Celebrations of National Day of Greece - October 2003 (Greek)

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Νειλουπόλεως Γεωργίου

Με μεγάλη λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος την επέτειο του «ΟΧΙ»  η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου ε.ε. με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος.

Αναλυτικότερα το κήρυγμα του Επισκόπου Γεωργίου είχε ως εξής:  

‘Υπόστρεφε εις τον οίκον σου και διηγού όσα εποίησέ σοι ο Θεός’

Μακαριώτατε, Εξοχώτατοι, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Ο Ιησούς Χριστός σε εμάς που πιστέψαμε στο όνομά Του, ενώ είχαμε αποστατήσει και απομακρυνθεί από τον Θεό, μέσα στην άπειρη αγάπη Του, μας επανέφερε στον Πατρικό Οίκο, γιάτρεψε τις πληγές μας και μας αποκατέστησε και πάλι στην τάξη των αγαπημένων παιδιών του Θεού.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αισθανόμαστε απέραντη αγάπη και απεριόριστη ευγνωμοσύνη προς τον Κύριό μας. Το αίσθημα αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε αλλά να το εκφράζουμε και να το εκδηλώνουμε. Με ποιους τρόπους; Με αυτούς που μας υποδεικνύει ο Κύριος στην σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Μεταξύ του Ιησού και των δαιμονίων που βασάνιζαν τον δαιμονισμένο στην χώρα των Γαδαρηνών ανοίγεται ένας συνταρακτικός διάλογος. Τα ακάθαρτα πνεύματα διαισθάνονται ότι ήρθε η ώρα για να εγκαταλείψουν την δυστυχισμένη εκείνη ανθρώπινη ύπαρξη και παρακαλούν να τους επιτρέψει ο Χριστός να εισέλθουν στο κοπάδι των χοίρων που έβοσκαν στην πλαγιά του βουνού. Οι χοίροι τότε, κάτω από την επήρεια των δαιμονίων, όρμησαν στο γκρεμό και πνίγηκαν μέσα στη λίμνη.             

Οι βοσκοί, βλέποντας το φοβερό τούτο γεγονός, έτρεξαν στην πόλη και πληροφόρησαν του κατοίκους της. Οι Γαδαρηνοί έρχονται για να βεβαιωθούν με τα ίδια τους τα μάτια και βλέπουν τον Χριστό και τον πρώην δαιμονισμένο να κάθεται στα πόδια του. Φοβήθηκαν αλλά δεν μετανόησαν και ζήτησαν από τον Ιησού να φύγει από την περιοχή τους. Ο Κύριος επιβιβάζεται σε ένα πλοιάριο για να φύγει και ο πρώην δαιμονισμένος παρακαλεί να τον πάρει μαζί του. Ο Κύριος αρνείται και του παραγγέλλει να επιστρέψει στο σπίτι του και να διηγηθεί την ευεργεσία του Θεού.

Αυτό είναι και δικό μας χρέος. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Κύριο για τα όσα μας προσφέρει καθημερινά. Να διηγούμαστε στους άλλους τις ευεργεσίες Του. Να διακηρύττουμε τον πλούτο της θείας αγάπης Του. Να καταθέτουμε ενώπιον των ανθρώπων μαρτυρία πίστεως και αφοσιώσεως στο θείο πρόσωπό Του, μαρτυρία ελπίδας και αγάπης.                

Την μαρτυρία αυτή οφείλουμε να την δίνουμε μέσα στην οικογένειά μας, μέσα στον χώρο της εργασίας μας, μέσα στο σχολείο, μέσα στην κοινωνία που μας περιβάλλει, έχοντας σαν παράδειγμα τον σήμερα εορταζόμενο Άγιο Δημήτριο που σαν νέος και αξιωματούχος στο στρατό του τότε αυτοκράτορα, δεν δίσταζε να ομολογεί ότι είναι μαθητής και στρατιώτης του Σωτήρος Χριστού. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα μίσους και εχθρότητας προς τον Χριστό και τους οπαδούς Του, κατά την εποχή εκείνη, ο Δημήτριος παρουσιαζόταν όχι απλώς ως Χριστιανός, αλλά και διδάσκαλος και εμπνευστής των Χριστιανών.

Ήξερε να καταφεύγει στην προσευχή και να ενδυναμώνεται με τη χάριν του Ιησού Χριστού. Ήξερε ως καλός στρατιώτης του Κυρίου να κοπιάζει, να κακοπάθει, να διδάσκει, να συμβουλεύει, για να φέρει και άλλες ψυχές από το σκοτάδι στο φως και από τον θάνατο της αμαρτίας στην ζωή της αρετής και της ευτυχίας. 

Παρόμοια μαρτυρία έδωσαν και όσοι αγωνίστηκαν κατά το έπος του 1940 στην Βόρειο Ήπειρο, στην Κορυτσά, στο Αργυρόκαστρο, στο Τεπελένι, στους Αγίους Σαράντα και στην συνέχεια σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να προστατεύσουν τα δίκαια της πατρίδας μας και να μας χαρίσουν την πολυπόθητη ελευθερία και την ειρήνη. Αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα σε μια ελεύθερη, προοδευμένη και ειρηνική πατρίδα. Και σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία και την ειρήνη πρωτοπορούσε όπως πάντα η εκκλησία, κλήρος και λαός.

Μακαριώτατε, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, το ωραιότερο πράγμα και το πολυτιμότερο αγαθό είναι η ειρήνη. Την ειρήνη του Θεού προσφέρει ο Χριστός και μόνο Αυτός. Εμείς ως Χριστιανοί οφείλουμε, όσο γίνεται, όσο εξαρτάται από μας, να ειρηνεύουμε με όλους τους ανθρώπους. Όμως, χωρίς ειλικρινή αγάπη στην καρδιά, χωρίς μακροθυμία, χωρίς ανεκτικότητα προς τους άλλους, ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει.

Εσείς Μακαριώτατε, σαν Ποιμενάρχης μας αγωνίζεστε νυχθημερόν για να βασιλεύει η ειρήνη του Θεού στις καρδιές μας αλλά και σαν Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής προσπαθείτε και συνεισφέρετε με τον δικό σας τρόπο έτσι ώστε να βασιλεύει ειρήνη όχι μόνο στην Αφρικανική ήπειρο αλλά σε όλο το κόσμο.                

Ευχηθείτε λοιπόν την ώρα αυτή Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα, να μας αξιώνει ο Θεός να είμαστε και μεις μάρτυρες του Χριστού και ομολογητές του ονόματός Του. Ευγνώμονες κήρυκες της φιλανθρωπίας και των απείρων ευεργεσιών Του. Αποτελεί χρέος μας να ακολουθούμε κι εμείς το παράδειγμα του δαιμονισμένου, το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου και το παράδειγμα των πατέρων και αδελφών μας που θυσιάστηκαν για τον Χριστό και το έθνος μας και να γινόμαστε καθημερινά, παντού και πάντοτε μάρτυρες του Χριστού έτσι ώστε να γίνουμε άξιοι κληρονόμοι της Βασιλείας Του και όταν έρθει εκείνη η ώρα να ακούσουμε από τα γλυκά Του χείλη το ‘Ευ δούλε αγαθέ!’.  Αμήν!’

Πριν την Δοξολογία τελέστηκε αρτοκλασία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου καθώς και το 40ημερο μνημόσυνο του εκπαιδευτικού των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας Μιλτιάδη Γαλάνη.

Στη συνέχεια τελέστηκε η Δοξολογία παρουσία των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας με επικεφαλής την Γενικό Πρόξενο Αλεξανδρείας κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, του Προέδρου της ΕΚΑ και των Κοινοτικών Επιτρόπων, εκπροσώπων των παροικιακών Σωματείων και του συνόλου των καθηγητών, διδασκάλων, μαθητών, προσκόπων και  παροίκων.

Στο τέλος της Δοξολογίας η κα. Αθανασιάδου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας διάβασε εορταστικό μήνυμα αναφερόμενο στο έπος του 40 και στον αγώνα των Ελλήνων κατά των φασιστικών στρατιών.

Το μήνυμα της κας. Αθανασιάδου είχε ως ακολούθως:

 

‘Λαμπρή ημέρα η σημερινή που γιορτάζουμε μαζί με τον Άγιο Δημήτριο την εθνική μας εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος είναι η 63η επέτειος από την ιστορική εκείνη ημέρα που ένας μεγάλος λαός, ο Ελληνικός, σύσσωμος ύψωσε το παράστημά του και αποφάσισε να υποστεί τον σκληρότερο πόλεμο που είχε ποτέ ξεκινήσει ο άνθρωπος, για να διαφυλάξει τα ιδανικά του.

Αψυφώντας κακουχίες και τη στρατιωτική υπεροχή του εχθρού που προετοιμαζόταν από χρόνια, οι Έλληνες επανέλαβαν το μεγάλο ΟΧΙ και ένα θαύμα που χαρακτηρίζει την ιστορία μας μέσα στους αιώνες, την απόλυτη αναζήτηση της ελευθερίας του έθνους.

Ο ηρωισμός των Ελλήνων που στα βουνά της Πίνδου, με το χαμόγελο στα χείλη, πολεμούσε και τραγουδούσε, διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέτωπα της Ευρώπης και εμψύχωσε τον αγώνα εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Το μεγάλο αυτό ΟΧΙ που μόνο οι Έλληνες είχαν τολμήσει να πουν, άλλαξε τα απάνθρωπα σχέδια των κατακτητών και έφερε έναν άνεμο της ελπίδας στους λαούς που είχαν υποδουλωθεί.

Το Έπος του 40, όπως ονομάσθηκε, έδειξε για μια ακόμα φορά το ηθικό παράστημα του Ελληνισμού που όταν είναι ενωμένος κατορθώνει τα αδύνατα. Στον πόλεμο αυτό, με μια ψυχή, συμμετείχαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, πλούσιοι και φτωχοί, γέροι και νέοι. Ένας ολόκληρος λαός που αποφάσισε να νικήσει τον ίδιο τον πόλεμο για να οικοδομήσει την ειρήνη.

63 χρόνια μετά, σήμερα, πολλοί από τους νέους του 40 δεν υπάρχουν πια. Αυτοί οι φύλακες όμως των ιδανικών της ελευθερίας, επώνυμοι και ανώνυμοι μας μεταφέρουν το μήνυμα της αξιοπρέπειας του λαού μας που σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητος είναι παρών και έτοιμος να διαφυλάξει με οποιοδήποτε ψυχικό η υλικό κόστος τις προαιώνιες αξίες του ανθρώπου. Μαζί με τις ευχές του προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τιμούμε όλοι μαζί τους πεσόντες, τιμούμε τους τιμητές της ελευθερίας.

Ζήτω το Ελληνικό Εθνος, Ζήτω η 28η Οκτωβρίου’     

Ακολούθως, στην Μεγάλη Αίθουσα της Μονής ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις αρχές και τους πιστούς καθώς και ομάδες προσκυνητών εξ Ελλάδος και Κύπρου μεταξύ των οποίων και μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Νάκυ Τσαρουχά. Η κα. Τσαρουχά προσέφερε στον Μακαριώτατο αναμνηστική πλακέτα του Συλλόγου ευχαριστώντας τον για το έργο που επιτελεί στην Αφρικανική ήπειρο. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την πλακέτα και τα καλά λόγια και ανταπέδωσε την ευγενή χειρονομία προσφέροντας εικόνα του Αγίου Μάρκου για να προστατεύει και ευλογεί τα μέλη της ομοσπονδίας και το έργο της.

Το απόγευμα ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο λόγω απουσίας του σε ποιμαντική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου (Πορτ Σαιδ) στην εκδήλωση ‘Αλέξανδρος ο άνθρωπος’ που διοργάνωσε η ΕΚΑ και η Ομοσπονδία Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου. Κύριως ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αντώνιος Καραβίας, Οικονομολόγος – ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με θέμα ‘Αλέξανδρος ο άνθρωπος’. Κατά την διάρκεια της ομιλίας προβλήθηκαν διαφάνειες από την έκθεση 200 πινάκων από όλο το κόσμο με τίτλο ‘ο Μέγας Αλέξανδρος στην ευρωπαική τέχνη΄’, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997.

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Χαραλ. Κατσιμπρής, η κα. Αθανασιάδου και η κα. Νάκυ Τσαρουχά. Η όλη εκδήλωσε έκλεισε με χαιρετισμό του Πατριάρχου, τον οποίο διάβασε ο Επίσκοπος Γεώργιος.

Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου είχε ως εξής:

‘Αγαπητή κ. Τσαρούχα, Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Συλλόγων  Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής, Αγαπητέ κ. Κατσιμπρή, Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, Αγαπητά εν Κυρίω Τέκνα,

Η παρούσα εκδήλωσις υπό τον λίαν επιτυχή τίτλον ¨Αλέξανδρος ο άνθρωπος¨, η πραγματοποιουμένη εις την Μεγάλη του Αλεξάνδρου Πόλιν δια της συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής δεν αποτελεί τιμητική αναφορά μόνον εις τον ιδρυτήν της ελληνιστικής αυτοκρατορίας Αλέξανδρον, αλλ’εν ταύτω φανερώνει και αναδεικνύει την εως της σήμερον συνέχισιν του ενδόξου έργου του. Ο μέγας Μακεδών στρατηγός Αλέξανδρος έθεσε τις σταθερές βάσεις ενοποιήσεως του ευρωασιατικού χώρου μετα της Μεσογείου Θαλλάσσης, εισάγων πρώτος εκείνος εις την ιστορικήν πραγματικότητα το πολιτικόν και κοινωνικόν μόρφωμα της πολυσυλλεκτικής, πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής  αυτοκρατορίας.

Η αξία της του Αλεξάνδρου προσφοράς αναδεικνύεται, διότι εις τον υπ’ αυτού ορισθέντα γεωγραφικόν χώρον, έγινε η γόνιμος συνάντησις του Ελληνισμού μετά της Χριστιανικής πίστεως, ήτοι των Ελληνικών φιλοσοφικών και πολιτικών αντιλήψεων και της Ευαγγελικής αγάπης προς τον Τρισάγιον Θεόν και τον σαρκωθέντα Μονογενή αυτού Υιόν. Συνεπώς, η Αλεξάνδρεια, η ευρισκομένη εις το νότιον τμήμα της Μεσογείου Θαλλάσης, καθίσταται κέντρον συναντήσεως των δύο μεγεθών, Εκκλησίας και αυτοκρατορίας. Πολλά δε εκ των κατά την ελληνιστικήν εκείνην εποχήν σχήματα παραμένουν πανανθρώπινες αξίες, ως οι επιδιώξεις της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ανοχής, παρά το εξαιρετικά μακρύ χρονικό διάστημα, το οποίον μεσολαβεί εκ της περιόδου εκείνης μέχρι της σήμερον.

Απόδειξις δε των παραπάνω παρατηρήσεων αποτελεί το ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων για την λογικήν τεκμηρίωσιν και την εις βάθος έρευναν της αφετηρίας, της διαμορφώσεως και της εξελίξεως των συγχρόνων πολιτικών και κοινονικών απόψεων και δομών, τις απαρχές των οποίων ανευρίσκουν εις την ελληνιστικήν περίοδον. Ισχυροτέρα παραταύτα απόδειξις και εν τοις πράγμασι επιβεβαίωσις τυγχάνει η παρούσα εκδήλωσις κατά την οποίαν οι εν Αττική διαβιούντες και προκόπτοντες Μακεδόνες, ως οι ωραίοι διάδοχοι του Αλεξάνδρου, συναντώνται μετά των εν Αλεξανδρεία αδελφών των Ελλήνων, δηλούντες αμφότεροι τους μεταξύ των αρρήκτους μακραίωνας δεσμούς. Διο, και εκθύμως συγχαίρομεν όσους συνέλαβον την ιδέαν και συνέβαλον, συνεργάσθησαν και εκοπίασαν δια την πραγματοποίησιν της παρούσης εκδηλώσεως.               

Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας χαίρει και πάντοτε επευλογεί αναλόγους συνάξεις και εκδηλώσεις μνήμης, ως η παρούσα, διότι καθ’ όλην την διάρκειαν της ιστορικής του διαδρομής υπήρξε πάντοτε δύναμις ενοποιός, δύναμις διακονίας αγάπης, καταλλαγής και συμφιλιώσεως. Επίσης διότι, η εκκλησιαστική συνείδησις διαμορφώνεται δια της ιστορικής αναφοράς εις το πολιτιστικόν αγαθόν της βαθυτάτης και λειτουργικής σχέσεως  της εθνικής μετά της εκκλησιαστικής ταυτότητος.

Άλλωστε, ο σήμερον τιμώμενος Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλήτης συνδέεται μετά της επετείου της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εορτάζει σήμερον η Θεσσαλονίκη, αγάλλεται η Μακεδονία, χαίρει η Εκκλησία, ημείς δε ευραινόμεθα πάντες δια την ενταύθα παρουσίαν των αγαπητών Μακεδόνων και την προκειμένην εκδήλωσιν. Το όραμα του Αλεξάνδρου, καίτοι επραγματοποιήθη και ιστορικώς επεβίωσεν εις το βάθος του χρόνου, είναι ακόμη ζωντανόν και πλήρες περιεχομένου.

Κατακλείοντες την παρούσαν λίαν σημαντικήν εκδήλωσιν, η μάλλον συνάθροισιν αδελφών εις την Μεγάλην ταύτην Πόλιν της Αλεξανδρείας, όπου η ιστορική καθέδρα του περιφανούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καλωσορίζομεν τους εκ της Μακεδονίας καταγομένους αδελφούς. Εις την χάριν του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού και Προστάτου του καθ ημάς Πατριαρχικού Θρόνου, και την μεσιτείαν των ενταύθα μεγαλουργησάντων αοιδήμων Πατριαρχών Αλεξανδρείας, των Μεγάλων Πατέρων της Πίστεως και των Αγίων Ασκητών και αναχωρητών προσθέτουμε και τας Ημετέρας πατρικάς ευχάς και τας Πατριαρχικάς ευλογίας και ευχόμεθα εις πάντας πάσαν πρόοδον, χαράν και ευχαρίστησιν.

Διάπυρος πρός πάντας ευχέτης

ΠΕΤΡΟΣ Ζ’

ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Έν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας

τη 26η Οκτωβρίου 2003’

Τέλος η κα. Τσαρουχά προσέφερε στον Επίσκοπο εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με την παράκληση να διατεθεί σε λαχειοφόρο αγορά και τα έσοδα να προσφερθούν προς ενίσχυση του έργου του Πατριαρχείου. 

Την Δευτέρα το πρωί ο Επίσκοπος Γεώργιος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου που διοργάνωσαν τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου και στην μαθητική παρέλαση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο. Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κα. Κων/ντινα Αθανασιάδου.και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Απόστολος Τριφύλλης, ο οποίος μαζί με την καθηγήτρια Κυριακή Γεωργιακάκη είχαν την όλη επιμέλεια της εορτής.

Μετά την γιορτή ακολούθησε η παράδοση των σημαιών στους αριστεύσαντες μαθητές, η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου, η παρέλαση των Σχολείων και Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.

Πριν την υποστολή της σημαίας ο Επίσκοπος Γεώργιος μετέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς και μαθητές τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχη συγχαίροντας όλους για την επιτυχία της εορτής και  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιου είδους γιορτές αποτελούν την ιδιαιτερότητα του ελληνικού έθνους στον τρόπο αποτιμήσεως φόρου και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και για να υπερασπίσουν τα όσια και ιερά του έθνους μας.