσωποι. Κατά την διάρκεια του γεύματος είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καθώς και της Λουθηρανικής.

Γύρω στις 2 μ.μ. εν πομπή προσήλθαμε στον Καθεδρικό Ναό που ανακαινίστηκε τον 13ο αιώνα μετά από φωτιά που τον κατέστρεψε τον 12ο αιώνα. Ο Καθεδρικός Ναός του Canterbury ήταν κατάμεστος από Επισκόπους, κληρικούς και πιστούς. Από πλευράς Ορθοδόξων εκτός των προαναφερθέντων ήταν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, Εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο π. Michael Harper, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Korsun Ιννοκέντιος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας και Σουηδίας Δοσίθεος του Πατριαρχείου Σερβίας,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολτένιας και Αρχιεπίσκοπος Κραιόβας Θεοφάνης του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης Συμεών του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Τσιατούρας Αβραάμ του Πατριαρχείου Γεωργίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής, Αρμενικής, Κοπτικής, Αιθιοπικής, Συρορθόδοξης, Λουθηρανικής Εκκλησίας, καθώς και άλλων θρησκειών. Στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις φιλελεύθερες απόψεις του νέου Αρχιεπισκόπου για διάφορα κοινωνικά προβλήματα καθώς και για την επικείμενη πολεμική σύρραξη στο Ιράκ. Έντονα και χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα εναντίον του Βρετανού Πρωθυπουργού.     

Η τελετή της ενθρονίσεως διήρκησε περίπου δύο ώρες στην παρουσία 2.400 προσκεκλημένων μεταξύ αυτών των Αρχιεπισκόπων και Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας, του Πρίγκιπα της Ουαλίας και Διαδόχου του Θρόνου της Αγγλίας Καρόλου και του Βρετανού Πρωθυπουργού Tony Blair.  

Τον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος τον χρησιμοποίησε για να παροτρύνει τον κόσμο να είναι επιεικής και ανεκτικός με τους συνανθρώπους του και μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα συνεχίσει να μιλάει δημοσίως για πολιτικά θέματα, καταδίκασε την χρησιμοποίηση διαφόρων κοινωνικών ομάδων ως εξιλαστηρίων  θυμάτων, τόνισε πως το προφητικό και το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας του μέλλοντος θα είναι αποτελεσματικό μόνο όταν αντιμετωπίζει τα πράγματα με χαρά και με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν λύνουμε τα καίρια προβλήματα με καλύτερη πειθαρχία ή τιμωρία αλλά με καλύτερη μαθητεία και με πλήρη συμμετοχή στην χαρά της ζωής του Χριστού. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εμπειρία που είχε από επίσκεψή του σε Ορθόδοξο Μοναστήρι πριν από δώδεκα χρόνια όταν τον ξενάγησαν σε ένα μικρό παρεκκλήσι του. Χαρακτήρισε αυτό το παρεκκλήσι σαν ένα μέρος όπου ένιωθε κανείς έντονα την παρουσία και την πραγματικότητα της προσευχής. Ο Μοναχός που τον ξεναγούσε άνοιξε την κουρτίνα της Ωραίας Πύλης και εμφανίστηκε το θυσιαστήριο. Μέσα στο ιερό ήταν μόνο μια απλή εικόνα του Χριστού. ‘Εκείνη την ώρα για κάποιο λόγο μου φάνηκε πως το πέπλο του τέμπλου σκίστηκε στα δύο και είδα την απλή πραγματικότητα που δεν είχα ξαναδεί ποτέ, τον Χριστό να βρίσκεται μέσα στην καρδιά των λόγων μας και της λατρείας μας, πίσω από την κουρτίνα των ανησυχιών μας και των θεωριών μας, των αγώνων μας και των αβεβαιοτήτων μας’ είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Williams. ‘Ήταν εκεί, έτσι απλά, τίποτα δεν μπορεί να κάνει κανείς για αυτό, ο Χριστός είναι εδώ, όπως μας υποσχέθηκε ότι θα είναι μέχρι το τέλος του κόσμου. Τίποτα αξιόλογο δεν θα γίνεται στην Εκκλησία αν απλά δεν ξεκινούμε ένα έργο έχοντας τον Χριστό ανάμεσά μας’.                                   

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στο Διεθνές Κέντρο Σπουδών που βρίσκεται παραπλεύρως του Καθεδρικού Ναού.

Το ίδιο βράδυ το Nikaean Club που ιδρύθηκε το 1925 εις ανάμνηση του εορτασμού των 1600 ετών από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή των εκπροσώπων των Εκκλησιών που επισκέφτηκαν το Canterbury για να παρευρεθούν στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Κατά την διάρκεια του δείπνου τον νέο Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο Καρδινάλιος Walter Kasper και η Πρόεδρος του Nikaean Club η Dame Rosemary Spencer. Στην σύντομη αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος της Καντερβουρίας ευχαρίστησε όλους του παρευρισκομένους για την τιμή που του έκαναν να παρευρεθούν στην τελετή ενθρονίσεώς του.

Την επομένη το πρωί ο Αγγλικανός Προκαθήμενος δέχτηκε στο Παλαιό Παλάτι τους εκπροσώπους των διαφόρων Εκκλησιών. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μου προσέφερα στον Αρχιεπίσκοπο Williams ασημένια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και Διαδόχου του Αγίου Μάρκου. Το μήνυμα του Πατριάρχου Αλεξανδρείας μεταφρασμένο στα αγγλικά είχε ως εξής:

Ref. No. 141

To: The Most Rev. & Rt. Honorable

Dr. Rowan Douglas Williams

Archbishop of Canterbury

Primate & Metropolitan of All England

Lambeth Palace

 

Beloved brother in Christ,

His Grace George, Bishop of Nilopolis, the Patriarchal Vicar of Alexandria comes on our behalf to extend to You our congratulations on Your worthy election and Your Enthronement. In this way we participate in Your personal joy, that is also a joy for the Anglican Church and the whole Christian world. 

We also entreat that You receive, with ours, the wishes and blessings of St. Mark, the Apostle and Evangelist, the Founder and Protector of the Church of Alexandria; the Holy Patriarchs of Alexandria such as Athanasius the Great; Cyril of Alexandria; John the Almsgiver and Peter of Alexandria; and the rest of the Fathers and Ascetics of the desert, who by their life and example remain shining beacons to illuminate our path, so that we may all be authentic shepherds and teachers.

We believe in Your collaboration and contribution to the Dialogue for the unity of the Churches of God. We pray on a daily basis for this unity and that we highlight the range of issues that separate our Churches in order to address them for the benefit of our flocks and all of humankind.

We wish that our Lord Jesus Christ give You strength to fulfill the great responsibilities of Your calling. 

We remain Your fervent and beloved brother in Christ,

+ Petros VII

Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa

In the Great City of Alexandria,

February 22nd, 2003

Τέλος εκ μέρους του Πατριάρχου μου παρέλαβα αναμνηστικά δώρα.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ουαλός αναλαμβάνει καθήκοντα ως πνευματικός πατέρας των 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών.     

---------------------------------------------------------------------------